Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18551 hozzászólás a témában

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
és az eredti kérdésre vki vmi? : centerlockos shimano tárcsa + avid juicy 5 hogy szuperálna? CC-re kell, 55-57 kg alá, kispizzával..

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
én még nem találkoztam vele, pedig érdekelne.

Mohus

Mohus

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.156 hozzászólás
vagy veszel centerlock -> 6 furatos adaptert. Bár gõzöm sincs, hogy kapható e itthon

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
Ha van egy centerlockos shimano agyam és szeretnék venni egy Avid Juicy 5 féket, amihez ugye hagyományos tárcsa jár, akkor kell vennem centerlockos tárcsát is, igaz? és pl az avid juicy 5 mennyire szereti az ilyen centerlockos tárcsákat? tehát a centerlockos tárcsa az mindenféle féknél jól müxik? (kivéve v fék..)

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás

kala majd tapasztalatokat!:-)

a betétrõl le kellett vakarni a maradékot?

nem kell, benne van az árban
holnap, ha 1-ig végzek vizsgával megyek betétért, és még aznap bekoptatom :) (ha nem akkor csak szerdán :P )

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
jah ha használtad 6 évig akkor már esélyes elgyengíteni:)

nem, nem lesz törés a vége. hacsak nem raksz karbon cc telóra 203as tárcsát.
kicsit csavargatja fékezéskor, cincereg a tárcsa majd, de nagyjából ennyi. az ilyen erõket egy rendesen meghúzott gyorszárral lehet orvosolni;)

Jé: láttam törött mosntert:D igaz csak a válla...

Tomex

Tomex

vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás
A témát én vetettem fel, de akkor még nem az volt a kérdés, h eltörik, hanem tényleg tönkre teszi a nagyobb tárcsa a telót? Ha igen, akkor ez hogy jelentkezik..? Ezek szerint a törés a vég :)

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás
Mondom: látott-e vki? :) Törött monstert is linkeltek már. :D

Ha gyenge a villa, és nagy a tárcsa/erõs a fék, akkor sok fékerõ megy pocsékba, de ennyi. Nem életeszerû az a helyzet, amikor RST Gila-ra Hope 6-ot tesznek, vagy egy Sid-re Hayes Magot, innentõl kezdve...

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
egy két képet már linkeltek errefelé, mely a tárcsafék fölött kettétört lábat mutatott..:)

Aske: a tengelyhez képest nyomja elõre a villát, és a nyaknál nyírja ezáltal legjobban, mint a kör közepétõl (sugárban) legmesszebb levõ pont;)

de ennek így semmi értelme.
szakszerü felhasználás keretében bármilyen villára bármilyen tárcsát fel lehet tenni.

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás
Úgy értettem, hogy ez az egész téma marhaság. Látott már vki olyan telót, amit a tárcsafék tört el?

Tomex

Tomex

vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás
Akkor az jobb, hogy a 160as tárcsától nem lesz baja, de a nagyobb méretektõl igen? Szerintem ez nagyobb marhaság :)

Vegyük azt, h van egy 160as tárcsám egy puha fékpofával és egy 203as tárcsám egy keményebb pofával. Tételezük fel, hogy a puhább annyival jobb, h a 160as tárcsával nagyobb fékerõt tudok létrehozni, mint a 203as... Melyiknél lesz most nagyobb az igénybevétel a teló szemszögébõl? Mennyire meghatározó ebben az esetben a erõkar nagysága?

Most csak elméleti síkon tárgyaljuk a témát, nyilván senki sem fogja "lebutítani" a 203ast... :)

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás
Marzo: 32mm - 203as pizza (official :D) Kisebb becsúszó kisebb tárcsa.

Fix pontnak nem a tengelyt kell venni, hanem a nyakat, hisz ott csatlakozik a teló a vázhoz, ott ébre a legnagyobb nyomaték.

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás
Ki lehet jelenteni, hogy ez egy marhaság. :)

Tomex

Tomex

vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás
Jó sok véleményt hallottam, és már kezdek belecsavarodni én is :)
Ki lehet jelenteni azt, hogy mérettõl függetlenül a tárcsafék pusztítja a telót és az, hogy mikor végeztetik be csak a teló minõségén, valamint képességein múlik?

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
egyik alig kicsivel a tengely felett nyomja a teló lábát - így a nyakát is elõrefelé(ha a tengelyt nézzük fix pontnak, hisz ahhoz képest adja le az erõt) a másik nagyjából 2 centivel feljebb. hogy ez mennyit jelent, ki tudja:)
de hogy ez élettartamban mit jelent, azt felesleges találgatni.

Jé! természetesen, eltöri, mint ahogy az IFA laprugót is! (vagy hogy is volt a mozó fíling)

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás
Ez világos, de most akkor eltöri-e a telócsövet vagy nem?

dánhill

dánhill

vendég

• fórumtag
  • 75 hozzászólás

Ha a lassulás azonos mértékû, akkor miért tekerné jobban a telót?

Gondolatom szerint azért mert :
a 160-as tárcsának a sugara ugye 80 mm
a 203-as tárcsának a sugara meg 101,5 mm

Namost a súrlódó erõ erõkarja ( ami a csavaró nyomatékot adja) az meg a sugár (mondjuk inkább a pofa közepén lenne)..És ha a fékpofa és a tárcsa között ébredõ súrlódó erõ azonos mindkét esetben akkor is nagyobb nyomatékot ad a nagyobb tárcsa a nagyobb erõkar miatt.....

EDIT: mondjuk most így belegondolva ha a súrlódó erõ ugyan akkora akkor a nagyobb átmérõ miatt nagyobb a fékerõis (a lassulás) .........Viszont ha egy 160-as tárcsa is le tudja blokkolni a kereket vagy fejre tud dobni akkor ilyen téren a maximálisan hasznosítható fékerõ ugyan akkora........

Tehát akkor most mivan? Én már teljesen belekavarodtam.....

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás
Da õ azt írta, hogy Thf azonosan fognak, mert úgy húzza. Ekkor viszont pont ugyanannyira kéne csavarnia, nemde?
(Alap, hogy egyébként a 203-as tárcsa jóval jobban csavar, mint a 180-as, vagy a 160-as.)
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás
edit: Hibáztam.

"de a nyomatéki nullához képest" helyett a "befogáshoz képest"

Gépészeknek: egyoldalon befalazott tartó 2 koncentrált erõvel

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás
Akkor én is leírom a verziómat.

Alap, hogy azonos erõvel húzzuk a fékkart. (ahogy bírjuk hehe) Ekkor a 8" tárcsán 27%-al nagyobb nyomaték hat, ami hajlítja a súrlódóerõ miatt a bal lábat egyrészt. Másrészt a keréktengelyen keresztül hajlítja mindkét lábat. de a nyomatéki nullához képest (nyakcsõ kezdete) jóval nagyobb karon, így ezek az erõk egyáltalán nem oltják ki egymást, szal a villa rossz esetben nyeklik nyaklik. Értelemszerûen egy nagypizza rendesen kihasználva sokkal sokkal jobban nyúzza a villát. Pontos eredményt persze csak tények (számok) ismeretében lehet mondani.