Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18533 replies to this topic

szedrik5

szedrik5

vendég

• fórumtag
  • 107 posts
Hali !
Haveromnak van egy avid juicy 7 -ese elkopot a fékbetét, cserére szorulna .
A probléma ,adot : az uj fékbetéteket ha beteszem nem tudom a féknyergete visszateni, mert ugye a dugatyuk teljesen kint vanak.
Na most gondolom ,h ki kellene tekerni valahol egy csavart , h a dugatyukat vissza tudjam nyomni.

Hol van az a csavar amit ki kel tekerni/hol célszerü ezt megteni ?
Mindez után gondolom potolni kellene az olajat , Ezt hogy tegyem meg ?
szedrik

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,857 posts
Ahogy gondoljátok, hajrá, hosszú a tél.;)

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 posts

Látom unatkoztok, csináltok magatoknak téli elfoglaltságot.:D
Ha szétszeded atomjaira, akkor nem 1, hanem 2 hónap múlva lesz ilyen színû az olaj, ugyanannyi használat mellett. Legfeljebb szétcseszed a tömítéseket is és akkor lehet azzal is játszani. Most õszintén! Nem mindegy milyen színû az olaj, ha te tudod, hogy most volt cserélve és hibátlanul teszi a dolgát? Félévenként kicseréled megint és használod tovább. A fékolaj csak akkor marad rózsaszín, ha nem használod, csak nézegeted a színét. Gondolom a tárcsát is kicseréled, ha megpörkölted egy kicsit, elvégre gyárilag nem olyan volt.;)

Hali

Szerintem nem mindegy.
Ezzel meg h csak olajat cserél benne az ember szerintem nem biztos h jót tesz. Amit elõbb is kommentben írtam példának Magura MArta féket pl a dugok mögött szabályos darabos, fekete részek voltak, és hiába volt elõtte kompresszorral kifúvatva.
Néha azért szerintem nem árt szétszedni az egészet, megnézni mennyit bírnak ki a tömítések, esetleg a dugok felületét is megnézni, nincsen e vmi durva lerakodás..... na de ez az én véleményem.
Én akkor nyugszom meg ha tudom h mi van benne, és csak az van benne!

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,857 posts
Látom unatkoztok, csináltok magatoknak téli elfoglaltságot.:D
Ha szétszeded atomjaira, akkor nem 1, hanem 2 hónap múlva lesz ilyen színû az olaj, ugyanannyi használat mellett. Legfeljebb szétcseszed a tömítéseket is és akkor lehet azzal is játszani. Most õszintén! Nem mindegy milyen színû az olaj, ha te tudod, hogy most volt cserélve és hibátlanul teszi a dolgát? Félévenként kicseréled megint és használod tovább. A fékolaj csak akkor marad rózsaszín, ha nem használod, csak nézegeted a színét. Gondolom a tárcsát is kicseréled, ha megpörkölted egy kicsit, elvégre gyárilag nem olyan volt.;)

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 posts
Az lesz hogy a munkahengert leveszem a vezetékrõl, kiveszem a dugattyúkat és kitisztítom majd vmi folyadékkal ha retyis lesz belülrõl. Esetleg féktisztytóval az kb majdnem alkohol gyorsan elpárolog. Sztem is tuti bennemaradt az elõzõ szmötyi maradéka.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Szerintem azzal a folyadékkal érdemes átmosni ami késõbb benne lesz.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
es ha elotte vmi mas folyadekkal attisztitja? nem tesz benne kart? vagy utana keptelenseg teljesen eltuntetni ennek a nyomat? pl alkohol az valszeg konnyen kiszaradna.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

ami hozzaertonek egyertelmu az az atlagfelhasznalonak nem feltetlenul. o venni akar egy hatso 160as adaptert. mert arra van szuksege. es nem akarja tudni hogy az elso 180as ugyanaz.

nem egyforma a kettõ, ami abból adódik, hogy melyik fék hogyan áll elöl vagy hátul.

Érdekes dologra lettem figyelmes a deore xt fékemmel kapcsolatban.
Ugye kipucoltam belõle azt a förtelmes fehérpöttyös kéktrutyit kb 3-4hete. Akkor lecseréltem az olajat mind a két fékben friss ropógós shimano olajra. Most mondjván csak úgy ránézek milyen állapotban van. Hát elszörnyedtem!

Hátsó vmiért elfeketedett rendesen elsõ még úgyahogy okés.
Na ez mitõl lehet, ereszteni egyiksem ereszt. A fecskendõben lévõ olaj
a demoanyag azaz még felhasználatlan shimi oil. Talán a munkahengernél
vagy a csõbe maradt vmi trutymó ami most oldódott le?! Holnap kicserélem
az olajat mind2 fékbe. Mostmár csakjólesz végre minden rajta.

az olaj elöbb-utóbb ugyanilyen lesz, ennyi kosz még nem okozhat problémát szerintem.
ha van fölös olajad áttolhatsz a rendszeren 2-3 kört, de sokkal tisztább csak akkor lenne, ha az egészet kiboritod, és fémtisztára pucolod. aminek nem sok értelme van.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 posts

nem csak a szoveg eltero rajta, nem is egyforma.

Megnéztem, szélességben van 1mm különbség, sorry.
Tekerj egyet és feltárul elõtted a világ! :D
http://www.sports-tr...gmetjdai9sa4li9

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 posts

Ugye kipucoltam belõle azt a förtelmes fehérpöttyös kéktrutyit kb 3-4hete. Akkor lecseréltem az olajat mind a két fékben friss ropógós shimano olajra. Most mondjván csak úgy ránézek milyen állapotban van. Hát elszörnyedtem!
Íme:

Hátsófék:
Feltöltött kép

Elsõfék:
Feltöltött kép

Ill ezzel a fékkel kapcsolatban olyan kérdeznék hogy ugye itt állítható a fékpofa táv a kis csavarral. Hogyan álljon a csavar mielõtt feltöltöm az egészet úgy hogy mûködjön is az állítás? Kilegyen vagy belegyen csavarva! Esetleg ha az nemmüxik hogy lehet neki utánanézni hogy miért is nem teszi a dolgát.

Hali

Én most takarítottam ki egy Magura Marta féket. Úgy került hozzám h már új olaj volt benne, mert a gazdája már kompresszorral kifúvatta. De kb semmit sem ért. Egy takarítás SZVSZ csak akkor ér vmit ha minden szétszed az ember. Konkrétan a munkahengerek mögött nagyon sok "kosz" összegyûlik, és ezt olajcserével nem lehet eltávolítani, csak ha szétszedi az ember teljesen.
Én ezt ajánlanám neked, így biztos h nem fog ilyen gyorsan elkoszolódni az olaj.

Sok sikert

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Ill ezzel a fékkel kapcsolatban olyan kérdeznék hogy ugye itt állítható a fékpofa táv a kis csavarral. Hogyan álljon a csavar mielõtt feltöltöm az egészet úgy hogy mûködjön is az állítás? Kilegyen vagy belegyen csavarva! Esetleg ha az nemmüxik hogy lehet neki utánanézni hogy miért is nem teszi a dolgát.

az a kemenyseget allitja, nem a fekpofatavolsagot. szerintem a becsavart az alapallapot.

Ugyanannyiba kerül innentõl kezdve nem értem miért jó kétféle szöveget rányomni ahelyett hogy egy univerzális szöveget stempliznének rá. :)

nem csak a szoveg eltero rajta, nem is egyforma.

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 posts

ami hozzaertonek egyertelmu az az atlagfelhasznalonak nem feltetlenul. o venni akar egy hatso 160as adaptert. mert arra van szuksege. es nem akarja tudni hogy az elso 180as ugyanaz.

Ugyanannyiba kerül innentõl kezdve nem értem miért jó kétféle szöveget rányomni ahelyett hogy egy univerzális szöveget stempliznének rá. :)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts

mongy a shimano kulon csinal pm-is 180as atalakitot elore, es 160asat hatra. mi ennek az oka?

YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 posts
Íme:

Hátsófék:
Feltöltött kép

Elsõfék:
Feltöltött kép

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 posts

http://www.magura.co...IS_E_44cb8a.pdf
http://www.peterverd...-Brake-Spec.gif

Ezekbõl ki lehet sakkozni.

Milyen váz különben?

Köszi a doksikat.
Az avataromban látható 2009es pyxisrõl lenne szó.
Lécci ne kezdjétek el fikázni. :) Én se teszem.
Az xt féket annyira olcsón vettem, hogyha most gyártanom kell egy teljesen új egyedi adaptert akkor is jól járok még. 160asnál nagyobb tárcsát hátra úgyse fogok tenni soha erre a bringára.
szóval én még mindig boldog vagyok.

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts
http://www.magura.co...IS_E_44cb8a.pdf
http://www.peterverd...-Brake-Spec.gif

Ezekbõl ki lehet sakkozni.

Milyen váz különben?

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 posts

Disc Brake Mounting Standards

Köszönöm, akkor rajzolok valamit. :)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Probléma megoldva. Hibás a váz. Nekem 47mm-re vannak a szemek.
Most jön majd a gépészkedés, és maratni kell egy új adaptert.

Az 51 és a 74mm-t vehetem szentírásnak furatközéptávolság tekintetében? Mert akkor nem kell méregetnem nekem a nyergen, meg másik adapteren, és nekiállhatok rajzolni.

Disc Brake Mounting Standards

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 posts

nem ez volt a kerdes ;)

szerintem nincs. az IS 51mm a PM meg 74.

edit:

lemertem, 51mm hatul. a villam PM szal azt nem birom lemerni. szal ha mindent jol csinalsz akkor sajna hibas a vazad.

Probléma megoldva. Hibás a váz. Nekem 47mm-re vannak a szemek.
Most jön majd a gépészkedés, és maratni kell egy új adaptert.

Az 51 és a 74mm-t vehetem szentírásnak furatközéptávolság tekintetében? Mert akkor nem kell méregetnem nekem a nyergen, meg másik adapteren, és nekiállhatok rajzolni.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

is 180 elõre ugyan az mint is160 hátra

mongy a shimano kulon csinal pm-is 180as atalakitot elore, es 160asat hatra. mi ennek az oka?

Feltöltött kép
Feltöltött kép