Hello!
Gondolkodom a biciklim Singe Speedesítésén. Jelenleg 2*5sebességes, városban használom, ott nem nagyon váltok, ha dombok felé veszem az irányt, akkor sem érnek sokat az áttételek, tehát Rózsadombra is tolnom kell, mert nem tudom tekerni.
Az lenne a kérdésem, hogy mik az elõnyei/hátrányai a SSnek városban, illetve mennyibe kerül?
(egy olcsó megoldáson is gondolkodtam: egyszerûen lekapom a váltót elõlröl és hátulról is, és beállítom a láncot feszesre valamelyik áttételben, ez rossz megoldás is egyben?)
Szia!
Korábban hasonló érdeklõdõknek már mások is megírtásk, hogy érdemes kipróbálnod, hogy valóban bejön-e az egysebességes hajtás. Praktikusan úgy, hogy beállítod egy szimpatikus sebességfokozatba és egy hétig bármi történik, onnan nem váltasz el.
A láncfeszességhez valószínûleg valamilyen feszítõ mechanizmus (jelenlegi hátsóváltó, speciális láncfeszítõ) kell, mert ha még ki is jön a lánchossz, az hamar nyúlik egy kicsit.
Én ebbe estem bele egy Mali Mamba esetében, kétszáz kilométerenként láncot cseréltem és sohasem volt igazán jó. Aztán vettem egy Haro Mary SS-t és azóta akár munkából jövök haza (odafelé nagyon szolidan kell hajtanom, mert a tisztálkodási lehetõségek korlátozottak), akár a zalai vadont járom, élvezem a kerékpározás minden percét. Persze síkon és lejtõn tudnék gyorsabban is haladni és gyakran majd' megszakadok az emelkedõkön, de ez hozzátartozik a dologhoz.