Szükség van-e nyomtatott magazinra, vajon?
Ha megkérdeznétek a két hazai kerékpáros magazin tulajdonosait errõl - és feltételezve az egyenes választ - elég érdekes válaszokat kaphatnátok. De ez költõi kérdés marad...
(Személy szerint én már 7 éve nem vásárolok papíralapú periodikákat - a könyveim száma viszont látványosan nõtt...) A kereskedõk fejébe nagyon nehéz "beleverni", hogy online egyetlen nap alatt annyian láthatják a cuccait, mint a nyomtatott magazint havonta (ráadásul effektíve alacsonyabb ráfordítással) - keményen dolgozunk, hogy ezt elfogadottabbá tegyük. No persze van egy-két kivétel, akit errõl nem kell "gyõzködni"; aki pedig eleve nem öl energiát abba hogy pörgesse a termékeit, annak minden hiába. (Szar bannerrõl vagy megrendelt ám kihasználatlanul hagyott apróhirdetõi kvótáról nehéz vitatkozni - aki mindezeket napi szinten menedzseli, annak pedig nem kell ecsetelni az elõnyöket. Ja, hogy dolgozni kell vele. Ahammm. Önmagában egy reklámhely - print vagy online egyremegy - tudjátok mennyit ér, ha nem foglalkoznak kellõ idõ- és energia (és pénz) ráfordítással a tartalmával? Megmondom: kutyagumit.
érdekes kérdés...szerte a világon..
csak mik az alternítívák? csináltok egy nagyobb portált-nagyobb és több fajta tartalommal, vagy gyász fizetõs-letöltõs pdf magazint, mint a népszava?
A fizetõs-letöltõs változatot vizsgáltuk mi is (default nem éri meg mert: a) cirka 2 darab eladása után azonnal kint van minden egyetemi szerveren,

a kvázi lophatatlan technológia pedig annyiba kerül, ami megintcsak megkérdõjelezi a dolog rentabilitását). Harmadrészt: személy szerint nem hiszek benne - Magyarországon nem. Kár, mert "egészséges piacokon" szárnyal ez a fajta értékesítés (lásd: Zinio, mint a jelenleg legjobb online publishing technológia fejlesztõje).
Elég világos tervek vannak hogy hogyan-merre az online verzióval, ezekrõl itt nem beszélnék. A márciusban, sok év után meglépett totál motorváltás (gyak. egy blogmotorra helyeztük át a portált) mindenképpen jó irány, az elmúlt fél év statisztikáit elemezve pár dolog rövidesen változni fog (leginkább az archívum kezelése ill. a különféle témakörök egymástól teljesen eltérõ listázása, megjelenítése).
Ez is egy ok,én a mocskoskapitalisatimperialista üzleti oldalról közelítettem.
Általában ott dõl el,hogy lesz papírforma vagy nem.Lásd pl.a régi eredeti pc guru....
Ha fõállásban/tulajdonosként vagy benne nehéz lenne másképp közelíteni.
Ha én lennék a fõszerkesztõ, semmiben nem hasonlítana a lap a jelenlegihez (vagy az elmúlt ~8 év bármely lapszámához). Szerencsére nem én vagyok, mivel akkor már rég csak vidám emlék lenne a hazai lappiacon - mint ahogy megannyi lelkes próbálkozás az elmúlt szûk évtizedben.