Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18544 replies to this topic

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok
HFX9-nél (meg úgy általában), hogyan tudom a fékutat állítani? Ugye ezen nem lehet állítani, csak az olaj mennyiséggel. Ezt hogyan szoktátok csinálni?
(nem a pumpálós módszerrel fogom feltölteni, nem akarom hogy sérüljön, amúgy is régi a fék)

Arra gondolsz, hogy a fékkar útja legyen rövidebb? Ha igen akkor úgy kell csinálni, hogy feltöltöd rendesen a rendszert, aztán húzol egyet a fékkaron, hogy kijjebb jöjjenek a dugattyúk, ettõl csökken a tartályban a fékfolyadék mennyisége és ezt még pótolod. Ettõl lesz rövidebb útja a fékkarnak.
Régi fékek esetén már sokkal nehezebb beállítani, mert kopott a dugattyú és a dugattyúház.

A sebesség mindent megold.

rain91

rain91

vendég

• fórumtag
  • 104 posts
Sziasztok
HFX9-nél (meg úgy általában), hogyan tudom a fékutat állítani? Ugye ezen nem lehet állítani, csak az olaj mennyiséggel. Ezt hogyan szoktátok csinálni?
(nem a pumpálós módszerrel fogom feltölteni, nem akarom hogy sérüljön, amúgy is régi a fék)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

mi a nagy difi a bb7 road és mountain között azon kívül h más szögben áll a kar? mert road-ot kaptam és 160-as tárcsával FR5 fékkarral használnám.

A road canti vagy országúti fékkarral mûködik, az mountain meg v-fékkarral.

A sebesség mindent megold.

golya

golya

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,347 posts
mi a nagy difi a bb7 road és mountain között azon kívül h más szögben áll a kar? mert road-ot kaptam és 160-as tárcsával FR5 fékkarral használnám.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
Ha visszanyomtad akkor mar mindegy. Ha beszukul a ket pofa kozotti resz, akkor probald ujra.

MPeti

MPeti

vendég

• fórumtag
  • 44 posts
Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek!
A hiányzó rugót már küldi a srác postán akitõl vettem, így már az se lesz probléma. Én tettem be az új fékpofát és vissza nyomtam a dugattyúkat természetesen, de a fedelet nem szedtem le a fékkaron ahogy említettétek, akkor ezt azért tegyem meg? Aztán említettétek a fékkaron a nyomáspont állítást, ezt hogy kell csinálni pontosan? A másik állítási lehetõség ami elõl van azzal milyen holtjátékot állítok pontosan? Bocs a sok láma kérdésért de még nem volt tárcsafékem. Sajnos igazán kipróbálni még nem tudtam, mivel minden alkatrészem meg van a bringához, csak a váz nincs, mivel egy 1998-as kona vázam volt amin még nem volt tárcsafék rögzítõ szem, így eladtam pár napja. Most meg vázat keresek, majd ha össze építettem a bringát és ki tudom próbálni, akkor megírom milyen volt a fék. köszi a segítõkészségeteket.

silboy

silboy

törzsvendég

• fórumtag
  • 428 posts
Én is meg szeretném rövidíteni az újonan beszerzett SLX fékem fékcsöveit.Lenne egy pár kérdésem.A csövet gondolom a karnál kell megbontani.Ilyenkor a tartályból kifolyik az olaj?Vadi új fékrõl van szó.Ha kiszívnám fecskendõvel a tartályból az olajat és alul a féktestnél ezt nyomnám bele vissza légtelenítés céljából,az mûködne?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Nálam nem volt rá szükség.

igy kell alaphelyzetbe is hozni a dugattyukat - fedel leszed, dugattyu visszanyom, fedel visszarak :) amugy lehet oda fogja visszatolni, ahol allt.

mzoli10

mzoli10

vendég

• fórumtag
  • 215 posts
Nálam nem volt rá szükség.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
a shimano doksija szerint le kell szedni a fedelet mielott visszanyomod, mert lehet nem all vissza a dugattyu.

radnaib

radnaib

vendég

• fórumtag
  • 122 posts

Sziasztok!

Vettem egy shimano xtr br-m965-ös féket, egy xt bl-m775-ös karral.
Az elsõ kérdésem az, hogy hiányzik az a rugós lemez a két fékpofa között, ez nagy probléma vagy azért így használható?
A másik kérdésem, hogy hogy tudom azt beállítani, hogy ne a fékkar 3-4 mm-es behúzására már fogjon a fék, hanem legyen egy kis holtjáték mondjuk egy 1cm-re is be tudjam húzni, mert így nem igazán adagolható.
köszönöm a segítséget.

A bl-m775 karoknál van egy csillagcsavar az olajtartály felett ott tudod a nyomáspontot állítani. Ha ott nem tudsz többet állítani akkor mint zeezoltano írta túl van töltve. Az aligator pofak (nekem meg nem volt) még, de ahogy olvastam elég harapósak. Szóval jónak kell lenni. De hajra próbáld ki ha mar egyszer minden nálad van... aztán meg is írhatod a tapasztalatod :)

mzoli10

mzoli10

vendég

• fórumtag
  • 215 posts

Sziasztok!

Az elsõ kérdésem az, hogy hiányzik az a rugós lemez a két fékpofa között, ez nagy probléma vagy azért így használható?
A másik kérdésem, hogy hogy tudom azt beállítani, hogy ne a fékkar 3-4 mm-es behúzására már fogjon a fék, hanem legyen egy kis holtjáték mondjuk egy 1cm-re is be tudjam húzni, mert így nem igazán adagolható.
köszönöm a segítséget.

Te raktad bele a vadi új pofákat?
Ahogy kopik a fékpofa, a dugattyúk alaphelyzete a féktestben egyre közelebb kerül a féktárcsához, így kompenzálva a kopást. Értelemszerûen, ha kicseréled a régieket újra, azok fékezõfelülete a vastagabb fékezõréteg miatt közelebb lesz egymáshoz, akár annyira is, hogy a tárcsa nem fér közéjük. Ezért az új fékpofa behelyezése elõtt minden esetben a féktestben a dugattyúkat vissza kell nyomni a helyükre, mondjuk egy nagy lapos csavarhúzóval. Szóval, akár még ez is megoldás lehet a problémádra.
A rugó pedig kell, de sztem bármelyik bringásboltban adnak ingyen, ha van.

mzoli10

mzoli10

vendég

• fórumtag
  • 215 posts

Még egy kérdés: amikor a dugattyúkat a szerelés végén helyre tolom, le kell venni a fékkaron a tartály fedelét?

Nem.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Szerintem aki shimano hidro féket használ annál bõven vannak ilyen rugók (nálam is van vagy 6 minden új pofához adnak) az nyomja szét a pofákat hogy ne ciceregjen a tárcsán. Ha a nyomásponttal és a fékkar távolsággal ezt nem tudod kijátszani akkor valószínûleg túl van töltve a rendszer azaz sok benne az olaj.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

MPeti

MPeti

vendég

• fórumtag
  • 44 posts
Egy aligator teljesen új fékpofát kaptam hozzá és egy 160-as xt tárcsával használnám, ezzel mennyire lesz jó fékhatás?

MPeti

MPeti

vendég

• fórumtag
  • 44 posts
Sziasztok!

köszönöm a segítséget.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
mivel az 50ml-es kiszerelés aranyárban van 1L meg felesleges, érdemes olyan boltot keresni ahol adnak decire (pl. ridebikeban úgy elég olcsó, persze ez rajtad nem segít).

(halkan megjegyzem, ha van egy kis kísérletezõ kedved elméletileg a citröen ásványi fékolaja is ezt tudja töredék áron. bár én nem ezen spórolnék)

silboy

silboy

törzsvendég

• fórumtag
  • 428 posts
Köszönöm a hozzászólásokat.

golya

golya

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,347 posts
nem, mert az nem ásványi, hanem glikolbázisú (dot 3, 4, 5.1). a dot 5 meg szilikonbázisú.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,271 posts

Ami az autókhoz való az nem jó?

nem, azok DOT-osak. jó eséllyel tönkreteszik a szimeringeket meg egyéb belsõségeket. (hayes, meg avid viszont olyan kell)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való