Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj

Milyen bringát vegyek?

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
11925 hozzászólás a témában

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.269 hozzászólás

nem olvastam most végig mindent trnnap este óta, bocs ha ismetlés lenne.

26-osba azért nem gondolnám feltétlen sokat mert már idén is nagyok közül kb a kancsó az egyetlen akinek még van komoly bringából (a dh/fr vonalat leszámítva) 26-osa, de mernék nagy összegben fogadni hogy jövőre már nekik sem lesz. ettől független, kerék gumi alaktrész még 5 évig biztos lesz. és nem nem fog visszatérni a 26-os, nem múló hóbort a 650b. :)

650b t illetően meg annyit hogy én voltam a szkeptikusok egyike, de egyrészt élőben tényleg látszik a különbség, (viszont nem olyan otromba mint egy 29-er, és a telók kerekek is merevebbek) másrészt -bár végleges véleményt mahd csak 2-300 km után mondok- de most így végigülve több tucat 26-os fullit, 4-5 29 est, a legjobb bringa amivel eddgi mentem egy 27,5-es össztlós.

tanuki meg bikepark. a váz elég masszív lehet, a szűk kerestmetsset a teló meg a kerekek lehetnek.

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Értékelés szempontjából azokra, akik még nem próbálták (okoskodás) valóban nem lehet adni (rám sem), így a fórumokkal nem igazán foglalkozom. Olvastam olyan írásokat, ahol a fizikáját vitatják, előnyöket-hátrányokat hasonlítanak össze, ami érdekes és inkább kiegészíti a lent linkelt két tesztet, ahol három-három ember cserélgetve próbálta ki a bicajokat egymás után, ugyanazokon a pályákon. Ahogy a képeken, videókon látszik eléggé extrém körülmények között. Főleg, amit utoljára linkeltem, azt érdemes elolvasni. Objektíven elmondták mik az előnyök, hátrányok. Ez alapján viszont úgy gondolom még mindig jó választás a 26"-os.

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Szerintem annál, hogy ismeretlen tudású, indíttatású (elkötelezettségű) emberek írásait olvasod, ezerszer többet ér, hogy személyesen kipróbálhatod a bringákat. Mindegy milyen gumival, meg terepen, ha egy nagyobb kereskedőt megtalálsz (ahogy írod soproni vagy, ott van a túloldalon a sokat reklámozott xxxxxx, nekik rengeteg bicójuk van), s gyors egymásutánban mész a három mérettel, biztos vagyok benne, hogy értékes infókat gyűjthetsz. Már ha akarsz, ugye... 

De nem akarom belebeszélni a hasadba a gyereket, én is teszt nélkül, fórumos infók alapján vettem meg az aktuális vázamat. :-D Igaz, legalább személyesen tudtam beszélni használókkal, akik tudom, hogyan bringáznak.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Csak akkor látnám értelmét a próbának, ha a megszokott terepemen tekerhetnék a megszokott stílusban a megszokott gumikkal. Sopron kisváros, alig van itt valami, nem tudom elképzelni, hogy egy kereskedő odaadná erdőben körözésre a cuccot, ráadásul 22" méretben. Tesztnapokra nem nagyon tudok kimenni 200km-ről. Esélytelennek látom a próbát itt.

Azt írják mindenhol, 27.5" nem sokban különbözik a 26"-tól, azt gondolom a kettő közül mindegyik jó választás, egyik sem sokkal rosszabb vagy jobb, csak egy kicsit más. Csak ezért kezdjek egy költekezést elölről? Szerintem sokkal többet számít egy jó geometria és jó minőségű rugózás. Persze, tudom, hogy a nagyobb kerékmérettel javul a geometria, de annyival talán nem. Nem látok olyan meggyőző érveket a 27.5" mellett, ami miatt rá kellene vetnem magam. De legalább ezzel a három kerékmérettel kellően nagy a zavart keltettek, garantáltan többet adnak el, ráadásul újra eladnak mindent. Ez bevett dolog más területeken is.

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Sajnálhatod, hogy kihagytad a csillebérci kalandot pár hete!

De ha ennyire komolyan benne lennél a vásárlásban, akkor menj el egy nagyobb kereskedőhöz, akinek van mindhárom kerékméretből bringája, s menjetek el tekerni. Megéri azt a pár ezrest, hogy jó döntést hozol.

Nekem amúgy tetszett a 27.5, a sok-sok 29 után utolsó körre olyat vittem a tesztnapon. Pontosan olyannak éreztem, mint a 26-osom. :) 

...

A 27.5 összezavarásra van. A 29-est ki kellene próbálnom, egy kicsit drága játék lenne csak ezért megvenni. A sok összehasonlító teszt és okosság elolvasása után, azt gondolom a 26-os nem rossz választás.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

szerintem a nagyobb rugóút nem föltétlen rosszabb.. én egy 16,5 kilós konával járok(járnék) tekerni és sehol szoktam tolni, mindenhol föl tudom rugdosni. ebben monnyuk szerepe lehet az ültethető villának, és a propedálos tagnak. najó.. nyilván lassabban küzdöm le a mászásokat, mint monnyuk egy igazi ikszcés, de ezt inkább rónám föl a satnya testemnek, mint a nehéz Bojlernek. szóval ha van lehetőséged, akkor érdemes lehet a nagyobb rugóút felé kacsingatni, lefelé megnő az élvezeti érték.

Nekem a mászás eléggé kritikus, mivel az idő nagy részében mászok. Szeretek felfelé is gyorsítani, technikázni vagy csak szimpán egyenletesen tekerni kilométereket. Ha a felfele menetel rosszabb lesz a hosszabb rugóúttól és többlet tömegtől, élvezhetetlenné válik a bringázás. Tudom, hogy sok bringásnak a felfelé menetel a szükséges rossz és lefelé tudják csak élvezni az utat, nálam ez nagyon nem így van. Azt gondolom a tag lockoutja alap kellene legyen, bár nem néztem utána. A telót meg szinte sosem lockolom, mert csak úgyfelejtem és abból is a baj lesz, egyébként sem versenyzek, hogy az az elnyelt energia betenne, amit ezzel elveszítek.

Most már értem a technikai különbséget a kerékméretek között, de csak a 26 vagy 29-nek látom értelmét. A 27.5 összezavarásra van. A 29-est ki kellene próbálnom, egy kicsit drága játék lenne csak ezért megvenni. A sok összehasonlító teszt és okosság elolvasása után, azt gondolom a 26-os nem rossz választás.

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.297 hozzászólás

szerintem a nagyobb rugóút nem föltétlen rosszabb.. én egy 16,5 kilós konával járok(járnék) tekerni és sehol szoktam tolni, mindenhol föl tudom rugdosni. ebben monnyuk szerepe lehet az ültethető villának, és a propedálos tagnak. najó.. nyilván lassabban küzdöm le a mászásokat, mint monnyuk egy igazi ikszcés, de ezt inkább rónám föl a satnya testemnek, mint a nehéz Bojlernek. szóval ha van lehetőséged, akkor érdemes lehet a nagyobb rugóút felé kacsingatni, lefelé megnő az élvezeti érték.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Ez is érdekes. Nem mindenkinek jön be a nagyobb kerékméret. Mindenesetre elbizonytalanodtam.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Találtam egy összehasonlító tesztet a 26-27.5-29" kerékmétrű bringákról. Ezek a alapján a 27.5" kellene. Azt nem tudom, hogy ezek csak árnyalatni különbségek-e, a teszt szerint inkább ég és földnek van beállítva. Azt is írják, hogy a 27.5" jövője még bizonytalan. Arról egy szót sem ír, hogy a kerék szemszögéből nézve (merevség, stabilitás, tartósság, stb.) mennyire jó vagy rossz a nagyobb méret. Tényleg jobban járnék egy nagyobb kerekűvel?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Köszönöm a hozzászólásokat!

Tényleg van két hátsó kerekem hope pro 2 12*135mm-es aggyal, mavic 819 felnivel, két első kerekem hope pro 2 15*100mm-es aggyal és mavic 819 és 717 felnivel, amikből kettő még bringán sem volt. Ezen kívül még 3 QR-es kerekem van: mavic 819, 717 és "noname" felnikkel, ami mind jó állapotú, használható - átfűzhető más agyba.

Miért nem éri meg 26er bringába fektetni ennyit? Nem csak marketing fogás a 27.5"? A nagyobb keréknek is vannak hátrányai, szerintem. Jó a nagy kerék durvulni? Én nagyon azt érzem, hogy a gyártók azért erőltetik, mert valahogy muszáj fenntartaniuk egy forgalmat. Persze lehet tévedek. De azt érzem, hogy ha ezt most kihagyom, utána vért izzadok mire találok megint egy ilyen vételt, ekkora méretben.

A méretet illetően, nekem mindenből szinte a legnagyobb, vagy még annál is nagyobb kell.. így aztán ha félárra le van árazva a bringa és még a méretem is, az elég nagy szerencse. Canyonokat nézegettem, nem jön be annyira és szerintem nem is feltétlen olcsóbb. Hónapokat nem szeretnék várni a bringára, amiben a pénzem bent áll.

Az Easton kerék nem rossz? Végülis megtarthatom, de ennyi kerék mellé nem tudom érdemes-e. A bolti ára 160, talán 120-ért el lehet adni, amíg 0km-es.

Szerk: A soproni és pécsi erdőben a stílusomhoz jónak érzem a 130/130-at, viszont Semmeringben (hozzám közel van, lehet néha kiugranék) nem tudom mennyire lenne élvezhető ezzel a freeride pálya. A nagyobb rugóút valószínűleg a szokásos terepen lenne túl sok..

freddyke módosította - 2013. október 20. - 21:52

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.297 hozzászólás

hopp, ezt nem is figyeltem. akkor mégsem oly' rossz vétel az a kona.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.269 hozzászólás

szerintem nem jó vétel. ennyi pénzért inkább egy 2014-es canyont nézegetnék.
pl: https://www.canyon.c...255#tab-reiter2

https://www.canyon.c...278#tab-reiter2

biztos jó lesz neki méretileg. 21-22 helyett egy 19-es, 2 centivel rövidebb váz. :)

canyonéknál  eddig is szerencsés testlakat kellett hogy találj jó méretet a furcsa (de inkább elbaszott) méretezésben, de idén még jobban elgurult nekik a gyóccer geóilag.

Bikertigger módosította - 2013. október 20. - 20:43

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.297 hozzászólás

Köszönöm. Akkor ha méret szerinted is jó, megrendelem. Szállítással együtt 2000 EUR jó vétel?

szerintem nem jó vétel. ennyi pénzért inkább egy 2014-es canyont nézegetnék.
pl: https://www.canyon.c...255#tab-reiter2

https://www.canyon.c...278#tab-reiter2

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.269 hozzászólás

Köszönöm. Akkor ha méret szerinted is jó, megrendelem. Szállítással együtt 2000 EUR jó vétel?

nézd az egy nagyon jó bringa, annyiért jó vétel is, s bár tudom hogy van 2 jó keréxetted (és ez az easton sem szar amúgy) de azért lehet elgondolkodnék most 26-os bringába ennyit fektetni.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

a teló még dual air-es, a váz meg eccerű gyorszáras

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.269 hozzászólás

Megvételre nézegetem ezt a bringát: gyártó oldala, nagyfelbontású kép, villa. A villa létezik solo és dual air változatban. Ez villa dual air-es? A nagyfelbontású képről nem lehet leolvasni. (Csak az air szó látszik alig kivehetően.) Neten találtam összehasonlító oldalt, ahol azt nem írják, hogy dual air csak hogy solo air a deluxe-hoz.

A kerékszett létezik 10*135mm, 12*135mm és 12*142mm-es verzióban is. A váz vajon a 10*135mm-es kereket fogadja?

a teló még dual air-es, a váz meg eccerű gyorszáras

Bikertigger módosította - 2013. október 20. - 17:45

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Megvételre nézegetem ezt a bringát: gyártó oldala, nagyfelbontású kép, villa. A villa létezik solo és dual air változatban. Ez villa dual air-es? A nagyfelbontású képről nem lehet leolvasni. (Csak az air szó látszik alig kivehetően.) Neten találtam összehasonlító oldalt, ahol azt nem írják, hogy dual air csak hogy solo air a deluxe-hoz.

A kerékszett létezik 10*135mm, 12*135mm és 12*142mm-es verzióban is. A váz vajon a 10*135mm-es kereket fogadja?

wa1907

wa1907

vendég

• fórumtag
  • 24 hozzászólás

ha ez tényleg 1"-os fejcsövű, mint itt a honlapon írják, akkor egyből felejtős.
persze a parasztvakító tárcsafék kell rá...

http://www.mongoose....-350-disc-19431

te milyen felszereltséggel nézted ki? (ha nem pont erre gondoltál)

2011 model. Tárcsafék nélkül. Próbálok képet csatolni de nem sikerül.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás

ha ez tényleg 1"-os fejcsövű, mint itt a honlapon írják, akkor egyből felejtős.
persze a parasztvakító tárcsafék kell rá...

http://www.mongoose....-350-disc-19431

te milyen felszereltséggel nézted ki? (ha nem pont erre gondoltál)

wa1907

wa1907

vendég

• fórumtag
  • 24 hozzászólás

Egy gyors vélemény egy MONGOOSE Crossway 350-rõl?