Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18544 hozzászólás a témában

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Az ashima 140es tárcsája tényleg olyan súlyú, mint a gyári érték. Lemértem itthon. :)

A sebesség mindent megold.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
vagy egy olcsó, erre a célra rendszeresített bowdenvágó fogó is megteszi.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Ha az Elixir csöve ugyanolyan felépítésû, mint a Juicy 7-é, akkor ugyanúgy több rétegbõl áll, de nincs benne fémszövet. Egy erõs és éles sniccer elég lesz.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

cseresznye

cseresznye

törzsvendég

• fórumtag
  • 759 hozzászólás

Akkor lehet,hogy egy flex-el eltudod vágni a meglelelõ helyen.

Inkább ne! van erre külön célszerszám is...
A valóság azoknak való, akik nem bírják a kábítószert.

K.Péter

K.Péter

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás
Hali.Neke is volt valami hasonlo,ha egyrõl beszélünk.De ott mint az elõttem szóló mondta,a fékkar állito csvarjával beállitották.Mivel garanciális volt,és nem szereltem még ilyet,igy visszamenetem a boltba,és készségesen beállitottál fél perc alatt.De,ha tudom,akkor otthon egy kis inbusszal magoldhattam volna.
A fékcsövet nem hiszem,hogy otthon érdemes szabogatni megfelelõ szerszám nélkül.Fõleg,hogy utánna légteleniteni kell a rendszert,ami nem egyszerû szerintem.De ha ezeknek tudatában vagy,és letudod légteleniteni szerelés után.Akkor lehet,hogy egy flex-el eltudod vágni a meglelelõ helyen.Sima bovden házat vágtam igy,és a magas fordulat,és a lassu vágás miatt nem keletkezett sorja.

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.505 hozzászólás
elvileg a fék beállítja a hézagot magának pár behúzás után, szóval a tárcsa vastagsága nem befolyásolhatja a nyomáspontot. próbálj egy picit tekerni a fékkar távolságát állító kis csavaron, lehet hogy csak az mászott el, (bár ezt kétlem) vagy ha ezzel tudsz segíteni rajta és nem zavar hogy a fékkarok távolságában van különbség akkor hajrá.
amúgy én is az olaj hiányára gyanakodnék.

:chin: Két kéz, és csak egy száj... ez a probléma az ivással!

http://tiszatavitekerok.hu/:bell:

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás
Van egy pár zsírúj Avid Elixir R fékem. Egyik sem nyúlós behúzva, de a hátsófék karja bentebb fog. Elképzelhetõ, hogy kevés az olaj a rendszerben?
Másik kérdésem az lenne, hogy az Avid fékcsövét házilag mivel lehet korrektül elvágni? Igazából azt sem tudom, hogy van-e ebben valami fémszál vagy ilyesmi.

A bentebb fogást okozhatja hogy a hátsó tárcsa 0,2mm-rel vékonyabb, mint az elsõ? Elõl 180as cl XT, hátul 160as cl SLX van. Hogy oldható meg a probléma?

szipka

szipka

vendég

• fórumtag
  • 167 hozzászólás
Nem :),csak gondolom itt alfoldon nem sok olajos fek van ,aztan nem nagyon ertenek,vergodnek vele.

Vasedényben vásároltad ? :D

Nem ertek hozza de ha nincs benne eleg olaj akkor ergo nem levegos???

vagy nincs benne elég olaj, vagy van benne levegõ. szóval szerviz, légtelenítés, feltöltés

Kann Matti

Kann Matti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.458 hozzászólás

Ahan akkor masik szerviz ,mert itt azt mondtak ez a cso hossza miatt van.

Vasedényben vásároltad ? :D
Kill the Hill:szok: vagy fordítva?
www.kannmatti.kepeim.hu

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
õszintén, ki mond ilyet?
simán levegõs a fék.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

szipka

szipka

vendég

• fórumtag
  • 167 hozzászólás
Ahan akkor masik szerviz ,mert itt azt mondtak ez a cso hossza miatt van.

vagy nincs benne elég olaj, vagy van benne levegõ. szóval szerviz, légtelenítés, feltöltés

rbalint88

rbalint88

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.387 hozzászólás

szipka

szipka

vendég

• fórumtag
  • 167 hozzászólás
Udv!

Kerdesem a koveztkezo lenne ,van nekem xtr tarcsafekem (uj), az elso tokeletesen mukodik behuzom harap stb. pompas.
Tegnap lett osszeszerelve.
Viszont a hatsot ha 1 ujjal szeretnem huzni olyanyira bekell huznom a kart hogy letori a tobbi ujjam.A szervizben azt mondtak azert van mert hosszabb a kabel es ezaltal ugye tobbet tagul mint az elso cso.Mintha nyulna az egesz mint a takony.
Na most lehet rajta allitani a fekkar allasat. Az nem elegendo!
Mi lehet a nyuge???
Elore is koszi.

N3gro

N3gro

vendég

• fórumtag
  • 51 hozzászólás
Köszi a kimerítõ választ. Szerencsére kiderült, hogy nem a tárcsa és a villa találkozása okozza. Viszont úgy látom, hogy nem oldalirányba van nyolcas, hanem elõre-hátra irányban. Sajna szerszámot még nem vettem, az imbuszkulcs ugyem meg nem jó. Holnap mégegyszer jobban átvizsgálom természetes fényben a leírtak szerint.

Hali... nem biztos, h. a kerék van rossz helyen... Tárcsával nem szokott gond lenni, rögzítésével meg pláne. Amit meg kellene nézned, h. mitõl van az a hang. Fejreállítod bicódat, és elkezded pörgetni kereket, és figyeled honnan jöhet a hang.
...
Üdv.

abcd2k5

abcd2k5

vendég

• fórumtag
  • 27 hozzászólás

Van egy két hetes Magellan Polaris Disc Deore-m. Már az elsõ pár nap alatt feltûnt, hogy az elsõ tárcsafék furcsa hangokat hallat. Valószínûleg a fékpofa szakaszosan súrolja a tárcsát, úgy mintha nyolcas lenne benne. Azóta volt egy defektem, mire kivettem az elsõ kereket, de visszahelyezés után a hang még jobban felerõsödött.

Valaki ajánlotta itt a fórumon, hogy próbáljam meg behúzott fékkel meghúzni a gyorszárat. Meg is tettem, de semmit se változtatott rajta.

Gondolom így a fékpofa és a tárcsa se fog rendesen összehangolódni. Én még arra gondoltam, hogy lehet hogy a tárcsa nincs valahol rendesen meghúzva, de szerszám hiányában nem tudtam megnézni.

Van valami ötletetek?

Hali... nem biztos, h. a kerék van rossz helyen... Tárcsával nem szokott gond lenni, rögzítésével meg pláne. Amit meg kellene nézned, h. mitõl van az a hang. Fejreállítod bicódat, és elkezded pörgetni kereket, és figyeled honnan jöhet a hang.

Én ezeket nézném át:
-a fékbetét az, ami hozzáér a tárcsához? (bizonyos szögbõl nézve lehet látni, h. a tárcsa és a betét között van-e hézag. ekkor ha van nyolcas a tárcsában, látni fogod, h. oldalirányban üt)
-a féknyereg is hozzáérhet a tárcsához
-tárcsában van-e nyolcas?
-a tárcsa is hozzáérhet a villa lábához(nekem speciel pont olyan szar kombinációm van villa+agy terén h. kicsit beleér a tárcsa a villába néha. Most ügyködök azon h. ne érjen hozzá.

Alapállapotban a kereket lazítsd ki, és középre állítsd be, semmi fékhuzogatás meg ilyesmi. Utána megpörgeted és nézed mi adja a hangot. Én a féknyerget szoktam beállítani a tárcsához. Ha jól néztem neten avid bb5-ös fékek vannak a kerékpárodon. Ott úgy célszerû beállítani, h. kilazítod a féknyerget rögzítõ csavarokat (befelé, kifelé lehessen állítani a féket, szóval ne az adaptert lazítsd ki, csak a féknyerget, márha IS rögzítésû. Pm-nél 160-as alapból a villába csatlakozik), h. szabadon mozogjon a féked. A fix oldalon kicsit kitekered a betétet, h. kijebb legyen a betét, azaz legyen fékfelületed. 2 mm kb. Utána behúzod a féket. Ekkor a két betét összeszorítja a tárcsát, és mivel olyan a fék kialakítása tuti nem érhet bele a féknyereg a tárcsába. Behúzott fékkel rögzíted a féknyerget a villa lábához/adapterhez. Ekkor a kerék nem nagyon fog simán forogni. Simán tekerj vissza 1 picit a fix oldalon(1-2 kattanásnyit), h. legyen szabadonfutása, majd a bovdenes oldalt állítod olyanra amilyenre szeretnéd.

Ezzel a lépéssel az elsõ kettõ hibalehetõséget lehet korrigálni bb5 esetén. a harmadikhoz nincs mit hozzászólni, sajna ha nincs szerencséd a gyári bicóval, bizony beleérhet a tárcsa a villa lábába. Ott agycsere/átalakítás jöhet szóba, de az már nem kispályás mûvelet. Ez is olyan, h. erõsebb féknél a kereket kicsit elfordíthatja a fék, és akkor megdönti a kereket+tárcsát. Bár szerintem ennek a legkisebb a valószínûsége a te esetedben. Az elõzõ leírással, szerintem simán be tudod majd állítani, h. ne visítson menet közben sima tekerésnél ;) Persze ha a tárcsa nyolcas mentes. Ezt mindenképp ellenõrizd h. üt-e a tárcsa oldalirányba. Azt is lehet korrigálni, fogod és vmi tiszta ruhadarabbal, zsepivel visszahajlítod. a lényeg h. ne zsírozd össze, mert akkor fékhatás is romlik.

Üdv.

prof8

prof8

vendég

• fórumtag
  • 181 hozzászólás
Miután mindenki kellõen kiakadt az úri gyomromtól, és attól, hogy merek válogatni, szeretném minden kedves felhasználónak ajánlani az egyik legjobb minõségû utángyártott fékbetétet, ami nem kevesebbel, mint 1000 forinttal több mint az itthon kapható társai. Újra forgalmazzák kishazánkban, és nem tudtam volna meg soha, ha nem olvasom el a legtöbb választ, amit itt kaptam. (mellékesen eddig, mint mindig, priviben kaptam az egyetlen értelmeset) Most is így volt.

http://www.bringarazs.hu/

Kapható Kool-Stop! Szinte minden választékban. 5000 forint a félfémes. Köszönet a segítségért, az egyetlen embernek.

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás
Létezik az Alligatornak egy univerzális szettje, melyben a leggyakoribb fékekhez megtalálhatók a szükséges eszközök. Hogy a hazai forgalmazójánál van e ilyen, nem tudom, de Németországból lehet rendelni: http://actionsports....efID=newsletter

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

Na ez a szemét marketing fogás h az avid légtelenítõ szett majdnem 10E Ft.:mad:
Érdekes a hayes-t megkapod olajjal együtt 3E Ft-ért.

Ha valakinek kevés az ideje és sok a pénze, akkor megveszi, én is megvenném ha jobban állnék anyagilag. Pénzem kevés, szabadidõm annál több, úgyhogy nálam nem gond a bütykölés, más kérdés, hogy még élvezem is.

N3gro

N3gro

vendég

• fórumtag
  • 51 hozzászólás
Van egy két hetes Magellan Polaris Disc Deore-m. Már az elsõ pár nap alatt feltûnt, hogy az elsõ tárcsafék furcsa hangokat hallat. Valószínûleg a fékpofa szakaszosan súrolja a tárcsát, úgy mintha nyolcas lenne benne. Azóta volt egy defektem, mire kivettem az elsõ kereket, de visszahelyezés után a hang még jobban felerõsödött.

Valaki ajánlotta itt a fórumon, hogy próbáljam meg behúzott fékkel meghúzni a gyorszárat. Meg is tettem, de semmit se változtatott rajta.

Gondolom így a fékpofa és a tárcsa se fog rendesen összehangolódni. Én még arra gondoltam, hogy lehet hogy a tárcsa nincs valahol rendesen meghúzva, de szerszám hiányában nem tudtam megnézni.

Van valami ötletetek?

Spoti

Spoti

vendég

• fórumtag
  • 201 hozzászólás

spoti: az enyémeket 1km alatt összekoptattam....

Gratulálok hozzá!!
A hátsó fékem nekem is hamar bekopott de az elsõ v h nem akarta az igazságot azt végül bekopott nagy nehezen az is.

Köszi!
Kénytelen leszek magam gyártani "bleed kit"-et, mert bõ 1deci fékfolyadék két nyamvadt fecskendõvel és némi csõvel nekem nem ér meg 10e-t...
Fecskendõ nem nagy összeg, csõ sem, csatlakozóra már van ötletem, menetvágóm van, negyed liter fékfolyadék pedig még Motorexbõl is alig több, mint 2eFt.

Na ez a szemét marketing fogás h az avid légtelenítõ szett majdnem 10E Ft.:mad:
Érdekes a hayes-t megkapod olajjal együtt 3E Ft-ért.