Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Single Speed

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
3052 hozzászólás a témában

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

100-110 mm a régi parasztbringák papucstávolsága. A BMX-ek (és talán a régi pályabringák) 110mm-esek. A mostani, gyári fixik/SS-ek papucstávolsága 120mm. A régi országútiké 126mm, az újabbaké 130. Végezetül a montiké és a trekkingeké 135mm.
Természetesen létezik menetes SS agy montihoz is, az általad linkelt Sidney-nek pl. van egy 135 mm papucstávolságú testvére is, asszem, Detroit a neve. Nekem egy Halifax van a Bike+-tól, azt ma már csak tárcsafékes kivitelben árulják, az enyém még nem olyan. Ha erre felteszed a racsnit, az elég nagy, 55-57mm körüli láncvonalat ad ki, én úgy oldottam meg, hogy rendeltem egy 56mm-es láncvonalhoz való Howitzer monot. De az is jó, hogy ha normál monti hajtómûvön a nagytányér helyére teszed azt a lánckereket, amit használni akarsz. A Detroité állítólag barátságosabb, 50mm körüli, az egy szokványos monti hajtóû középtányérjával pont vonalban van.

A láncfeszítõ cseréje nincs befolyással a láncvonalra, ha már megvan az egykaros, próbáld úgy elhelyezni, hogy ne belülrõl kifelé, hanem kívülrõl befelé feszítse a láncot, mint a váltó felsõ görgõje tenné.

Mintha olvastam volna már ezt egyszer. :)

A sebesség mindent megold.

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 hozzászólás
100-110 mm a régi parasztbringák papucstávolsága. A BMX-ek (és talán a régi pályabringák) 110mm-esek. A mostani, gyári fixik/SS-ek papucstávolsága 120mm. A régi országútiké 126mm, az újabbaké 130. Végezetül a montiké és a trekkingeké 135mm.
Természetesen létezik menetes SS agy montihoz is, az általad linkelt Sidney-nek pl. van egy 135 mm papucstávolságú testvére is, asszem, Detroit a neve. Nekem egy Halifax van a Bike+-tól, azt ma már csak tárcsafékes kivitelben árulják, az enyém még nem olyan. Ha erre felteszed a racsnit, az elég nagy, 55-57mm körüli láncvonalat ad ki, én úgy oldottam meg, hogy rendeltem egy 56mm-es láncvonalhoz való Howitzer monot. De az is jó, hogy ha normál monti hajtómûvön a nagytányér helyére teszed azt a lánckereket, amit használni akarsz. A Detroité állítólag barátságosabb, 50mm körüli, az egy szokványos monti hajtóû középtányérjával pont vonalban van.

A láncfeszítõ cseréje nincs befolyással a láncvonalra, ha már megvan az egykaros, próbáld úgy elhelyezni, hogy ne belülrõl kifelé, hanem kívülrõl befelé feszítse a láncot, mint a váltó felsõ görgõje tenné.
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

Williams

Williams

vendég

• fórumtag
  • 79 hozzászólás

alulról felfelé

Ööö és olyat hogyan tudok? A rugó fentrõl lefele feszít.. hiába nézem, nem látom hogy át tudnám cserélni hogy fordítva csinálja. Hogy kell? :)
(mellesleg miert jó ha alulról felfele feszít?)

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás

Mi az hogy kívülrõl befelé? :)

alulról felfelé

Williams

Williams

vendég

• fórumtag
  • 79 hozzászólás
Értem köszi.
Ezt viszont nem: "ne belülrõl kifelé, hanem kívülrõl befelé feszítse a láncot"
Mi az hogy kívülrõl befelé? :)

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 hozzászólás

Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

Williams

Williams

vendég

• fórumtag
  • 79 hozzászólás
Egyébként okosítsatok már picit, ezeknél az egysebességes agyaknál (mint ez is) mint azt látom 110m-es sarutáv.. ezek milyen vázakba valók? 135mm-esben nincs is SS agy? Vagy akkor nekem most mi a megoldás? :S

Williams

Williams

vendég

• fórumtag
  • 79 hozzászólás
Sziasztok.
Nincs valakinek eladó ss hátsó agya? 1 sebességes racsnihoz, szóval nem kazettás...ja és 36-os. Vagy hol tudok venni valami olcsóbb verziót - milyet? Régen volt bike+, olyat már nem látok sehol.
Mert összeraktam a bicajomat, de nem ss a hátsó agy, és így nagyon szar a láncvonal (ez az egygörgõs láncfeszítõ meg amúgy is kuka - utánaolvashattam vna, hogy csak 2eset szabad..), szóval úgy döntöttem jobb lesz nekem egy ss agy, még ha drága is de azzal fasza lesz.

Vagy esetleg ha tudtok jó ötletet mi segít könnyen/gyorsan a láncvonal problémán még, akkor mondhatjátok :)
(átalátétezni az agyat meg újrafûzni a kereket nem fogom.. bár ha tudtok boltot ahol ezt megcsinálják nekem, az is jó!)

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 hozzászólás
Amikor én ilyesmiben gondolkodtam, az e-bike-t nézegettem. ( Ker ) Van náluk Novatec flip-flop agy (a Langster is 120mm papucstávú úgye?), felnik széles választékban, és valamikor ingyen kerékfûzési akciójuk is volt. (Valami 33e-re kalkulálta ki nekem a párt akkor, az apróban se nagyon kínálnak ennél olcsóbban.) Bullhorn kormány most is van akciós náluk, asszem.
A hajtómû lehet, hogy "próbálgatós" lesz, a láncvonal miatt.

De add csak ide azt a Langstert... Kicsit ráfizetsz, kapsz érte egy komplett, vadiúj, Mongoose Maurice-t, aztán levan a gond... ;-)

newbiker

newbiker

törzsvendég

• fórumtag
  • 520 hozzászólás
Sziasztok,

Végre megvan a SS projektemhez a váz egy Specialized Langster "Boston" személyében. A német sógorom fixi-je volt és valami hasonlót szeretnék én is belõle építeni.

Mivel csak a vázszett van meg a linkelt fixi-bõl, mert hát sajnos a kormányszár és a kormány is lekerült, az eredeti megállapodáshoz képest, kell vásárolnom egy rakat dolgot. Konkrétan:
- kerékszett
- hajtómû
- hátsó fék
- lánc
- stucni
- kormány

Minden másom van.

Tudtok ajánlani valami boltot ahol költséghatékonyan beszerezhetem a fent említett dolgokat? Aprót néztem, de nem igazán találtam semmi érdembelit. Matuzmaster-nél szabad vásárolni? Valahol rossz-hírét keltették....

Elõre is köszi a tippeket.

madve

madve

törzsvendég

• fórumtag
  • 537 hozzászólás
Köszi Exile!

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 hozzászólás

Valaki tudna segíteni abban, hogy ha most 32-14-nél pont jó a lánchosszam (ejtõpapucsos váz), akkor vajon milyen haladósabb áttételnél kaphatnék újból jó lánchosszt? Ha lehet elsõ tányérral játszanék...38-14 v. 36-14?
(végülis most úgy jött ki a lánchossz, hogy a vadi új lánccal nem lehet berakni a kereket, amelyikbe viszont a 0.075-ös láncnyúlás mérõ beleesik azzal penge...)

Remélem nem gáz, hogy ebben a topicban kérdeztem a sufnizásról...

Elõre is köszönöm a segítséget!

Olyan kombinácival jön ki nagyjából ugynaz a láncvillahossz, ahol az össz fogszámok különbsége 4-el osztható. (jelen esteben tehát a 32/14 helyett a 36/14 lehet a nyerõ, természetesen két szempárral hosszabb lánccal.) De le is tudod szimulálni itt: www.eehouse.org/fixin .
(Akik tiltakoztak a sufnizás ellen, már elköltöztek máshova. )

madve

madve

törzsvendég

• fórumtag
  • 537 hozzászólás
Valaki tudna segíteni abban, hogy ha most 32-14-nél pont jó a lánchosszam (ejtõpapucsos váz), akkor vajon milyen haladósabb áttételnél kaphatnék újból jó lánchosszt? Ha lehet elsõ tányérral játszanék...38-14 v. 36-14?
(végülis most úgy jött ki a lánchossz, hogy a vadi új lánccal nem lehet berakni a kereket, amelyikbe viszont a 0.075-ös láncnyúlás mérõ beleesik azzal penge...)

Remélem nem gáz, hogy ebben a topicban kérdeztem a sufnizásról...

Elõre is köszönöm a segítséget!

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 hozzászólás

ehej!Be szép gép!a villát rendelted,vagy lehet ilyennel összefutni?

Bikemag aprón vettem. De rendelve sem vészes.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
igen, félre lesz fûzve.

elsõ körben úgy lõdd be a láncvonalat, hogy a kereket minél szimmetrikusabbra lehessen fûzni. de ha nem megy, és az agyat nagyon el kell tolni a papucs irányába, akkor valamelyik oldalon hosszabb küllõk kellenek.

Whist

Whist

törzsvendég

• fórumtag
  • 362 hozzászólás
Ha hátul hézagolni kell,akkor gondolom a kerék fûzése is ferdén lesz megoldva.Nem tudom hogy hívják ezt,de ha az agy közép pontja eltolódik valamelyik oldal felé akkor nyilván eltolódna a felni is valamelyik támvilla irányába.Vagy most óriási ökörségen jár a fejem?

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
elöl a tányért tudod kívülre vagy belülre helyezni, esetleg alátétezni. vagy a szélességgel játszol monoblokk cserével.
de a legegyszerûbb hátul kezdeni a hézagolást a tengelyen.

Whist

Whist

törzsvendég

• fórumtag
  • 362 hozzászólás
Hali!

Van egy novatec flip flop agyam hátra.Ennek ugye a menetes részei nem túl szélesek,így hogyan fogom tudni beállítani a szabadonfutót helyesen,hogy meglegyen az ideális láncvonal?
A váz tengelytávja 125mm,az agy 120mm-es.Csak a hézagolással tudok játszani,vagy elõl is tudok a hajtómûvön oldalirányban állítani valamennyit?

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás
12-es lánckereket felejtsd el túl kicsi, nem is tudom fel lehet-e tenni kazettás agyra ekkorát, meg hamar szét is menne, leesne a lánc pláne rendes láncfeszítés nélkül.
Az, hogy kihézagolod az agyat az nem probléma, szépen be lehet lõni a láncvonalat semmi baj nincs vele.

SS lánckerék az kötelezõ, láncból nem kell spéci, 8-as lánc tökéletes. Ha nem csúszópapucsos a vázad az ciki, mert igazán sosem lesz jó, meg a láncfeszítõ cuccok elég drágák és korántsem biztos hogy rendesen fognak mûködni, de próbálkozni lehet. Városban még mindig kisebb az esélye, hogy leesen a lánc mint terepen.

Williams

Williams

vendég

• fórumtag
  • 79 hozzászólás
Sziasztok!
Épül egy SS városi bicóm, azt szeretném kérdezni milyen hátsóagyat szerezzek? Az SS hátsóagyak túl drágák nekem ehhez a bicóhoz :S
Egy hagyományos agy + távtartók vagy mi, az jár valamilyen hátránnyal, sokkal rosszabb megoldás? Vagy van SS ilyen átalakító készlet is egyben...
Ti mit javasoltok? Mi a legolcsóbb de normális megoldás?
Ja, és milyen (haladósabb) áttétel jó szerintetek városba? Egy 38-12 -re gondoltam elsõ körben.
Ja, még valami. Olvastam, hogy hátra mindenképp SS lánckerék, hogy ne essen le a lánc... (meg gondolom SS lánc..).
De ha nem vízszintes papucsos a vázam, hanem láncfeszítõvel lesz, akkor a remek magyar utakon nincs még így is meg az esélye hogy esetleg leeshet a lánc?