Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18554 hozzászólás a témában

ViktoRider

ViktoRider

törzsvendég

• fórumtag
  • 993 hozzászólás
hát, az a kérdés hogy mennyit szánsz rá:P mert választék az van.

szipka

szipka

vendég

• fórumtag
  • 167 hozzászólás
Thx ,és féket mijet erdemes venni?

ViktoRider

ViktoRider

törzsvendég

• fórumtag
  • 993 hozzászólás
180-as jó lesz oda, Recon elég merev teló.

szipka

szipka

vendég

• fórumtag
  • 167 hozzászólás
Megallanboy Rosck Shox Recon 327 Solo air,és még fékem sincs!

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás

180 ala nem mennek. de stilustol/bringatol is fugg. SiD-re pl okorseg lnne 200as tarcsat tenni, meg ha 100kilo is vagy.

szvsz aki 100 kiló alá sidet tesz, az már nyugodtan tehet rá nagy tárcsát is....:)

pont múltkor beszélgettünk a srácokkal hogy alattam egy sid tárcsával megérné -e a második pilis túrát, de sztem kicsi a valószínûsége.....

1ébként átlagos fékbõl ilyen átlag túracc/am bringázáshoz 90-100 kilós embernek a 180 as tárcsa azért kell....
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

Egy 90 kilos emberkenek mint nekem mien tarcsa kene elore,méret ?

180 ala nem mennek. de stilustol/bringatol is fugg. SiD-re pl okorseg lnne 200as tarcsat tenni, meg ha 100kilo is vagy.

Ez jó, nagyon tetszik, most egész nap mosolyogni fogok, mint állat. :D Köszi.

mondtam, hogy nem ertek hozza. vilag eletemben 2es voltam fizikabol. Egy haver magyarazta valahogy ezer regen, es kb ennyi maradt meg. :/
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Triceps

Triceps

vendég

• fórumtag
  • 16 hozzászólás
Lehet ilyen formában én is hülyeséget írtam lentebb, mert a mágnesezhetõség nem a szövetszerkezet függvénye, errõl bõven található irodalom a googlin (Curie hõmérséklet).De a kettõ nem közvetlenül összefügg.

Ki lehetne számolni Szipka, vagy inkább méretezni: ha tudod milyen gyorsan mész, hány kg az össztömeg (bicó+ember), mennyire húzod a fékkart, de a bonyolult mintázat miatt csak szám.gépes szimulációval lehet, erre meg kinek van ideje hobbiból? Ez is inkább ellenõrzésre szolgál hogy megfelel-e az adott tárcsa.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
lazább felhasználásra 180 bõven jó, de ez fék és villafüggõ is..
milyen villára menne és milyen fékhez?

szipka

szipka

vendég

• fórumtag
  • 167 hozzászólás
Egy 90 kilos emberkenek mint nekem mien tarcsa kene elore,méret ?

szike81

szike81

törzsvendég

• fórumtag
  • 712 hozzászólás

Nem vagyok fizikus, de nekem valahogy ugy magyaraztak, hogy a rozsdamentes acelnak alacsony a szentartalma, de a magnesnek meg pont az a szentartalom hianyzik hogy "ragadjon".

Ez jó, nagyon tetszik, most egész nap mosolyogni fogok, mint állat. :D Köszi.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
meggyoztel :prosze:
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Triceps

Triceps

vendég

• fórumtag
  • 16 hozzászólás
Alaból 3 fajta korrózióálló anyag létezik, de mivel minden területen szükség van korrózióálló anyagra, nagyon sokfélet fejlesztettek ki.
A 3 alap: Martenzites, Ferrites, Ausztenites szövetszerkezetû, ezek készülnek különbözõ mennyiségû passziváló ötvözõkel (Cr, Ni rezisztencia határok).

az ausztenit szö.szerk-û nem mágnesezhetõ,A ferrites, martenzites (edzett) mágnesezhetõ.
pl. küllõ nem mágnesezhetõ, de "lágy" és szívós -->ausztenites kor.acél

Mielõtt nekiálltam volna tárcsaféket tervezni, megnéztem mibõl lehetnek a shimano és avid tárcsáim.
1. mindkettõ korrózióálló,
2. mindkettõ mágnesezhetõ
3. mindkettõ olyan lágy hogy egy egyszerû csípõfogóval mély karcot lehet tenni bele, HRC keménységet nem is lehet rajta mérni, azaz nem edzettek.

ezekbõl megállapítható hogy ferrites korrózióálló acél lehet, vagy speciális edzhetõ ötvözet, ugyanis az alap edzhetõ (martenzites) anyag lágy állapotban nem korrózióálló.

ezek után körbenézel a neten és látni fogod hogy egyes gyártók odaírják hogy edzett korr. acélból van a tárcsa.
Szóval érdemes martenzitesbõl is csinálni, ebben az esetben hõkezelés kell ha lágy állapotból indulsz, vagy nem lézerrel vágod, mert kilágyul.

És egy kis anyaglista, amiben csak alap dolgok vannak:
http://www.nemesacel...onlito_hun.html

van benne olyan: kiválásosan keményedõ, na ebbõl lenne jó csinálni, de valszeg nem fogsz kapni.

jó8

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás

Köszi! Most 160/160 marta a felállás. Gondolkoztam az adapteren, de honnan szerezzek adaptert? Mert a Magura oldalán találtam, de a malinál ugye... Külföldrõl meg nem akarom rendelni, valahogy macerásnak tûnik..
És igen, megkérdeztem a malit arról is, hogy lehet-e külön venni munkahengert, de nem.

Szal ezért gondolkozom az Avid-on...

miért nem veszel adaptert? (ha jól értem ez is a porbléma része)

Nekem meg van tökjó alu tárcsám.
ami tiszta Lorkaaaaa:)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

Én adtam fel a hirdetést, mert MAGAMNAK akarok tárcsákat ,de 1-2 db kerül sokba, 10-20 db-nál már lecsökkenne jóval az ára, de nem vízvágással kell kivágni, mert a nagynyomású víz a rozsdamentes anyagot is megeszi, nem pontos, stb. én lézerrel fogom vágatni. Anyagról meg annyit hogy shimano tárcsák sima korózióálló acélból vannak... és mûködnek (kedves tudatlan barátaim, nem minden korrózióálló acél egyforma és a legkisebb vásárolható mennyiség 1000x2000mm , ami sok pénz). Fûrészes tárcsa nem az én ötletem: Lásd HOPE (itt írják hogy az anyaga edzett korrózióálló acél). ÉS ha ezzel pénzt lehetne keresni, nagyon boldog lennék. A gond azzal van hogy a gépeknek van alapdíjjuk: 5000-10000 Ft amire rájön a percenkénti vagy vágásonkénti díj. szal enyi.

amúgy az ilyen tárcsákat nagyüzembe kivágással készítik, látszik a vágott szélen ha megnézed...Egy szerszám hozzá több millió Ft....

Hátsó fékhez tárcsa meg tökmindegy milyen merev, alig használod az életed során, mert lefelé megcsuszik a kerék, fölfelé meg nem jó behúzva tartani :D

Na, majd írok valami élménybeszámolót, mert lesz saját tárcsám.

üdv mindenkinek.

ez mind szep es jo, de nem Te vagy az elso, akinek eszebe jutott. Mi ki is probaltuk. szar lett.

az a baj, hogy vagas utan le kell koszorulni a sorjat. persze nem muszaj, de akkor az ugye felmunka.

szoval sikkoszoru, de igen am, ahhoz magnesasztal kell. mert azzal rogzited a tarcsat. itt jon a bibi, a rozsdamentes tarcsadat nem fogja a magnesasztal. Nem vagyok fizikus, de nekem valahogy ugy magyaraztak, hogy a rozsdamentes acelnak alacsony a szentartalma, de a magnesnek meg pont az a szentartalom hianyzik hogy "ragadjon".

szoval nem birod koszorulni. szoval sorjas lesz, es nem egyenes.

ha most sok nemtudomanyos butasagot irtam, akkor bocsi az erintettektol, a gepeszek majd mindjart jonnek leoltani a hajamat, de en valami ilyesmire emlekszem.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.103 hozzászólás

nem kell hozzá semmi trükk, simán kompatibilis. csak honnan szerzel külön féknyerget és fékkart?
amugy a kiállitáson már volt 2007-es bikers guide.
juicy7-et meg nem vennék :) inkább egy marta elõre-hátra, és adapterezem 180/160-ra. (sõt, én magamnak 205/205-re adapterezném :D)

Köszi! Most 160/160 marta a felállás. Gondolkoztam az adapteren, de honnan szerezzek adaptert? Mert a Magura oldalán találtam, de a malinál ugye... Külföldrõl meg nem akarom rendelni, valahogy macerásnak tûnik..
És igen, megkérdeztem a malit arról is, hogy lehet-e külön venni munkahengert, de nem.

Szal ezért gondolkozom az Avid-on...

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Triceps

Triceps

vendég

• fórumtag
  • 16 hozzászólás

vki ezzel akar pénzt keresni! ennyi!
amugy meg technologia lazán megvan már rá elérhetö modon is. csak jo acélt kell szerezniük meg elmenni vmi olyan helyre ahol van vízsugaras vágó. be a tervet és már kész is az egyedi tárcsa....

Én adtam fel a hirdetést, mert MAGAMNAK akarok tárcsákat ,de 1-2 db kerül sokba, 10-20 db-nál már lecsökkenne jóval az ára, de nem vízvágással kell kivágni, mert a nagynyomású víz a rozsdamentes anyagot is megeszi, nem pontos, stb. én lézerrel fogom vágatni. Anyagról meg annyit hogy shimano tárcsák sima korózióálló acélból vannak... és mûködnek (kedves tudatlan barátaim, nem minden korrózióálló acél egyforma és a legkisebb vásárolható mennyiség 1000x2000mm , ami sok pénz). Fûrészes tárcsa nem az én ötletem: Lásd HOPE (itt írják hogy az anyaga edzett korrózióálló acél). ÉS ha ezzel pénzt lehetne keresni, nagyon boldog lennék. A gond azzal van hogy a gépeknek van alapdíjjuk: 5000-10000 Ft amire rájön a percenkénti vagy vágásonkénti díj. szal enyi.

amúgy az ilyen tárcsákat nagyüzembe kivágással készítik, látszik a vágott szélen ha megnézed...Egy szerszám hozzá több millió Ft....

Hátsó fékhez tárcsa meg tökmindegy milyen merev, alig használod az életed során, mert lefelé megcsuszik a kerék, fölfelé meg nem jó behúzva tartani :D

Na, majd írok valami élménybeszámolót, mert lesz saját tárcsám.

üdv mindenkinek.

szipka

szipka

vendég

• fórumtag
  • 167 hozzászólás
V-fék topicka kérném kérdésemre a véleményeteket,thx

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7.030 hozzászólás
igen

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5.592 hozzászólás
még 160as tárcsával is?

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

ViktoRider

ViktoRider

törzsvendég

• fórumtag
  • 993 hozzászólás

bb5 elég egy 75 kilós embernek túra terep utcai használatra?

még sok is:)

Köszi az infót!

Jó megoldás az hogy elõre bb7 hátra BB5 VAGY INKÁBB mindkettõ bb7 legyen?

üdv, lakisoft

Én is így tennék. Elõl nincs fékem, hátul egyelõre V, de ha tárcsa lesz akkor az BB5 lesz az biztos.