Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18533 replies to this topic

trek8k

trek8k

vendég

• fórumtag
  • 145 posts

Helló!

Egy ismerős tavaly ősszel vett egy bicajt, amit Sram Guide RS fékekkel adtak. Mostanában kezdte többet használni, és azt vette észre, hogy a fék nyomáspontja kezd megváltozni. Elvitte szervizbe, és ott azt mondták, hogy a fékbetét elkezdett kopni, de a valamiért a fék nem állítja magát utána automatikusan. És mivel nincs rajta nyomáspont állító lehetőség, ezért olajat kellett bele tölteni...

Kérdés, hogy ez "normális" -e egy hidraulikus féknél? Végülis Sram fék.... :wacko:

kösz

k.peter

k.peter

fórumtag

• fórumtag
  • 20 posts
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Most vettem használtan egy Cannondale Trail SL4 bringát, amin Cannondale Helix 6 fék van. A bringa másfél éves és 600km. van benne. (Csak város.)
A fék borzalmasan hangos, morgó, szinte kereplő hangot ad erősebb vagy középerős fékezésnél és ütemesen is fog. Olyan érzés mintha egy ponton vastagabb lenne a tárcsa. Első és a hátsó is ugyanúgy viselkedik. Nem tudom mi lehet a baj, mivel a tárcsákon nem látok sérülész, nem is ütnek és fékbetét sincs elkopva.
Teszteken dícsérik ezt a féket, tehát biztos nem konstrukciós hiba...

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Nem veszek különbözőt, mert idegesítenének a különböző fékkarok :)

De jogos, h hátra kb felesleges egy SLX 

Hát igen, a sok hüleee sportkocsi gyártó  meg hátra is Brembót tesz, pedig tök fölösleges... ;)

• mof and zeezoltano like this

ghjklmff

ghjklmff

újonc

• fórumtag
  • 6 posts

Nem veszek különbözőt, mert idegesítenének a különböző fékkarok :)

De jogos, h hátra kb felesleges egy SLX 

Edited by ghjklmff, 2015. May 07. - 22:34.

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1,169 posts

Kicsit azért sarkítottam... ;)

Ok  :) .

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts

Kicsit azért sarkítottam... ;)

Teljesen igaz. Nem is állítom, hogy nem kell drágább, magasabb színvonalú fék. Inkább csak át kell jól gondolni vásárlás előtt, főleg ha hátulra kerül. Ez az én tapasztalatom.

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1,169 posts

Azé' a blokkolás előtt is van még élet, nem mindegy, hogyan jutunk el addig. Baromira kevesen vagyunk, akik minden esetben blokkolóra fékezve lassítanak. Sőt, asszem én sem... :D

Na ez az, amiben esetleg egy drágább fék többet ad. 

Teljesen igaz. Nem is állítom, hogy nem kell drágább, magasabb színvonalú fék. Inkább csak át kell jól gondolni vásárlás előtt, főleg ha hátulra kerül. Ez az én tapasztalatom.

Én se blokkolva fékezek mindig, sőt, a múltkor a két lejtőn is lementem csak első fékkel, mert a hátsó elment, mire felértem. És nem is voltam sokkal lassabb, mintha hátsó fékem is lett volna.

Amúgy az általam említett Shimano egész jól adagolható, de természetesen egy komolyabb fék sokkal jobb minden szempontból.

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts

Azé' a blokkolás előtt is van még élet, nem mindegy, hogyan jutunk el addig. Baromira kevesen vagyunk, akik minden esetben blokkolóra fékezve lassítanak. Sőt, asszem én sem... :D 

Na ez az, amiben esetleg egy drágább fék többet ad. 

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy hátra nem feltétlenül kell magasabb kategóriás fék. Előre viszont mindenképpen, főleg ha egy ujjas fékezés a cél.

• zeezoltano likes this

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1,169 posts

Üdvözletem!

Van egy Kross Levesl A3-asom, Rock Shox Dart II telóval, sajna a gyári Tektro Auriga fékkel 2009 (160/160).

Egy ideje játszom már vele, gyári új állapotában a fék összekopás után berázta az első villát elviselhetetlen módon, a hátsó fék pedig rezonált, számtalanszor szétszedtem, bevágtam a felénél a betétet, felcsiszoltam, de újra ez a jelenség jött, eszméletlen fékerő és berázza a villát.

Majd, vettem Hayes V7 180as tárcsát előre XLC szinter betéttel, hátra valami kompatibilis Shimano betét vált be.

Most, h elkopott a betét elöl, ugyan olyanra cseréltem, aránylag jól is fog, de ha megmelegszik rohadtúl "sír" nyikorog stb, a tárcsa épphogy karcos, összekopott már.

Azt érzem, h kihoztam kb a maxot ebből a Tektroból, a kérdésem az volna, max 30e-ig használtan keresnék valami jó fékszettet, akkor mi volna az?

Maradhat elöl a V7 hátul a Tektro gyári tárcsa, vagy azt is a fékkel cseréljem?

80kg vagyok, a Mecsekben bringázom, hobby CC szinten.

Köszönöm Nektek! 

Rob

Nemrég vettem hátra Shimano M445L + BRM445 féket. Új, garanciás, 12 000 Ft volt.

Itt a fórumon többen is ajánlottak magasabb kategóriát, de hátra tapasztalatom szerint nem kell nagyon erős fék. Be is jött, 12 ezret futott, elég kopott Hayes tárcsával használom, gyakorlatilag néhány fékezés után egy ujjal lazán blokkolja a hátsó kereket komolyabb lejtőn is. 85 kg vagyok, a bicajom se egy könnyű darab.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy hátra nem feltétlenül kell magasabb kategóriás fék. Előre viszont mindenképpen, főleg ha egy ujjas fékezés a cél.

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

ghjklmff

ghjklmff

újonc

• fórumtag
  • 6 posts

újonnan sem vészes, bár nincs hozzá tárcsa:

https://www.bike-com...inbelag-p35768/

edit: a V7 jó, a tetkro helyett érdemes valamit keresned, pl az apróból egy avid g3-at.

http://apro.bikemag....mm-l283583.html

Elgondolkodtató 

Köszönöm Köszönöm! :) 

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts

Amit linkeltem neki ahhoz jár G2 tárcsa http://apro.bikemag....t-l283130.html#

meg néhány karc és ismeretlen előélet is. :)

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 posts
  • LocationMecsek

edit: a V7 jó, a tetkro helyett érdemes valamit keresned, pl az apróból egy avid g3-at.

Amit linkeltem neki ahhoz jár G2 tárcsa http://apro.bikemag....t-l283130.html#

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts

újonnan sem vészes, bár nincs hozzá tárcsa:

https://www.bike-com...inbelag-p35768/

http://apro.bikemag....mm-l283583.html

Edited by Kisherceg, 2015. May 01. - 22:46.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

ghjklmff

ghjklmff

újonc

• fórumtag
  • 6 posts
És a tárcsáim jók lesznek hozzá?

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

az az slx kb olyan hogy, mikor nálam van valami tesztbringa, ami ilyennel van, határozottan figyelnem kell hogy ne essek orra vele. pedig 90+, és nem most kezdtem tárcsaféket használni...:)

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

ghjklmff

ghjklmff

újonc

• fórumtag
  • 6 posts

Nem, egy ujjas!

Uuuuuha!

Mint kisgyerek karácsonykor :D 

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Köszi, abból épp elég volt! :)

Ez fékerőre milyen?Igazi "kétujjas" ? 

Nem, egy ujjas!

ghjklmff

ghjklmff

újonc

• fórumtag
  • 6 posts

Shimano mindenképp ha nem akarod magad szivatni, Pl. ez http://apro.bikemag....t-l283130.html#

Köszi, abból épp elég volt! :) 

Ez fékerőre milyen?Igazi "kétujjas" ? 

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 posts
  • LocationMecsek

Üdvözletem!

Van egy Kross Levesl A3-asom, Rock Shox Dart II telóval, sajna a gyári Tektro Auriga fékkel 2009 (160/160).

Egy ideje játszom már vele, gyári új állapotában a fék összekopás után berázta az első villát elviselhetetlen módon, a hátsó fék pedig rezonált, számtalanszor szétszedtem, bevágtam a felénél a betétet, felcsiszoltam, de újra ez a jelenség jött, eszméletlen fékerő és berázza a villát.

Majd, vettem Hayes V7 180as tárcsát előre XLC szinter betéttel, hátra valami kompatibilis Shimano betét vált be.

Most, h elkopott a betét elöl, ugyan olyanra cseréltem, aránylag jól is fog, de ha megmelegszik rohadtúl "sír" nyikorog stb, a tárcsa épphogy karcos, összekopott már.

Azt érzem, h kihoztam kb a maxot ebből a Tektroból, a kérdésem az volna, max 30e-ig használtan keresnék valami jó fékszettet, akkor mi volna az?

Köszönöm Nektek! 

Rob

Shimano mindenképp ha nem akarod magad szivatni, Pl. ez http://apro.bikemag....t-l283130.html#

ghjklmff

ghjklmff

újonc

• fórumtag
  • 6 posts

Üdvözletem!

Köszönöm Nektek! 

Rob