én is szinte csak angol-német cikkeket-újságokat-fórumokat olvasok, de itthon a karbont használom >és fonetikusan szoktam írni a szagkifejezéseket is<
használt bringa játszana amúgy?
Tegnap voltam néhány kerékpáros boltban Budapesten. Néztem trek domane 2.3 és 4.3 (ez már karbonvázas és most akciós) kerékpárt, éppen volt ott egy 4.3 amit raktak össze, mert másik boltból hozták fel, de ez 56-os volt(nagy nekem) és az akciósokból amúgy is csak pár darab van az egész országban és nem pont a méretemben (54-es). Tehát már nem beszerezhető, 2.3-asra nem mondtak semmit, meg emonda S5-re sem.
Következő lapierre sensium 500 (ez is karbonvázas) volt, itt a méretezés s,m,l stb mint a ruháknál, itt M-es(170cm-180cm) a méretem, na ekkora pont nem volt belőle csak L-es (először ezt próbáltam de nagy)
a 300-asból volt M-es, annak jó a mérete. Viszont ezek a modellek 2016-osak és így lehet rendelni 1-2 amíg megjön és akkor is akciós áron. Ezek jobbfajta karbonból vannak, mert még a kisebb sorszámú sensiumok is abból vannak, lapierre jónak számít?
Harmadik kiszemelt a BMC granfondo GF02-es volt, ez is tavalyi modell, ezért akciós, de csak 1db volt az egész boltban és az is 57-es, kisebb nem is volt az akció előtt sem és nem is rendelhető és megszűnik a granfondo típus, roadmachine jön helyette, persze mint minden új modellnél kb másfélszeres áron.
Pár éve volt ez a visszahívás, de még most is előfordul, hogy valakinek elkezd kattogni, ennek javítására karbonpasztát használnak, vagy kicserélik a csapágyat. Itt aztán inkább a CAAD8-at javasolták a synapse helyett, de ugye az is BB30-as.
Szóval okosabb annyiban lettem, hogy láttam élőben is a kerékpárokat, már amelyik volt, de egyúttal könnyebbé (amelyik modell nem is volt nem, vagy nem volt akkora méret) is vált a választás, meg nehezebbé is, mert mindegyik felszereltségében is van kompromisszum, persze ezek cserélhetőek később rajtuk. Adhatnátok egy kis útmutatást (shimano 105 szett), más mákákra is nyitott vagyok és akár küldöldről is vásárolnék kerékpárt, még egyszer köszönöm
A vázra visszatérve volt ahol a karbonra modták, hogy több évet kibír (akár 10 évet is) persze ha nem sérül, mert akkor eléggé annyi neki (könnyebb, merevebb, kényelmsesebb,. nem ráz annyira) Alumíniumra is néhány évet mondtak, hogy addig tartaj meg a jó tulajdonságait, meg ez jobban viseli az esetleges sérüléseket. Így még ezt se tudom, hogy melyik anagy lenne jobb. Merjem venni a karbont, mert most 1-2-nek az ára lement az akcióknak köszönhetően, mint a jobb aluknak (amik shimano 105-ös szettel vannak).
Pedálhoz visszatérve, vannak ugye az spd-s túracípők, amikkel azért gyalogolni is lehet, a sima országútival nem annyira, és mindegyik jó az spd pedálokhoz (mondjuk országútiból pont sdp-sl-t néztem, azokhoz nem jók a túra spd-s cípők)