Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18533 replies to this topic

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Üdv újra!

Mennyire változik a fékerõ, ha 160-as tárcsáról 180-asra váltok?

Sajnos még mindig nem vagyok megelégedve az m486-os fékerejével, bár lehet még kopik be a betét+tárcsa. Lelassít rendesen, viszont a súlyom alatt (90+kg) sajnos durvább fékezéseket annyira nem bír, ami nem is lenne gond, csak szeretném kicsit streetre is használni a kerékpáromat, jobb lenne ha kicsivel jobban harapna, meg is tartaná a kereket. :)

Vagy esetleg van a gyári shimanonál jobban fogó (nyilván puhább - kevesebb ideig tartó, gyantás) fékbetét? Nagyobb tárcsára váltásnak van valami hátulütõje? Gondolok itt arra például, hogy a konzol a villán/vázon nem bírja majd el.

Superstar Components - High Spec Parts For Peanuts
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts
a fékerõ növekedés kb 10% (ennyivel nagyobb a 180-as tárcsa) mínusz a villa erõsebb csavarodása miatti veszteség.

nagyobb tárcsával jobban igénybe veszi a villát/vázat.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

pityke4

pityke4

vendég

• fórumtag
  • 10 posts
Üdv újra!

Mennyire változik a fékerõ, ha 160-as tárcsáról 180-asra váltok?

Sajnos még mindig nem vagyok megelégedve az m486-os fékerejével, bár lehet még kopik be a betét+tárcsa. Lelassít rendesen, viszont a súlyom alatt (90+kg) sajnos durvább fékezéseket annyira nem bír, ami nem is lenne gond, csak szeretném kicsit streetre is használni a kerékpáromat, jobb lenne ha kicsivel jobban harapna, meg is tartaná a kereket. :)

Vagy esetleg van a gyári shimanonál jobban fogó (nyilván puhább - kevesebb ideig tartó, gyantás) fékbetét? Nagyobb tárcsára váltásnak van valami hátulütõje? Gondolok itt arra például, hogy a konzol a villán/vázon nem bírja majd el.

Sleek

Sleek

törzsvendég

• fórumtag
  • 299 posts

Sziasztok!

Véleményeket szeretnék kérni Shimano Deore BR-M445 hidraulikus tárcsafékrõl. Ki mit hallott róla, mi róla a véleménye???

1.: Nekem most ez van a bringámon, de van vele egy kis bajom. Az elsõ féket lehetetlenség beállítani úgy, hogy ne érjen bele a tárcsába. Egy megbízható szerelõhöz járok, õ csinálja nekem a dolgokat, eddig mindent frankón megoldott, de ez kifog rajta. Úgy rakta nekem össze, hogy picit beleért a tárcsába, majd az ugye bekopott, de le lett szedve nemrég a kerék és most megint kezdõdik elölrõl, de most még rosszabb. :( Valakinek ötlete vagy tanácsa. Azt mondja a szaki, hogy a felfogatás lehet a ludas, mert egy olcsó acer helyett kéne szögletes Shimano (de csak egy ötlet).
Nem mellékesen, mikor fel lett rakva a bicóra, úgy fogott mint az állat, de kb. 1 hónap elteltével belágyult és most elég fika a teljesítménye ellenben a hátsóval, ami meg alig fogott, most meg mint a Pattex!

2.: Hayes Strokes Trail minõségileg mennyivel jobb ennél a Shimanonál?

2 éve ilyen féket használok annyi bajom volt vele ,hogy a betétek 1,3-1,5mm nél nem fogtak csak nyikorgás volt. Bármit tettem csiszoltam, tárcsát tisztítottam nem fogott. Egyik srác mondta vízzel locsoljam meg a tárcsát majd menjek porban vele vagy szórjam be a tárcsát porral és fékezgessek . Pár km után visszajött a fékhatás rendesen. Olyat fog a fék mint pár hónapos korában. Illetve az volt még a gond a dugattyúk nem mûködtek egyszer. De az is könnyen orvosolva lett. Levegõvel lefújattam a koszt azt kapott pár csepp olajat. Utána könnyen járt a dugattyú

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
2 tanács:

-tartsd meg a féked

-válts szerelõt

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

Wolfman8

Wolfman8

vendég

• fórumtag
  • 121 posts
Sziasztok!

Véleményeket szeretnék kérni Shimano Deore BR-M445 hidraulikus tárcsafékrõl. Ki mit hallott róla, mi róla a véleménye???

1.: Nekem most ez van a bringámon, de van vele egy kis bajom. Az elsõ féket lehetetlenség beállítani úgy, hogy ne érjen bele a tárcsába. Egy megbízható szerelõhöz járok, õ csinálja nekem a dolgokat, eddig mindent frankón megoldott, de ez kifog rajta. Úgy rakta nekem össze, hogy picit beleért a tárcsába, majd az ugye bekopott, de le lett szedve nemrég a kerék és most megint kezdõdik elölrõl, de most még rosszabb. :( Valakinek ötlete vagy tanácsa. Azt mondja a szaki, hogy a felfogatás lehet a ludas, mert egy olcsó acer helyett kéne szögletes Shimano (de csak egy ötlet).
Nem mellékesen, mikor fel lett rakva a bicóra, úgy fogott mint az állat, de kb. 1 hónap elteltével belágyult és most elég fika a teljesítménye ellenben a hátsóval, ami meg alig fogott, most meg mint a Pattex!

2.: Hayes Strokes Trail minõségileg mennyivel jobb ennél a Shimanonál?

pityke4

pityke4

vendég

• fórumtag
  • 10 posts

áruld már el, hol van itt lejtõ! mert ahol lejtõ van, ott van fölfele is, nem? :D

Nyilván fölfele is van :D Én nem értettem volna a "hegy" jelentését? Vagy a "lejtõt" használom rosszul? Lényeg a lényeg, makkosháza/tarján környékén (nem tudom melyikhez tartozik) van a töltés, ott van az autóknak, kerékpárosoknak út fel és le is... Lejtõ? nem 100m-, hegynek meg kifejezetten nem nevezném. :D

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,513 posts

Hát Szegeden nincs sok hegy, viszont lejtõ van. Napokban gondolkodtam el azon, hogy lehet hogy egy kis wd40 kerülhetett a tárcsára (tudom.. tudom... ) Lényeg a lényeg, megtisztítottam a tárcsát+fékbetéteket a fékbetéteket meg is csiszoltam kicsit. Ezek után próbáltam bekoptatni, lejtõzni is voltam. Érezhetõen javult a fékteljesítmény, azonban még mindig nem kielégítõ, pl egy stoppiet csinálni vele még lehetetlen... A hátsó féket - ami ugyanolyan - elég egy nagyon kicsit behúznom és már fogja rendesen a bringát a több mint 90 kilós súlyom alatt. Remélem, hogy csak további bekoptatásra van szüksége és nem én barmoltam el valamit (pedig az lenne az én formám :D)

áruld már el, hol van itt lejtõ! mert ahol lejtõ van, ott van fölfele is, nem? :D

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Akkor pöttyet el fogsz fáradni:)

pityke4

pityke4

vendég

• fórumtag
  • 10 posts

Nem véletlenül mondtam 100m szintet és nem lejtõt.

Igen... most olvasom én is, hogy gyakorlatilag fel kell hevülnie az egésznek... Megoldom valahogy, max sík terepre érve tekerek tovább behúzott fékkel. Köszönöm a tanácsot! :)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Nem véletlenül mondtam 100m szintet és nem lejtõt.

pityke4

pityke4

vendég

• fórumtag
  • 10 posts

Menj fel egy hegyre és folyamatosan húzva a féket gyere le 100m szintet.Így tuti bekopik ha mégsem megismétled még egyszer.

Hát Szegeden nincs sok hegy, viszont lejtõ van. Napokban gondolkodtam el azon, hogy lehet hogy egy kis wd40 kerülhetett a tárcsára (tudom.. tudom... ) Lényeg a lényeg, megtisztítottam a tárcsát+fékbetéteket a fékbetéteket meg is csiszoltam kicsit. Ezek után próbáltam bekoptatni, lejtõzni is voltam. Érezhetõen javult a fékteljesítmény, azonban még mindig nem kielégítõ, pl egy stoppiet csinálni vele még lehetetlen... A hátsó féket - ami ugyanolyan - elég egy nagyon kicsit behúznom és már fogja rendesen a bringát a több mint 90 kilós súlyom alatt. Remélem, hogy csak további bekoptatásra van szüksége és nem én barmoltam el valamit (pedig az lenne az én formám :D)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Menj fel egy hegyre és folyamatosan húzva a féket gyere le 100m szintet.Így tuti bekopik ha mégsem megismétled még egyszer.

pityke4

pityke4

vendég

• fórumtag
  • 10 posts
Sziasztok!

Ha volt már róla szó, elõre elnézést kérek.

Van egy zsír új Shimano m-416-os tárcsafékem, illetve egy rt-56os tárcsám elöl.
A féket behúzott állapotban rögzítettem, hogy ráálljon a tárcsára.
A bekoptatást próbáltam az interneten fellelt útmutatás szerint csinálni (10-20x folyamatos fékezés majdnem teljesen állóra), viszont nagyon gyenge még mindig a fékhatás, illetve elõjött a nyikorgás is.

Lehetséges lenne, hogy rosszul koptattam be? Mivel tudnám a problémámat megoldani?
Olvasgattam utána külföldi fórumokon, hogy ilyenkor féktisztító folyadék vagy izopropil alkohol, plusz ha lehet, akkor a tárcsa és a fékbetét csiszolása majd újra bekoptatás.

Ez mennyire helyes?

Supernova1982

Supernova1982

vendég

• fórumtag
  • 61 posts
  • Location8448,Ajka-Bakonygyepes,Tóbereki.u.3.
Köszi szépen a válaszodat,csak én még ezt nem próbáltam ki életemben eddig.

Nagy János

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts

A google fiókomhoz jár 15 giga ingyen,elvileg onnét is mûködik nem?

Minden felhõalapú szolgáltatásnál mûködik nyilvános kép linkelése.

Supernova1982

Supernova1982

vendég

• fórumtag
  • 61 posts
A google fiókomhoz jár 15 giga ingyen,elvileg onnét is mûködik nem?

Nagy János

Supernova1982

Supernova1982

vendég

• fórumtag
  • 61 posts
Ide hogy lehet képeket feltölteni a hozzászólásokhoz,és még a profil oldalamra is hogyan lehet a kerékpáromról képeket feltölteni-több képet?
Azonkívül ezzel a fékkel a kérdésem,a többiek tapasztalata lenne.

Nagy János

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts
Töltsd fel valami ingyenes "képtár" szolgáltatóhoz, és utána már csak a linkeket kell beillesztened az "insert image" ikonra kattintással.

Supernova1982

Supernova1982

vendég

• fórumtag
  • 61 posts
Sziaztok,nemrég vettem külföldrõl egyesületen keresztül egy AVID XO-ás tárcsafék szettet(elsõ+hátsó fék!) 80 ezerért!Bontatlan csomagolásban,minden kiegészítõjével együtt(Tárcsákat is tartalmazza 160mm-es)!
New SRAM Avid XO Front Hydraulic Disc Mountain Bike MTB Brake | eBay
Leginkább erre hasonlít kinézetre,ide hogy lehet képeket feltölteni,és még a profil oldalamra is hogyan lehet a kerékpáromról képeket feltölteni-több képet?
Válaszokat elõre is köszönöm.

Nagy János