Jelentkezz be Regisztrálj
Tárcsafékek - általános eszmecsere
Írta 2010. szeptember 21. - 08:34
"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan
"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.
Írta 2010. szeptember 21. - 06:36
elég durva lenne, ha ilyen nagy esélye lenne, hogy vadabb lejtõkön egyszer csak nem fog a fék.
szvsz meglepodnel, ha a cangaval tortenne ugyanez, mongy 50nel egy murvas lejton, laza xc felszerelesben (buko, oszt kesz). ebben az esetben inkabb ulnek egy autoban, mint a bringan.
Írta 2010. szeptember 20. - 21:45
Szerintem ne hasonlítsuk össze egy bringa fékrendszerét egy autóéval.Nem ugyanakkora terhelésre tervezték õket.
Avid,hayes dotos olajat használ.
Tényleg nem ugyanakkorára. Az autóalkatrészeknek sokkal tovább kell sokkal nagyobb terhelés alatt biztonságosan mûködniük. És valahol itt van a kutya elásva. Az autók mindennapi használati tárgyak, a gyártóknak is, és a vevõknek is érdekük a biztonságos, karbantartásmentes mûködés, elég durva lenne, ha ilyen nagy esélye lenne, hogy vadabb lejtõkön egyszer csak nem fog a fék.
Míg a biciklialkatrészek drága sportszerek, szûk rétegeknek, és egy tönkremenetel (pl. teleszkópé, vagy féké) sokkal kisebb eséllyel okoz kárt vagy sérülést, megengedhetik maguknak a gyártók, hogy gyorsan amortizálódó cuccot vágjanak hozzá a szerencsétlen júzerekhez. Gyártó, szerelõ egyaránt csak nyer vele, fõleg, ha megnehezítik az otthoni karbantartást. Nem ezekkel a szavakkal, de az egyik Bikemagos cikkben is le volt írva...
Ez is off, de talán jobb, ha itt marad, ha már ez volt a beszélgetés fonala...
Írta 2010. szeptember 20. - 15:58
Shimano Saint (br-m810) fékhez milyen tárcsát ajánlotok (6 csavaros felfogatás)? én elsõ körben Hayes-re gondoltam, esetleg Shimano RT75-re.
Írta 2010. szeptember 20. - 11:00
Valaki adjon már magyarázatot, hogy MIÉRT kellene egy fékolajat cserélni évente kétszer??? Mindig csak azt olvasom a szakiktól, hogy kell, de arra senki nem tud magyarázatot adni, hogy miért. Évekig használtam Avid Juicy 5 féket úgy, hogy újonnan felraktuk, lelégtelenítettük, sose nyúltam hozzá, egyedül pofát cseréltem benne. Nem éreztem, hogy bármi gond is lett volna vele. Fogott rendesen, dolgozott szépen.
Idéznék egy autós alkatrészeket forgalmazó honlapról, ahol azért egy fék "kicsit" jobban igénybe van véve, mint egy kerékpár esetében: "Amennyiben a gépkocsi gyártója erre vonatkozóan másképp nem rendelkezik, normál használat esetén a fékfolyadékot legfeljebb két évenként le kell cserélni.". Ennek fényében, valaki adjon már magyarázatot a fenti miértre, mert én csak azt tudom mondani az "éventekétszerlekell" dologra, hogy ezzel is kifizetek évi 5-10e-t a boltnak még külön erre, holott érzésem szerint baromi felesleges lenne, még akkor is, ha hupilila folyadék jön ki rendszerbõl.
Szerintem ne hasonlítsuk össze egy bringa fékrendszerét egy autóéval.Nem ugyanakkora terhelésre tervezték õket.
Avid,hayes dotos olajat használ.
Megköti a nedvességet,olyan mint a só.Mivel nincs tökéletes tömítés ez a féknyereg dugattyúnál be is jut a rendszerbe,bejut a dzsuva is.
Aztán egyszer csak mész le egy vadabb lejtõn ,hopp felforr az olaj,kicsapódik a lég,és nem fog a fék.
Ha már hupilila folyadék jön ki a rendszerbõl az esélyes,hogy addigra már kicsit megkalyálta a tönítéseket.
Magyarul.
Több olajcsere-hosszabb élettartam.
Kevesebb olajcsere-rövidebb élettartam.
Ez nyilván off.Tegyétek át.
Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.
Írta 2010. szeptember 20. - 09:55
Na de ennyi elég az OFF-ból, továbbiak a tárcsafék topikban.
Írta 2010. szeptember 20. - 09:53
Írta 2010. szeptember 20. - 09:48
Írta 2010. szeptember 20. - 09:38
Írta 2010. szeptember 20. - 09:30
Sportszerû használat mellett fékolajat is illene évente kétszer cserélni,fõleg ha dotos.
Az csak a magyar mentalitás része,hogy sokan nem teszik meg.
Le merem fogadni,hogy amikor szétszeded,piszkos szürke lesz benne az olaj.
Hagyjuk ezt a magyar mentalitást, mert a tényekkel gyakran igen csak nincs köszönõ viszonyban.
Két és fél év után történt fékfolyadék csere az Avid Juicy 7-ben. Nem azért, mert lusta voltam, hanyag, vagy egyszerûen nem foglalkoztam vele, hanem azért, mert nem láttam értelmét. Ennyi idõ után is csak azért cseréltem, mert elkopott a színteres betét elõl és hátul, így muszáj volt.
A szervizelést magam csináltam, ahogy általában a legtöbb dolgot. A régi fékfolyadéknak egy minimális árnyalatnyival volt csak sötétebb a színe az újnál.
Nem vagyok kocabringás, így fut alattam éppen eleget a szekér, a fékkarokat pedig nem tekintem budiajtónak, hogy mindig abba kapaszkodjak.
Írta 2010. szeptember 20. - 07:35
Szerintem simán lehet a légtelenítés ördöngõsség.Kis darabszámban,jó fékkel nyilván nem gond.Sportszerû használat mellett fékolajat is illene évente kétszer cserélni,fõleg ha dotos.
Valaki adjon már magyarázatot, hogy MIÉRT kellene egy fékolajat cserélni évente kétszer??? Mindig csak azt olvasom a szakiktól, hogy kell, de arra senki nem tud magyarázatot adni, hogy miért. Évekig használtam Avid Juicy 5 féket úgy, hogy újonnan felraktuk, lelégtelenítettük, sose nyúltam hozzá, egyedül pofát cseréltem benne. Nem éreztem, hogy bármi gond is lett volna vele. Fogott rendesen, dolgozott szépen.
Idéznék egy autós alkatrészeket forgalmazó honlapról, ahol azért egy fék "kicsit" jobban igénybe van véve, mint egy kerékpár esetében: "Amennyiben a gépkocsi gyártója erre vonatkozóan másképp nem rendelkezik, normál használat esetén a fékfolyadékot legfeljebb két évenként le kell cserélni.". Ennek fényében, valaki adjon már magyarázatot a fenti miértre, mert én csak azt tudom mondani az "éventekétszerlekell" dologra, hogy ezzel is kifizetek évi 5-10e-t a boltnak még külön erre, holott érzésem szerint baromi felesleges lenne, még akkor is, ha hupilila folyadék jön ki rendszerbõl.
"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"
Írta 2010. szeptember 20. - 06:52
Írta 2010. szeptember 20. - 06:28
könnyen lehet, de én meg abban fogadok hogy én biztos nem szedem szét...
végre valaki aki belátja a határait, és nem áll neki
fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->
Írta 2010. szeptember 20. - 00:44
könnyen lehet, de én meg abban fogadok hogy én biztos nem szedem szét...
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való
Írta 2010. szeptember 20. - 00:28
Én még akkor sem...
Légteleníteni pedig nem ördöngõsség. A fékolajat nem is, de bowdent illik évente cserélni.
Szerintem simán lehet a légtelenítés ördöngõsség.Kis darabszámban,jó fékkel nyilván nem gond.Sportszerû használat mellett fékolajat is illene évente kétszer cserélni,fõleg ha dotos.
Bowdent tényleg jó sûrün cserélgetni.
Amikor azt mondtam,nem volt gondom madzagos aviddal,arra gondoltam:
-nekem sose rezonált
-nem vész az ára
-ehhez mérten disznóul fog
-nem érdekel ha csilingel néha,mert nagyjából akkor van jól beállítva ha majdnem hozzáér
-sose ragadt be valamelyik dugattyú,nem kellett szétszednem,hogy szenvedjek a kényes felépítésével.
ja
nekem a hayes mag-ban még a gyári fékfoladék meg betét van
2006 os vétel és van benne vagy 6-7 K
Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.
Írta 2010. szeptember 19. - 22:57
Írta 2010. szeptember 19. - 21:27
azt le is szarnám ha mondjuk a szegecsek kotyognának....de hogy az agyon a tárcsa....és hátul elég csunyán
Írta 2010. szeptember 19. - 20:57
az én gépem 3 éves és se bowden, se olaj csere nem volt, sõt még fékpofa sem. pedig használom a féket rendesen.
Erre céloztam volna én is. A régi XT fékjeimben csak pofát és néha tárcsát cseréltem... (Én raktam össze amikor darabokban megvettem õket)
Írta 2010. szeptember 19. - 19:33
nekem a hayes mag-ban még a gyári fékfoladék meg betét van
2006 os vétel és van benne vagy 6-7 K
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való
Írta 2010. szeptember 19. - 19:27
Én még akkor sem...
Légteleníteni pedig nem ördöngõsség. A fékolajat nem is, de bowdent illik évente cserélni.
az én gépem 3 éves és se bowden, se olaj csere nem volt, sõt még fékpofa sem. pedig használom a féket rendesen.