Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18554 replies to this topic

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Hozé, nem a hõleadó felület nagysága a lényeg, pl. számold ki 4es furattal, a felület növekedés ilyenkor 0 és mégis jobban hûl a tárcsa, más dolgok is befolyásolják a tárcsa melegedését.

A sebesség mindent megold.

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts
Számoljunk!

A tárcsád hõleadó felülete jelenleg kb. 14.000 mm2
Ha ezt a felületet meg szeretnéd növelni 5%-al (kevesebbért nem érdemes nekifogni),
akkor kb. 700mm2 -t kell növelni.
Egy darab hármas furaton, 2mm-es tárcsa vastagság esetén nyersz 4.71mm2-t.

Tehát, az 5%-os felületnövekedéshez 700/4.71=148 furatot
kell készítened.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts
Mc Pite, nem volt személyeskedés benne részemrõl, ne vedd annak.
Csak valahol "gépészetileg", "vasiparilag" fura nekem az egész katyvasz.
lor összefoglalta amit érdemes errõl.

ProPedalGreg

ProPedalGreg

törzsvendég

• fórumtag
  • 946 posts
Jo eles fule lehet, en azt hittem annak nincs hangja, max az ontottvas pattog huleskor. :D
Komolyan ,ha barkacsolni akar valaki csinalja, de valoszinuleg a nagy gyartok se most kezdtek el kikiserletezni a format meg az anyagot. Persze a dolgokat el kell adni,ez meg aztan osszezavarja a szegeny felhasznalokat. :) Es lehet ez is a celja :-o

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Ez ugyanolyan, mint a rugós nyeregcsõ, lehet hogy megint nem nekünk lesz igazunk.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts

Sándor György írta valahol, hogy amikor az ember az utcán hülyít másokat, azt úgy kell csinálni, hogy ne lehessen eldönteni róla, hogy hülye vagy csak hülyéskedik.
Így vagyok ezzel az utóbbi néhány oldallal.
Remélem csak vicc.

Ha ezért hülye lennék, vállalom. Lehet hogy késõn gondolkodok, lehet hogy nem hittem volna korábban míg nem volt tárcsám hogy mennyire melegedhetnek, lehet hogy nem szeretem a forintokat kidobálni az ablakon ha megoldhatom olcsón/ingyen is... (csak azért bátorkodom 'lejáratni magam' a nagyérdemû elött hogyha csinálom akkor jó legyen) Bár annak ellenére hogy írtam már az elején hogyha nem ajánlott a furkálás akkor inkább marad, és akkor cserélem ki ha megöltem a tárcsát, de azért jó oldalanként 5× olvasni hogy 'Vegyé' jobbat!' Feltöltött kép
Nem tesztelem hogy 80+15 kilót mennyi ideig tud megfogni rendesen ha komolyabb lejtõk is jönnek, inkább megelõzöm ha kis energia befektetésel lehetséges a bajt...

off: Mjani, 60 gramm plusszt nekem megért a nyeregcsõ, általában hozza a ballonosabb/kisebb nyomású gumi kénylemét nagyobb ellenállás/rosszabb sártûrés nélkül, ill 1-1 nagyobb ütést is szépen elnyel, nem forog, nem rosszalkodik.Tudom, sokaknek eretnekség.

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts
Sándor György írta valahol, hogy amikor az ember az utcán hülyít másokat, azt úgy kell csinálni, hogy ne lehessen eldönteni róla, hogy hülye vagy csak hülyéskedik.
Így vagyok ezzel az utóbbi néhány oldallal.
Remélem csak vicc.

xenium

xenium

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,448 posts

De a legjobb az egészben, hogy eddig nem volt baja a tárcsával csak hallotta, hogy rosszul hûl. :)

ez nem igaz olvass vissza legyszi...
Sei, soku Si.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
De a legjobb az egészben, hogy eddig nem volt baja a tárcsával csak hallotta, hogy rosszul hûl. :)

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
Alakja nekem egál; és már az elején is csak annyira gondoltam hogy simán lesorjázni (akármit fúr az ember illik), ötleteket meghallgattam a tapasztaltabbaktól; bár ahogy elnézem nem minden válaszadóra igaz...

Most még jó a tárcsa (80-90%os lehet?), ha sikerül a fúrás akkor úgy hül hogy felesleges cserélni. Ha elkúrom, akkor meg megyek és veszek másikat ami jobb hûtésû alapból :), sokat nem veszthetek. Holnap asszem le is szedem és még a héten megcsinálom. Ha kész szólok/fényképezek, köszöntem a segítségeket! :prosze:

Amikhez több közöm van azokon alapból csiszolgatok kicsit; ennél nem tudtam milyen hátulütõk lehetnek; de végülis úgy néz ki semmi extra (értelemszerûen igyexünk hogy ne legyen hullámos a tárcsa, sorja ne legyen ami piszkálhatná a fékbetétet), nem azért túráztattalak titeket mert ráérek, csak nem a saját bõrömön akartam rájönni ha vmit rosszul gondolok/csinálok.

Azt látom rajta hogy nem penge hûtés szempontjából; és idáig nem volt vele bajom, de nem is kínáltam meg komolyabb lejtõkkel. Számítástechnikában hûtésmániás vagyok nem is kicsit, így mozgatott a szokásos hûtésmániám :D . Nem szeretném megsütni ha nem muszáj, és órabérbe vagyok én is, szal átkulloghatok a lakatos mûhelybe 15-20 perce nyugodtan... Ebikeról így rendeltem a féket, nem gondolkoztam akkor hogy cseréltessek velük CleanSweepre, így jártam. De tuningolva akár Visegrád, akár Dobogókõ, akár Bükk marcit is nyugodtabban abszolválom...

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

xenium

xenium

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,448 posts
egyebkent en is ezt tennem, marmint vennek egy uj tarcsat, bar, azt mondja nincs vesziteni valoja...:)
legalabb lesz egy tarcsaja amilyen csak neki van...ha meg meg mukodik is akkor kiraly...
Sei, soku Si.

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
ennyi gondolkodással, utánajárással pepecseléssel már rég meglenne egy pár rendes tárcsa...:chin:

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
a dorzsar az a furat belso feluletet egyengeti, neked nem az kell, hanem az, hogy a tarcsa sikja egyenletes legyen. szerintem. az, hogy a luk mennyire kor alaku, az tokeletesen mindegy. lehetnenek a lukak negyzet alakuak is, akkoris ugyanugy hulne. Vagy bele lehetne irni azt is, hogy "profi vagyok, ebbol elek", © mindegy. azert kor, mert igy egyszerubb legyartani. dorzsarazast felejtsuk el.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
Egyenletesebb vmivel a 3ason meg a leginkább melegedõ részekre jutnak (elvileg)...
Sorjázást nem akarom mindenáron én, csak nem biztos hogy megcsinálja, és tû meg 3szög reszelõ itthon is van... persze jobb nekem ha full készre csinálja:).

Nagyobb lukon gondolkoztam és el is vettem :D. Inkább esztétikai okból mint gyakorlatiból, mert azt is meglehetne úgy hogy ne nagyon gyöngítsem az anyagot... de pl a hármassal ki lennék békülve :) - annyira nem akarok rá sok/nagy lukat, hogy merevséget/akármit veszélyeztessem, csak még biztonságos határokon bellül tuningolnám kicsit... mit amikor újrapasztázza az ember a vga/chipset bordát.

xenium

xenium

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,448 posts
5 azaz az utolso, szerintem...bar a 3 -on egyenletesebb a lyukeloszlas...
te fogod csinalni vagy szaki, mert ha szaki csinalja akkor az le is sorjazza vagy nem, miert akarod azt is mindenaron otthon, mond meg neki, hogy ekkora meg ekkora lyuk legyen es le legyen sorjazva
arra egyebkent nem gondoltal, hogy egy kicsit nagyobb lyukak legyenek?
Sei, soku Si.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
Ha van osztója akkor eljátszunk azzal; ha nincs akkor én fogok itthon...
mégtöbblukatatárcsára projekt keretében az alábbiak születtek még:
3as
Feltöltött kép
4es
Feltöltött kép
5ös
Feltöltött kép

Ezek közül a 3as tûnik a legjobbnak, max picit messzebre rakom sûrûbbeket.
Dörzsáraztatva csináljam vagy egál, csak ne legyen sorjás oszt' tûreszelõ/3 szög reszelõvel (salber?) eég eldolgozni?

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
en se szeretem. igaz nekem 5 van. vagyis megvagyok vele, de shimanot akarok... de most nem vehetek bringaalkatreszt sajna.

majd lesz `08as xtr-em.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts
Flame gyanús a dolog, de nálam bevált. Persze nem a gyári tárcsájával (ami sajnos nem Cleansweep).

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,104 posts

Õ nem szereti. Más meg igen.:D

Szal akkor jó?

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora