Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18544 replies to this topic

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Saját tapasztalat, hogy a homok is nagyon jó olajtalanításra.
Múltkor szivárgott a telóból az alsó csavarnál az olaj és ráment a tárcsára, kint voltam terepen amikor észrevettem. Kerék ki, betétek ki, betétek tárcsa jól bedörzsöl homokkal és egy-két fékezés után minden rendben volt. Persze a teló lábához is beszorítottam egy kis papírzsepi darabot, hogy szívja fel az olajat és ne a tárcsára folyjon.

A sebesség mindent megold.

NTS

NTS

vendég

• fórumtag
  • 196 posts

Na akkor holnap veszek sebbenzint azzal a tárcsát áttörölgetem utána fékbetét ki kicsit megcsiszolás utána fel a lejtõre és jó párszor le. :D

Köszi a segítséget. Még annyi hogy ha jövök le a lejtõn folyamatosan húzzam be egy kicsit vagy teljesen, aztán ki aztán megint teljesen be.... ?

nekem rendstzeresen kevesebbet fog a Hope M4 mosás után, ami ganaj a bringán volt rámegy és ha szárad akkor ott elég erõteljesen meg tud ragadni, sztem az alkohollal semmi baj nem lehet (kibaszottul rozsdaérzékeny anyagokat azokkal mosunk mert azok könnyen elpárolognak amikor egyetemen vizsgálunk vmit - semmi baja nem lesz, mert elpárolog, de érdemes minnél naygobb alkoholtartalmút)
másik szer a féktisztító: mindenre jó, csak a fékre nem. oké h lemossa a fékedrõl a zsírokat/olajokat, de utána olyan réteg keletkezik rajta ami alig ég le róla. mindenre jo, még bogárírtásra is :D csak fékre nem

menni kell a bringával ésszel és használni óvatosba, elõtte esetleg ki lehet venni a betétet és ablaktisztítóval lemosni, ezután csiszolópapírral megcsiszolni, mert nem feltétlen "szívja meg magát" a betét, nekem ez a módszer segített a magura gustavon is meg a hope mono mini-n is

a bekopás bouvdenes fékeknél hosszabb ideig tarthat mert nem szorít olyat a fék, kérdés h milyen idõs a bouvden - ez a harmadik aprónak tûnõ dolog ami csodákra képes

NAGYON FONTOS, HOGY CSAK ÓVATOSAN KEZD HASZNÁLNI A BIKEOT A SZERVIZEK UTÁN ÉS A BEKOPTATÁSOKKOR MERT CSÚNYA VÉGE LEHET. próbálgatni kell minden fékezés elõtt óvatosan negyedig-félig befogva a fékkart, hogy miket tud fogni a fék, ez azért fontos mert vagy nem fog és késõn szalacc bele valamibe, vagy hirtelen elkezd jobban fogni és paff jáccod zuppamant :D

minden amit írtam tapasztalat... ;)

fireproof

fireproof

vendég

• fórumtag
  • 60 posts
Már voltam kint vele. És nem javult.

SzerK:

Csináltam pár képet:

Egy Hayes MX4 fékrõl van szó.

Képek:
Kép1
Kép2
Kép3

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts
Elõször menjél ki, és tekerj pár kört azzal a kerékpárral, hogy kiderüljön, valóban valós probléma van azzal a fékkel, vagy néhány fékezés után elmúlik! Majd ha nem javul, akkor lehet nekiesni a gépezetnek.

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
Sokat segítene ha elárulnád, hogy milyen fék...

fireproof

fireproof

vendég

• fórumtag
  • 60 posts
Mire lesz érdemes odafigyelnem miközben kiszedem a fékpofát?

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts

jó lesz az, igen.
féked meg attól függ milyen van. keress manualt a neten, vagy kérdezz itt. de a pofa kiszedés alap dolog.

óvatosan az ilyenekkel :)
lehet alap dolognak tûnik, de nem mindenki van megáldva mûszaki érzékkel. féknél meg nem annyira vicces ha menet közben derül ki, hogy elrontott valamit.

fireproof

fireproof

vendég

• fórumtag
  • 60 posts
Na akkor holnap veszek sebbenzint azzal a tárcsát áttörölgetem utána fékbetét ki kicsit megcsiszolás utána fel a lejtõre és jó párszor le. :D

Köszi a segítséget. Még annyi hogy ha jövök le a lejtõn folyamatosan húzzam be egy kicsit vagy teljesen, aztán ki aztán megint teljesen be.... ?

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
szerintem meg az alkohol nem jó...fõleg nem a 30%-nyi víztartalommal (vegyél sebbenzint, szintén patikai áru)
...de valószínûleg már a betét is olajos, azon meg a törölgetés már nem segít, ki kell "égetni" belõle

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
jó lesz az, igen.
féked meg attól függ milyen van. keress manualt a neten, vagy kérdezz itt. de a pofa kiszedés alap dolog.

fireproof

fireproof

vendég

• fórumtag
  • 60 posts
Rendben köszi. Annyit segítsetek még hogy 70% Alkohol jó e a tárcsára tisztítani? Meg hogy nehéz e kivenni a fékpofát vagy nem muszáj szakemberhez vinnem?

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
És magasnyomásúval sem tanácsos bringát mosni.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
a probléma valószínûleg a wd40, de túlnyomó részt nem olaj alkotja.

láncra láncolaj vagy teflonos spray. kenésre noname lítiumos zsír. (pl. bödönös Mol LZS)

fireproof

fireproof

vendég

• fórumtag
  • 60 posts
Akkor mi lehet a probléma? És akkor mit ajánlotok zsírzásra, olajozásra?

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
nem olaj került a rendszerbe, mert a wd40 70% petróleum. és ne is használd kenésre mert nem arra való, az egy penetráló szer.

fireproof

fireproof

vendég

• fórumtag
  • 60 posts
A biciklit OMV kútnál nagynyomásúval mostam öblítés programmal. a tárcsát egy sima száraz ronggyal töröltem át. WD40-el olajoztam láncot meg ilyesmiket. Akkor csak olaj került a fékbetéthez. Holnap megpróbálom valamivel letörölni a féktárcsát. 70%-os alkohol nem jó rá? A Fékbetétet nehéz kiszedni/visszatenni?

Köszi

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Azért ha még a lejtõ után sem fog ne dobd ki rögtön hanem tedd fel pl gázégõre, perzselõre, de akár elektromos vagy kerámia lapos fözõ alkalmatosságra és melegítsd fel rendesen nekem tök olajos fékbetét is teljesen használható lett.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

spooon

spooon

vendég

• fórumtag
  • 198 posts
Sziasztok!

Csereltem (volan) ma betete avid juicy 7-es fekben. Kiszedtem a regit, es beraktam az ujat de a rugo kint maradt. :( es most sehogy nem tudom kivenni. Akarhogy rangatom feszegetem nem jon. A "pad contact-point adjustment" beleszolhat a dologba? Ki kellett volna azt tekernem?
Elore is koszi!
Sp

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
- mivel mostad le a bringát?
- mivel törölted át a tárcsát? (a legjobb sebbenzinnel, vagy tárcsaféktisztítóval)
- mit és hogyan olajoztál...és az milyen távol volt a tárcsától/féktesttõl (hajtógázas kenõanyaggal nagyon óvatosan kell dolgozni, mert könnyen eljut a nemkívánatos helyekre is)

mindezektõl függetlenül összekoszolhattad a tárcsát, vagy a fékbetétet
elsõ nekifutásra töröld át még egyszer a tárcsát, dörzspapírral csiszold meg a betétet, aztán keress egy hosszabb lejtõt, ahol tartósabban is lehet "melegíteni" a féket és próbáld meg bekoptatni (ha nem javul, akkor a betét kuka).

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

fireproof

fireproof

vendég

• fórumtag
  • 60 posts
Sziasztok.

Lenne egy olyan problémám, hogy van nékem egy mechanikus tárcsafékem. Ma lemostam a bringát utána pár alkatrészt beolajoztam, és utána már nem igazán akart úgy fogni a fék mint ahogy mosás elõtt fogott. A tárcsát áttöröltem, nem hiszem, hogy olajos lenne. A fékkarnál húztam a bovdenen, hogy erõsebb legyen de így sem akarja. Van valakinek valami ötlete, hogyan tudnám a régivé varázsolni?