Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18540 replies to this topic

Krisz_88

Krisz_88

vendég

• fórumtag
  • 49 posts
Helló!
Korábban már voltam itt kérdezõsködni, többek között a tárcsa méretérõl is begyûjtöttem tanácsokat, 180/160-at javasoltatok, de végül 160/160 lett belõle, mert ez volt a bringán. Gondolkodom a cserén 180-ra. Ma voltam kint az Erzsébet hegyi kilátóban, Normafán és lefelé kicsit jobban nyúztam a fékeket, hogy vajon mennyi az az annyi, ami kell, hogy túlmelegedjen, ne fogjon. Hanyagoltam a szakaszos fékezést, hosszan fékeztem, meg ilyesmi. Ez eredmény a következõ, kicsit fekete lett a tárcsa. Fékteljesítmény csökkenést nem vettem észre. Ez a színezõdés jelentheti azt, hogy ma közel voltam a fékeim határaihoz?

elsõ: http://people.inf.el...re/dscf2675.jpg
hátsó: http://people.inf.el...re/dscf2678.jpg

Egyébként 68 kiló vagyok, bringa 12, merevváz. Nem akarok DHzni, marad a Jánoshegy, Mátra, maraton. Szóval, ha nem lenne muszáj, fékteljesítmény miatt nem kellene nagyobb tárcsa, de azért szeretném biztonságban érezni magam. Kis hazánkban egyáltalán lehetséges-e, hogy cserbenhagyjon a 160? Ha valakinek van mondanivalója, kérem ne tartsa magában :)

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts
Én is így voltam egy darabig, de nem egy kátyútól, ütõsebb lejtõzéstõl. Lazábbra álltom az agy kónuszát és rátépem a gyorszárat, azóta nem mozdul el. :) Nem követendõ példa rátépni, de nem ártana szorosabbra húzni, ha egy kátyútól elmozdul a kerék.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok!

Sziasztok!
Ma - hála kiváló minõségû úthálózatunknak - sikeresen belementem egy kicsi, de annál alattomosabb kátyúba. Ráadásul lockolva volt a teló is... Bazi nagyot ütött, és az elsõ - hátsó tárcsám is nagyon súrlódik azóta. Úgy néztem a felninek nem lett semmi baja. Sajna technikai hozzáértésben én leragadtam a V-féknél :), szóval ha tudnátok segíteni, hogy mit állítsak rajta, mert így nem lehet vele menni... vagyis lehet, de nem nagy élmény... A fék hidraulikus Tekro Auriga Comp. Köszönöm elõre is a segítséget!

Elmozdultak a kerekek. Gyorszár kinyit, bezár.

A sebesség mindent megold.

Lobo Marunga

Lobo Marunga

vendég

• fórumtag
  • 31 posts
Sziasztok!

Sziasztok!
Ma - hála kiváló minõségû úthálózatunknak - sikeresen belementem egy kicsi, de annál alattomosabb kátyúba. Ráadásul lockolva volt a teló is... Bazi nagyot ütött, és az elsõ - hátsó tárcsám is nagyon súrlódik azóta. Úgy néztem a felninek nem lett semmi baja. Sajna technikai hozzáértésben én leragadtam a V-féknél :), szóval ha tudnátok segíteni, hogy mit állítsak rajta, mert így nem lehet vele menni... vagyis lehet, de nem nagy élmény... A fék hidraulikus Tekro Auriga Comp. Köszönöm elõre is a segítséget!

cc_rider

cc_rider

vendég

• fórumtag
  • 40 posts

Nem nekem van a bajom a fékkel, csak írtam mint tényt, hogy az enyémet nem rázza. 85kg-al 160-as tárcsával már meghaltam volna.

Igen, kB

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

A dart2 max 160 tárcsára van tervezve mint már beszéltük akkor nem értem mit kell még rajta ragozni és erõltetni a 180-as tárcsát. Én alapból azzal kezdeném hogy felrakom az ajánlot 160-ast és megnézném akkor mit produkál ha úgy jó akkor örulsz ha nem akkor is örölsz mert ey lehetõséget kizártál.

Nem nekem van a bajom a fékkel, csak írtam mint tényt, hogy az enyémet nem rázza. 85kg-al 160-as tárcsával már meghaltam volna.

cc_rider

cc_rider

vendég

• fórumtag
  • 40 posts

A dart2 max 160 tárcsára van tervezve mint már beszéltük akkor nem értem mit kell még rajta ragozni és erõltetni a 180-as tárcsát. Én alapból azzal kezdeném hogy felrakom az ajánlot 160-ast és megnézném akkor mit produkál ha úgy jó akkor örulsz ha nem akkor is örölsz mert ey lehetõséget kizártál.

Ez a fék gyárilag 160-as tárcsával volt és vele is ugyan ezt csinálta....
Sõt lilára égett egy hosszabb leejtõ után.

Az klassz lenne, ha a telómat kéne cseréljem, kb 700km van benne csak sajna lejárt a 2 év gari.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts
Az nem lehet, hogy levegõs? A tárcsa a benne levõ természetes kis 8-asok (esetleg a barázdák) miatt visszarúgdalja a dugattyúkat, mivel a levegõ könnyen összenyomható, rugószerûen viselkedik?

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
egy eros szerkezetet is kikezd a rezonancia.lasd takoma hid.szerintem siman lehet hogy berezonal a lab.csavarodik fekezeskor (akar csak par mm-t) aztan mikor mar nagy a feszultseg (jo esetben) visszaugrik eredeti allapotaba (rossz esetben kette torik).majd ez felveszi az anyag-forma rezonanciajat es ettol lesz az az utemes rezges.

persze lehet az egesz baromsag.nem vagyok mernok.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts
Logikus, amit írsz, de nem tudom itt ez van-e. Ugyanaz van neki mint nekem, rock shox dart 2. Nekem hayes stroker trail van 180-as tárcsával, érezhetõen nem csavarja, rezonálásnak nyoma sincs. Nem egy erõs villa, de ennyire nem gondolnám, hogy gáz. Vagy mégis? :)

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
szerintem az lehet a baj hogy a villa kicsit hatrahajlik fekezeskor es amikor mar tul nagy a feszultseg benne akkor mint egy torzios rugo kilo elore.
ha valoban igy van akkor a fek jo a villa meg hajladozik.

vagy esetleg a tarcsan a lukaknal kisebb a surlodas es a fekezo ero es akkor "rug" a villa elore.bar ennek kisebb a valoszinusege

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Hát a BBB Power Stop 180 sem vált be.
Gyantás betéttel rázza a villát és bugyborékolás szerû hangot ad...

Megnézem a fékjét, de nem sok ötletem van. Mitõl rázhat? Levegõ a rendszerben?

cc_rider

cc_rider

vendég

• fórumtag
  • 40 posts
Hát a BBB Power Stop 180 sem vált be.
Gyantás betéttel rázza a villát és bugyborékolás szerû hangot ad...

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Ha nem igazán mész terepre akkor nem igazán érdemes cserélned, amire most használod arra még a tárcsafék is fölösleges.
Egyébként meg ég és föld:)
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

CBool

CBool

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Srácok kisebb dilemmában vagyok. Promax Q3-mas tárcsafékeim vannak, és nem tudom eldönteni, hogy vegyek-e egy jobb rendszert. Jelenleg a Shimano SLX fékrendszert néztem ki (nem a 2012-es modellre gondolok). Tud valaki tanácsot adni, vagy egy kis felvilágosítást, hogy pl. miféle különbségekre számíthatok, meg egyáltalán vajon nekem érdemes-e cserélnem. 90%-ban aszfalton használom a bringát, és akkor is általában light-osan, semmi különösebb vadulás. De bármilyen helyzetben megszeretnék állni. No meg az adagolhatóság az mintha hiányozna a mostani fékeimbõl.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
nekem van egy uj bringarol bontott 505-445 fekem. aproban megtalalni :)

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Sziasztok!

Melyiket ajánlanátok inkább, és miért?
- Shimano alivio m445,
- Shimano alivio m486.

90 kg vagyok, 50-50%-ban (terep-aszfalt) használnám. 30e-ig mennék el árban (szett+tárcsa).
Válaszotokat köszönöm!

az elsõ, mert újabb és jobb.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

tmilan

tmilan

vendég

• fórumtag
  • 11 posts

Szerintem ha nem ragaszkodsz mindenképpen új rendszerhez akkor érdemes az apróban szétézni.
példa:

Avid Jucy 5 elsõ, hátsó tárcsákkal, adapterekkel « fék / tárcsa « MTB ALKATRÉSZ « Kategóriák tallózása

Mindenképpen vadonatújat szeretnék. Nem nagyon szeretem a használt dolgokat. ;)

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
Szerintem ha nem ragaszkodsz mindenképpen új rendszerhez akkor érdemes az apróban szétézni.
példa:

Avid Jucy 5 elsõ, hátsó tárcsákkal, adapterekkel « fék / tárcsa « MTB ALKATRÉSZ « Kategóriák tallózása