Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj

Milyen bringát vegyek?

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
11925 replies to this topic

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,513 posts

Már gondolom elõttem több ezren hasonló kérdéseket feltettek, de azért én is... :)
Kb. 15 éves Schwinn Csepel akkori "Montenbájkomat" cserélném.
Azóta még nõttem egy keveset (187cm) a súlyom meg mégjobban (92kg), és hát ma már úgy nézek ki azon a bicón mint valami túlméretes szállítmány. :)
Cél: Városban (Bp.) munkába járós, hétvégenként túrázgatós. Évente kb. 2000-3000 km-t mennék vele Tavasztól-õszig.
Vezetési stílusom a városi közlekedésben elég dinamikus, tehát full fék-full gáz. Túrázás közben már nyugi van. Így fontos lenne a jó fék és a strapabíró alkatrészek.
Trekking kategóriára gondoltam, ahova jó lenne egy elsõ teló és egy ülés teló/rugó, mert a mostani biciklivel sok helyen csak állva merek menni, hogy a seggemet és a karomat is tudjam még utána használni. :)
Szeretném inkább a minõséget választani és kicsit többet kiadni érte ha kell. Használt bicótól sem ijedek meg.
Márkafüggetlen vagyok mert átnézve a kínálatokat nekem egyik olyan mint a másik, csak a nagy felirat alapján tudom megkülönböztetni õket. Itt jönne a másik dolog, hogy ezeket a nagy "cégéreket" milyen könnyû eltüntetni? csak fel van ragasztva egy fóliával, vagy az anyagra van festve. Legyen az a váltón, féken, vázon...
Szín: Váz valamilyen egyszínû (max. kevés minta) szürke, vagy fekete matt festésû érdekelne.
Sárvédõ kell, de az utólag is megoldható. Csomagtartó nem kell, max. a vázon legyen rajta a szem, hogy késõbb bármikor fel lehessen rakni rá ha kell.
Ezek alapján tudnátok ajánlani akár új akár itt az apróról bicikliket?
Köszönöm.

hali! szerintem valami tárcsafékes masszív terekking bicót keress, de én a teleszkópos nyeregrõl lebeszélnélek. egy idõ után totál kimozgósodik, jobbra balra elcsúszik, katasztrófa szar. nem véletlen, hogy a nagy márkáknál szinte egyáltalán nem látsz ilyesmit. vannak itt az apróban remek KTM-ek például, de vannak szép meridák, cube-ok is. ajánlani nem akarom innen senkiét, mert a többi megsértõdik :)

Ch4os

Ch4os

újonc

• fórumtag
  • 11 posts
Már gondolom elõttem több ezren hasonló kérdéseket feltettek, de azért én is... :)
Kb. 15 éves Schwinn Csepel akkori "Montenbájkomat" cserélném.
Azóta még nõttem egy keveset (187cm) a súlyom meg mégjobban (92kg), és hát ma már úgy nézek ki azon a bicón mint valami túlméretes szállítmány. :)
Cél: Városban (Bp.) munkába járós, hétvégenként túrázgatós. Évente kb. 2000-3000 km-t mennék vele Tavasztól-õszig.
Vezetési stílusom a városi közlekedésben elég dinamikus, tehát full fék-full gáz. Túrázás közben már nyugi van. Így fontos lenne a jó fék és a strapabíró alkatrészek.
Trekking kategóriára gondoltam, ahova jó lenne egy elsõ teló és egy ülés teló/rugó, mert a mostani biciklivel sok helyen csak állva merek menni, hogy a seggemet és a karomat is tudjam még utána használni. :)
Szeretném inkább a minõséget választani és kicsit többet kiadni érte ha kell. Használt bicótól sem ijedek meg.
Márkafüggetlen vagyok mert átnézve a kínálatokat nekem egyik olyan mint a másik, csak a nagy felirat alapján tudom megkülönböztetni õket. Itt jönne a másik dolog, hogy ezeket a nagy "cégéreket" milyen könnyû eltüntetni? csak fel van ragasztva egy fóliával, vagy az anyagra van festve. Legyen az a váltón, féken, vázon...
Szín: Váz valamilyen egyszínû (max. kevés minta) szürke, vagy fekete matt festésû érdekelne.
Sárvédõ kell, de az utólag is megoldható. Csomagtartó nem kell, max. a vázon legyen rajta a szem, hogy késõbb bármikor fel lehessen rakni rá ha kell.
Ezek alapján tudnátok ajánlani akár új akár itt az apróról bicikliket?
Köszönöm.

suhanc

suhanc

törzsvendég

• fórumtag
  • 301 posts
Üdv!

Az újabb Merida Mattset megmondom õszintén nem ismerem, egy 2005-ös és egy 2007-es Matts Miamim volt. A 2005-ös gyárilag 100 e Ft-ból jött ki, egyszerû Shimano szettel, fûzött Rigida/BikePositive/DT kerekekkel, Ritchey kiegészítõkkel, illetve egy egyszerû telóval. Késõbb raktam rá erõsebb fékeket, illetve Truvativ hajtást. A 2007-esre már annyira nem emlékszem, árban talán 120 e Ft volt hasonló felszereltséggel.
A 2005-ösrõl: Van rajta tárcsafékkonzol, tudsz rá sárvédõt, csomagtartót felszerelni, két kulacstartószem is van, így túrázásra alkalmas. Keskenyebb slick gumival használtam városi közlekedésre is, nem volt szenvedõs. Használtan ki lehet õket fogni egész jó áron, 80 e Ft-ért már elég jó felszereltségût kapsz. Kezdek gondolkozni a visszavásárlásán :)

bedohazi

bedohazi

újonc

• fórumtag
  • 1 posts
Sziasztok,
Szeretnek egy cross country/turabicajt venni hobby szintu, mindennapos rovidebb tavu(10-20)km tekereshez, de neha komolyabb erdei utakon is mennek vele.
Olyanra gondoltam mint a Merida Matts, vagy Cube Aim/Analog, de nem nagyon ertek a bicajokhoz, mentem mar Meridaval is es Analoggal is, sok kulonbseget nem talaltam a ketto kozott. Segitseget szeretnek toletek kerni, hogy max 150.000-160.000 Ft-ert mit ajanlotok, milyen evjaratut(2009, 2010, 2011 stb), lehet mas marka is, nem muszaly Merida vagy Cube legyen, de jo lenne ha tarcsafekek vannak rajta, es az ervet is mondjatok meg, hogy eppen miert ajanljatok az adott biciklit. Azt nem tudom esetleg, hogy ennyi penzbol megerne-e osszerakatni egy bicajt.
Koszonom elore is.

zsaner

zsaner

vendég

• fórumtag
  • 30 posts

Az a gond ezzel a táblázattal, hogy azzal számol, hogy ha valakinek hosszabb lába van azonos testmagasság mellett annak nagyobb váz kell, miközben nem így van. Mert a hosszabb lábhoz, rövidebb felsõtest párosul, tehát rövidebb váz kéne és pont nem nagyobb. Az emberek nagy része könnyebben hajol le 1cm-t, mint hajol elõrébb 1cm-t. Egyébként ennél sokkal több paraméter kell a jó méret meghatározásához.

Nahát mondjuk az tény, hogy nem belõlem kellene kiindulni. A lábhossz és a karhossz alapján 10 centivel magasabbnak kellene lennem. És ott az igazság. Több adat kell.
Itt egy kalkulátor: http://www.competiti...RO_LINK=NOREDIR.
Ez alapján nekem Competitive 52,4-52,9 Eddy 53,6-54,1.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Én 168cm vagyok, de a belsõ lábhosszam 81cm. Ezért aztán 53-54-es biciklin érzem jól magam rövid stucnival. Itt egy mérettáblázat, lábhosszal: http://www.ebicycles...-road-bikes.pdf. Szerintem mindenképp vedd a lábhosszt is figyelembe.
A korábban vásárolt 52-es bicóm 12 centis stucnival határeset, kicsit hátgömbölyítõs felsõ fogásban, alsóban meg nagyon behajlós a kihúzott ülés miatt.

Ja, mielõtt rám startolnátok, (hagyományos gondolkodású) hímnemû vagyok :).

Az a gond ezzel a táblázattal, hogy azzal számol, hogy ha valakinek hosszabb lába van azonos testmagasság mellett annak nagyobb váz kell, miközben nem így van. Mert a hosszabb lábhoz, rövidebb felsõtest párosul, tehát rövidebb váz kéne és pont nem nagyobb. Az emberek nagy része könnyebben hajol le 1cm-t, mint hajol elõrébb 1cm-t. Egyébként ennél sokkal több paraméter kell a jó méret meghatározásához.

A sebesség mindent megold.

zsaner

zsaner

vendég

• fórumtag
  • 30 posts
Én 168cm vagyok, de a belsõ lábhosszam 81cm. Ezért aztán 53-54-es biciklin érzem jól magam rövid stucnival. Itt egy mérettáblázat, lábhosszal: http://www.ebicycles...-road-bikes.pdf. Szerintem mindenképp vedd a lábhosszt is figyelembe.
A korábban vásárolt 52-es bicóm 12 centis stucnival határeset, kicsit hátgömbölyítõs felsõ fogásban, alsóban meg nagyon behajlós a kihúzott ülés miatt.

Ja, mielõtt rám startolnátok, (hagyományos gondolkodású) hímnemû vagyok :).

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,248 posts
Nem mindegy, hogy országúti vagy trekking/cross bringa, más-más méretezés a jó. Én országútiból a 169 centimmel 51-est használok. Az 53-as az olyan 175 centi körüli embernek jó, szerintem. De majd megcáfolnak, vagy megerõsítenek a többiek.
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
szerelmes vagyok :D

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

d.sophie

d.sophie

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Na többek között pont ezért fordultam hozzátok :) Mondjuk akkor nõinek minek csinálnak ekkorát, ha nem átlagos méret? Képen egyébként abszolút nem tûnik nagynak.

Hirtelen ezt találtam országútira:

155-165 cm
51-53 cm
165-170 cm
51-53 cm

De egyébként bõven jó nekem, ha mutatnál egy kettõ hirdetést ebben a kategóriában, amit leírtam, hogy mégis mit kéne keresnem :)

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,248 posts
Ha átlagos méretû nõ vagy (tehát 160-170), akkor az 53-as bringa igencsak nagy lesz.
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"

d.sophie

d.sophie

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
sziasztok! lehet ciki lesz a kérdés, amit felteszek, de nem igazán tudok kihez, hova fordulni, nincs az ismerõsi körömben olyan, aki ismerné a témát :)
Nincsenek nagy elvárásaim, kb. 30k-ért szeretnék használt bicajt venni.(nem, diákként egyelõre több nincs rá sajnos, szóval nem tudok 100k-s tételes, új cangákban gondolkodni még pár évig)
A lényeg, hogy elsõsorban városban,országúton és max könnyû terepen használnám, szóval kevéske ismereteim alapján trekking-re lenne szükségem. Hülyén hangzik, de a lényeg a vékony(abb) kerék. Nem tekernék százezer kilométereket, városban, 30-40 km-es körzetekben lenne használva, nem is minden nap.
Mint a nevembõl is kiderül, lány vagyok, átlagos méretekkel, szóval ebben sem kell semmi extra.
Elsõ körben egy ilyet néztem, nuku hozzáértéssel : Bianchi Spillo 53 cmes Cr-Mo váz , Shimano Alivio váltó - 21 seb. , hajtás , Acera kerékagyak fékek , Ambrosio 28"-os alufelnikkel , gyári felszereltségû nõi trekking kerékpár. ez 25k.
bikemagon is nézelõdtem külsõre van ami tetszik, de fogalmam nincs, melyik az ami valóban megéri az árát,stb..
Lenne olyan kedves valaki, és segítene? :)

kupakos

kupakos

vendég

• fórumtag
  • 10 posts

Sziasztok.

Én 29-es montit szerettem volna venni, de sajnos úgy néz ki itthon nem jön össze (talán egy bolt kivételével).

Meridát nem szeretnék ezzel kezdeném. Gondoltam körbenézek itthon mi a helyzet.

Superior jelenleg nincs csak rendelésre.
Orbea ua.
Haibike ua.
Giant xtc van de csak M-es, ami kicsinek tûnik ráülve, de L-est csak rendelésre hoznak.Mivel lehet az L-es meg nagy így ez sem jött össze.
Scott szintén szép, de csak a katalógusban van.
Canondale jön, talán õszre ideér s csak a trail, nekem meg flash kellene...az nem is lessz, csak ha megrendelem....
Mondjuk bécsben sincs a ciclopiában.
Van corratec, de az meg nem tetszett.
Specialized meg szintén nincs csak képen.

Úgyhogy elég elkeseritõ a helyzet.

Esetleg van valakinek L-es méretû Giant xtc 29-ese, mert ha ráülnék egybõl tudnám, hogy jó-e és akkor már megmerném rendelni.

apám, ezek a nyugdíjasok mit össze válogatnak.

kupakos

kupakos

vendég

• fórumtag
  • 10 posts

megszuletett a dontes. focus whistler -=info=-. a heten hozom el, aztan egybol telo csere lesz. en erre gondoltam. velemeny?

nem rossz bár én inkább a projekt 1-est venném.

troger

troger

törzsvendég

• fórumtag
  • 296 posts
Sziasztok.

Én 29-es montit szerettem volna venni, de sajnos úgy néz ki itthon nem jön össze (talán egy bolt kivételével).

Meridát nem szeretnék ezzel kezdeném. Gondoltam körbenézek itthon mi a helyzet.

Superior jelenleg nincs csak rendelésre.
Orbea ua.
Haibike ua.
Giant xtc van de csak M-es, ami kicsinek tûnik ráülve, de L-est csak rendelésre hoznak.Mivel lehet az L-es meg nagy így ez sem jött össze.
Scott szintén szép, de csak a katalógusban van.
Canondale jön, talán õszre ideér s csak a trail, nekem meg flash kellene...az nem is lessz, csak ha megrendelem....
Mondjuk bécsben sincs a ciclopiában.
Van corratec, de az meg nem tetszett.
Specialized meg szintén nincs csak képen.

Úgyhogy elég elkeseritõ a helyzet.

Esetleg van valakinek L-es méretû Giant xtc 29-ese, mert ha ráülnék egybõl tudnám, hogy jó-e és akkor már megmerném rendelni.
Merida a nyugat dácsiája, de jó a garis ügyintézése

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

miert jobba levegos telo mint az olajos? nem megy hamarabb tonkre egy levego olajos, mint egy massziv oaljos??? laikuskent kerdezem, nem kell leharapni a fejemet :)

Értelmetlen a kérdés.
Az olaj a csillapítást végzi, a levegõ pedig a rugó.

A sebesség mindent megold.

Dr Drake Ramorey

Dr Drake Ramorey

vendég

• fórumtag
  • 162 posts
miert jobba levegos telo mint az olajos? nem megy hamarabb tonkre egy levego olajos, mint egy massziv oaljos??? laikuskent kerdezem, nem kell leharapni a fejemet :)

forest

forest

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,146 posts
100-110 körül,milyen durvulósabb merevfarúak vannak? Vagy leginkább használtban érdemes nézelõdni?

Irritum

Irritum

vendég

• fórumtag
  • 201 posts
Ennyiért (~60-70k HUF) tényleg kapni levegõs cuccokat is, pl. RS Tora SL SoloAir, ráadásul fehér. Alig drágábban viszont van RS Recon SL SoloAir, könnyebb, bár az is igaz, hogy új bicajból van bontva (20 cm-es nyaka van - meg nem hiszem, hogy adnak mellé pumpát).

Ja, meg apróban szintén vannak jó cuccok, fõleg, hogy sima gyorszáras teló kell.

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts
Ha már mindenképp villát akarsz cserélni, akkor ennyiért már szerintem kapsz levegõset is (pl Tora, vagy ha mákod van Recon). Acélrugós teleszkóp kõnehéz.
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.