Még yasec sem tud "pár hónap után nem eltörõ" könnyû alu monti vázat csinálni. Nagyon sok munka van egy ilyen váz megtervezésével. A nagy gyártók tucatvázai könnyebbek, erõsebbek csak nem egyediek.Múltkorába, hogy voltam Yasecnál, még úgy is csomó buktató derült ki amit nekem kellene eldöntenem, hogy õ a vázépítõ. Az egyedi váz egyik legfõbb erõssége szerintem a minõségi csõszett (pont amiket felsoroltál, meg mondjuk dedacciai amit yasec is használ) és a speciális kötések (forrasztás/hegesztéstechnológia-acélt feltételezve) amelyek a méregdrága csövek szilárdságát a lehetõ legjobban hagyják érvényesülni. Namost pont ez a két dolog amit a hszedben kizártál, így a fõ elõnyöket vesztenéd el.
A geometria itt másodlagos kérdés, amit tamaska is mondott hogy az teljes mértékben kikristályosodott adott felhasználási területekre, ergó nagyon eltérõvel nem érdemes kísérletezni mert megszívhatja az ember. Ráadásul a geometriát jobb ha viszed a vázépítõnek mert a testméreteid alapján nem triviális, hogy milyen szögek/hosszak kellene, sokkal inkább mit szoktál meg mit szeretsz azt meg nem fogja kitalálni. (szóval jobb lekoppintani a jó geometriát)
Aztán a csöveket nem csak hegeszteni kell, hanem megfelelõen megmunkálni - ehhez meg a hegesztéshez nem két csavarból álló készülékezés szükséges.
Meg még millió egy buktatója lehet a dolognak, esetleg nézd meg az mtbr vázépítõs fórumában is, bár ott általában profi építõk vázait mutogatják (independent fabrication, steelman ilyesmik amikbe nem nagyon lehet belekötni)
Mindezek után lehetetlennek tartom, hogy anyagárban kihozd a dolgot. Egyáltalán a vázépítésnek nem a költséghatékonyság a hajtóereje, hanem a minõség, kreativitást meg célszerû valami biztonságosabb dologban kiélni. Nem véletlenül kezdõdnek a rendes kézzel készített vázak 150tõl és mennek a csillagos égig.
Jelentkezz be Regisztrálj

Vázak CC/FR/DH/4X - általános eszmecsere
Írta 2009. szeptember 21. - 11:52

A sebesség mindent megold.
Írta 2009. szeptember 21. - 10:28

A geometria itt másodlagos kérdés, amit tamaska is mondott hogy az teljes mértékben kikristályosodott adott felhasználási területekre, ergó nagyon eltérõvel nem érdemes kísérletezni mert megszívhatja az ember. Ráadásul a geometriát jobb ha viszed a vázépítõnek mert a testméreteid alapján nem triviális, hogy milyen szögek/hosszak kellene, sokkal inkább mit szoktál meg mit szeretsz azt meg nem fogja kitalálni. (szóval jobb lekoppintani a jó geometriát)
Aztán a csöveket nem csak hegeszteni kell, hanem megfelelõen megmunkálni - ehhez meg a hegesztéshez nem két csavarból álló készülékezés szükséges.
Meg még millió egy buktatója lehet a dolognak, esetleg nézd meg az mtbr vázépítõs fórumában is, bár ott általában profi építõk vázait mutogatják (independent fabrication, steelman ilyesmik amikbe nem nagyon lehet belekötni)
Mindezek után lehetetlennek tartom, hogy anyagárban kihozd a dolgot. Egyáltalán a vázépítésnek nem a költséghatékonyság a hajtóereje, hanem a minõség, kreativitást meg célszerû valami biztonságosabb dologban kiélni. Nem véletlenül kezdõdnek a rendes kézzel készített vázak 150tõl és mennek a csillagos égig.
Írta 2009. szeptember 21. - 02:11

de
abban biztos vagy hogy szukseged van erre? oke hogy valszeg anyag arban kijossz a dologbol, de ha egy hasznalhatatlan femhulladek lesz belole, akkor az is csak kidobott penz. merev vazakbol mar nagyjabol eltalaltak az optimalis szogeket-hosszokat, szal nagyon fura testformadnak kell lennie ahoz hogy ne talalj egy megfelelot valamelyik ceg kinalataban. ami raadasul jo anyagbol, jol van osszerakva, tesztelve van, garanciaval jon stb. ha egyedi kell, akkor elso korben ujra lehet festeni egy meglevot, vagy ha van $$ akkor -> Yasec.
RAUH-Welt
B E G R I F F
Írta 2009. szeptember 21. - 01:41

Nekem eddig kb egy hónapos munkám áll a vázgeometria tanulmányozása mögött, most vetem bele magam a gyártás körüli bonyodalmakba, ez szerintem sokkal tovább fog tartani... Hegesztés meg marás meg úgy lesz hogy faterom szakközépben tanít hegesztést, ahol a szakmai gyakorlat egy gépgyárban zajlik, tehát ott csak meg hegesztik már nekem, meg marnak is.
De elõször majd egy szerszámot tervezek amibe be lehet fogni a vázat és hegeszteni, ugye ez sem elhanyagolható...
Köszi nagyon a linket! Nagyon korrekt cégnek néz ki! Ha valaki tud még ilyet akkor ne tartsa magába, én eddig csak reynold és colombus csõszetteket találtam, de azok túl drágák lennének hogy gyakorolgassak rajtuk...
http://www.metallo-g...kek/mnu_aluter/
van maros, hegeszto ismeros? nem tul egyszeru am osszerakni egy vazat
Írta 2009. szeptember 20. - 21:39

van maros, hegeszto ismeros? nem tul egyszeru am osszerakni egy vazat
RAUH-Welt
B E G R I F F
Írta 2009. szeptember 20. - 19:59

Elõre is köszi!
Írta 2009. szeptember 17. - 16:07

Ki melyikre voksol?
elsõ blikkre, meg szubjektív szempontok alapján az A. Exe, de nem venném garanciának, hogy csak 2x használták. (arról nem is beszélve, hogy csak gyári fotó van róla.)
Írta 2009. szeptember 17. - 13:54

-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy
Írta 2009. szeptember 17. - 11:10

http://piacter.bikem...t=248850&cat=80
Ki melyikre voksol? A fehér fél évet volt használva, másikkal még nem beszéltem.
Így is, úgy is 24'-el lenne használva akármelyik is lenne.
'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'
ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960
Írta 2009. szeptember 14. - 23:14

Írta 2009. szeptember 14. - 22:14

Írta 2009. szeptember 14. - 22:05

A karbon anthemmel az apróban mi lehet a gáz?
Az ára már lassan kezd a röhejes kategóriába esni, mégsem viszi el senki.
Pl. a mérete. Még barátnõmnek is kicsi lenne

Írta 2009. szeptember 14. - 21:59

Az ára már lassan kezd a röhejes kategóriába esni, mégsem viszi el senki.
Írta 2009. szeptember 07. - 07:02

Valamelyikõtök ismeri ennek a váznak az elõéletét?
http://piacter.bikem...t=249269&cat=80
Az elõéletét nem, de magát a V10-es vázat igen. Nem mondom, hogy kifejezetten olcsó ár, de tényleg egy maga nemében tökéletes váz. Sztem csapj le rá.
Írta 2009. szeptember 06. - 23:36

Írta 2009. szeptember 06. - 23:23

RAUH-Welt
B E G R I F F
Írta 2009. szeptember 06. - 22:12

[highlight] The bike way of life [/highlight]
Írta 2009. szeptember 06. - 21:16

Amúgy NS gyönyörû, de nekem sok.

Ez jólehet-e Jocek?
'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'
Írta 2009. szeptember 06. - 20:33

Írta 2009. szeptember 06. - 20:17