Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Single Speed

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
3052 hozzászólás a témában

Tsipet

Tsipet

vendég

• fórumtag
  • 108 hozzászólás

nah
leirom érthetõen

adott az elsõ lánckerék, mérd le a nyeregvázcsõ közepétõl (váz középvonala) a távolságát
ez valahol 41-44mm közt lesz.
hátul kicsit macerásabb. Tételezzük fel , hogy a papucstávolság 120mm. Akkor ugye a váz középvonala ezt pont középen kettéválasztja, ergo fogaskerék oldal 60mm. De mivel a középvonal nem igazán megfogható, igy marad a papucs és hátsó fogaskerék távolság amit mérni tudsz. Ergo a 60mm bõl kivonod amit elöl mértél, mondjuk 42mm, ergo 18mm re kell lenni a papucs belsejétõl a lánc közepének

remélem érthetõ voltam

Köszönöm, megértettem.
De. Még semmim sincs a számoláshoz, csak egy vázam (Giant Cadex CFM-1) 135mm-es papucstávolsággal.

Hátra egy WTB LaserDisc Singleduty agyat tervezek.
Elõre pedig egy STX-RC hajtómûvet.

Ahhoz, hogy nekem meglegyen a a láncvonalam, mindenképpen meg kell vennem az agyat, és a hajtómûvet?
Singlespeed-es agynál mennyit lehet játszani a kazettatesten a házagolókkal?
Hajtómûhöz pedig -mivel négyszögtengelyes- monoblokkot kell vennem, tudnom kellene a monoblokk tengelyének a hosszát. Persze ebbõl meg jobb lenne minél rövidebb (Q faktor, merevség, de a lánctányér még ne érjen bele semmibe)

Tényleg, mik a viszonylag rendes SS hátsóagyak? (nem többsebességesrõl lebutított, könnyû, olcsó)

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás
vagy leméred az agynál a küllõperemek távolságát és elosztod kettõvel. az a közepe. küllõperemtõl meg megnézed, hogy milyen messze van a lánckerék. és kijön a 42mm (mondjuk egy novatecnél). mindez szimmetrikusra fuzott keréknél igaz.

http://www.sheldonbr.../chainline.html

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc
nah
leirom érthetõen

adott az elsõ lánckerék, mérd le a nyeregvázcsõ közepétõl (váz középvonala) a távolságát
ez valahol 41-44mm közt lesz.
hátul kicsit macerásabb. Tételezzük fel , hogy a papucstávolság 120mm. Akkor ugye a váz középvonala ezt pont középen kettéválasztja, ergo fogaskerék oldal 60mm. De mivel a középvonal nem igazán megfogható, igy marad a papucs és hátsó fogaskerék távolság amit mérni tudsz. Ergo a 60mm bõl kivonod amit elöl mértél, mondjuk 42mm, ergo 18mm re kell lenni a papucs belsejétõl a lánc közepének

remélem érthetõ voltam

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

Tsipet

Tsipet

vendég

• fórumtag
  • 108 hozzászólás
Guruk!

Láncvonal kiszámolásában kérnék segítséget.

Konkrétan a hátsóagyra és a monoblokk szélességére gondolok, mással - úgy tudom - nem nagyon lehet a láncvonalat manipulálni.
Vagy mindenképpen meg kell venni legalább a hátsóagyat, és ehhez mérten lehet monoblokkot választani?

Az egész láncvonal dolog kicsit homályos nekem.
Elõre is köszi!

Yaroslav

Yaroslav

törzsvendég

• fórumtag
  • 304 hozzászólás
Nem a váltó nem bírja, hanem a feszítõ nem tud nagyobb fogszámkülönbséghez tartozó lánchosszt felvenni.

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc
igen csak elöl ne 52-22 es kombot használj
max 16 fog lehet a különbség

fuck me, i'm famous!

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
tehát ha van fent egy láncfeszítõm, akkor feldobhatok elõre még egy tányért, meg egy váltót?

edit: miért, annyit bírnak csak az elsõ váltók?

tolli

tolli

vendég

• fórumtag
  • 94 hozzászólás
  • LocationZalaegerszeg, Hungary

Hello!

Gondolkodom a biciklim Singe Speedesítésén. Jelenleg 2*5sebességes, városban használom, ott nem nagyon váltok, ha dombok felé veszem az irányt, akkor sem érnek sokat az áttételek, tehát Rózsadombra is tolnom kell, mert nem tudom tekerni.
Az lenne a kérdésem, hogy mik az elõnyei/hátrányai a SSnek városban, illetve mennyibe kerül?

(egy olcsó megoldáson is gondolkodtam: egyszerûen lekapom a váltót elõlröl és hátulról is, és beállítom a láncot feszesre valamelyik áttételben, ez rossz megoldás is egyben?)

Szia!

Korábban hasonló érdeklõdõknek már mások is megírtásk, hogy érdemes kipróbálnod, hogy valóban bejön-e az egysebességes hajtás. Praktikusan úgy, hogy beállítod egy szimpatikus sebességfokozatba és egy hétig bármi történik, onnan nem váltasz el.

A láncfeszességhez valószínûleg valamilyen feszítõ mechanizmus (jelenlegi hátsóváltó, speciális láncfeszítõ) kell, mert ha még ki is jön a lánchossz, az hamar nyúlik egy kicsit.

Én ebbe estem bele egy Mali Mamba esetében, kétszáz kilométerenként láncot cseréltem és sohasem volt igazán jó. Aztán vettem egy Haro Mary SS-t és azóta akár munkából jövök haza (odafelé nagyon szolidan kell hajtanom, mert a tisztálkodási lehetõségek korlátozottak), akár a zalai vadont járom, élvezem a kerékpározás minden percét. Persze síkon és lejtõn tudnék gyorsabban is haladni és gyakran majd' megszakadok az emelkedõkön, de ez hozzátartozik a dologhoz.

Whist

Whist

törzsvendég

• fórumtag
  • 362 hozzászólás

Pontosan erre talaltak ki!
Arra kell csak ugyelni, hogy a ket lanctanyer kozott max 16 fog kulonbseg lehet. En hasznaltam anno gond nelkul agyvaltoval, hatul 16 lanckerek, elol 38/22 es ment gond nelkul...

Nagyon szépen köszönöm a segítséged.

zirp

zirp

vendég

• fórumtag
  • 67 hozzászólás

Sziasztok!
Néztem az apróban egy shimano alfine láncfeszítõt.Az alakja olyan mint egy egyszerû,vagy lebutított váltónak.Kérdés:Azzal megoldható az,hogy elöl 2 tányéron tudjon váltani a mezei felhasználó??Tehát növelhetõ vagy csökkenthetõ a lánc hosszúsága,hogy fel vagy kistányérra le tudjak vele váltani?
Sose láttam még ilyet,vagy ilyen megoldást,ezért tettem fel a kérdést.
Köszi.

Pontosan erre talaltak ki!
Arra kell csak ugyelni, hogy a ket lanctanyer kozott max 16 fog kulonbseg lehet. En hasznaltam anno gond nelkul agyvaltoval, hatul 16 lanckerek, elol 38/22 es ment gond nelkul...
2StUpId2ShIfT

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.374 hozzászólás
http://www.flickr.co...boy/4046562100/
http://www.flickr.co...boy/4045825775/
http://www.flickr.co...boy/4046565488/
People should know when they are conquered.
Would you, Quintus? Would I?

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Mondjuk, ha megtalálható lenne ott, akkor biztosan megnézné...:P

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc

találtam egyet expresszen, de ezen nincs elsö fék,illetve kontrás. nemtom hogy Bp-re mennyire lenne jo egy csak h.fékes gép

enyémet nézted az apróban?

fuck me, i'm famous!

Whist

Whist

törzsvendég

• fórumtag
  • 362 hozzászólás
Sziasztok!
Néztem az apróban egy shimano alfine láncfeszítõt.Az alakja olyan mint egy egyszerû,vagy lebutított váltónak.Kérdés:Azzal megoldható az,hogy elöl 2 tányéron tudjon váltani a mezei felhasználó??Tehát növelhetõ vagy csökkenthetõ a lánc hosszúsága,hogy fel vagy kistányérra le tudjak vele váltani?
Sose láttam még ilyet,vagy ilyen megoldást,ezért tettem fel a kérdést.
Köszi.

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.954 hozzászólás
Mûszaki analfabéta vagyok, úgyhogy nem bízom a kézügyességemben. A váz natúr alumínium, így jó lenne ha maradék nélkül el lehetne tüntetni, esetleg egy utólagos rápolírozással is, amúgy is karcos a váz helyenként. Tudnál róla képeket mutatni? Dremelem nekem is van itthon, csak megfelelõ feltét nincs hozzá.

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás
azonos felhasználhatóságú alu csõnek nagyobb a falvastagsága mint az acélnak.
én az enyémrõl dremellel vagdostam le szemeket, aztán reszelõvel és csiszolóvászonnal simítottam. a helye ronda, karcos, mert nincs lefestve. ha mondjuk nem deda u2-bõl van a váz, semmi baja nem lesz, ha kicsit leveszel az anyagból. nem tudom mennyire bízol a kezedben, de én nagyon megnézném, kinek adok ki ilyen munkát.

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.954 hozzászólás
Milyen hátsóagyat tennél bele ami kontrás is?

Nekem van egy aluvázam, amirõl szeretném levágatni a váltóbovden vezetõ szemeket. Hol tudnám ezt megcsináltatni? Illetve meg lehet egyáltalán? Az alu azért érzékenyebb mint az acél meg vékonyabb a fala is nem?

Szondos

Szondos

vendég

• fórumtag
  • 156 hozzászólás
köszi a válaszokat, szerintem akkor maradok a v-féknél:)

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás
a kontrafék nem blokkoláskol melegszik, hanem mikor "rendeltetésszerûen" használod. sík terepen is jelentõsen csökken a hatásfoka ha átforrósodik, de ha sokat használod lejtõn, tönkre is megy.

Szondos

Szondos

vendég

• fórumtag
  • 156 hozzászólás
Csak azért kérdeztem, mert alleycates fórumon azt írták, hogy túlmelegedhet a kontrafék. Kiskoromban elég sokáig volt kontrás bicajom amivel elég sokat fékezgettem és kibírta az az agy pedig vagy 4-5 hátsógumit elfékeztem vele.:)