Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18557 hozzászólás a témában

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

OK, a fémest keresem elsõsorban... Nem tudom van-e köztes, csak van itthoni importõr által jelöletlen. A szinteres a fémes akkor? Feltöltött kép

Igen

Akit érdekel a téma, nézzen körbe pld. a következõ gyártóknál:
- Clarks Cycle Systems
- Avid | Jagwire
- Superstar Components - High Spec Parts For Peanuts
- ASHIMA LTD-Disk brake, Disk brake accessories, Rim Brake, Rim brake accessories, Disk brake rotors, Disk Brake Adaptors, Pad compound, SOS instroduction, bike Brake Pad, bike Brake shoe
- Mountain Bike Archives - EBC Brakes

Egy rövid bemutatás a témában:

Compound C: Ceramic Pro Black : Soft

These organic ceramic fiber disc brake pads are carbonized. The ceramic compound insulates the brake system from friction heat up to 400oC. The result is a very powerful, quiet pad with extremely low heat generation which all but eliminates the chances of brake fade.

Advantages: Excellent grip, Low noise, Low heat, Consistent in all conditions
Disadvantages: Short life span unless rider is light on brakes
Suitable For: DH, Dry XC, Ti Rotors
Conclusion: Best Performance

Compound S: Semi Metal/Graphite : Medium

Containing metal & graphite for long wear. Great for muddy conditions, and a good choice in all conditions. A medium compound with consistent wet performance and good grip.

Advantages: Cheap, Above average all around performance
Disadvantages: Grippier and longer lasting pads are available
Suitable For: Everything
Conclusion: Best Value

Superlight WorldCup Competition Alu Backed Pads use the medium compound.

Compound T: Metallic Sintered : Hard

Superior power in all conditions. Long wear pads, great for DH or XC. Consistent braking power in the wet. Almost unaffected by rain and snow

Advantages: Better performing and longer lasting than medium pads
Disadvantages: More expensive than medium pads
Suitable For: XC, DH (low brake use), All weather conditions, Mud
Conclusion: Excellent All Rounders

Compound D: Ceramic 3xLife Red : Hard

Triple the lifetime of ordinary resin pads. This is the highest density ceramic compound for ultimate performance and the longest lifetime. These organic disc brake pads have all the benefits of sintered pads, but also contain a high amount of ceramic fiber, which insulate the brake system from friction heat up to 400oC. The result is a disc brake pad that will keep working in any weather condition, and a extremely long wear time.

Advantages: Better performing and longer lasting than medium pads
Disadvantages: More expensive than medium pads
Suitable For: XC, DH (low brake use), All weather conditions
Conclusion: Long Life

Rotors

All of these compounds can be used with any rotor. Ceramic pads cause less damage to rotors than metallic compound pads.
Titanium Rotors: We recommend black ceramic compound for titanium & Ti coated rotors as it contains no metal, so will reduce damage to the rotor. The coating on Ti plated rotors is extremely thin (often just a few microns), so will ultimately wear off no matter what pad you use. Ceramic pads will prolong their life over pads containing metal.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás
OK, a fémest keresem elsõsorban... Nem tudom van-e köztes, csak van itthoni importõr által jelöletlen. A szinteres a fémes akkor? Feltöltött kép

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

Szintetikus a mûgyanta a szinteres a fémes, a köztes meg a ... vegyes? :confused:

Nagyjából úgy van, ahogy írod. A legtöbb gyártónál nagyjából ez ki is meríti a kínálatot. A mûgyanta alapút gyakran "organic" jelzõvel találod meg.

A "köztes" egy tág kategória, hiszen ebben lehetnek pld. különbözõ mûgyanta alapú betétek, melyeknél speciális összetevõkkel növelik meg az élettartamot, jobban ellenállnak a vizes, sáros körülményeknek. Ez lehet speciális kerámia, grafit, fém (az ilyet szokták félfémesnek is hívni).

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.690 hozzászólás
Mi az, hogy köztes ? Fémes van és gyantás. Nincs fél fémes, félgyantás, ..... ezt már néhány oldallal vissza tárgyaltuk. A fémest hívják néha fél-fémesnek de az is a fémes.
Marci

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás
Mire keressek (semmi értelmeset nem találok :( ) hogy megtudjam melyik a fémes pofa?
Zoggie, XLC, egyéb márkáknál próbálnám kinyomozni avidhoz. Pl BFZ66(szintetikus),70,72(szinter) is van, de nem tudom melyik melyik. Organikus gondolom a gyantás, de a többirõl lövésem sincs :(
Szintetikus a mûgyanta a szinteres a fémes, a köztes meg a ... vegyes? :confused:

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.179 hozzászólás

Köszi.
Igazából az alubakosra történõ fejlesztés lebegett a szemem elõtt és miután találtam ezt, gondolkoztam el azon, hogy ez jó lenne a jelenlegi adapterekkel.

Ismerõsi körben jó vélemény van a G3-as tárcsáról, de az alubakról nem sok mindent találtam. Ránézésre határozottan gyengébbnek tûnik, mint egy Shimano XT, ezért érdeklõdtem.

Az apróban van g3 tárcsa 160as, új és 185-ös használt.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Az megint más, ha levegõs akkor vándorol a nyomáspont. Azért fogott kevésbé, mert üvegesre égett a fékbetét, keményebb lett a felülete. Azon sokat nem segít a légtelenítés :)
Viszont visszakopik, vagy megcsiszolod amivel ezt meggyorsíthatod.

piszta

piszta

törzsvendég

• fórumtag
  • 612 hozzászólás
  • LocationEger

Semmi baja nem lesz attól h megsütötted...nem kell vele semmit csinálni, ha nincs levegõsödésre utaló jel...

Hát utána eléggé gyér volt a fékhatás

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Semmi baja nem lesz attól h megsütötted...nem kell vele semmit csinálni, ha nincs levegõsödésre utaló jel...

piszta

piszta

törzsvendég

• fórumtag
  • 612 hozzászólás
  • LocationEger
Szilvás Macskaparton sikerült a hátsó féket megsütnöm. Elég ilyenkor légteleníteni, vagy inkább olaj csere?

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Légtelenítés kell szerintem bár az elfolyó olajat tudja a rendszer pótolni ha van felül tartály kérdés, hogy mennyi folyt el.

No, úgy tûnik elég volt a légtelenítés, olaj pótlás. Egész éjjel állt lekötözött fékkarral, szivárgás semmi. Nem hiányzott volna még egy fékgenerál.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Rendben,.., csak feltettem még1x kérdésemet.
Köszönöm válaszod!

Egyébként megtalálod a választ ebben a topikban. Volt már, többször is.

A sebesség mindent megold.

Cruxa

Cruxa

vendég

• fórumtag
  • 22 hozzászólás
Rendben,.., csak feltettem még1x kérdésemet.
Köszönöm válaszod!

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.690 hozzászólás

Még nem kaptam választ ezért írok még1x. :S
Lehetséges hátsó IS felfogatású tárcsaféknyerget adapterrel felhelyezni egy PM-es vázra, 160-as tárcsához. 180-ashoz tudom hogy fel lehetne rakni, de felesleges lenne alám a nagyobb tárcsa, ill. nem akarok tárcsát sem cserélni. Várom a válaszokat!
Üdv.

Figyelj ide Drága Kedves Fórumtársunk !
Itt a válasz, a 4. és kiemelten figyelmedbe ajánlom a 8. !!! pontban leírtakat: Fórum GyIK
A jövõben kicsit szerényebben, lécci !
Köszi !
Marci

buksi72

buksi72

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás
sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy a Hayes dyno fékre mit mondanátok? Kellys magic master-re küldik szlovákiából, mert a fék ami eredetileg rajta volt eladták róla és Hayes-t küldenek helyette. Inkább mondjam, hogy cseréljük le mással - árkülönbözettel - vagy annyira nem vészes ehhez a tudású bicajhoz?

Cruxa

Cruxa

vendég

• fórumtag
  • 22 hozzászólás
Még nem kaptam választ ezért írok még1x. :S
Lehetséges hátsó IS felfogatású tárcsaféknyerget adapterrel felhelyezni egy PM-es vázra, 160-as tárcsához. 180-ashoz tudom hogy fel lehetne rakni, de felesleges lenne alám a nagyobb tárcsa, ill. nem akarok tárcsát sem cserélni. Várom a válaszokat!
Üdv.

oroberto

oroberto

vendég

• fórumtag
  • 108 hozzászólás

Megette a szilvási sár a hátsó betéteim annyira, hogy már a hordozó lemezbe is belekezdett.
Kiszedtem a betétek maradványát, az egyik oldalon a dugattyú nagyon kint volt, alul csöpögött ki az olaj. Vissza tudtam tolni a helyére, de nyilván most nem mûködik (785-ös XT a drága). Mit gondoltok, ilyenkor elég feltölteni, légteleníteni, vagy cserés a dugattyú tömítése.
Egyáltlán ekkora dagonyázás után hogyan illene kitakarítani a féknyergeket?

Elöször is dugattyu vissza kell tolnod majd valamilyen féktisztitóval és ruhával kitakarítani féknyerget, új betét bele megnézni hogy müködik-e, figyelni folyik még.
Légtelenítés kell szerintem bár az elfolyó olajat tudja a rendszer pótolni ha van felül tartály kérdés, hogy mennyi folyt el.
Let's roll!

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás
Megette a szilvási sár a hátsó betéteim annyira, hogy már a hordozó lemezbe is belekezdett.
Kiszedtem a betétek maradványát, az egyik oldalon a dugattyú nagyon kint volt, alul csöpögött ki az olaj. Vissza tudtam tolni a helyére, de nyilván most nem mûködik (785-ös XT a drága). Mit gondoltok, ilyenkor elég feltölteni, légteleníteni, vagy cserés a dugattyú tömítése.
Egyáltlán ekkora dagonyázás után hogyan illene kitakarítani a féknyergeket?

Rabbit

Rabbit

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.030 hozzászólás
  • LocationKelenföld
Igen, egy "XC only" matricát rábiggyesztenek, ha jól emlékszem.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Köszi.
Igazából az alubakosra történõ fejlesztés lebegett a szemem elõtt és miután találtam ezt, gondolkoztam el azon, hogy ez jó lenne a jelenlegi adapterekkel.

Ismerõsi körben jó vélemény van a G3-as tárcsáról, de az alubakról nem sok mindent találtam. Ránézésre határozottan gyengébbnek tûnik, mint egy Shimano XT, ezért érdeklõdtem.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."