Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18533 hozzászólás a témában

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 hozzászólás
Valaki meg tudja mondani nekem, hogy a shimano féktárcsák milyen vastagok szoktak lenni? fõleg a 2008as hidrós xt-hez ajánlott sm-rt75ös xt tárcsa.
Zoggie féktárcsákat használok amik 2mm vastagok, és a gond az az, hogy az újonnan vett hátsó fékbõl átraktam az új betéteket elõre, így viszont szorul az elsõ fékem. Hátul a kopott betétekkel viszont túl nagy a fékkar útja.
Amíg hátul voltak az új betétek az új fékben, és új tárcsával, akkor is legalább ennyire szorult hátul, de most az elsõ fék karja kb. 2mm-t mozdul összesen.

Hogy nyomjam vissza a dugattyúkat? gondolom elõl már valamennyire beljebb van mint az alaphelyzet, ezért szorul nagyon. Van egy rossz féktárcsám azzal próbáltam nyomni a dugókat, de visszarugózott. Ki kellene nyitnom a tartályt és pici olajat leszívni fecskendõvel úgy nyomni a dugókat majd visszatölteni amennyit kell?
Tekerj egyet és feltárul elõtted a világ! :D
http://www.sports-tr...gmetjdai9sa4li9

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás

Úgy szedtem szét hogy olajjal kinyomattam a két dugattyút majd kipucoltam és összeraktam.
Az 5águ csavaros megoldást csak felvetettem mint egy lehetõséget hiszen az tûnik ész szerûnek.
Mármint azon keresztüli pucolásnak.
De nem szedtem úgy szét a megnyugtatás kedvéért.

Az a lényeg h sikerült kitakarítanod :)

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 hozzászólás
Úgy szedtem szét hogy olajjal kinyomattam a két dugattyút majd kipucoltam és összeraktam.
Az 5águ csavaros megoldást csak felvetettem mint egy lehetõséget hiszen az tûnik ész szerûnek.
Mármint azon keresztüli pucolásnak.
De nem szedtem úgy szét a megnyugtatás kedvéért.

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás

most irta le hogy ne szedje szet. erre te leirod hogy hogy szedje szet. o.O

"ott NEM LEHET SZÉTSZEDNI!!!"
Nem azt írta h ne szedje szét, hanem azt h ott nem lehet szétszedni.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

Van egy tippem de nem biztos h jó!

Azt az "5 ágú" csavart kitekered, gondolom mögötte ott van a dugónak a hátoldal. Ezen a nyíláson keresztül kinyomod a dugót. Persze mindenek elõtt a betéteket kivetted!!!!!! meg a másik dugattyút visszanyomtad teljesen!!!
Ha kinyomtad a dugót akkor ott van még a másik...
Én erre azt szoktam használni h amelyik oldali dugót kiszedtem azt olajjal ellátó kis furatot telfon szalaggal eltömítem, és a dugot visszarakom ugy h már a tömítés nincsen benne a féknyeregben. Erre azért van szûkség ha a másik oldalt levegõvel ki lehessen szedni. Ugyanis a következõ lépés h a légtelenítõ csavart elzárjuk, a másik henger furat ugye már el van tömítve akkor a fékcsõ helyénél kompresszor, vagy hát esetleg lábpumpával levegõt nyomunk a rendszerbe. Még annyi h ez elõtt egy ruhadarabot rakjál be a dugattyú elé, h mikor "kirepül" akkor nehogy megsérüljön.

Röviden ennyi

Remélem érthetõen leírtam, ha meg Rob vagy vki más azt mondta h ez nem jó akkor NE ALKALMAZD, ez csak egy tipp, ami elég sok féknél mûködik.

most irta le hogy ne szedje szet. erre te leirod hogy hogy szedje szet. o.O
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Funki

Funki

vendég

• fórumtag
  • 147 hozzászólás
Üdv,
2008-as XT féket szedtem szét én is úgy,hogy mindkét dugattyút kiszedtem egy ehhez hasonló tisztítás és tömítés csere során,én vízzel töltöttem fel a rendszert amellyel kicsúsztattam a dugattyúkat annyira,hogy míg az egyiket kibírtam már venni, addig a másikat csak kicsit kelljen piszkálni és kitudjon jönni,ez nálam bevált...vezetéket leszedtem a féktestrõl kifújtam kompresszorral a sérült tömítést kicseréltem,visszapattintottam a dugattyút, ezután még másfél hétig szárítottam szobahõmérsékleten,összeraktam, feltöltöttem olajjal és azóta is szuperál kb fél-3/4 éve már ennek.

Szerintem az oldalán csak sima díszítés,belülrõl legalábbis nyoma nem látszott.
https://picasaweb.go...386272358622978

Üdv,Péter

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás

Haver vett olyan 5 ágú torxot, de nem használta még. Ha nem ott, akkor hogy lehet kiszedni az xt-bõl a dugót?

Van egy tippem de nem biztos h jó!

Azt az "5 ágú" csavart kitekered, gondolom mögötte ott van a dugónak a hátoldal. Ezen a nyíláson keresztül kinyomod a dugót. Persze mindenek elõtt a betéteket kivetted!!!!!! meg a másik dugattyút visszanyomtad teljesen!!!
Ha kinyomtad a dugót akkor ott van még a másik...
Én erre azt szoktam használni h amelyik oldali dugót kiszedtem azt olajjal ellátó kis furatot telfon szalaggal eltömítem, és a dugot visszarakom ugy h már a tömítés nincsen benne a féknyeregben. Erre azért van szûkség ha a másik oldalt levegõvel ki lehessen szedni. Ugyanis a következõ lépés h a légtelenítõ csavart elzárjuk, a másik henger furat ugye már el van tömítve akkor a fékcsõ helyénél kompresszor, vagy hát esetleg lábpumpával levegõt nyomunk a rendszerbe. Még annyi h ez elõtt egy ruhadarabot rakjál be a dugattyú elé, h mikor "kirepül" akkor nehogy megsérüljön.

Röviden ennyi

Remélem érthetõen leírtam, ha meg Rob vagy vki más azt mondta h ez nem jó akkor NE ALKALMAZD, ez csak egy tipp, ami elég sok féknél mûködik.

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 hozzászólás

nem lehet olyat szerezni.
ott NEM LEHET SZÉTSZEDNI!!!
ha sikerül akkor keresztet vethetsz a fékedre.
még egyszer mondom: ne keress olyan szerszámot, mert nincs. ne csináltass olyan szerszámot, mert felesleges.

Haver vett olyan 5 ágú torxot, de nem használta még. Ha nem ott, akkor hogy lehet kiszedni az xt-bõl a dugót?
Tekerj egyet és feltárul elõtted a világ! :D
http://www.sports-tr...gmetjdai9sa4li9

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
mintha magamat olvasnam - ha nincs baj, majd csinalok :D tenyleg ugy van, hogy ami mukodik, azt nem kell piszkalni (ez nem jelenti azt, hogy karbantartani sem kell).

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Amúgy hol lehet szerezni olyan szerszámot amivel kilehet szedni a munkahengernél
található dugattyú fedelet vagy mit. Nem 6 águ torx kell hozzá hanem 5 águ.
(Deore XT fékhez)

nem lehet olyat szerezni.
ott NEM LEHET SZÉTSZEDNI!!!
ha sikerül akkor keresztet vethetsz a fékedre.
még egyszer mondom: ne keress olyan szerszámot, mert nincs. ne csináltass olyan szerszámot, mert felesleges.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 hozzászólás
Nefoglalkozzál vele.
Nekem is így áll a deore xt fékem. Vázfüggõ ill telófüggõ
mennyire van pontosan megmunkálva a cuccos. Egyikoldal van
csak kinnt a másik attól függetlenül ugyanúgy mûködik.
Ill pont annyit amennyit kell neki.

---------------------

Más:
Nembántam meg hogy szétszedtem amúgy.
hogy mi volt a dugattyúk mögött az volt a szép látvány.
Fekete vmi dzsuvamaradványos trutyi :D Mostmár tudom hogy
tiszta a fék és nemkell vele többet foglalkoznom.

Amúgy hol lehet szerezni olyan szerszámot amivel kilehet szedni a munkahengernél
található dugattyú fedelet vagy mit. Nem 6 águ torx kell hozzá hanem 5 águ.
(Deore XT fékhez)

szedrik5

szedrik5

vendég

• fórumtag
  • 107 hozzászólás

baszki te most egy 2006-ban jegyzett hozzaszolasra valaszoltal.

baszki, jo a gépem :)
szedrik

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek
Akkor is bele fog érni! Használja úgy egy ideig és majd helyre áll! Én anno bbb betétet vettem a juicy-ba, és vastagabb rajta az anyag mint a gyári avid betéten! Így egy darabig csihatolni fog!

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

baszki , hát az a rugo ami szétnyonja a fékpofákat és annak leni kel a másik féknél is

baszki te most egy 2006-ban jegyzett hozzaszolasra valaszoltal.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

szedrik5

szedrik5

vendég

• fórumtag
  • 107 hozzászólás
Mtbsrác, tank ju !
visszanyomtam , holnap a világosban kiprobálom
Még egy észrevétel ,mivel nem az enyim igy nem értek hozá m de nem két dugatyus ?
Mert csak az egyik oldali volt kint . .. .
szedrik

szedrik5

szedrik5

vendég

• fórumtag
  • 107 hozzászólás

Konkrétabban írom: vannak a munkahengerek, közöttüka tárcsa, és a betét felsö részénél van eza lemez alatta van az a kisebb lemezke ami szétnyomja a fékbetéteket.. Ha fel van szerelve a fék, kivülrõl be lehet látnia tárcsához egy kis ,,abakocskán" na e körül van ez akis lemezbiszbasz! Elég konkrét? :-S

baszki , hát az a rugo ami szétnyonja a fékpofákat és annak leni kel a másik féknél is
szedrik

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 hozzászólás
Nomeg kézzel nemsûrûn fogjátok visszanyomni a dugattyút az biztos.
Olyan csavarhúzót vagy villáskulcsot keressetek ami nagyjából felfexik a dugattyúra és azzal nyomjátok vissza.

tamaskanál a pont: onbeallo,
csak azert. mint kb az összes hirdós tárcsafék.
Neaggódj van a karban egy kis gumimembrán ami kompenzálja a visszanyomás általi olajszintkülönbséget, ezért se levegõsödik fel. Nemkell szétszedni se csavarozni semmit, de ha nemtudod visszanyomni ígyse akkor télleg go szervíz.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Szerintem ez úgy hangzik hogy irány a szerviz mielõtt elbarmoltok valamit.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

szedrik5

szedrik5

vendég

• fórumtag
  • 107 hozzászólás
nem tudjuk a dugatyut visszatolni
arra gondoltam kitelerem azt acsavart ami a féknyeregnél ,a bowden becsatlakozásnál van m visszanyomom a dugatyut, kifojik kis olaj.
aztán légtelenitem a rendszert

Na ez hogy hangzik ?
szedrik

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
probaltatok csak ugy siman visszatolni a dugattyut es betenni az uj fekpofakat? elvileg onbeallo, csak azert.

amugy ha van a fekkaron nyomaspont akkor max azt lehet visszatekerni koppanasig, de olyan csavar amit te keresel az nincs.

RAUH-Welt
B E G R I F F