100-110 mm a régi parasztbringák papucstávolsága. A BMX-ek (és talán a régi pályabringák) 110mm-esek. A mostani, gyári fixik/SS-ek papucstávolsága 120mm. A régi országútiké 126mm, az újabbaké 130. Végezetül a montiké és a trekkingeké 135mm.
Természetesen létezik menetes SS agy montihoz is, az általad linkelt Sidney-nek pl. van egy 135 mm papucstávolságú testvére is, asszem, Detroit a neve. Nekem egy Halifax van a Bike+-tól, azt ma már csak tárcsafékes kivitelben árulják, az enyém még nem olyan. Ha erre felteszed a racsnit, az elég nagy, 55-57mm körüli láncvonalat ad ki, én úgy oldottam meg, hogy rendeltem egy 56mm-es láncvonalhoz való Howitzer monot. De az is jó, hogy ha normál monti hajtómûvön a nagytányér helyére teszed azt a lánckereket, amit használni akarsz. A Detroité állítólag barátságosabb, 50mm körüli, az egy szokványos monti hajtóû középtányérjával pont vonalban van.
A láncfeszítõ cseréje nincs befolyással a láncvonalra, ha már megvan az egykaros, próbáld úgy elhelyezni, hogy ne belülrõl kifelé, hanem kívülrõl befelé feszítse a láncot, mint a váltó felsõ görgõje tenné.
Mintha olvastam volna már ezt egyszer.