Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18554 hozzászólás a témában

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Szerintem nem.
Tárcsát már volt alkalmam úgy felmelegíteni, hogy az éle, ill. a küllõk fékezõfelülethez közeli része elszínezõdött, de fékfolyadék (DOT 4) még bírta. Másképpen fogalmazva, ha a fékfolyadék felforr (feltételezve persze, hogy nem a nagy nedvességtartalma miatt történik az), akkor a tárcsa és a betét már régen tûzforró (a betét, az anyagától függõen ezt vagy bírja, vagy nem...a fémes és a kerámia igen, a gyantás nem).

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás
imi72: Lehet h rosszul fogalmaztam azt akartam kérdezni h bicos kereteken belül fel lehet e forralni a fékfolyadékot, anélkül h a tárcsát meg a fékbetétet elégetném?
Ezért gondoltam a DH-sokra , mivel õk használnak tudtommal fémes betétet h a nagyobb hõmérsékleten is fogjon, sõt inkább akkor fogjon bikán a fék! És elvileg nekik van a legtöbb esélyük felforralni a fékfolyadékot.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis

Akkor már csak az érdekelne h mi a szûk keresztmetszet hõ szempontjából a féknél?
Ezt úgy értem hogy én elõbb elégetem a fékbetétemet mint h felforraljam a fékolajat/fékfolyadékot.
Esetleg van vkinek vmi más tapasztalata? Pl DH sokra gondolok akik fémes fékbetétet használnak, annál tudom elképzelni ezt a hatást max!

Nem kell DH-snak lenni ahhoz, hogy "megégesd" a betétet, vagy a tárcsát...sõt, az XC-seknél hamarabb jelentkezik a hatás, köszönhetõen a kisebb tárcsának, betétnek (kisebb tömeg, kisebb felület, nagyobb esély a túlmelegedésre).
A hõ elvezetése több lépcsõben történik: a betét felülete felmelegszik - a betét elvezeti a hõt (a hõvezetés szempontjából fontos az anyaga, pl. gyantás, fémes, kerámia) - a betét és a dugattyú érintkezési felülete között átadódik a hõ - dugattyútól a fékfolyadék átveszi a hõt. A fékfolyadék minõsége és összetétele (nedvesség) határozza meg, hogy meddig bírja a hõt.

imi72 : Ha már összekutyultad a vizet meg a DOT 4et, nem raknád be a fagyóba, vagy esetleg megkísérelni a felforralását?? :)

Megtenném, de nem mivel itthon nincs semmi mérõeszközöm, nem sok értelmét látnám. Mondjuk ekkora víztartalommal már régen nem alkalmas fékfolyadéknak. Egyébként érdekesen viselkednek ezek a glikolok. Fentebb írták, hogy a fagyállók alkotójaként használt etilénglikol kb -13 fokon dermed meg, ugyanakkor vízzel elegyítve sokkal alacsonyabb hõfokra is le lehet hûteni. Hasonló görbék vannak a forráspontra is.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás
imi72 : Ha már összekutyultad a vizet meg a DOT 4et, nem raknád be a fagyóba, vagy esetleg megkísérelni a felforralását?? :)

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás
Akkor már csak az érdekelne h mi a szûk keresztmetszet hõ szempontjából a féknél?
Ezt úgy értem hogy én elõbb elégetem a fékbetétemet mint h felforraljam a fékolajat/fékfolyadékot.
Esetleg van vkinek vmi más tapasztalata? Pl DH sokra gondolok akik fémes fékbetétet használnak, annál tudom elképzelni ezt a hatást max!

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis

imi72 :
Most már nem tudom h miben higgyek, de akkor te szerinted azok a fékfolyadékok amik glikol alapúak képesek vizet megkötni, viszont a szilikon alapúak nem, ugye?
Ergo a DOT 3 , 4 ,5.1 esek képesek vizet felvenni míg a DOT 5 nem ?!

Ja meg annyi h ha nem kémiai reakció akkor fizikai? Mert elvileg abszorpciónak hívják pontosan nem?

Igen, olyannyira képesek a vízfelvételre, hogy gyakorlatilag elegyíthetõek egymással (pár ml DOT 4-et az imént áldoztam be, kb. fél dl vízhez hozzáöntöttem és egy opálos oldat képzõdött, negyed óra alatt nem vált szét két fázisra). Ugyanez nem mondható el sem az ásványi, sem a szilikonolajról. Természetesen valamekkora vízfelvételre minden folyadék képes, de az utóbbi két anyagnál ez nagyon minimális ( század, tized %) és ezen csak különbözõ adalékokkal lehet javítani. Viszont ahogy a többiek is említették, a vízfelvétel a fékfolyadékok esetén kizárólag fizikai kölcsönhatás eredménye.

5.1 mikor jött ki? kerestem de nem találom.
mert akkor ez alapján mehet akár az is a "DOT 3 or 4 only" fékekbe, nem?

mondjuk érdekes, hogy itt a régi rendszerekhez ajánlott 3-assal futnak mai modern fékek. 3 v. 4-es DOT-osok gyárilag 3-assal vagy 4-essel vannak töltve? :D

DOT 5.1 már régóta van. Bemész egy autós boltba és kapsz. 2-3 ezer Ft egy fél liter.
A 3 és 4 az biztosan cserélhetõ egymással, az 5.1 hivatalosan szintén alkalmas az elõbbiek helyettesítésére, de mivel kémiailag kicsit másabb, én a régi cuccokhoz fenntartással használnám (ez szigorúan magánvélemény).

Mazochistáknak itt a fékfolyadékokra vonatkozó specifikáció. :)

Trance

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás

Honnan tudnék szerezni olcsón Shimano ásványi olajat? 1 dl kellene. Esetleg valakinek nincsen aki megvette a literest? 2500Ft-ot nem akarok kiadni 50ml-ért.

Én innen veszem : Shimano fékfolyadék (ásványi) (Fék | Fékalkatrész | Fékolaj) | RideBike / Kerékpárüzlet és szervíz

azt nem tudom h ez olcsó e

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
persze hogy van. de ez esetben szerintem sima oldódás van

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
xian: szorpció az, de van kémia vízmegkötés is.....épp analitikai kémiát tanulok :D bár ne kéne

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
Köszi srácok, hogy ilyen hamar írtatok. válaszolok privátba.
Bandyta: Nem akarom kavargatni a dolgokat. Annyit megérdemel, hogy gyári menjen bele.
"Ride today, heal tomorrow"

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 hozzászólás

Honnan tudnék szerezni olcsón Shimano ásványi olajat? 1 dl kellene. Esetleg valakinek nincsen aki megvette a literest? 2500Ft-ot nem akarok kiadni 50ml-ért.

Én anno bicóboltban vettem. De bemész benzinkútra és veszel 1 liter citroen hidraulika olajat, ugyanaz, csak nem pink, hanem zöld. De ásványi bázisú. Jó tulajdonsága az állandó viszkozítása még extrém hidegben is.

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc

nekem van még vagy 8 dl
viszont utaznod kell érte...

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
butikból én szereztem kis kiszerelést. 1-2dl lehet

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
"Ride today, heal tomorrow"

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
Igen.

DOT 5.1 - Wikipedia, the free encyclopedia

DOT 3 205 °C (401 °F) 140 °C (284 °F)
DOT 4 230 °C (446 °F) 155 °C (311 °F)
DOT 5 260 °C (500 °F) 180 °C (356 °F)
DOT 5.1 270 °C (518 °F) 190 °C (374 °F)

Ez is hasznos lehet; száraz és nedves forráspontok.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
5.1 mikor jött ki? kerestem de nem találom.
mert akkor ez alapján mehet akár az is a "DOT 3 or 4 only" fékekbe, nem?

mondjuk érdekes, hogy itt a régi rendszerekhez ajánlott 3-assal futnak mai modern fékek. 3 v. 4-es DOT-osok gyárilag 3-assal vagy 4-essel vannak töltve? :D

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
Szerintem abszorpció, kémiai reakció nélkül. Ez okoz gondot ha felforrósodik a folyadék, mert a vízbõl vízgõz lesz, eltávozni nem tud és a rendszer levegõsnek tûnik miatta. Igen valószínû hogy a vízmegkötés forráspont-változást okoz. Etilén-glikol a jelek szerint -12,9 fokon dermed, 197,3 fokon forr. Ha ebbe víz keveredik (ami ugye 100 fokon forr) akkor az új forráspont valahol a 2 között lesz.

Idézet:

Fékfolyadék nem fékolaj, mint azt sokan mondják, ui. a fékfolyadék egy higroszkópikus anyag, tehát magába szívja a vizet.
A minõségét az anyagnak a DOT szám jelzi.
A DOT 3 inkább teherautókhoz, régi dobfékes autókhoz való.
A DOT 4 tárcsafékes gépekhez mai tárcsafékes személygépkocsikhoz alalmazható.
A DOT 5.1 a legújabb osztály, 5.1 is glikol alapú keverhetõ a 3-sal 4-sel.
A DOT 5 szilikon alapú ez nem keverhetõ a tobbivel!!!
A 3-as és 4-és keverhetõ egymással, ami még fontos, hogy a nedves forráspont annál jobb, minél magasabb.

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás
imi72 :
Most már nem tudom h miben higgyek, de akkor te szerinted azok a fékfolyadékok amik glikol alapúak képesek vizet megkötni, viszont a szilikon alapúak nem, ugye?
Ergo a DOT 3 , 4 ,5.1 esek képesek vizet felvenni míg a DOT 5 nem ?!

Ja meg annyi h ha nem kémiai reakció akkor fizikai? Mert elvileg abszorpciónak hívják pontosan nem?

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis

a víz megkötés nem kémiai reakció

Ezt én is tudom (ha nekem szántad), csak gondoltam elképzelem, hogy mi van ha a Gege911 által idézett oldal szerkesztõinek mégis igazuk van...na de nincs (szerintem).

Az ezüst nitrát meg fényre bomlik, mégis az argentometria mérõoldata.

Gratulálok, tovább jutottál :D

Amúgy kb. 2 hete én is tapasztaltam a Juicy 7-emnél a hidegben (-5-6 fok) történõ felkeményedést. Nagyon keveset kellett húzni a karon, hogy fogjon a fék, de bemelegedés után rendbe jött.

Trance

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 hozzászólás

Szóljatok,ha hülyeséget nyüszögök,de a dotos olaj az hidroszkópos.
Mi van az olajban megkötött vízzel a sok minuszban?

Az ezüst nitrát meg fényre bomlik, mégis az argentometria mérõoldata.