pl.: luongo.hu. Van Surly hátsó agyuk. Asszem 32 lyukas. 20 ropiért. De lehet faragni az árból! :-)Üdv néktek!
Van egy olyan gondom, hogy nem találok ss agyat 32 lyukas kivitelben,montis villasarutávhoz.Nem tudja valaki, hol lehet ilyet kis hazánkban beszerezni?
Jelentkezz be Regisztrálj

Single Speed
Írta 2006. június 20. - 06:16

Írta 2006. június 19. - 18:10

Van egy olyan gondom, hogy nem találok ss agyat 32 lyukas kivitelben,montis villasarutávhoz.Nem tudja valaki, hol lehet ilyet kis hazánkban beszerezni?
Írta 2006. június 19. - 17:28

azt a bigyot hivjuk mondjuk szabadonfutonak
a csapagyat meg hivjuk neven mert olyan nincs, hogy ipai csapagy.
igy hivjuk mondjuk szabvanyos csapagynak
/amugy melyhornyu golyos csapagy van benne tobbnyire/
A szabadonfutó az maga a szerkezet, ami lehetõvé teszi, hogy egyik irányba szabadon elforoghasson a cucc, a másikba meg nem. Nem csak bringán használatos, hanem pl. Trabant váltójában is van (mert a kétütemû kenést se kap, ha gázt nem kap, nem használna neki a motorfék-üzem). Tulajdonképpen ezt hívja a köznyelv racsninak (pl. "racsnis kulcs").
Mi, bringások általában a komplett szerkezetet hívjuk racsninak, de nem sokra mennénk vele, ha nem lenne rajta lánckerék is...
(Kazettás agy esetén meg ugyebár a kazettában van a szabadonfutó, szóval ott nincs a lánckerékben racsni, csupáncsak az ettõl való különbözõségre kívántam rávilágítani a "racsnis lánckerék" kifejezéssel.)
Így belegondolva az "ipari csapágy" kifejezés valóban hibás, asszem, a valamikori MBAH/Bikemag a felelõs az elterjesztéséért. Arra szoktuk használni ugye, amiben nem a hagyományos, "kónuszos" csapágy van. (Nem feltétlenül elõnyösebb annál, de egy olcsó, gyenge minõségû anyagból készült hagyományos csapágynál vélhetõleg többet bír.) Magába a "kónusz" kifejezésbe is bele lehetne kötni ugyan, de szvsz ne nyelvészkedjünk tovább, menjünk inkább tekerni...
Írta 2006. június 19. - 14:56

A közegelõkkel belõheted a láncvonalat, és nem hinném hogy az egész procedúra többe kerülne 1 rugónál, és ebben a sör is benne van, amit a szerelõ kap a közegelõkért.
aha es akkor hol is van az a sor amit en kaptam az ingyen tavtartokert? :chin:

RAUH-Welt
B E G R I F F
Írta 2006. június 19. - 02:36

Írta 2006. június 19. - 01:19

Ezen az "ipari" csapágyon én is kiakadok néha, de vitába szállni felesleges, ez így épült be a montis köztudatba;)azt a bigyot hivjuk mondjuk szabadonfutonak
Írta 2006. június 18. - 15:59

Írta 2006. június 18. - 15:08

http://soloszabi.blogspot.com
Írta 2006. június 18. - 15:07

Írta 2006. június 18. - 13:56

es amik a poharba kerultek!
Írta 2006. június 18. - 13:55

Egy pohar finom Ale mindenkinek!

(limitalt kiadas!)
Írta 2006. június 18. - 12:52

NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Írta 2006. június 18. - 10:08

Nekem semmi gondom nem volt az ilyen agyammal, kb fél évig használtam, futárkodtam vele, szal bírja.(egy ütközés miatt selejteztem le, semmi baja nem volt)
Egy normálisan tömített SS agy, minõségi csapágyazással 20k körül van (nem ismerem a B+ -ét, lehet hogy jó), ggx pedig olcsó megoldást keresett...
A statika, szilárdságtan, kinematika tágyak pedig szerintem lefedik a "középiskolai fizika" tananyagot, de ha tévedek akkor a bme a ludas;)
Az én SS agyam Bike+, 7500 Ft volt, nem tárcsás, de ipari csapágyas. Egy menet van rajta, ahová fel lehet tekerni a... a... tudjátokmit. Tartok tõle, hogy ami ennél olcsóbb, annak már híg a leve.
Erõvektorok felbontása szerintem már gimiben is volt (az anyagminõséget most az egyszerûség kedvéért ugyanolyannak vettük minden alkatrészre :-)), de majd a 25 éves érettségi találkozónkon megkérdezem a többieket, õk hogyan emlékeznek...
Amúgy mindez elmélet, aki nem üti-vágja, az egy kihézagolt-kialátétezett CC aggyal is elmehet sokáig. (Aki meg üti-vágja, annak 10 hónap alatt tönkremegy a CC, míg az SS akár egy évet is kibírhat... :-))
Írta 2006. június 18. - 09:57

Érdekes lehet, racsnis lánckerék.
A teherbírás meg a kisebb csapágytávolság miatt is kisebb. Az agyperem szélessége ezzel nem releváns.
Ne hasogasd már a szõrszálat...
Tudod jól, hogy arra az izére gondoltam, amit menetes agyra lehet feltekerni, kívül van a lánckerék (vagy lánckerekek), belül meg a sok pici golyó, meg a ketyegõk... Találj neki jobb megnevezést.
Az agyperem távolságával kapcsolatban meg a teljes kerék erõsségére gondoltam, amint azt Málna közben megmagyarázta. (Köszönöm.)
Írta 2006. június 17. - 20:56

A kihézagolt/kitávtartózott menetes/kazettás CC agynak nemcsak a "májer faktora" kisebb egy rendes SS agynál, de a teherbírása is, a kisebb agyperem-távolság miatt. (Középiskolai fizika, vektorfelbontás.)
Nekem semmi gondom nem volt az ilyen agyammal, kb fél évig használtam, futárkodtam vele, szal bírja.(egy ütközés miatt selejteztem le, semmi baja nem volt)
Egy normálisan tömített SS agy, minõségi csapágyazással 20k körül van (nem ismerem a B+ -ét, lehet hogy jó), ggx pedig olcsó megoldást keresett...
A statika, szilárdságtan, kinematika tágyak pedig szerintem lefedik a "középiskolai fizika" tananyagot, de ha tévedek akkor a bme a ludas;)
Írta 2006. június 17. - 18:45

Írta 2006. június 17. - 18:43

2 fog egy láncszem? jó tudni, akkor lehet hogy 32/16 lesz mégis vagy fenetudja
ha nem?
ket fogra esik ket darab fellancszem
vagyis egy egesz.
fellancszem miert lenne amugy?
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Írta 2006. június 17. - 18:39

2 fog egy láncszem? jó tudni, akkor lehet hogy 32/16 lesz mégis vagy fenetudja:)
majd kialakul valami, egyelõre még úgyis hiányzik pár dolog a géprõl:-)
Írta 2006. június 17. - 16:52

Érdekes lehet, racsnis lánckerék.
A teherbírás meg a kisebb csapágytávolság miatt is kisebb. Az agyperem szélessége ezzel nem releváns.
a csapágytávolság szvsz nem kisebb egy 9es agynál, mint egy ssnél... de lehet, h kicsivel igen
és aszéles küllõperemtõl nem az agy lesz erõs, hanem a komplett kerék (mivel szimetrikusan kapja a terhelést, egyforma feszes küllõk, stb)
jah meg feljebb írta valaki, h láncfeszítõval négszerezõdik a májerfaktor.. hát sztem az ssbicókon pont az a szép, ha nincs feszítõ, ettõl olyan egyszerû és szép
Írta 2006. június 17. - 16:48

en inkabb a mas papucstav miatti agy miatt nem vennek ilyet.
(mivel csak a bmx-re megy fel, azok pedig 110mm-sek ha jol emlekszem)
Kissé elvesztettem a fonalat, de ha a Limit ( Sósmogyi Handmade') agyról van szó akkor az 135mm széles.