Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj

Milyen bringát vegyek?

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
11925 replies to this topic

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,513 posts

Azt érdemes kiemelni, hogy használtan Braines bringát Magyarországon (szerintem) nem érdemes venni, mivel sajnos a szervizek nem rendelkeznek a megfelelõ alkatrészekkel a garanciaidõn kívüli esetleges javítások végrehajtásához, és sajnos a régebbi, Specialized AFR Brain tagok hajlamosak elromlani, továbbá a még aszimmetrikus felfogatású rendszerrel (kétezernyolc és elõtte) szerelt vázzal én nem is nagyon ugrálnék, mivel merevségben sem világverõ. Ha az ugrálás és a mászóképesség is szempont, akkor talán valami Stumpjumper FSR vagy Maestros Giant (Trance, Anthem) a megfelelõbb választás. Legalábbis én ezek közül választanék.

mindenképpen újat akarok, én is a stumpjumper fsr szériát nézegetem. gyönyörûek. csak jó lenne egyet kipróbálni, mielõtt egy valag pénzt kiadok rá...

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,513 posts
Szilvásváradon voltam, de azt mondta a srác, hog össztelós sajna nem kölcsönözhetõ. vagy igen, de akkor 500ezer Ft kauciót le kell tenni. annyi éppen nem volt nálam :)

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,248 posts
Szerintem Ibis Mojo! :)
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"

venember83

venember83

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,152 posts

sziasztok!

tervezem az össztelósra váltást. én sokat megyek fölfele, ezért bizonytalan vagyok a dologban. a hétvégén tartott nekem egy eladó kiselõadást a specialized brain-rõl, elég meggyõzõ volt. Ti milyen össztelós vázat (vagy full bringát) ajánlanátok, amivel tényleg lehet hatékonyan fölfele is haladni, nem nyeklik-nyaklik az ember alatt (85kg vagyok)? a súly annyira nem fontos, nem versenyzem, csak saját szórakoztatásra tekerek. a felhasználás sima xc, szigorúan a hegyekben, a lefeléket meg szoktam küldeni rendesen, egykét nagyobb ugratás is becsúszik, de fully nélkül annyira nem merem ezeket bevállalni. árban mondhattok bármilyet, egyelõre nem akarnám ezzel korlátozni a lehetséges javaslatokat.
esetleg tud valaki olyan helyet, ahol ki lehetne próbálni igazi hegyi terepen normális össztelós bringákat?
elõre is köszönöm.

Azt érdemes kiemelni, hogy használtan Braines bringát Magyarországon (szerintem) nem érdemes venni, mivel sajnos a szervizek nem rendelkeznek a megfelelõ alkatrészekkel a garanciaidõn kívüli esetleges javítások végrehajtásához, és sajnos a régebbi, Specialized AFR Brain tagok hajlamosak elromlani, továbbá a még aszimmetrikus felfogatású rendszerrel (kétezernyolc és elõtte) szerelt vázzal én nem is nagyon ugrálnék, mivel merevségben sem világverõ. Ha az ugrálás és a mászóképesség is szempont, akkor talán valami Stumpjumper FSR vagy Maestros Giant (Trance, Anthem) a megfelelõbb választás. Legalábbis én ezek közül választanék.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

sziasztok!

tervezem az össztelósra váltást. én sokat megyek fölfele, ezért bizonytalan vagyok a dologban. a hétvégén tartott nekem egy eladó kiselõadást a specialized brain-rõl, elég meggyõzõ volt. Ti milyen össztelós vázat (vagy full bringát) ajánlanátok, amivel tényleg lehet hatékonyan fölfele is haladni, nem nyeklik-nyaklik az ember alatt (85kg vagyok)? a súly annyira nem fontos, nem versenyzem, csak saját szórakoztatásra tekerek. a felhasználás sima xc, szigorúan a hegyekben, a lefeléket meg szoktam küldeni rendesen, egykét nagyobb ugratás is becsúszik, de fully nélkül annyira nem merem ezeket bevállalni. árban mondhattok bármilyet, egyelõre nem akarnám ezzel korlátozni a lehetséges javaslatokat.
esetleg tud valaki olyan helyet, ahol ki lehetne próbálni igazi hegyi terepen normális össztelós bringákat?
elõre is köszönöm.

Szilvásváradon Tarnai Csaba bicó kölcsönzõjében van Speci Epic ami braines és kölcsönözhetõ + 29-es is van. K.b a legjobb ha nem hintalovat akarsz.

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,513 posts
sziasztok!

elõre is köszönöm.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,052 posts
gombhoz kabátot? a simple tök jó lenne agyváltóval. :)
News from COTIC cycles : Customer Alfine Build

az elõbb még nem használt géprõl volt szó... mindegy. én meglépném az agyváltó dolgot. ha bejön(ne), nagyon-nagyon sokáig nem kell(ene) új gép. ha nem.... nos, akkor legalább ezt is letudtam.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts
Csak az agyváltóra költött összegbõl kapnék egy olyan használt gépet, amit jobban tudnék használni mint a coticot jelenleg. Különben ez már tipikusan gombhoz kabátot stílus. :( Sajnos azt nem kalkuláltam bele, hogy nem fogom bírni a single speedet.

Azért valahol megálljt kell parancsolni a sznobságnak. Ez nem azt jelenti, hogy bagóért megválok tõle. Ugyanakkor vannak fanatikusok Magyarországon, akiknél sokkal jobb helyen lenne.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,052 posts
Aske, a cotic-ot egy meridára csrélni? alivio szettel? innentõl nem értem azt, miért vetted meg anno. a cotic szép, stílusos, ritka és hát... acél. a merida meg nem. ha vázra+alivio motyóra szánt lóvét elvernéd az agyváltóra, pénzben és grammokban is kb ugyanott lennél, de maradna a sztájl. szerintem.

plusz: a simple itthon nyomott áron fog csak elkelni, feltéve, hogy nem akarod 3 forintért adni. utóbbi esetben adok érte 4-et.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts
Hello srácok

Tervezek egy kis kirándulást a többsebességes bringák körébe. A cotic simple eladó.
Nem akarom túlbonyolítani, sima CC-túra felhasználásra lenne a dolog, elõre a 120-as Reba menne bele. Kapna egy 3x9-es alivio szettet, erõs hátsókereket a régi cuccok mellé oszt csókolom.

Amit kinéztem váz: MATTS LITE 3000-D 18"-os méretben. Ez kb. akkora mint a cotic volt.

Kérdés: megéri-e arra várni, hogy jövõre leakciózzák vagy már kevés van belõle és addigra elfogy?
Ahogy látom elég sok BB30-as váz van már, én meg hagyományosat akarok. De lesz-e egyáltalán ez a váz jövõre sima középcsapággyal? Ez a váz meg tetszik: könnyû, gondolom elég kiforrott már, 27,2-es nyeregcsõ, PM fékkonzol, szóval ilyen kell nekem.

Ha esetleg tudtok még ehhez hasonló vázat ajánlani, szívesen meghallgatom. Pl. sima kormánycsapágy fogadása nem lenne hátrány, nem szívesen válnék meg a mostanitól.

kobormuki

kobormuki

vendég

• fórumtag
  • 192 posts
Kérdés, hogy meg akarod-e tanulni? Ha igen, látogass el a bringakonyhába ( Bringakonyha Budapest ), biztosan tudnak segíteni az összerakásban.

csaba.r

csaba.r

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
Köszönöm így elsõre!

Igen ebben tényleg van ellentmondás! Az alap dolgokat meg tudom csinálni, de a finomabb dolgokat rábíznám egy profira, mert így is meg tudok spórolni pénzt! Nem kötöttem ki végösszeget úgy vagyok vele hogy minden hónapban megveszek valamit mondjuk havonta 10-e többet nem tudok félretenni rá!

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,181 posts

Viszont pénzügyileg nem állok fényesen, de nem is terveztem hogy 1-2 hónap alatt össze tudom hozni.

Mégis, mennyi van rá? Elég semmitmondó a "nem állok fényesen".
Légy optimista! Ha citrommal kínál meg az élet, kérj hozzá Martinit!
Race, no Rest!

kobormuki

kobormuki

vendég

• fórumtag
  • 192 posts
Én a helyedben vennék egy használt trekkinget acél vázzal és villával (persze lehet Cr-Mo is ha belefér). A fontos, hogy méretben jó legyen (lásd lentebb a kerékpár mérettáblázatot). Utána sorban kicserélném az alkatrészeket, amit kell. Elsõsorban a hátsó kerékre figyelj, az lesz a szûk keresztmetszet. Én csomaggal együtt 120 kg-al terhelem a kereket, de törnek is az ismeretlen küllõim rendesen. Javaslat: széles felni, masszív küllõk, 3x fûzés, 36 v. 40 lyuk, széles gumi és érdemes jó minõségû cuccokat venni (pl. Mavic felni, DT küllõ). Esetleg 29-es monti kereken is gondolkozhatsz. Konkrét tippet nem tudok adni, mert az aktuális ár/érték viszonyokat nem ismerem. Ami még hasznos lehet, hogy pl. DT Swiss, Scwalbe honlapján a termékekhez megtalálod, hogy hány kg.-ig javasolják, érdemes nézegetni, hogy képben legyél mitõl mit várhatsz. Kicsit ellentmondásnak érzem amit írtál, hogy nem értesz hozzá, de össze tudod rakni. (pl. mekkora láncvonalat állítasz be az összerakásánál?)

csaba.r

csaba.r

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
Jó Estét mindenkinek!!!!!

Bicikli választásban kérném a segítségeteket!!!

Néhány sor magamról hogy, képbe legyetek miért nincs egyszerû dolgom.

Pesten élek és vagyok, egy olasz étteremben konyhafõnökösködöm, mind e mellet versenyszerûen sportolok, erõemelek! A sport miatt a méreteim nem átlagosak, mert 195cm, és 125kg vagyok! Versenyfelkészülési idõszakban 10kg még rám is jön.Verseny közeledtével el kell kezdenem kardiózni, ami a teremben azért valjuk be nagyon unalmas! Itt szeretném kérni akkor a tapasztaltabbak segítségét! Gondolom nem árulok el nagy titkot azzal hogy a legtöbb bicikli boltból elküldtek, ezért eldöntöttem hogy magam rakom össze! Viszont pénzügyileg nem állok fényesen, de nem is terveztem hogy 1-2 hónap alatt össze tudom hozni.Mivel kerékpáros tapasztalatom annyi mint egy medvének (nem cirkuszi) ezért igazából csak azt tudom hogy hogyan kell összeszerelni, viszont nem tudom hogy mibõl mekkorát.Csak városban használnám, de a méreteim miatt gondolom rákényszerülök egy MTB-ra, aminek nem nagyon örülök de a lényeg hogy legyen már valami! Nem fogok rá váltót szerelni mert én egy jó pár éve egy camping-fixie keveréken tanultam meg és azokon amik utána voltak azokon folyton kerestem azokat a jellemzõket, meg amúgy sem szeretek váltogatni! Szóval ezzel rabolnám az idõtöket és agysejtjeiteket ha nem haragszotok!
Üdv és elõre köszönöm a válaszokat!!!!!!

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 posts

Hmm, köszönöm a választ. És az 56 és 58as váz között akkora lenne a különbség? Ha találok egy jó vételt 56os vázméretben az akkor már storno? Így visszatérek a linkelt gépekre, azokról mi a vélemény?

Szvsz igen (sztornó). 55-ös, 56-os és 57-es gépeim vannak (176 cm teljes, 83,5 cm combközi magasság); visszaolvasva találsz méretezési Világháló-oldalakat. A három linkelt mind kicsi neked (ui. nekem is az lenne). A „francia méretezés" amúgy a nagyobbat részesíti elõnyben, kényelmesebb hosszútávon. Profik kisebbel járnak - akkor majd ráérsz görnyedni.

hozen

hozen

vendég

• fórumtag
  • 12 posts
Hmm, köszönöm a választ. És az 56 és 58as váz között akkora lenne a különbség? Ha találok egy jó vételt 56os vázméretben az akkor már storno? Így visszatérek a linkelt gépekre, azokról mi a vélemény?

Köszi a gyors választ!

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Idén kezdtem el foglalkozni komolyabban a kerékpározással. Régebb óta járunk túrázgatni, illetve van egy full Deore-val szerelt montim, de váltanék nagyobb tempóra, szeretnék venni egy országútit. Sok fórumot végigrágtam, van némi fogalmam róla, de pár kérdésem még lenne. Egy magamfajta kezdõ outisnak mennyire kellenek a high end cuccok? A keret nem túl nagy 100e körül lenne, így elsõsorban használt kerékpárok jönnek szóba. A Shimano Sora illetve Tiagra (ami ha jól tudom az alsóbb kategória) mennyire megbízható illetve megfelelõ nekem. A legfontosabb szempont egyértelmûen a hajtásteljesítmény lenne (és ami ebbe beletartozik: kerekek, középcsapágy, hajtómû), a váltó annyira nem izgat, ha nem milisecundumok alatt vált.
Illetve még pár laikus kérdés: a menetteljesítménynél mi a legfontosabb alkatrész? Talán a hajtómû, vagy a kerekek, vagy azok csapágyai. Tudom, hogy ez így egy alkatrészre nem mondható rá, de nyilvánvaló, hogy a kormánycsapágy ezt nem befolyásolja. És egy utolsó, de talán elhanyagolható szempont, hogy normálisan nézzen ki a gép.
Pár hirdetést végignéztem, ez megtetszett, várom a hozzászólásokat!
Sprint Monza Race 56 cm-es alumínium vázas új országúti kerékpár eladó - eladó - Országúti kerékpár | Expressz.hu
Wheeler 55 cm-es alumínium vázas újszerû országúti kerékpár eladó - eladó - Országúti kerékpár | Expressz.hu
CORRATEC váz, CARBON villa 58 cm-es alumínium vázas újszerû országúti kerékpár eladó - eladó - Országúti kerékpár | Expressz.hu

Ui.: 187cm, 85kg, régóta kerékpározom már, de nem országútival. A lépésmagasságomból kiszámoltam, hogy egy kb 56os kerékpár kéne.

Köszi!

A sora és a tiagra is teljesen megbízható cuccok, akár versenyezni lehetne velük, de én inkább a tiagrát ajánlom, mert a sora fékváltókarja nem használható normálisan minden fogásból.
A menetteljesítménynél a legfontosabb az ember, aki hajtja a bringát, aztán a második legfontosabb a légellenállás, ami szintén az ember aki hajtja a bringát (mennyire teker aerodinamikus pozícióban), ezek együtt kb 99%át teszik a menetteljesítménynek. A következõ a gördülési ellenállás, ez a gumi, aztán kigyorsításkor a könnyû kerék és utána a többi alkatrész súlya. A sebesség megtartásához síkon a nehéz kerék és a nehéz alkatrészek (kis összeütközés az elõzõ megállapítással). Kigyorsításnál a hajtómû-váz-kerekek-kormány merevsége számít.
Szerintem neked kicsi az 56os, fõleg ha lábhosszból számoltad, inkább 58as kéne neked.

A sebesség mindent megold.

hozen

hozen

vendég

• fórumtag
  • 12 posts
Idén kezdtem el foglalkozni komolyabban a kerékpározással. Régebb óta járunk túrázgatni, illetve van egy full Deore-val szerelt montim, de váltanék nagyobb tempóra, szeretnék venni egy országútit. Sok fórumot végigrágtam, van némi fogalmam róla, de pár kérdésem még lenne. Egy magamfajta kezdõ outisnak mennyire kellenek a high end cuccok? A keret nem túl nagy 100e körül lenne, így elsõsorban használt kerékpárok jönnek szóba. A Shimano Sora illetve Tiagra (ami ha jól tudom az alsóbb kategória) mennyire megbízható illetve megfelelõ nekem. A legfontosabb szempont egyértelmûen a hajtásteljesítmény lenne (és ami ebbe beletartozik: kerekek, középcsapágy, hajtómû), a váltó annyira nem izgat, ha nem milisecundumok alatt vált.
Illetve még pár laikus kérdés: a menetteljesítménynél mi a legfontosabb alkatrész? Talán a hajtómû, vagy a kerekek, vagy azok csapágyai. Tudom, hogy ez így egy alkatrészre nem mondható rá, de nyilvánvaló, hogy a kormánycsapágy ezt nem befolyásolja. És egy utolsó, de talán elhanyagolható szempont, hogy normálisan nézzen ki a gép.
Pár hirdetést végignéztem, ez megtetszett, várom a hozzászólásokat!
Sprint Monza Race 56 cm-es alumínium vázas új országúti kerékpár eladó - eladó - Országúti kerékpár | Expressz.hu
http://www.expressz....detes-27522528/
http://www.expressz....detes-27427219/

Ui.: 187cm, 85kg, régóta kerékpározom már, de nem országútival. A lépésmagasságomból kiszámoltam, hogy egy kb 56os kerékpár kéne.

Köszi!

karma.koma

karma.koma

újonc

• fórumtag
  • 9 posts
Köszi mindenkinek a tanácsokat!
Elmegyek és kipróbálom a méreteket. Viszont a hõn áhított Meridából máshol úgy látom van nagyobb méret, úgyhogy egyelõre nem adom fel :-)
pl BikeFun - MERIDA - A KERÉKPÁROK - Crossway - 2010

ps. vagy csak naiv vagyok és már sehol sem kapható..