1. prizma: felesleges, egy jól beállított villogó+elsõlámpa, neadj' kukásmellény többet ér. meg ugye a prizma az csak az oldalról érkezõ fénysugarakat veri vissza...
2. kitámasztó: eddig nem zavart, aztán majd ha egyszer jól beleakad egy faág és amiatt buksz, akkor majd rájössz, hogy tök felesleges. én nem vallom magam profi bringásnak, de eddig a legelsõ -teszós bringa volt- bringám kivételével mindegyikrõl leszedtem, egyiken sem volt. az pedig, hogy a bringát csak úgy ide oda ledöntögetni, az butaság.
erdõben szinte mindig találsz egy fát, erdészházikót, pihenõpadot, nagyobb követ, kilátófalat, amihez neki tudod támasztani a bringádat. igazi erdei talajon pedig szerintem még borulásveszélyesebb az, amikor az egyenetlen, buckás, süppedõs, poros talajra letámasztod a bringád. mert így a kitámasztón van a súly nagy része, ami pedig egy elég kis felületen támaszkodik, és ráadásul az a felület nem is tükörsima...szemre is biztosabban áll az erdõben egy fának nekidöntött/megtámasztott bringa, mint egy kitámasztón álló.
3. SPD: ki kell próbálni, sokkal biztonságosabban fogsz vele menni, és a megfelelõ rugóerõ és egy kis elõre gondolkodás (ha úgy érzed, eldõlös szitu lesz, kicsatolod a lábad) mellett gyaorlatilag kevés az olyan szitu, amikor ne oldana ki (kivéve a teljesen szabályos, párhuzamos lábbal végzette lõreszaltó
). nekem a 7végén volt egy esésem, fejjel elõre borultam, szaltónak is hívhatnánk. a cipõ azonnal kioldott, amint a bokám elkezdet kifordulni. mire földet ért a kezem, a lába már szabad volt, a bringa pedig méterekre volt tõlem. megszokás kérdése. meredek emelkedõn én is néha elpörgök, de olyan még nem fordult elõ 1,5 év alatt velem soha, hogy nulla lendület mellett alsó pedálállásból ne sikerült volna kiakasztani a lábam és letenni a földre azelõtt, mielõtt átesek azon a ponton, ahonnan már mindenképp dõlök. ergo még sosem dõltem el így. nyugodtnak kell maradni, és nem rángatni kell, hanem bokából ki/befele forgatni (kis lábam van, nekem befele is kiold, ha jobban odanyomom neki). lefelé pedig meg kell tanulni kicsit jobb technikával menni, súlypontot áthelyezni, és máris nem kell félned atól, hogy hirtelen le kell tenni lábad. az emelkedõ elpörgéssel is így van, meg kell tanulni nyeregben mászni. a hátsó kerék elpörgése azt jelenti, hogy túlságosan elöl van a súlypontod és a hátsó keréknek nulla a tapadása. persze ez a nagyon durva mászásoknál nem mindig kivitlezhetõ, de egy jól beállított, megfelelõ geometriájú XC-bringával szinte minden emelkedõt meg lehet mászni nyeregben.
az pedig, hogy hegyen völgyön sziklás lejtõkön mész, de nem bejáratott ösvényeken, az azt jelenti, hogy dzsungelharcolsz?