Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Teleszkópok - általános eszmecsere #2.

- - - - -

• Please log in to reply
10976 replies to this topic

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
Jogos, csak ahány embert kérdek ~annyi félét hallok :( ; és emiatt nem ovastam (még) vissza a topicban, mert elsõdlegesen nem újat szeretnék venni, hanem tunigolni, idáig abba fektettem energiát. Egyelõre a RS honlapon hasonlítotam össze, meg az ebikeon ár szerint, és elvileg az egyel kisebb kategóriás Tora szinte semmiben sem tért el és több... hogymondják..., jobban felszerelt ugyanannyiért?

Rugónak utána jártam; 3 féle rugó van a J2höz, tudnak hozni a puhábból, de március elött ne is várjam...
Sima kovácsot már találtam, meg végre Simson rugót is, napokban megpróbálom elérnia kovácsot meg levágja/egyenesíti-e a végét nekem, és akkor elöbb azt próbálom ki.
Még azt nem tudom, hogy a puhább rugóból 1-2-3 centivel hosszabbat kérjek-e. (Ha elég olcsó tényleg a rugó és a munkadíj, veszek kettõt, egyet dettó hosszúra, másikat 2cm-vel hosszabra vágatom.

65-70 kilós embereknek is elég finom/érzékeny a Tora?

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

mizie

mizie

törzsvendég

• fórumtag
  • 813 posts
ami fix: nekem Tora van (U-Turn, tehát rugós) és iszonyat puha a mozgása,
ha egy hangya a kerék alá megy azt is kimozogja.
(bár én 100kg vagyok :) )

A Recon meg a Tora között (351 vs 318, mindkettõ U-Turn) 400 gramm és
20.000 Ft különbség van. Meg az hogy a Tora-ban van MotionControl a
Reconban meg nincs. - De ezeket már tényleg milliószor kitárgyaltuk :)

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc

nemmondod cicus, erre mostanában jöttél rá? ;)

én sem tudhatok mindent... Bárcsak olyan okos lehetnék mint Te :D
Inkább egyél sok tojást ;)

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
Thx Eerie/rob

Akkor elöbb puhább rugó, értõ embrekével megdumálva a 2 rugós (sztem lenne rá itt is vevõ ha jól sikerülne, rosszabnak meg csak nem rosszabb mint az eredeti...).

Simson rugót még tudok, rugókovácsot viszont nem, 300Ftos rugóval meg nem mászok fel pestre... megkérdem lakaotosokt tudnak-e vele vmit kezdeni. Hosszban hagyjak mondjuk 2 centit a RS rugójára mert a Simsoné puhább annyival?

b, ha kapok puhább RS rugót, ha megmondom hogy hány centit csúszik be a szár mikor felülök, abból megtudjátok mondani hogy egyel vagy kettõvel puhábbat érdemes? (Bár sztem egyel... remélhetõleg az érzékenységén már az is javít...)

+kérdem lor-t is...

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

legszebbcsavo

legszebbcsavo

bentlakó

• fórumtag
  • 5,125 posts

amugy most okosodok totem ügyben. Van rajta olajzó gomb :D LOL jahh és 8" PM-es

nemmondod cicus, erre mostanában jöttél rá? ;)

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
a két rugós megoldásra valami szakértõ kellne, mondjuk lor. vagy egyéb fizikus arc, aki kiszámolja, hogy az ugy jó-e vagy sem.

recon/tora ügyben Eerie hozzászólása a mérvadó.

én próbálnék puhább rugót. elsõ körben a jóféle simson rugót 300 forintért. elkalapáltatod az alját egy rugókováccsal, és nyerõ lehet. vagy legalábbis nincs sokba.
egy rugót amugy sem csinál a kovács, csak 3-4-et, amennyi kijön. ennyiért már majdnem uj rugót veszel. (persze ha kapni)

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Eerie

Eerie

törzsvendég

• fórumtag
  • 514 posts

1, A Recon jól látom hogy levegõs, a Tora meg rugós, nem? Becsúszó, szárak ~dettó, Torában van Motion Control (ami gyakorlatban nem tudommenynire fasza/szükséges) is. Szal tutkó jobban járnék a Reconnal e három közül? (jól tudom hogy a rugósak érzékenyebbek?)

A Tora és a Recon majdnem ugyanaz, mindegyikbõl van levegõs, rugós, MCD-s, sima csilis, szóval ugyanaz a paletta. Az egyetlen különbség a két teló között a becsúszó anyaga, a Tora ezért nehezebb. Ennyi.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts

ha van pénz a recon nem kérdés.
teleszkóppumpát meg lehet kölcsönkérni is, ugyis csak egyszer kell rendesen belõni.

Gondolkoztam hogy berakjam-e azokat is mert el lesz ennyivel intézve ;)

1, A Recon jól látom hogy levegõs, a Tora meg rugós, nem? Becsúszó, szárak ~dettó, Torában van Motion Control (ami gyakorlatban nem tudommenynire fasza/szükséges) is. Szal tutkó jobban járnék a Reconnal e három közül? (jól tudom hogy a rugósak érzékenyebbek?) (Ugyanannyiért volt RS Pilot is mikor a J2esem mikor vettem a telóm, meg is örültem neki, de kiderült hogy legalább annyira butára le volt butítva az oem Pilot mint az enyém, csak a SID alsórész miatt horror áron lenne hozá alkatrész, meg a HidroCoil2höz tovább lesz mint a HC1-hez.)

2, A 130mm-es Suntour nem emelne sokat, nem érné meg jobban az árát esetleg? (Acélrugós, másik lábban meg levegõvel lehet elõfeszíteni vagy mia rák?)

3, Rugókészítõvel összedobunk 2 rugót elv mûködõképes lenne, ha igen akkor 50/50 vagy 70/30 arányban lenne érdemesebb? Ugye ha a kívánt hatás 80-90%át tudja a Recon/Tora 60-70%át esetleg a 2 rugós akkor ugye anyagilag fényévekkel jobban járnék hasonló eredménnyel.

Gondolom hogy ennyi rugóutat használ a J2esem, azért elsõsorban a rugó a ludas, nem a HC2 csillapítás, szal a teló nem veszett fejsze nyele még szvsz.

(Valószínû hogy Tora/Recon 2008ban érkezne, mikor már tettem km-t a J2-be meg nem 2 perc annyi lóvé félrerakása és addig J2 menne így, szal ha nem életképes megoldás vmiért a 'tuning', akkor elnap... évelve a telóvétel és addig ennyi. Ha életképesnek tartjátok/van is akár hasonló/egyéb megoldás van rá, akkor abba már most télen belevágok...)

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
ahol nem lopják ki ott benne kell legyen a dobozban

amugy most okosodok totem ügyben. Van rajta olajzó gomb :D LOL jahh és 8" PM-es

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
ha van pénz a recon nem kérdés.
teleszkóppumpát meg lehet kölcsönkérni is, ugyis csak egyszer kell rendesen belõni.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
Uff!

Van egy nyári szerzeményû jó kis RS J2-esem (elõzõ iszonyat kemény volt az én súlyomnak), amivel a szokásos RS bajom van: A 8 centi útból max 4et mozog, a többit gödör/padka/farönk/egyéb akadály hozza csak ki belõle, szal elég nagy erõnek kell hatnia hogy megmozduljon jobban.

Mivel picitkét kemény és nem túl okosan használja ki a 8 centit (kipróbáltam egy Gepida Karatont, ott az RST Omega a 9centit végig kihasználta,és puhább is volt kicsi; szimpi), ezért az alábbi ötlet forog a fejemben:

1, Rugókészítõvel bp-n csináltatok 2 rugót. Összhossz annyi mint a mostani, de egy puhábból és egy erõsebb lenne.

Vagy fele/fele arányban a mostani rugómnál mondjuk egyel (kettõvel?) gyengébb és egyel (kettõvel?) erõsebb rugót raknánk (2 rugó közt persze vmi tányér ami normálisan fogja a 2 rugót hogy ne mocorogjanak el), amivel elvileg lenne mondjuk 4cm puha rugóút és 4cm erõsebb ütéseket felfogó rugóút (persze nem pontosan, csak így egyszerûbb elmondani).

2, Ugyanez, 70% puha rugó (egyel v kettõvel puhább) és 30% kemény rugó (kettõvel erõsebb). Mivel nem sokkal puhább rugó lenne benne, a mostanihoz képest kb fél centivel csúszna be jobban a szár mikor ráülök (max 1 cm), de érzékenyebb lenne, és nekem ez lenne fontos, mert apróköves/apró útegyenetlenséges részeken nem mondhatnám hogy túl aktív lenne msot a telóm. De hogy ne koppanjon le könnyen, ezért lenne benne a mondjuk 30% erõsebb rugó - mert azért néha nagyobbakat is kap a teló.

3, SR Suntour Rux-E 130mm OEM papíron jól hangzik, gyakorlatban nem tudom hogy teljesíthet, de félek hogy sok lenne a +4-5 cm, nem tudom mennyire lenne zavaró az új ülõhelyzet, ill hogy váz esetleg kevésbé szeretné (ahogy a függõlegessel nagyobb szöget zárna már be a villa).

4, Rock Shox Tora 318 U-Turn

5, Rock Shox Recon 327 Solo Air 100mm -ehhez ha jól vágom kel még pumpa is, és elvileg a(z elõzõ) rugós érzékenyebb mint a levegõs, bár nem tudom hogy 1 kategóriával elvileg fentebb van és hogy viszonyul az elõzõhöz.
http://xxx

Mivel a lock és a visszaút csillapítás különösebben nem tüzel fel, csak azt szeretném hogy érzékenyebb(@puhább) legyen a teló, ezért a 2 rugós módszert preferálom inkább.

6, Egyel gyengébb rugót veszek a J2esbe, nem olyan jó mint a 2 rugós megoldás, de egyszerûbb/megbízhatóbb/nem igazán lehet kivitelezni a 2 rugóst. (Nyáron újságban is asszem láttam ilyen 2 rugósat, bár ott azért volt hogy elõfeszítéssel ne változzon a karakteriszika és ezért csak a keményebb rugót állította. Ha ebbõl (nem tudommelyik volt, megkeresem) lenne olcsóbb belépõ modell sok üveggyöngy nélkül (~30K körül) akkor valszószínû arra beneveznék, de szvsz még egy darabig nem lesz itthon... (bár ha tavaszra ideér tutira még az is jó lenne...)

6+1, Egyéb hasonló teló, ami érzékeny, relatíve puha és nem drága (inkább olcsó az itteni mércék szerinte)

Köszönöm a segítégeteket és sorry ha kicsit hosszú voltam :prosze:

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
a '05 minute beépítési magassága szerintem 505 mm (nem is oly rég mértem a sajátom)
amibõl választhatsz, az a pike és a '07 minute, de mindkettõ 140mm-t mozog.
nem tudom, hogy a mongoose mennyire tolerálja az ekkora villákat, de mintha atom valami másfeles shermant varázsolt volna bele. persze oda egy uj linkplate is kellett, hogy hátul többet mozogjon.
én a minute-ot venném, mert grammániás hülye lettem, és van (gyárilag) 1600 grammos változata, meg van IT-s is, ami szerintem egy tök jó találmány, minden manitou villa lehetne IT-s. (persze az IT-s már nem 1600 gramm :D) és szebben is néz ki mint a pike. cserébe lehet, hogy a pike merevebb és erõsebb lesz. (mert az alapból egy jó kis villa)
esetleg valami marzo, de azok 130-as méretben is elég magasak, és a 130mm a marzonál egyre ritkább...

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts

Na a helyzet az, hogy van ez a Mongi Grand Marquez vázam, és kellene bele valami tisztességes All-mountain/Hard Enduro vella, ami átütõs, és mondjuk nem 5 kiló, nem duplavállas, nem lehet vele leugrani a a közértbe a 10 emeletes panel tetejérõl, etc. (nem letörésezek, nem nózivílezem, nincs street meg ilyenek, csak mindenhol le szeretnék jönni. Meg felmenni. Kényelmesen. Tudjátok. Olyan nagypapisan :) ) Viszont könnyû, szép a mozgása, az útja 120mm és "kisnyuszi". (apropó, szerintetek valamelyik 120 mm-t mozgó villa elmenne a marquezbe? Mennyi a psylo magassága? És a fent említett manitou-é?)
Szóval a kettõ közül melyiket?
(nem látott valahol valaki (valamikor :) ) új '04-es Psylo Tullio-t?)

Szerkesztve:
Természetesen az a kérdés, hogy érdemes-e várni az új, 2007-es, átütõs Minute Comp-ra, vagy jöhet egy õj pszájló...

sztem olyan psylot kizárt hogy találj újat, nem átütõset még láttam itt ott de azok meg drágák.......ha mindenképp átütõs kell, én egy pike-ot vennék a helyedben,,,,

a 04-es minute beép magassága 515 mm a fritzek szerint a pike-é 521 /-45 mm letekerve/ a psyloét nem tudom.....
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Szaki Jani

Szaki Jani

vendég

• fórumtag
  • 29 posts
Na a helyzet az, hogy van ez a Mongi Grand Marquez vázam, és kellene bele valami tisztességes All-mountain/Hard Enduro vella, ami átütõs, és mondjuk nem 5 kiló, nem duplavállas, nem lehet vele leugrani a a közértbe a 10 emeletes panel tetejérõl, etc. (nem letörésezek, nem nózivílezem, nincs street meg ilyenek, csak mindenhol le szeretnék jönni. Meg felmenni. Kényelmesen. Tudjátok. Olyan nagypapisan :) ) Viszont könnyû, szép a mozgása, az útja 120mm és "kisnyuszi". (apropó, szerintetek valamelyik 120 mm-t mozgó villa elmenne a marquezbe? Mennyi a psylo magassága? És a fent említett manitou-é?)
Szóval a kettõ közül melyiket?
(nem látott valahol valaki (valamikor :) ) új '04-es Psylo Tullio-t?)

Szerkesztve:
Természetesen az a kérdés, hogy érdemes-e várni az új, 2007-es, átütõs Minute Comp-ra, vagy jöhet egy õj pszájló...

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
1" menetes villaval szerelt bringat ertelmetlen fejleszteni. pocsekolas.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5,107 posts
ja csak 50 ezres bicon val szinü megint kb rst -t talál:) szoval lehet h a kigyo a farkába harapna.
de akcioba most j3 20e akkor már inkább az szvsz...

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
Szia, a helyedben inkább vmi nagyon olcsó, mûhelybõl kiszuperált merevvillát tennék bele, mert ha költesz ~25e-t egy kb kihalófélben lévõ tipusra, megtehetnéd azt is, h összeszedsz dupla annyit, és veszel egy használt, nagyon egyszerû komplett kerót, amiben már jelenlegi szabványos dolgok vannak, és max amit a saját gépedrõl esetleg rá akarsz menteni, azt átteszed.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Köszi szépen de ebbe nincs menetes nem? Én úgy tudom...:SEzt hogy érted hogy ,,fog vissza?" Lehet röhögni fogtok de nekem nem overdive-os vázam van...:DNincs rá keret...De elõbb utóbb veszek meg láttam még Rock Shox J2-eset!22 ezredes. Arról mi a véleményetek egy kezdõ bringásnak elég lesz?Köszi elõre is

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
hát, az az igazság, hogy egyik rst sem ipari remekmû sajnos.
de gondolom az 1" menetes nyak fog vissza igaz?
valami olyasmivel próbálkozz, ami 30mm becsúszóval rendelkezik, hátha azok kicsit ellenállóbbak. ilyen rst gila t6 plus környéke.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Szaisztok! Új vagyok itt a fórum részen de az oldalt mindig naponta böngészem! Lenne egy nagy kérdésem gondolom ti tudtok segíteni nekem!Van a bicómon egy mechanikus Tektro Io tárcsafék 160-as tárcsával nemrég vettem! És kikotyogósította az RST COM-II telómat!(egyébként nagyon fasza alu az egész) És hogy az RST Capa szerintetek bírni fogja? 1 colos menetes nyakkal venném meg újonnan! Köszi elõre is sziasztok