Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18533 hozzászólás a témában

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek
A minimum a vas! Ne várd meg míg beleér, nem tesz jót a tárcsának

boti

boti

vendég

• fórumtag
  • 111 hozzászólás
Egy fékbetétet teljesen le lehet koptatni "vasig" vagy van vmi min. vastagság aminél már cserélni kell?

Balias

Balias

vendég

• fórumtag
  • 42 hozzászólás
Sziasztok!

Nem tudja itt valaki hogy ashima sos fékbetétet hol tudok itthon venni (bb7hez).Guglin nem találtam.
Ilyet, ni:
Ashima SOS Disc Brake Pads Avid Juicy Sintered Organic Sintered

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Nem tudom milyen jellegû a nyikorgás...nekem SLX cicergett, elég volt a CL csavart meghúzni picit.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

akosm5

akosm5

vendég

• fórumtag
  • 115 hozzászólás
Ez tényleg egy kicsit tág így, bocs. :-)
Igazából nem szedtem szét mert még nem volt rá idõm. Tart egy ideje és nagyon zavar már. A tárcsában nincs 8-as és szerintem középen is van, úgy tûnik. Valamelyik nap kiveszem majd. Viszont hadd kérjek egy kis segítséget. Így látatlanban, nagyjából milyen jeleket keressek? A kopás az meglesz. :-)

Szerintem ez így elég tág fogalom. Fémes betét eleve nyikoroghat. Akkor is nyikoroghat ha már nincs a fékpofán réteg és a fém ér a tárcsához. Ezt kívülrõl nem biztos, hogy meglátod, csak ha kiveszed a fékpofákat, mert ferdén is kophat, tehát az egyik felén még van réteg, a másikon nincs. Alapból nem fog rá, nem csiszol? Középen van a tárcsa? A féktárcsában nincs 8-as?[/QUOTE]

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

igen, annyi.

Köszönöm! Sajnos kipróbálni mostanában valószínûleg már nem tudom, mert pár napon belül kiküldetésre kell mennem hosszabb idõre.

Sziasztok!

Egy kérdésem lenne. A fékem elkezdett nyikorogni és minden furcsa hangot kiadni, de ránézésre minden rendben van. Van valami ötletetek, hogy mitõl lehet ez?

Szerintem ez így elég tág fogalom. Fémes betét eleve nyikoroghat. Akkor is nyikoroghat ha már nincs a fékpofán réteg és a fém ér a tárcsához. Ezt kívülrõl nem biztos, hogy meglátod, csak ha kiveszed a fékpofákat, mert ferdén is kophat, tehát az egyik felén még van réteg, a másikon nincs. Alapból nem fog rá, nem csiszol? Középen van a tárcsa? A féktárcsában nincs 8-as?

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.026 hozzászólás

Megrendeltem az RT66M-et a másikra, magamnak meg a 86M-et + Ice Tech pofákat. Remélem ezzel javul, ha nem, földkörüli pályára állítom. :) A szegecset hogy kell szaGszerûen berakni, el kell hajlítani az egyik végét fogóval és ennyi?

igen, annyi.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

akosm5

akosm5

vendég

• fórumtag
  • 115 hozzászólás
Sziasztok!

Egy kérdésem lenne. A fékem elkezdett nyikorogni és minden furcsa hangot kiadni, de ránézésre minden rendben van. Van valami ötletetek, hogy mitõl lehet ez?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Megrendeltem az RT66M-et a másikra, magamnak meg a 86M-et + Ice Tech pofákat. Remélem ezzel javul, ha nem, földkörüli pályára állítom. :) A szegecset hogy kell szaGszerûen berakni, el kell hajlítani az egyik végét fogóval és ennyi?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

RT56 csak mûgyantás pofával használható, úgyhogy erre figyelned kell.
Az összekopásról passz, én a gumit cserélem, ha nagyon eltérõ mintázatú kell (kerékcserénél gondolom a sort is átrakod + ha picit más a kerékagy a két-két keréken, akkor még a féket is állítgathatod, idõben, szöszmötölésben ez utóbbi a több...szerintem).
Inkább szavazok a két külön bringára...vagy a háromra :)

Igen, rá van írva a tárcsára, hogy csak olyan pofával használható. Nem nagyon tetszik ez az RT56 egyébként. Gyárilag sérült volt a tárcsa (legalábbis így lett véve), kiállt belõle egy kis fémszilánk amit egy 800-as papírral lazán lecsiszoltam róla, kicsit puha. Sajnos itt két bringa nem lehetséges. Két egyforma aggyal kereket csinálni még mindig jobb hely szempontjából mint két külön bringa, akkor nem kell féket és váltót állítani. Hátsó keréknél pedig minden keréken a saját sora a saját hozzákopott láncával.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
RT56 csak mûgyantás pofával használható, úgyhogy erre figyelned kell.
Az összekopásról passz, én a gumit cserélem, ha nagyon eltérõ mintázatú kell (kerékcserénél gondolom a sort is átrakod + ha picit más a kerékagy a két-két keréken, akkor még a féket is állítgathatod, idõben, szöszmötölésben ez utóbbi a több...szerintem).
Inkább szavazok a két külön bringára...vagy a háromra :)

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

RT66: slx, hagyományos felépítés (küllõ, fékfelület ugyanolyan vastagságú), RT76: xt, alu tartóbakos

Egy másik bringán RT56M tárcsa van. Két kerék lenne cserélgetve. Rakhatok a másik kerékre RT66-os tárcsát vagy ugyanilyet kellene? A fékpofák kopásának szemszögébõl melyik optimálisabb? Vagy ez teljesen mindegy, így is minden kerékcsere alkalmával újra össze kell kopniuk?

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
RT66: slx, hagyományos felépítés (küllõ, fékfelület ugyanolyan vastagságú), RT76: xt, alu tartóbakos

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Az is 180 mm, sõt az RT76M is :)
Az, hogy rossz helyen fogja a fékpofa a tárcsát, inkább az adapteren, meg a féken fog múlni.
A Shimano tárcsám fékfelülete keskenyebb (14 mm), mint mondjuk az Avid G2 (16 mm, csak ezek vannak itthon), lehet, hogy a Hayes tárcsával összenézve is ez lenne...azaz az slx-ed jobb lesz, ha a saját tárcsájával használod.

Köszönöm! Elõtte 2 adapterrel sem volt az igazi, az adapter most már gyári, eddig ezzel van a féknyereg van a legközelebb a tárcsához. De még mindig lehetne közelebb. Miután a csavarok a villa menetében vannak a féknyerg helyzete adott, nem tudtam jobban közelíteni a tárcsához (alivionál igen, de itt nem). Ennél többet tehetek?

Mi a különbség az SM-RT66M, SM-RT76M között? Az utóbbi vagy az Ice-Tech-es megér +10-20 EUR-t? F03C Ice Tech metal fékpofát szeretnék bele.

Végül, hülyeség lenne 203-as tárcsát feltenni erre a kis 1,5kg-os Reba-ra?

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Az is 180 mm, sõt az RT76M is :)
Az, hogy rossz helyen fogja a fékpofa a tárcsát, inkább az adapteren, meg a féken fog múlni.
A Shimano tárcsám fékfelülete keskenyebb (14 mm), mint mondjuk az Avid G2 (16 mm, csak ezek vannak itthon), lehet, hogy a Hayes tárcsával összenézve is ez lenne...azaz az slx-ed jobb lesz, ha a saját tárcsájával használod.

Trance

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Ezekszerint hogy csak a tárcsa 2/3-át fogja az helyes? Szerintem nem. Azért kérdeztem, hogy érdemes megvennem az eredeti Shimano tárcsát, van méretbeli eltérés, arra 100%-ban ráfog vagy ott is ugyanez lesz? Az ice tech-es tárcsával elérek jobb fékhatást?

Lemértem, a Hayes V7 180mm-es tárcsa 180mm. Vajon Shimano 180mm-es tárcsa nagyobb-e néhány milliméterrel vagy pont akkora?

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás
Hurrá, szóval a felfogatás sem mindegy :cool2:

Agyat egyelõre még felnifékest használok, de ha átcsináltatom, akkor arra is figyelnék, hogy elõre agydinamó menjen.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
de jó, ugyanaz a bowdenhúzása.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Van valami összefoglaló a fékekrõl, mire kéne odafigyelni, ha valaki ilyet akar a gépre? (a helye ki van alakítva a villákon, az nem gond)

Az alap kérdés az, hogy CenterLock, vagy 6 csavaros? Utóbbiból nagyobb a választék, az elõbbihez van 6 csavarosító adapter :]
Másik kérdés, hogy hagyományos fék fékkarja (V-fék) jó-e a mechanikus tárcsafékhez, bár az ebike-on egy kategória a kettõ.

Kétfajta szabvány létezik, az IS és a Post Mount. Olyan adapterek kellenek, amilyen szabványú a villa és a váz felfogatás. Szerintem csak a fékhez való gyári adptert vegyél. A Centerlock vagy 6 csavaros azon múlik, hogy milyen agyakat használsz. A fékkar szerintem nem jó, de lehet tévedek.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás
Van valami összefoglaló a fékekrõl, mire kéne odafigyelni, ha valaki ilyet akar a gépre? (a helye ki van alakítva a villákon, az nem gond)

Az alap kérdés az, hogy CenterLock, vagy 6 csavaros? Utóbbiból nagyobb a választék, az elõbbihez van 6 csavarosító adapter :]
Másik kérdés, hogy hagyományos fék fékkarja (V-fék) jó-e a mechanikus tárcsafékhez, bár az ebike-on egy kategória a kettõ.