Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Vázak CC/FR/DH/4X - általános eszmecsere

- - - - -

• Please log in to reply
11007 replies to this topic

venember83

venember83

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,152 posts

Milyen Giant volt az? Mert amit leírtál az nagyon meredek.
Konkrétan el sem akarom hinni.
Próbáld ki az enyémet.
Giantet és meridát nem hasonlítanám össze volt mindkettõ.

Pontos típus nélkül nem nagyon hasonlítanám össze a Meridát se a Gianttel, fõleg azért, mert a Merida 96 és OneTwenty rendszere eléggé különbözõ mozgáskarakterisztikával rendelkezik.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

kezd világossá válni a helyzet :) szóval nagyon jó a Speci, addig amíg nincs baj vele.

ránézésre szerinted a 2010-es ebay és a 2011-es általad linkelt közt van különbség? színt leszámítva :) (közben észrevettem hogy barom voltam tényleg hatalmas számokkal fel volt tüntetve hogy 2007-es modell volt amit én linkeltem be..)

kezdek a Speci irányába menni, mert amikor próbáltam 2-3 évvel ezelõtti Giant össztelós vasat, (hagyományosabb függõlegesen beszerelt hátsú tag volt benne a nyeregcsõ alsó részénél) akkor baromira zavart hogy amikor aktív volt a hátsó felfüggesztés a pedál mint a rugó úgy akart visszarúgni, félek ugyanez lehet a helyzet a merida esetében is hiába van "fent" a csillapítás

Milyen Giant volt az? Mert amit leírtál az nagyon meredek.
Konkrétan el sem akarom hinni.
Próbáld ki az enyémet.
Giantet és meridát nem hasonlítanám össze volt mindkettõ.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

kezd világossá válni a helyzet :) szóval nagyon jó a Speci, addig amíg nincs baj vele.

ránézésre szerinted a 2010-es ebay és a 2011-es általad linkelt közt van különbség? színt leszámítva :) (közben észrevettem hogy barom voltam tényleg hatalmas számokkal fel volt tüntetve hogy 2007-es modell volt amit én linkeltem be..)

kezdek a Speci irányába menni, mert amikor próbáltam 2-3 évvel ezelõtti Giant össztelós vasat, (hagyományosabb függõlegesen beszerelt hátsú tag volt benne a nyeregcsõ alsó részénél) akkor baromira zavart hogy amikor aktív volt a hátsó felfüggesztés a pedál mint a rugó úgy akart visszarúgni, félek ugyanez lehet a helyzet a merida esetében is hiába van "fent" a csillapítás

és biztos hogy az a giant jól volt beáll0tva, súlyodhoz stb ?.....

de azért vásárlás elõtt próbálj ki egy epic-et is, (nehoy aztán az egész fulli feeling legyen idegen) az sem egy amon amarth tûzében született csodaló. sõt igazából merida csak más van ráírva. :)
a brain meg kényelmes mert "automata" nem kell piszkálni, cserébe szarul mozog mikor kéne neki. az fsr meg nem küszöböli ki a pogozást. max aktív marad flkezés közben is, de ezt ilyen rugóútnál úgysem érezni igazán.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts
azt hiszem, nem ártana még olvasgatnod kicsit a témában, mielõtt döntesz...

egyébként merida.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Schumi

Schumi

vendég

• fórumtag
  • 41 posts

Az idei Epic ilyen: hivatkozás. Ez már jobb abból a szempontból, hogy legalább szimmetrikusan terheli a csapágyakat. Ha mûködik, a Brain sokkal jobb, mint a lockolható tag, mivel automatikus és tág határok közt testre szabható. A Speci Brainnel csak az a baj, hogy nem garanciális esetben Magyarországon nincs se szakértõ se alkatrészellátás. Persze ígéretek vannak, de az azért nem éppen sok, ha az embernek szervizre van szüksége.

venember83

venember83

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,152 posts

az elsõ linket nem a konkrét váz miatt, (bár 90%-ban ahogy néztem nem változott a kezdetek óta) hanem az össztelós megoldások elõnyei-hátrányait taglaló kis animáció miatt raktam be, mert ott nekem sok kérdés felmerült, hogy tényleg az FSR ami megszünteti a pedál visszarugózást amikor mozog a hátsó rész vagy ez csak kamu?
a specialized honlapjáról amit linkeltem az pedig idei darab ha jól láttam, vagy az is 2007-es? Brain amúgy jobb mint egy lockolható hátsó tag?

Az idei Epic ilyen: hivatkozás. Ez már jobb abból a szempontból, hogy legalább szimmetrikusan terheli a csapágyakat. Ha mûködik, a Brain sokkal jobb, mint a lockolható tag, mivel automatikus és tág határok közt testre szabható. A Speci Brainnel csak az a baj, hogy nem garanciális esetben Magyarországon nincs se szakértõ se alkatrészellátás. Persze ígéretek vannak, de az azért nem éppen sok, ha az embernek szervizre van szüksége.

Schumi

Schumi

vendég

• fórumtag
  • 41 posts
az elsõ linket nem a konkrét váz miatt, (bár 90%-ban ahogy néztem nem változott a kezdetek óta) hanem az össztelós megoldások elõnyei-hátrányait taglaló kis animáció miatt raktam be, mert ott nekem sok kérdés felmerült, hogy tényleg az FSR ami megszünteti a pedál visszarugózást amikor mozog a hátsó rész vagy ez csak kamu?
a specialized honlapjáról amit linkeltem az pedig idei darab ha jól láttam, vagy az is 2007-es? Brain amúgy jobb mint egy lockolható hátsó tag?

venember83

venember83

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,152 posts

Egyértelmûen Epic. De hol kapsz te az általad linkelt 2007-es vázat, vagy használt? A brain hibátlanul mûködik (amire meg szervizelned kellene, arra Salának lesz nitrogénes palackja :) ), nem pogózik. 182 centivel még az M-es is jó lenne, szóval egyáltalán nem kicsi az L-es.

Sokra megyünk a nitrogénes palackjával, ha nem akar foglalkozni Brainnel.

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,248 posts
Egyértelmûen Epic. De hol kapsz te az általad linkelt 2007-es vázat, vagy használt? A brain hibátlanul mûködik (amire meg szervizelned kellene, arra Salának lesz nitrogénes palackja :) ), nem pogózik. 182 centivel még az M-es is jó lenne, szóval egyáltalán nem kicsi az L-es.
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"

venember83

venember83

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,152 posts

Epic nagyon tetszik, de mintha az L-es méretben is extra kicsi lenne a váz!? és ahogy néztem elég bonyolult a felfüggesztés, koszolódós helyen van, és mindenféle nitrogéntöltésû taggal mûködik , bevallom félek attól hogy 2 év múlva hatalmas költség lenne a karbantartása
köszi

Egyértelmûen a Merida. Szabványos tag, szimmetrikus felfüggesztés, lockolható tag, Magyarországon jobb alkatrészellátás, szerviz. Amúgy az L-es Epic szerintem jó lenne neked, 176 centimmel egy M-es Epicet hajtok, hibás Brain vezérlõegységgel pogózik felfelé rendesen, hiába van túlfújva a tag.

golya

golya

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,347 posts

Nem tudja vaaki, hoyg egy merida kalahari 590 es Sx váznak mekkora lehet a súlya?vagy hogy hol találhatom meg?köszi

egy 20"-ossal(2002) kolbászoltam régen. egyszer megmértem, pontos értékre nem emlékszem, de a két kilót karcolja és talán inkább felûrõl mint alulról.

Schumi

Schumi

vendég

• fórumtag
  • 41 posts

kinek mi.
szerintem FSR

Itt nagyon agyondicsérik a Speci FSR rendszerét Specialized's Amazing S-Works FSR Suspension! - Bike Mart, Bikemart, Richardson, Dallas, Frisco, Texas valóban ennyivel jobb mint a többi?
Még nem volt lehetõségem FSR-el menni, de ha jól vettem ki a leírásokból akkor nem lockolható a hátsótag mert a brain elintézi a dolgot.. Ez a gyakorlatban mennyire mûködik?
Igazából most 2 váz között vacilálok

Merida Ninety-Six HFS 3000 csak váz, alu
NINETY-SIX 3000-D - MTB Full Suspension - Merida Bikes International

Specialized Epic csak váz, alu
Specialized Bicycle Components : Epic Marathon Frame

Szerintetek melyik a jobb megoldás? Kifejezetten XC-re kellene, 182 / 65kg vagyok, és ha választani kellene akkor a mászás felfelé fontosabb mint hogy mennyire eresztem lefelé. Ami kicsit nálam most a Merida irányába húz, hogy "tisztább" helyen van a rugóstag, viszont nem tudom milyen hatással van ez kivitelezés a pedálmozgásra stb stb fõleg ha figyelembe veszem az elsõ linken található illusztrációkat. (tényleg ez single pivot?)

Epic nagyon tetszik, de mintha az L-es méretben is extra kicsi lenne a váz!? és ahogy néztem elég bonyolult a felfüggesztés, koszolódós helyen van, és mindenféle nitrogéntöltésû taggal mûködik , bevallom félek attól hogy 2 év múlva hatalmas költség lenne a karbantartása

köszi

zsolesz777

zsolesz777

vendég

• fórumtag
  • 137 posts
Nem tudja vaaki, hoyg egy merida kalahari 590 es Sx váznak mekkora lehet a súlya?vagy hogy hol találhatom meg?köszi

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
köszi szépen

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
eselyes hogy soha semmi bajod nem lesz vele. sajna az eladasi erteke most kicsit megzuhant a vaznak.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
Pár napja a vázon lévõ eszkábált védõbandázsom leesett, és természetesen még aznap úgy pofára estem egy hibás feljárón, hogy a kormány befordult, és szépen behorpasztotta a felsõcsõ tetejét, de ráadásul bele is mart elég csúnyán.

Ez mennyire kritikus helyen van, számíthatok repedésre? Érdemes csinálni vele valamit, vagy használjam aztán kiderül?

Artika

Artika

vendég

• fórumtag
  • 103 posts
Sziasztok !

Érdeklõdnék a Merida Trans Mission 800-D és a Merida Trans Mission 1000-D bringák
iránt, mivel össztelósban jelenleg elég jó áron kaphatók a rugós taggal együtt
Az 100-D-ben Fox RP23-as, míg a 800-D-ben X-Fusion O2RC rugós tag található.

Véleményt szeretnék kérni a két bringáról és a két rugós tagról, aki esetleg használta már õket.

Köszi

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
kinek mi.
szerintem FSR

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

kgabus

kgabus

vendég

• fórumtag
  • 74 posts

Sokat nem tudok ezekról a dolgokról, tapasztalatom meg sajnos nem nagyon van, de anno. az alább linkelt cikkekbõl sikerült legalább megsejtenem, mirõl van szó. (Pedig ha még én, a nagy mûszaki antitalentum is megértettem belõle valamit...) :-)
Buyer's Guide To Mountain Bike Suspension, Part 1 - BikeRadar
Buyer's Guide To Mountain Bike Suspension, Part 2 - BikeRadar

Köszönöm! :)

Ezek a cikkek egész jól összefoglalják a lényegét, ebbõl (is) az jön le, hogy a Maestro a leguniverzálisabb rendszer. Gyakorlati tapasztalatom viszont sajnos nekem sincs a témában, eddig egyedül fauxos Meridán ültem, az azon tapasztaltak nagyjából lefedik az itt leírtakat. Nyitott taggal tényleg rendesen bólogat, a fék hatását a mozgásra viszont nem nagyon lehetett észrevenni.

Tehát Maestro mindenek felett?

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

Errõl valaki tudna rövid összefoglalást írni?

Ellsworth MK1 Epiphany Frame SALE!!! - Freeborn.co.uk

Tigger korábbi hozzászólására emlékszem, hogy az Õ alkatához nem ajánlott, én 55 kg körül mozgok szóval ez nem probléma. Nagyon azt írják, hogy ebbe nem kell az RP23, mert nem pogózik...azért vannak kétségeim. Maratonozásra meg hobbi tekergésre használnám, de egyiket sem túlzottan teljesítmény orientáltan (csak a pogózás zavarna). Rákaptam az össztelósra, de az Epic "csak" 100-100 mm-t tud :) Ibis Mojo az álom, de 2500 euroért...

Elõre is kösz az építõ hozzászólásokat.

azért vmi nekik tuningolt fox taggal szerelték régebben. úgyhogy a nem pogozik az biztos esti mese. és ha epic-hez vagy szokva zavarni fog. ha meg a "sietõsebb" szakaszában vagy a mezõnynek akkor új epic, max a 120-at mozgó braines stumpi.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való