Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18533 hozzászólás a témában

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
Ha benzinezni akarsz, akkor gyógyszertárban vegyél sebbenzint, az teljesen tiszta. Ha a kútról hozod kannában (olcsónak olcsó...), akkor az adalékok ottmaradhatnak.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Izopropil alkoholt amúgy is vennék, a célnak megfelel. Nem tudtam, hogy a féktisztítók egy részében is ez van. A benzin olajos fátyolt hagy, legalábbis amivel eddig próbálkoztam (nem a féktárcsán). Csiszolást csak akkor csinálok ha nagyon indokolt, talán három év alatt egyszer folyamodtam erre.

Az SLX M675-el már kezdettõl fogva gyenge a fékerõ. Nem gondolom, hogy ezen bármiféle tisztítás segíteni fog. Felmerült, hogy a fékkel is lehet probléma. Mivel csak elsõ féket vettem, a hátsó pedig éppen megérett a cserére, ezért gondoltam egy XT szettre. Két fék egymás után valószínûtlen, hogy hibás lesz. Ki fog derülni, hogy én nem érzem jól vagy tényleg baj van az SLX-emmel. Akárhogy is, az SLX-nek lenne helye másik bringán.

Szerintem teljesen mindegy. Mindkét jármûnél ugyanaz a feladat: eltávolítani az olajos és a szilárd szennyezõdést, majd maradék nélkül elpárologni. A többi csak parasztvakítás.
Nekem autósboltból való van, de az nem izopropilalkoholos, hanem benzines.
Viszont fékerõ gyengülést soha nem próbáltam még ezzel orvosolni, a pofa és a tárcsa finom csiszolását és az azt követõ bekoptatást alapból hatásosnak tartom és az is volt (lekopogom, eddig talán ha 1-2 alkalommal volt erre szükség).

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis

Az autóhoz való biztosan jó biciklihez? Nem lenne jobb egy kimondottan bringához való, pl. ez? Én csak a tárcsa tisztítására gondoltam. Lehet elég lenne isopropil alkohol is.

Szerintem teljesen mindegy. Mindkét jármûnél ugyanaz a feladat: eltávolítani az olajos és a szilárd szennyezõdést, majd maradék nélkül elpárologni. A többi csak parasztvakítás.
Nekem autósboltból való van, de az nem izopropilalkoholos, hanem benzines.
Viszont fékerõ gyengülést soha nem próbáltam még ezzel orvosolni, a pofa és a tárcsa finom csiszolását és az azt követõ bekoptatást alapból hatásosnak tartom és az is volt (lekopogom, eddig talán ha 1-2 alkalommal volt erre szükség).

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
a féktisztító pont izopropil-alkohol, egy kis hajtógázzal. még a tescoban is ugyanazt kapnád.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Féktisztító: bemész a legközelebbi autósboltba és adnak.

Az autóhoz való biztosan jó biciklihez? Nem lenne jobb egy kimondottan bringához való, pl. ez? Én csak a tárcsa tisztítására gondoltam. Lehet elég lenne isopropil alkohol is.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Féktisztító: bemész a legközelebbi autósboltba és adnak.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Az XT vállalható? Féktisztítót innen tudtok ajánlani?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Van valakinek tapasztalata Shimano SLX M675-ös fékkel? 100%, hogy ez ugyanazt tudja mint az M666? Erõs a gyanúm, hogy az új modell nem tudja azt amit a régi.

Mi a helyzet az M785-ös XT-vel? Van az a kategória mint az M666 SLX?

pityke4

pityke4

vendég

• fórumtag
  • 10 hozzászólás
Na megjött a kevláros superstar fékbetét szettem ^^. Be is szereltem õket, már csak a bekopásra várnak. A leírásában azt írják, hogy vízzel hûtsem a féket... ezt mennyire kell betartani?

Illetve van egy olyan problémám, hogy hátul olyan mintha már egy kicsit máshogy "fogna" a fékkar az új pofákkal. Kicsit talán puhábnakk is érzem, illetve az egyik oldalon nem teljesen párhuzamosan áll a betét, jobban tolja az egyik oldalát.
A dugattyúkat fékbetét csere elõtt visszanyomogattam természetesen. Lelevegõsödhetett? Légtelenítést lehet házilag csinálni, vagy inkább bízzam szakértõre? :)

Persze lehet az is a probléma, hogy a csúszópapucsos vázamon (author a-gang) IS konzol van, am a csúszópapucs ellenére nem állítható - a régi pofák egy része sem kopott semmit, kb.10 %.
Emiatt is kell az adapter és a fék elé egy közölõ is, ami lehetne kicsit vékonyabb is, bár akkor sem fogna a betét 100%-a.

banattila

banattila

vendég

• fórumtag
  • 23 hozzászólás
  • LocationDebrecen
Megoldódott, bowden probléma volt. Szétszedtem, befújkáltam olajjal beállítottam és mûködik ahogy kell. Köszi még egyszer!

banattila

banattila

vendég

• fórumtag
  • 23 hozzászólás
  • LocationDebrecen
Rendben, átnézem! Köszi a segítséget!

Eloszor ahogy irod nezd meg a bovdenezest nem szorul e.esetleg kinald meg muszerolajjal mert lehet szorul es a feknyereg rugoja nem eleg eros hogy visszahuzza.
Ha mar leszeded a bovdent nezd meg azt is hogy a feknyereg rugo nem alt e be.ha igen azt is olajozd.
Ha makod van a bovden szorul de sokan panaszkodnak a mech tarcsafekekre.avid bb5-7esen kivul nem is ajanlanak mas mech feket.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás
Eloszor ahogy irod nezd meg a bovdenezest nem szorul e.esetleg kinald meg muszerolajjal mert lehet szorul es a feknyereg rugoja nem eleg eros hogy visszahuzza.
Ha mar leszeded a bovdent nezd meg azt is hogy a feknyereg rugo nem alt e be.ha igen azt is olajozd.
Ha makod van a bovden szorul de sokan panaszkodnak a mech tarcsafekekre.avid bb5-7esen kivul nem is ajanlanak mas mech feket.

regi/hibas agyvaltokat veszek.

banattila

banattila

vendég

• fórumtag
  • 23 hozzászólás
  • LocationDebrecen
Sziasztok! Mechanikus elsõ tárcsafékemnél az a hiba jött elõ, hogy a fékkar behúzásakor a fék beragad, nem áll vissza eredeti helyzetbe. A bowdennel, vagy bowdenházzal lehet valami? Köszi!

Martin2004

Martin2004

vendég

• fórumtag
  • 92 hozzászólás
Wolfman8,

Kétféleképpen lehet a tárcát és a fékpofákat párhuzamossá tenni.
Van egyszer a hivatalos módszer, a fék behúz, csavar meghúz.
Aztán a van a manuális. Nekem ez is bejött már, csak ezt ésszel kell csinálni. :) Ha kézzel akarod összelõni, akkor csak az egyik csavart szabad bent hagyni a beállítás idejére, mivel az forgáspontként használható, vagyis e körül forgathatók el az elvileg párhuzamos fékpofák.
A feladat ugyanis az, hogy két párhuzamos egyenest (ti. a két fékpofát) párhuzamossá kell tenni egy harmadikkal, amely a tárcsa. Megfelelõ megvilágítás esetén be lehet látni a fékpofa és a tárcsa közé, így a három egyenest könnyû párhuzamossá tenni.
Ha a kerék normálisan van bent, akkor a tárcsának és a villának párhuzamosnak kell lennie, így, ha a tárcsa és a két fékpofa is párhuzamos, akkor az adapternek már úgy kell állnia, hogy a másik csavar utólag is becsavarható, mert így az adapternek és a villának is párhuzamosnak kell lennie.
Ha két csavarral egyszerre operálsz, akkor kétfelé kell figyelni, és valamelyik oldalon szinte biztosan túl fogsz korrigálni. Gondolom, itt rontja el a szerelõ.
A legelején azért arról meg kellene gyõzõdni, hogy a tárcsa egy síkban forog-e, mert egyébként a három párhuzamos esete nem fog fent állni - lehet, hogy eleve itt van a baj.

Martin2004

Martin2004

vendég

• fórumtag
  • 92 hozzászólás

Sziasztok! Elvesztem. Organikus fékbetét = szintetikus fékbetét = mûgyantás fékbetét? Shimano BR-446-os fék és SM RT-51M tárcsa kombóhoz keresek betétet. Annyit magam is tudok, hogy csak a mûgyantás jöhet szóba de a fenti két típus megzavart. A fémest tudom, hogy nem jó ehhez a párosításhoz. Kösz az iránymutatást.

Neked a B01S kell. A magyar oldalakon sok helyütt kimarad a BR446 a felsorolásból, de ez ne tévesszen meg.

Itt a különbség a két típus között:

Brake Pads - A break down of what you need to know - Pinkbike

gulacat1

gulacat1

vendég

• fórumtag
  • 46 hozzászólás
Sziasztok! Elvesztem. Organikus fékbetét = szintetikus fékbetét = mûgyantás fékbetét? Shimano BR-446-os fék és SM RT-51M tárcsa kombóhoz keresek betétet. Annyit magam is tudok, hogy csak a mûgyantás jöhet szóba de a fenti két típus megzavart. A fémest tudom, hogy nem jó ehhez a párosításhoz. Kösz az iránymutatást.

pityke4

pityke4

vendég

• fórumtag
  • 10 hozzászólás
Köszönöm az infókat, lehet beszerzek a közeljövõben 2 párat... bár, ahogy nézem 4-es pakkban még olcsóbb :D Igazán nagy sárban nem fogok kerékpározni, max egy kicsit porosabb körülmények között. Akarok mindenképp valamit a gyári helyére, mert nem harap úgy ahogy szeretném. ^^

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás
pityke,
ilyen van bent hátul, normálisan, csendben teszi a dolgát, semmi különös, cserébe olcsó. Az egy nap alatt elfogyasztó véleményírónak innen gratulálok.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Le van írva hogy kifejezetten verseny betét, brutálisan fog, de sárba nem való ott gyorsan kopik. Én rt56-76 tárcsákhoz használom a gyantásnál jóval tartósabb a fémes viszont jóval tovább tart.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

pityke4

pityke4

vendég

• fórumtag
  • 10 hozzászólás
zeezoltano: A kevláros használható csak gyantás fékbetétekhez való tárcsához? Olvastam a véleményeket, van aki jót ír, van aki azt, hogy 1 hónap alatt, vagy akár 1 nap alatt elhasználta az egészet :D

Kisherceg:: Köszönöm. :)