Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj

Milyen bringát vegyek?

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
11925 hozzászólás a témában

Fekete Macska

Fekete Macska

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás
Sziasztok!
Új kerékpárt szeretnék vásárolni: a Kelly's Exquisite 2012 és a Scott Sportster 30 2012 gondolkodom.
Nektek mi a véleményetek?

geforce9600gt

geforce9600gt

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás
Sziasztok

Építenék bringát dirt-re, street-re, és erdõben való száguldozáshoz. Persze csak ilyen kezdõ-közép szinten, nem háztetõrõl ugratásra meg ilyenekre:) Egykerekezésre, lépcsõkön járni ugratni stb.. Duál dirt vázat szeretnék, 20 ezer körül, teleszkópból rox shox-ot, már a modellre nem emlékszem, de 20 és 30 ezer között van az ára. Régen is ilyen kategóriás cuccok voltak a bringámon, és sose volt semmi baja pedig elég szépen "kínoztam". Vélemények, tanácsok? Thanks elõre is!:)

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.513 hozzászólás

az a divat, ami elmulik - mint pl az ossztelos xc bringak :D komolyra forditva - ki kell probalni mindegyiket, aztan donteni. arra en is kivancsi leszek, hogy a merev montik visszakoltoznek e 26os kerekre.

mondom: nem feltétlenül szar ami divatos :D

busaman

busaman

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás
Üdv.
Kezdõ DH/freeridehoz vennék gépet.
Két bringa közt vacillálok: Gepida Karaton Pro és a Mongoose Fireball Dirt.
Mindkettõ ugyanaz az árkategória. Ha esetleg van jobb ötletetek azt is szívesen fogadom:)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

650b-t nem próbáltam még csak 29ert (utóbbiból össztelóst is) és nyilván egy pár 26-ost. 29er és 26-osból mindkét kerékméretnek látom értelmét, az más kérdés, hogy még mindig jobbnak érzek az én stílusomhoz akár egy 26-os merevfarút (de fõleg az össztelósokat), mint bármilyen más 29er-t. Persze ha a nyakamba szakadna a bank, lehet lenne olyan 29er, amit bevállalnék, azt azért nem mondom...

reszemrol olyan am-enduro szinten gondolkodnek 26osban, (rugoutban) alatta csakis 29er.

Igazából 26-ossal nagyon sokat mentem, mivel akkor még csak az volt :) Sõt, én a 190-es magasságomhoz gyakran használtam 17-es vázat, akkor bejött. Mostanában 622-es trekkinget hajtok napi szinten, úgyh. nem biztos hogy furcsa lenne átülni egy 29er-re. De ez is csak 19"-os, nekem a nagyon magasan lévõ felsõcsõ sosem jött be...
Olvastam hogy esetleg kanyarban lassabb lehet egy 29-es, milyen vázgeometriát érdemes választani, hogy ez kicsit javuljon?

a trekkingnek a kerekmereten kivul nem sok koze van a 29erhez. ha igen, akkor rossz bringat valasztottal :) meg ez az "ultem" 29eren, es ebbol konkluziot levonni az olyan, mintha egyszer ultel volna egy 26os montin, es ismerned az osszeset. konkret tipust nezz ki, es probalj ki.

tonnoka

tonnoka

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás
Igazából 26-ossal nagyon sokat mentem, mivel akkor még csak az volt :) Sõt, én a 190-es magasságomhoz gyakran használtam 17-es vázat, akkor bejött. Mostanában 622-es trekkinget hajtok napi szinten, úgyh. nem biztos hogy furcsa lenne átülni egy 29er-re. De ez is csak 19"-os, nekem a nagyon magasan lévõ felsõcsõ sosem jött be...
Olvastam hogy esetleg kanyarban lassabb lehet egy 29-es, milyen vázgeometriát érdemes választani, hogy ez kicsit javuljon?

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

az a divat, ami elmulik - mint pl az ossztelos xc bringak :D komolyra forditva - ki kell probalni mindegyiket, aztan donteni. arra en is kivancsi leszek, hogy a merev montik visszakoltoznek e 26os kerekre.

650b-t nem próbáltam még csak 29ert (utóbbiból össztelóst is) és nyilván egy pár 26-ost. 29er és 26-osból mindkét kerékméretnek látom értelmét, az más kérdés, hogy még mindig jobbnak érzek az én stílusomhoz akár egy 26-os merevfarút (de fõleg az össztelósokat), mint bármilyen más 29er-t. Persze ha a nyakamba szakadna a bank, lehet lenne olyan 29er, amit bevállalnék, azt azért nem mondom...

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

annyiban jobb, hogy az a divat.

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.513 hozzászólás

Divat, de száznyolcvan centis testmagasság fölött simán elgondolkodnék rajta, sõt, így 174-el is gondolkodtam, de aztán rájöttem, hogy a 16-17 colos 29erek elég csúnyák.

mindent meg lehet magyarázni :) a lényeg, hogy folyamatosan valami újjal elõ kell rukkolni a gyártóknak, és aztán a marketingnek meg ki kell találni valami hangzatos szöveget ezer elõnnyel alátámasztva. ez persze nem jelenti azt, hogy szar a 29er :)

venember83

venember83

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.152 hozzászólás

Divat, de száznyolcvan centis testmagasság fölött simán elgondolkodnék rajta, sõt, így 174-el is gondolkodtam, de aztán rájöttem, hogy a 16-17 colos 29erek elég csúnyák.

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.513 hozzászólás

Mennyiben jobb/más egy 29-es bringa? Sajnos semmi tapasztalatom nincs ilyen téren, nem rég szembesültem csak vele, hogy ilyen is létezik.....
Versenyeken elfogadott ez is már a 26" mellett, vagy más kategória?

venember83

venember83

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.152 hozzászólás

Mennyiben jobb/más egy 29-es bringa? Sajnos semmi tapasztalatom nincs ilyen téren, nem rég szembesültem csak vele, hogy ilyen is létezik.....

29erekrõl bõvebben.

h_geri

h_geri

törzsvendég

• fórumtag
  • 459 hozzászólás

Ha abszolút hobbistaként indulnál, akkor nem is kérdés a 29er.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

pro es kontra, de valszeg a magassagod miatt jobban bejonne. a net teli van osszehasonlito cikkekkel.

tonnoka

tonnoka

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás

Szerintem merev, 29er.

kenguru

kenguru

törzsvendég

• fórumtag
  • 472 hozzászólás
Szerintem merev, 29er.

tonnoka

tonnoka

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás
Sziasztok!

Tervezem télen/jövõre egy új monti vásárlását. Régebben sokat tekertem terepen, néha maratonokon is indultam, de akkor 70-75 kg voltam, most viszont kb. 90-95 kg körül vagyok és 190 cm. Tehát nem most vagyok vastag, hanem régebben voltam nagyon vékony :) A lényeg, hogy idén újra elkezdtem tekerni, egyelõre trekkinggel. Szerintetek ehhez a súlyhoz milyen bicót lenne érdemes venni? Gondolkodjak fullyban vagy tök mindegy? Esetleg eleve hülye a kérdés?.... Árban olyan 300-350 körül gondolkodnék amit rá tudok szánni. Télre tervezem majd a vásárlást, hátha lesz valahol komolyabb készletkisöprés :)

Üdv.

NetikPrime

NetikPrime

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás
Helló!

Szeretnék vásárolni egy Merida Speeder kerékpárt (fitness/trekking bringa oúti vázzal) a méretemben (180 centi vagyok, a Merida katalógus M/L-es, vagyis 54-es vázat javasol hozzá (175-180 centihez), itt viszont az spd-s cipõm orra kanyarban (ha lassan is haladva) hozzáér az elsõ kerékhez, pedig a stoplit teljesen elõre állítottam. A kerékpár mérete ezen kívül jó. A kérdés az, hogy az eggyel nagyobb, 185 centihez javasolt L-es: 56-os váz megoldás lehet-e a problémára? (Azt még nem volt alkalmam kipróbálni és meg kell rendelni elõtte...) Tartok tõle, hogy nem, mivel a hajtókar közepe és az elsõ tengely közti távolság az eggyel kisebb, 52-es és a jelenlegi 54-es váz között is majdnem miliméterre ugyanannyi.

Állítólag több kerékpáron (oútikon) is elõfordul, hogy a cipõ orra ilyen extrém kormánytekerésnél hozzáér a kerékhez. Én még ilyet nem tapasztaltam. Ez normális szerintetek? Maradjak az 54-esnél, vagy kéressem ki az 56-ost?

Köszönöm.

kobormuki

kobormuki

vendég

• fórumtag
  • 192 hozzászólás

Köszi. A telón mit nézzek pontosan? A hátsó kerék nem fogja bírni az mit jelent?

Ha jól van beállítva a teleszkóp elõfeszítése, akkor a teljes útjából kb. 20%-ot süllyed be, amikor ráülsz a bringára. Ezt a elõfeszítés szabályzóval lehet állítani, de elõfordulhat, hogy a legfeszesebb állásban is sokkal többet bemegy. (ilyenkor egy erõsebb rugó kellene bele - nyilvánvalóan ugyanaz a rugó nem lehet jó egy 50 kg és egy 100 kg-os embernek.). Ezen kívül azt érdemes nézni, hogy mennyire mozog jól, persze ebben a kategóriában csodát ne várj.
Az én hátsó kerekemben a küllõk törtek el, amikor utast vittem és véletlen kátyúban mentem. Ez csak akkor szûnt meg, amikor DT küllõkkel átfûzettem a kereket (és érdekes módon centírozni se kellett azóta.. :-)
Az ingyenes 1 éves karbantartással kapcsolatban az a kérdés, hogy meg tudod-e (ill. akarod-e) magad csinálni? Ugyanis ennek az anyagköltsége minimális, csak akkor elõny ha nem magad csinélod. Én speciel szeretem magam karbantartani a bringákat.. A használt bringánál a legfontosabb, hogy szedd szét és zsírozz át rajta mindent, így sokat javul az élettartama.

tartlev

tartlev

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás

Hasonlo kategoriak a bringak, nehez barmit mondani... Az a kerdes, mennyit fogsz vele menni, ha keveset (csak hetvegenkent) mindegy melyiket veszed, ha sokat ugyis rakoltesz meg... Ebben az a arkategoriaban a hasznaltaknal az ar/allapot, ami a donto, de ezt nem tudom megitelni, linkek sokat segitettek volna. Az ALPINA szuk keresztmetszete szerintem a ProWheel hajtomu nem a valto. Egyebkent nekem egy Alivio valtom van 4000km utan is olyan mint ujonnan. Valoszinuleg a Genesis a legjobb felszereltsegu (jobb valto+hajtomu), ha jo allapotban van jo vetel lehet. A sulyod miatt a telot nezd meg nagyon ui. sok telonal a legnagyobb elofeszites is keves lesz a 100kg-hoz. Keszulj fel ra, hogy ha gyerkocot is viszel hatul, azt a hatso kerek nem fogja birni (ami birna, azaz azok a bringak, amelyeknel megadjak a kullo tipusat, mas arkategoriaban vannak)

Köszi. A telón mit nézzek pontosan? A hátsó kerék nem fogja bírni az mit jelent?