Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18544 hozzászólás a témában

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás
Esetleg vastag tengelyes elsõ agy is segíthet a dolgon.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
normál jelenség, és talán csak egy átütõtengelyes elsõ villa oldaná meg.
a 9mm gyorszár-villa-agy kapcsolatot nyilván nem 180-as tárcsához találták ki (még nem is 160-ashoz)

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

tompikaster

tompikaster

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás
Sziasztok,

Új hús vok a tárcsafékek terén, uh volna pár kérdésem:

- normális dolog az,h egy bizonyos sebességnél (kb. 23-25km/h) cincog és rezeg az elsõ tárcsa? Alatta, felette semmi. Ugyanez a helyzet akkor is, mikor erõsebben tekerek és döntöm a bringát jobbra-balra

-erõsebb fékezésnél kicsit "dadog" a fék, bár lehet, h ez inkább a villa (RS Tora)

Hayes Stroker Trail-rõl van szó, 180-as tárcsával. Gyárilag szerelt cucc a Merida Matts tfs 700D-n, amit ma vettem. (tehát még nem nagyon vannak bekopva, 8-10km-t mentem vele)

köszi a válaszokat elõre is

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Az foglalkoztat mostanában, hogy vajon a gyantás vagy a fémes betéttõl melegszik jobban a tárcsa (csak a tárcsa). Mert elvileg a fémes jobban átveszi a hõt és továbbadja a munkahengernek, de a kérdés az, hogy nem keletkezik-e több hõ a súrlódáskor, mint a gyantásnál. Erre tudna válaszolni valaki aki magasabb szinten jártas fizikában?

Fizikában jártas ugyan nem vagyok, de fémes betéteket használok per-pill. Xt 760-as fék XTR fémes betéttel, elõtte használtam kétféle Shimano gyantásat is. Józan paraszti észjárás szerint én is azt gondoltam jobban elvezeti a hõt, ami lehet igaz is, de sokkal több keletkezhet mint a gyantásnál mert melegszik nem kicsit, fõként a hátsó 160-as tárcsánál tapasztalható ami némi intenzív fékezés után elkezd ,,ordítani". A fékhatás nem romlik számot tevõen, de kutya egy hangja van. A mûgyantásokhoz képest a nagyságrendekkel jobb, meg kel szokni az alapból csikorgó hangot. Szilvás elõtt cseréltem át szinteresre és kábé másfél hete kellett betétet cserélni.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

A tudományos igényû válaszhoz ismerni kellene a súrlódási együtthatókat és a fékbetétek hõvezetõképességét, fajhõjét. Ezek hiányában csak tapasztalaton alapuló megoldás lesz.

Annyiban tudsz segíteni, hogy pl X súrlódáshoz mindig Y keletkezõ hõ tartozik (hõelvezetéssel nem számolva)?

A sebesség mindent megold.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
A tudományos igényû válaszhoz ismerni kellene a súrlódási együtthatókat és a fékbetétek hõvezetõképességét, fajhõjét. Ezek hiányában csak tapasztalaton alapuló megoldás lesz.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Az foglalkoztat mostanában, hogy vajon a gyantás vagy a fémes betéttõl melegszik jobban a tárcsa (csak a tárcsa). Mert elvileg a fémes jobban átveszi a hõt és továbbadja a munkahengernek, de a kérdés az, hogy nem keletkezik-e több hõ a súrlódáskor, mint a gyantásnál. Erre tudna válaszolni valaki aki magasabb szinten jártas fizikában?

A sebesség mindent megold.

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 hozzászólás
Köszi!
És még árban is sokkal jobb, úgyhogy majd arra lesz cserélve, ha kell. Ez kicsit off, de a v-fékhez meg avid fékpofákat veszek majd, a cserélhetõ betétest, talán rim wangler. Mostani katasztrófa:D

Scotty19

Scotty19

törzsvendég

• fórumtag
  • 377 hozzászólás
Teljesen jó sõt páran mondják hogy még jobb is.
Sírva születtél, körülötted mindenki nevetett, igyekezz úgy élni, hogy nevetve távozz, és körülötted mindenki sírjon.

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 hozzászólás
Ha esetleg a BB7-hez nem tudok venni hirtelen gyári pofát, akkor a BBB mennyivel jobb/rosszabb? Roundagon tárcsával üzemelne.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
jahogy fekkart akarsz cserelni. mukodni fog. giant MPH fekkel megcsinaltam joparszor. [meg kellett cserelnem a jobbos es balos fekkart vagy 20 bringan, es mind mukodott faszaul utana. meg legteleniteni se kellett]
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

fgabor

fgabor

vendég

• fórumtag
  • 153 hozzászólás

vegyél uj roppantógyûrût....

Úgy látszik, nem jött át...

Rendelkezem kellõ számú roppantógyûrûvel, valamint a csõ végébe ütendõ végzõdéssel (rendes nevét nem tudom).

NEM AKAROK A CSÕBÕL LEVÁGNI.

De az új szerelékek felrakásához vágni kellene.

Tehát az eredeti kérdésre várom továbbra is a választ.
Köszönöm.

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás

Az új XT fékekrõl mik a tapasztalatok? DH-ra mennyire használható? Vagy inkább a saint vagy code? Ezek közt vacilálok,de az én gépemre és az én tárcámhoz talán az XT is elég lenne. Szerintetek? 18 kg körül van a gép. Én meg 70. Most Avid bb7 van elöl 203-al hátul 185 -el. De ha az XT ennél jobb,akkor lehet,h már el is dõlt. :D

Én nagyon bírom az új XT-t. Általában a normális olajos fékek érzésre, fékerõre összehasonlíthatatlanok a bowdenesekkel. Volt bb7-em elöl hátul 8"-os, nos ez az XTvel nem egy ligában focizik. Azt nem tudom dh-ra elég-e, de én a 100 kilómmal eddig mindenhol elvoltam vele. Ha rendesen le van légtelenítve, koppanós fékérzés, tárcsát sosem sütötte még meg, szép, könnyû, rendesen beállítható. Mi kell még?

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
vegyél uj roppantógyûrût....

fgabor

fgabor

vendég

• fórumtag
  • 153 hozzászólás
Shimano fékkar cserénél a korábbi roppantógyûrûvel össze lehet rakni a cuccot?

Nem akarnék levágni a fékcsõbõl, mert a régi (kormánnyal párhuzamos) elrendezéshez képest az új (kormányra merõleges) alapból is kijjebb viszi a vezetéket.

forest

forest

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.146 hozzászólás
Az új XT fékekrõl mik a tapasztalatok? DH-ra mennyire használható? Vagy inkább a saint vagy code? Ezek közt vacilálok,de az én gépemre és az én tárcámhoz talán az XT is elég lenne. Szerintetek? 18 kg körül van a gép. Én meg 70. Most Avid bb7 van elöl 203-al hátul 185 -el. De ha az XT ennél jobb,akkor lehet,h már el is dõlt. :D

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 hozzászólás
Állítasz rajta. Amúgy ha nem fog vissza, szerintem nem érdemes törõdni vele, nekem pl mindig serceg, ha egy kis vizet kap.

Máté85

Máté85

vendég

• fórumtag
  • 223 hozzászólás
Tegnap kimentem picit biciklizni semi durvulás csak városon belül és egyszercsak elkezdett ilyen sercegõ hangot kiadni a fék, a betét hozzáér a tárcsához, hogy lehet ezt orvosolni?

CUBE... your life!!!

csoki007

csoki007

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás

Igen . És ráfogó cucc az adapter :)

ok. Köszi most már ezt is tudom:):)

cseresznye

cseresznye

törzsvendég

• fórumtag
  • 759 hozzászólás

Sziasztok!
Kérdezni szeretném(nem nagyon értek a fékekhez),hogy ha nagyobb tárcsát szeretnék új "ráfogó cuccra" is szükségem van?Nekem Shimano van.

Igen . És ráfogó cucc az adapter :)
A valóság azoknak való, akik nem bírják a kábítószert.