Uff!
Van egy nyári szerzeményû jó kis RS J2-esem (elõzõ iszonyat kemény volt az én súlyomnak), amivel a szokásos RS bajom van: A 8 centi útból max 4et mozog, a többit gödör/padka/farönk/egyéb akadály hozza csak ki belõle, szal elég nagy erõnek kell hatnia hogy megmozduljon jobban.
Mivel picitkét kemény és nem túl okosan használja ki a 8 centit (kipróbáltam egy Gepida Karatont, ott az RST Omega a 9centit végig kihasználta,és puhább is volt kicsi; szimpi), ezért az alábbi ötlet forog a fejemben:
1, Rugókészítõvel bp-n csináltatok 2 rugót. Összhossz annyi mint a mostani, de egy puhábból és egy erõsebb lenne.
Vagy fele/fele arányban a mostani rugómnál mondjuk egyel (kettõvel?) gyengébb és egyel (kettõvel?) erõsebb rugót raknánk (2 rugó közt persze vmi tányér ami normálisan fogja a 2 rugót hogy ne mocorogjanak el), amivel elvileg lenne mondjuk 4cm puha rugóút és 4cm erõsebb ütéseket felfogó rugóút (persze nem pontosan, csak így egyszerûbb elmondani).
2, Ugyanez, 70% puha rugó (egyel v kettõvel puhább) és 30% kemény rugó (kettõvel erõsebb). Mivel nem sokkal puhább rugó lenne benne, a mostanihoz képest kb fél centivel csúszna be jobban a szár mikor ráülök (max 1 cm), de érzékenyebb lenne, és nekem ez lenne fontos, mert apróköves/apró útegyenetlenséges részeken nem mondhatnám hogy túl aktív lenne msot a telóm. De hogy ne koppanjon le könnyen, ezért lenne benne a mondjuk 30% erõsebb rugó - mert azért néha nagyobbakat is kap a teló.
3,
SR Suntour Rux-E 130mm OEM papíron jól hangzik, gyakorlatban nem tudom hogy teljesíthet, de félek hogy sok lenne a +4-5 cm, nem tudom mennyire lenne zavaró az új ülõhelyzet, ill hogy váz esetleg kevésbé szeretné (ahogy a függõlegessel nagyobb szöget zárna már be a villa).
4,
Rock Shox Tora 318 U-Turn 5,
Rock Shox Recon 327 Solo Air 100mm -ehhez ha jól vágom kel még pumpa is, és elvileg a(z elõzõ) rugós érzékenyebb mint a levegõs, bár nem tudom hogy 1 kategóriával elvileg fentebb van és hogy viszonyul az elõzõhöz.
http://xxxMivel a lock és a visszaút csillapítás különösebben nem tüzel fel, csak azt szeretném hogy érzékenyebb(@puhább) legyen a teló, ezért a 2 rugós módszert preferálom inkább.
6, Egyel gyengébb rugót veszek a J2esbe, nem olyan jó mint a 2 rugós megoldás, de egyszerûbb/megbízhatóbb/nem igazán lehet kivitelezni a 2 rugóst. (Nyáron újságban is asszem láttam ilyen 2 rugósat, bár ott azért volt hogy elõfeszítéssel ne változzon a karakteriszika és ezért csak a keményebb rugót állította. Ha ebbõl (nem tudommelyik volt, megkeresem) lenne olcsóbb belépõ modell sok üveggyöngy nélkül (~30K körül) akkor valszószínû arra beneveznék, de szvsz még egy darabig nem lesz itthon... (bár ha tavaszra ideér tutira még az is jó lenne...)
6+1, Egyéb hasonló teló, ami érzékeny, relatíve puha és nem drága (inkább olcsó az itteni mércék szerinte)Köszönöm a segítégeteket és sorry ha kicsit hosszú voltam :prosze: