Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18557 replies to this topic

Martin2004

Martin2004

vendég

• fórumtag
  • 92 posts

Sziasztok!

- Shimano XT BR-M775 fékbe nagy szentségtörés sima DOT4-est tenni a gyári Shimano fékolaj helyett?

igen! De miért is tennél ilyet?

Ui. Ahogy elnézem, egyszerre válaszoltunk. :) szóval eszedbe ne jusson!

Edited by Martin2004, 2015. July 29. - 21:59.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts

Sziasztok!

- Shimano XT BR-M775 fékbe nagy szentségtörés sima DOT4-est tenni a gyári Shimano fékolaj helyett?

Ne tegyél bele ásványi olajon kívül mást, mert utána dobhatod ki az egész féket. A dot szétmar benne mindent.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts

Nagyjából igen, fellazítás után pörgesd meg a kereket és úgy húzd be a féket, csavar meghúzásáig maradjon behúzva.

https://www.bike-com...-180-mm-p44800/

Holnap megnézem, lehet van egy ilyenem.

Ok, köszi. Elvileg apróban találtam egy 185öst és bükkön átveszem, ha nem akkor tovább keresgélek. 

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház

Sziasztok!

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

De nem ideiglenes megoldás kellene, hanem jó megoldás, ideiglenesre nem dobok ki semennyi pénzt sem. Most IS/PM adapterem van a Revalationön, de a Reba PM-es lesz. Tényleg nem kapni ilyen vackot? :(

mgy:Átlag pm adapterek átmenősek, azaz csak a villában fognak sztem...

Egyébként jól értem, a Tri-Align™ Caliper Positioning System™ annyit tesz hogy fellazítom a csavart, behúzom a féket és ezzel durván jó helyre kerül a féktest? Gyakorlatban ez közelítésre elég.

Nagyjából igen, fellazítás után pörgesd meg a kereket és úgy húzd be a féket, csavar meghúzásáig maradjon behúzva.

https://www.bike-com...-180-mm-p44800/

Holnap megnézem, lehet van egy ilyenem.

Martin2004

Martin2004

vendég

• fórumtag
  • 92 posts

De nem ideiglenes megoldás kellene, hanem jó megoldás, ideiglenesre nem dobok ki semennyi pénzt sem. Most IS/PM adapterem van a Revalationön, de a Reba PM-es lesz. Tényleg nem kapni ilyen vackot? :(

Nem nagyon, mindenhol azt írják, hogy discontiued :(

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts

a PM-PM gyakran csak alátétet jelent,nem? úgyértem nekem volt pl. gyári 10mm körüli távtartó, kis csövecskéből 2db. és slussz. nem azt mondom, hogy barkácsolj, de pl. 180ról 185re ideiglenesen azért elvan a rendszer egy pár közönséges 6os alátéttel.

mgy:Átlag pm adapterek átmenősek, azaz csak a villában fognak sztem...

Egyébként jól értem, a Tri-Align™ Caliper Positioning System™ annyit tesz hogy fellazítom a csavart, behúzom a féket és ezzel durván jó helyre kerül a féktest? Gyakorlatban ez közelítésre elég.

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts

Igen, de.

Az ilyenkor a para, hogy minden egyes alkalommal, amikor a féket állítod, a vázban (villában) lévő menetet izgatod. Pedig egyszerűbb gond esetén egy 1500 forintos adaptert cserélni...

a PM-PM gyakran csak alátétet jelent,nem? úgyértem nekem volt pl. gyári 10mm körüli távtartó, kis csövecskéből 2db. és slussz. nem azt mondom, hogy barkácsolj, de pl. 180ról 185re ideiglenesen azért elvan a rendszer egy pár közönséges 6os alátéttel.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,703 posts

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts

Egyelőre úgy néz ki haver mégsem viszi a meglévő Juicy3ast (185/160), illetve mindkét kinézett fék hátsó vezetékei rövidek, bringaboltban még egy ötöst rá kéne dobni a megfelelő hosszúságúra átszerelésért. :(

75kg körül vagyok, lefelé nem szeretek sokat fékezni, azért van a lejtő hogy haladjunk- ha csak nincs folyós sár köves terepen, nem b*sztatom én sokat a féket (és olyankor meg főleg a hátsót).

Kb egy széria a két fék, erőben szerintem a 3/9 hasonló (a 9 Trail ami 4 dugattyús), elvileg a mostaninál picit erősebbek.

Most viszont a villacsere miatt ha marad a mostani fékem, adaptert akkor is kéne szereznem, és úgy látom a fehér holló egy elég sűrűn előforduló állat a PM/PM 185ös adapterhez képest  :huh: . Ehhez jól tippelem hogy hosszabb csavar is kellene? 180as adapter plusz a kúpos alátét gondolom még véletlenül sem jó a 185 tárcsához? Igen, vidéki vagyok, akinek 1-2 hetet kell arra várnia ami nincs készleten valami (ilyen adapter nincs, és egyelőre azt se látják honnan lenne) vagy webshopon rendelni ha 2-4 napon belül szeretné. Bár megyek bükkre hétvégén, vasárnap a maraton ellenére sem hiszem hogy nyitva lenne ott valamilyen bringabolt. Ebay de-n is titánból, meg 15 eurós szállítási díjjal találtam csak. Tippetek hogy hol lehetne beszerezni/megoldani?

Martin2004

Martin2004

vendég

• fórumtag
  • 92 posts

Gondolkodok, hogy elég-e a 160as tárcsa (CS G3) előre, 120/120mm-es 26"-os kerekű maraton gépre. Most 180as van elöl, de sosem volt kevés, (Salz 54/60/72 távot beleértve) bár korábban a mereven a 160-as BB7 sem. Gondolom a 160as a 180ashoz képest kevésbé hajlamos hullámosodni - remélem eleve a G3 több pálcája is segít ebben a G2-höz képest. Plusz nem kell adapter.

Elixir 3 vagy 9 lassítaná, tárcsa még egyikhez sincs.

Jól gondolom, hogyha nem fékezek állandóan akkor bőven jó a 160as is?

Ha állandóan fékezel, könnyebben megállsz, mintha csak néha, ergo nem elég :) Nem ismerem az Avidot, de gondolom a 3-as és 9-es között azért lehet különbség fékerőben is. Egyébként nincs olyan eget verő különbség közöttük, viszont lehet, hogy egy kicsit óvatosabb stratégiát igények a 160-as (korábban érdemes elkezdeni fékezni) Az agyadnak kell átállnia, és akkor nem lesz probléma. 

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Ahogy Dante mondaná nem :) . A súlyodtól, a lejtő hosszától és attól hogy tudsz fékezni.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts

Gondolkodok, hogy elég-e a 160as tárcsa (CS G3) előre, 120/120mm-es 26"-os kerekű maraton gépre. Most 180as van elöl, de sosem volt kevés, (Salz 54/60/72 távot beleértve) bár korábban a mereven a 160-as BB7 sem. Gondolom a 160as a 180ashoz képest kevésbé hajlamos hullámosodni - remélem eleve a G3 több pálcája is segít ebben a G2-höz képest. Plusz nem kell adapter.

Elixir 3 vagy 9 lassítaná, tárcsa még egyikhez sincs.

Jól gondolom, hogyha nem fékezek állandóan akkor bőven jó a 160as is?

Martin2004

Martin2004

vendég

• fórumtag
  • 92 posts

Sziasztok!

Hú, de rég írtam tech topikba ...

Olyan kérdésem lenne, hogy van e valamilyen kipróbált technika a jobb kézzel a bal váll felett elhajításon kívül, hogy a Magura MT4 fékeimet ne lehessen hallani működés közben a hegy túloldalán is?

Minden gyári.

Esetleg valaki próbált, olvasott más tárcsáról, betétről?

Köszi

1.Ellenőrizd, hogy párhuzamos-e a féknyereg a tárcsával? Vedd ki a betétet, és látni fogod.

2. De valószínűleg a betéttel lesz a a baj. Tudnod kell, hogy 4 féle betét van: 7.1,7.2, 7.3 és 7.4, továbbá, hogy a gyári betét = OEM betét, vagyis nem Made in Germany. A Magura cég fórumán ill. ll, külföldi fórumokon is tárgyalják  a problémát.

Linkek:

http://www.support-e...?showtopic=5293

http://faqload.com/f...ries-brake-pads

Itt van a a kezemben az eredeti (gyári) Magura betét, hát az is 7.3-as= OEM! Nekem mondjuk berezgett vele az első.

Tehát neked 7.1-es vagy 7.2-es kellene a 7.3 helyett, esetleg 7.4-es, de látatlanban is merem ajánlani a BBS-36-ot ill. a BBS-36S-t. Én Shimano XT-hez használok BBS-56S-t, és nagyon bejött. Nem hinném, hogy a Magurához valót elszúrták volna. :)

Az S végű a szinterezett, azt vedd szerintem, mert biztosan jobban fog, mint a 36, és kevésbé kopik.

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1,257 posts

És az alubakos Formula tárcsákról valaki?

Azt olvastam, hogy elmászik a központossága =/

Ilyen gondom nem volt vele. Azért cseréltem az egyiket Shimano-ra mert az olcsóbb volt :) (és azért cseréltem le mert megkarcoltam és kattogott, simán működött továbbra is de én megőrülök az ilyesmitől)

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 posts
  • LocationMecsek

https://www.bike-com...-6-Loch-p35997/

Ez kéne

Nekem r1 féktárcsa volt 775xt-vel. Nagyon jó volt. Semmi különbséget nem vettem észre az xt alubakos és ez közt

640658d1316099191-2012-r1r-formula-img_0

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts

https://www.bike-com...-6-Loch-p35997/

Ez kéne

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,703 posts

Üdv. mindenkinek! Érdeklődni szeretnék, hogy járt-e már valaki úgy, hogy szegecselt Shimano center-lockos (160-180mm-es) féktárcsája a szegecselésnél fellazult? Gyártási hiba ez? Köszönöm a válaszokat!

a Shimano féktárcsája önnön erőből kitalálta a floating rotort. (még keveset használtam a CL tárcsám, eddig nincs lazaság)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Fogsz egy pontozót é s a  minden szegecs közepére ütsz egyet és a problémád megoldódik.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

kombitomi

kombitomi

vendég

• fórumtag
  • 86 posts

Üdv. mindenkinek! Érdeklődni szeretnék, hogy járt-e már valaki úgy, hogy szegecselt Shimano center-lockos (160-180mm-es) féktárcsája a szegecselésnél fellazult? Gyártási hiba ez? Köszönöm a válaszokat!

'19 Trek DS vs. '09 Trek 8500 vs. '03 Opel Astra H Caravan 'Njoy+ 1.7CDTI