Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Legfrissebb szám

- - - - -

• This topic is locked This topic is locked
4161 replies to this topic

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17,297 posts

Varrogató néni: Ez annyira jó téma, hogy megérdemelt volna egy jóval nagyobb méretet és picit gondosabb kompozíciót. Dícsérendõ, hogy bemutatja a jellegzetes árukészletet, nagyon jó, hogy ott a ventillátor (szite érezzük a ciprusi hõséget) és jó a spontán, elkapott pillanat. Sajnos – mivel a néni középen van, megragadja a tekintetet és ott is tartja, így a további elemek kevesebb figyelmet kapnak. Jobb lett volna, ha a néni pl. a kép alsó/bal harmadában kap helyet valahol és így még több látható a tipikus ciprusi boltból, hiszen itt elsõsorban nem a néni a fontos (nem portré).

ahogy ismerem a társaságot, akkor meg problémázás lett volna, hogy ez mér kapott akkora képet hisz ez egy bringás újság ;) :)
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
hat raszantad az idot ;)
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

vendég_galuska_*

vendég_galuska_*
  • vendég
Akkor jöjjön a regény, aminek címe a „Képkompozíciós kérdések a ciprusi cikkel kapcsolatban…”

Elõszóként annyi, itt sem biztos, hogy igazam van, tehát a vitát szívesen veszem, már ha az nem abból áll, hogy „hülye vagy, te még ilyet sem tudsz, csak pofázni…”

nyitó kép: Jó, mert bemutatja a jellegzetes ciprusi tájat, növényzetet. A háttérben kanyargó út el- és visszavezeti a tekintetet a bringáshoz. Véleményem szerint azonban a kép jobb oldalából vágni kellett volna vagy 3-4 ujjnyit, mert felesleges, a belógó bokorrészlet meg inkább zavaró. Kisebb hiba – bár ebben a szögben nehezen kiküszöbölhetõ – hogy a bringás lábát a talaj bokából levágja... (Általában kerulni kell a végtagok ízületnél történõ „csonkolását.”)

8. oldal, felsõ nagy kép: Itt tipikusan az történt, hogy a helyszínen lenyûgözõ, lélegzetelállító látványt próbálta a fotós visszadni, sikertelenül. A képet készítõ fel tudja idézni magában emlékeit, az olvasó nem kötõdik a helyszínhez. A képen tulajdonképpen nincs is kompozíciós elem, még egy árva horizont sem. Kérdés, mit is akar megmutatni: a növényzetet (ahhoz elnagyolt), a domborzatot (így, horizont nélkül kevéssé érvényesül), a kis tavat (alig látszik), vagy a fények játékát (ami nincs)...

alatta lévõ kép: Sokkal jobb, kár, hogy a panorámát figyelõ bringás (gondolom azt teszi) tekintete nem vezet el minket a - panorámához. Bármilye csodálatos volt, az nem derül ki. (Általában sem szerencsés a háttal álló, „arc nélküli” személy a képeken – hacsak ez nem lényegi elem.) Szerencsésebb lett volna, ha a bringás a másik oldalról tekint a távolba úgy, hogy az valóban látszik, míg a nagy fa a másik oldalon, mint ellenpont szerepel.

9. oldal, felsõ kép: Pontosan középre helyezett a kerékpáros, ami általában a legerõsebb és legstatikusabb kompozíció mód, így egy mozgásban lévõ (száguldó) bringáshoz nem szerencsés. A „zavaros” háttérbe ráadásul erõsen beleolvad a biciklis.

Macska: nem derül ki, hogy ez egy ciprusi cica, akárt Makkoshotykán is lencsevégre kaphatta volna a fotós. Ráadásul a jobb oldalról belógó valamik nagyon zavaróak. Még azt sem modhatjuk, hogy egy nagyon jellegzetes macskapózban van.

Ciprusi sikátor: Ide bizony (nagyon) nagy látószögû objektiív kell(et volna)! Bal oldalon lent a jukka szegény a semmibõl nõ, kicsit több méricskéléssel sokkal jobb lehetett volna.

10. oldal, balra fent: A kép jobb oldalából vágtam volna, hogy csak az egyedülálló fa maradjon, a belógó ágak már ne, esetleg meg lehetett volna próbálni az útkanyarulatot jobban bekomponálni, hogy vezessen valahova. Úgy tökéletes, hiszen elõször a bringásra megy a tekintet, majd követi az utat, rátér a fára, majd vissza a biciklisre. Azért így sem rossz, sõt.

Varrogató néni: Ez annyira jó téma, hogy megérdemelt volna egy jóval nagyobb méretet és picit gondosabb kompozíciót. Dícsérendõ, hogy bemutatja a jellegzetes árukészletet, nagyon jó, hogy ott a ventillátor (szite érezzük a ciprusi hõséget) és jó a spontán, elkapott pillanat. Sajnos – mivel a néni középen van, megragadja a tekintetet és ott is tartja, így a további elemek kevesebb figyelmet kapnak. Jobb lett volna, ha a néni pl. a kép alsó/bal harmadában kap helyet valahol és így még több látható a tipikus ciprusi boltból, hiszen itt elsõsorban nem a néni a fontos (nem portré).

Alatta: Ugyanaz, mint a nyitó képnél. A kanyargó utak esetleg lehettek volna kompozíciós elemek, de így nem sokat mond a kép. Ilyenkor érdemes esetleg panorámázni, továbbá próbálkozni a kedvezõbb, egyedibb fényviszonyokkal amik önmagukban létrehozhatnak megörökítésre méltó fényjátékokat. (kora reggel, napfölkelte elõtt, napnyugtakor...)

Tengerparti ride: Bal oldalon hatalmas (és kiégett) felesleges felület, míg pont a tengerbõl jobb oldalon kevesebb... Alulról is nyugodtan vágni lehetne kétujjnyit. Kár, mert nagyon jól elkapott és jellegzetes a kerékpáros testtartása. Sajnálatos (technikai) hiba, hogy a fehér kõ teljesen kiégett. Tûzõ napon digitális géppel persze igen nehéz ezt kiexponálni, esetleg RAW formátumos feldolgozás segített volna, vagy netán expozíció-sorozat, majd Photoshoppos „rétegelés”...

Alatta: Jól elkapott jellegzetes testtartású bringás, látszik a koncentrált figyelem. Jól mutatja a jellegzetes talajt, a növényzetet, könnyû (egy bringásnak fõleg) átélni a képet. A kanyargó ösvény el- és visszavezeti a tekintetet a fõ motívumra. Alulról még egy kicsit vágnék, vagy többet vettem volna be az ösvénybõl...

Kisbolt: A hálás és jellegzetes téma kevéssé sikerült elkapása, ami azért is kár, mert a boltocska aligha szaladt volna el, ha többször próbálkozik a fotós. A sarokban lévõ ládák így csak zavaróak, holott élénk színeikkel feldobhatták volna a kompozíciót. (Megjegyzem: én magam akár kissé át is rendezem a terepet a fotóimhoz, ha úgy látom jónak...) Túl szûk a kivágás, többet kellene mutatni az üzlet egészébõl, ugyanakkor jó, hogy látszik a pénztárgép, a „supermarket” felirat pedig még finom iróniát is csempész a kép hangulatába. (ötlet: ilyen esetekben – pláne Cipruson, nyugodtan megkérhetjük a tulajt – kivált ha jellegzetes helyi karakter -, hogy álljon a boltja/portékája mellé, általában szívesen megteszik...)

Szavanna ride: Jó. De alulról vágni és a bringás kerülhetett volna a kép bal oldalára, ahogyan a lejtõrõl lefelé gurul... Esetleg lehet ügyeskedni, hogy a teljes bringa látszódjék. Mindig ismétlem: a totál középre komponált téma nagyon statikus.

Egy jó lejtõ: Nem rossz, de itt szerencsésebb lett volna valahogy úgy helyezkedni, hogy kissé átlósan/oldalról készüljön a felvétel, azaz az ösvény egyfajta képátlót képezzen. A bal oldali, nagy, bozótos, gazos terület érdektelen.

A 13. oldal felvételei rendben vannak, esetleg némi szûkebb (szélesebb) jellegû vágás még jobb lenne.

A 14. oldal „Jó móka lesz!” képe egyértelmûen a legjobb az össszes közül, jól exponáltak a sziklák, jól elkapott a tajtékzó tenger, jók a bringások, csupán annyi, megintcsak nem középre tettem volna (vagy utólagos vágással korrigáltam volna) a fõszereplõket...

A reggelizõterasz is jó, a virágba borult fával, itt is annyi, hogy a jobb szélen látható, belógó faszerkezetet vagy teljesen lehagytam volna, esetleg többet veszek belõle. Talán más szögbõl a táj mint háttér is szerepelhetett volna. A helyszín annyira kínálja magát, hogy megérdemelte volna a több szögbõl történõ próbafelvételeket.

No, ennyi mindösszesen, és persze ez is csak egy vélemény... fotós üdvözlettel.

laciklon

laciklon

törzsvendég

• fórumtag
  • 969 posts

Scooter: Fire
De letölteni ám gonosz dolog, meg illegális is;)
Ja meg OFF

Jaj én nem gondoltam semmi illegálisra,csak valami ingyenes forrásra :-)
Szóval ha valakinek megvan és örömet akar szerezni, én hagyom.... és köszönöm.
Élj a mának! Nem baj ha a pokolra jutsz, mert ott egy csomó haverral fogsz találkozni......

http://laciklon.fotoalbum.hu/index

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
de akkor egybõl vagy 25-ön. egy flopira ugysem fér rá, max pdf-ben :)

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,030 posts
floppyn vazzeg :D

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17,297 posts
és vége lenne a Széééééééééééétessssikkkkk idõszaknak. (végérvényesen)

jönne a Megkarcolódotttttttttt :( :)

:spoko:

esetleg karácsony éji dalok a Bikkmak stáb elõadásával? :-)
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

Rave_Ace

Rave_Ace

Dömdödöm

• globális moderátor
  • 3,201 posts

Jameg simán lehet, h a vkinek ez a "duma áll jól" élõben, és akkor nem is zavaró a dolog, de írásban nem látom az embert...

ez az nekem is ez jutott eszembe tegnap este, hogy adjátok ki cd-én élõszóban a cuccost, szerintem nagy király lenne. Videómellékletek, kép hegyek, és tuti olcsóbban jön ki, mint a nyomtatási költségek.
Természetesen, mint ötletgazda, kérem a megfelelõ jutalékot, ha megvalósítjátok:)
És felejtsétek el ezt az ódivatú papíros megoldást....

Az autóvillamosság tök egyszerü:

-ha valami nem szikrázik pedig kellene, akkor kontaktspray

-ha valami szikrázik, pedig nem kellene, akkor szigetelõszalag

Hotmaat

Hotmaat

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,150 posts
Scooter: Fire
De letölteni ám gonosz dolog, meg illegális is;)
Ja meg OFF

laciklon

laciklon

törzsvendég

• fórumtag
  • 969 posts
Segítséget kérek, ugyanis a Pannonmaraton futamain elhangzó rajtzenét szeretném letölteni, de nem tudom az elõadót. A címét is a Bíró Ádám interjuban olvastam!
Elõre is köszi.
Élj a mának! Nem baj ha a pokolra jutsz, mert ott egy csomó haverral fogsz találkozni......

http://laciklon.fotoalbum.hu/index

vendég_galuska_*

vendég_galuska_*
  • vendég
Csak néhány gondolat...

Remélem, senki nem gondolja, hogy amit írok az kötekedés és céltalan. Valóban próbálok konstruktív lenni, természetesen ezzel együtt nekem is vannak kevésbé és jobban sikerült hozzászólásaim. (pl. az utóbbiak a receptek...:) )

Örülök, hogy helyesen értékeltétek szándékaim. Az ilyen jellegû - mondjuk komolyabb, konkrétabb - hozzászólások részemrõl mindig azt célozzák, hogy az érintettek eltöprengjenek rajt' s utána esetleg lépjenek. Azt sem bánom, ha válaszolnak - meggyõzhetõ vagyok, korántsem hiszem, hogy mindig és csakis nekem lehet igazam. Más kérdés, hogy van egyfajta stílusom, ezt néha félreértik.

Egyébként kitoltam magammal... Mostantól a hozzászólásaimban különös gondot kell fordítanom a helyesírásra és a nyelvezetre...

repuloszonyeg

repuloszonyeg

vendég

• fórumtag
  • 92 posts

Szerintem lehetne hipózni egy szigórú korrektorral, de akkor nagyon egyhangú lenne az újság.

Nem azt akarja szerintem senki se, h szigorúan minden cikk irodalmár-nyelvész stílusban íródjon, csak tényleg zavaró h minden második, harmadik szó "vazze", "hárdkór" az ilyenekbõl elég egy vagy kettõ egy pár oldalas cikkbe. Jameg simán lehet, h a vkinek ez a "duma áll jól" élõben, és akkor nem is zavaró a dolog, de írásban nem látom az embert...

Tudom, h az elmult 10-20-30 hozzászólásban végképp ki lett vesézve a téma, de csak tegnap jutottam újsághoz, és régen írtam fórumba :D

A túraleírások amugy tetszettek. Ha meg lesz egy szusszantásnyi szünet most vizsgaidõszakban, akkor irány Káposztásmegyer! (Csak majd ne röhögjetek ki nagyon! :D)
" Azt a
sátrat könnyen észre fogjátok venni, van rajta álcaháló. :D "

Rave_Ace

Rave_Ace

Dömdödöm

• globális moderátor
  • 3,201 posts

röpzi, tápol, okés, totál kietlen, vaze, abrakolás, brutál hegyek, deszarnekünk, bicó, szénné szabályozott, tûzés haza, legfullosabbat, tûzés ezerrel, lájtos, bevállalom vaze, gigabrutál, óverdóz, váááá, szarul, elkúrtuk, verda, beszarás, zéró föld, bícselés, rílihardkór, bazi nagy

Ugye Atom írta a cikket?
Nem láttam, csak tippelem, mert ezek az szavak IRL az õ szájából szoktak elhangozni.Õ így beszél.
Ezért van minden cikknek más stílusa, mert más emberek írják.
Szerintem lehetne hipózni egy szigórú korrektorral, de akkor nagyon egyhangú lenne az újság.

Az autóvillamosság tök egyszerü:

-ha valami nem szikrázik pedig kellene, akkor kontaktspray

-ha valami szikrázik, pedig nem kellene, akkor szigetelõszalag

legszebbcsavo

legszebbcsavo

bentlakó

• fórumtag
  • 5,125 posts
Én is pont ezt szerettem volna írni.
Személy szerint kiváncsian várom általában galuska véleményét, a 2202-es, az eddigi legjobb

zOrg

zOrg

exgépész

• fórumtag
  • 5,740 posts

Szénné olvastam a szemeimet a sok hozzászólással... Úgy vélem, a témát nem ártott alaposan kivesézni, mert többeket érdekel és ez valóban "ölöm és bódottág". (mármint, hogy többek igénylik az igényes nyelvezetet.) Gondolom ez a topic is arra van, hogy ki-ki tehetsége, ideje, kedve szerint akár regényeket írjon bele.(...)

galuska és enté:
Ilyen és ehhez hasonló KRITIKÁKRA várunk! Ezekkel tudunk mit kezdeni, van eleje és vége a véleményeteknek, öszzeszedetten. (...és jöhetnek a kisregények nyugodtan.) Ezt nevezem érdemi vitának - és ezek inspirálnak.
Ha számít: tegnap máris komoly körlevelzést - és önvizsgálatot - indítottatok a szerkesztõség és a szerzõk tagjai között. Köszönjük!
"In idem flumen bis non descendimus"

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts
Néhány szó és szóösszetétel, amit a ciprusi túrabeszámoló szövegében találtam, és számomra nem illik egy színvonalas magazin szóhasználatába, készüljön akár tizenéveseknek:

röpzi, tápol, okés, totál kietlen, vaze, abrakolás, brutál hegyek, deszarnekünk, bicó, szénné szabályozott, tûzés haza, legfullosabbat, tûzés ezerrel, lájtos, bevállalom vaze, gigabrutál, óverdóz, váááá, szarul, elkúrtuk, verda, beszarás, zéró föld, bícselés, rílihardkór, bazi nagy

Némelyik elmenne egy interjúban ahol az alany személyiségét is szemléltetné, de egy túraleírásban (ami stilisztikailag a legközellebb áll az irodalmi mûfajhoz) ennek a szóhasználatban semmi keresnivalója. Kéretik Jorust korrektori beosztásban alkalmazni!

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

vendég_galuska_*

vendég_galuska_*
  • vendég
Szénné olvastam a szemeimet a sok hozzászólással... Úgy vélem, a témát nem ártott alaposan kivesézni, mert többeket érdekel és ez valóban "ölöm és bódottág". (mármint, hogy többek igénylik az igényes nyelvezetet.) Gondolom ez a topic is arra van, hogy ki-ki tehetsége, ideje, kedve szerint akár regényeket írjon bele.
(Az eredeti "szénné" kifejezést én az összeveréssel kapcsolatban hallottam használni valamikor a kilencevenes évek elején, az némi humorral nyilván arra utal, amikor valakit úgy megvernek, hogy nem is kék-zöld, hanem fekete lesz...)
A véleményem az, hogy a Bikemag van olyan színvonalas újság, hogy egyáltalán nem szorul rá az efféle népszerûség-keresésre.

Jómagam a továbbiakban is könyörtelen kritikus leszek, pl. a spinning cikk is tartalmaz néhány bornírtságot, de ha kötekedõ kedvem elhatalmasodik, elemezni fogom a fotókat kompozíciós szempontból is...

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
Annyit rágtátok a témát, hogy "szénné lett" a monitorom! :)
De komolyra fordítva a szót. Én azt látom, az elmúlt évek alatt sokat fejlõdött az újság. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy szemben a külföldön tapasztalható trendel, a BIKEMAG-ban kialakult egy jól követhetõ tematika.
- a nagyobb megmozdulásokról, kiállításokról, nem csak egy számban lehet beszámolót olvasni, (ráadásul ezt sem csak úgy, "van még harminc képünk amit nem raktunk bele az újságba" módon, hanem vannak a nagyobb lélegzetvételû témák, és azt követõen a kisebb, de figyelemet érdemlõek. lsd eurobike! )
- vannak visszatérõ cikkek - túrabeszámolók, / a teszteket most nem említeném/ a retró, stb...
- és amiben szinte egyedül álló a "nagy" nyugati lapokkal szemben, hogy nem húz egyik kerékpáros szakág felé sem, hiszen szinte mindenki megtalálja a saját érdeklõdési körének megfelelõt a lapban. / persze ennek is megvannak a gyakorlati okai, hiszen a magyar piac nem olyan hatalmas, hogy három-négy bringás lapot elbírna, amik ráadásul csak egy-egy szakágra specializálódtak!/
Szóval, ezek nagyon pozitív dolgok, és azt hiszem a régióban - ha valaki körbekukkant - rájön, hogy mindezt nagyon színvonalasan csinálják. Egyre jobbak a fotók, követhetõ a lap stílusa - mert van neki olyan - a lapszerkesztése, tördelése kialakult, szóval van formája - na nem vagyok egy nyomdász féle, úgyhogy bocsi - és ezt kéne megtartani, finomítani!

Ellenben a szóhasználat idõnként hagyott némi kívánnivalót, de szerencsére azért nem ez volt a jellemzõ, és itt egyetértek Lcs-vel, mert hogy ez már a múlté!
De ettõl függetlenül, javaslom azért, hogy úgy 3-4 havonta egyeztessetek, hogy ki, mit gondolt, miután elolvasta a másik cikkét, illetve milyen visszajelzések jönnek az olvasóktól, barátoktól. ( Bár szerintem megteszitek ezt enélkül is. )

Végül: szerintem jó úton jártok. Bár én nem vagyok sem újságíró, sem irodalmár, de mint évek óta rendszeres olvasója a lapnak, látom, hogy tart valahova, és ez szerintem jó irány. Az ilyen "apróságok", mint a cikkekben használatos szleng, stb. sokat emelhet, vagy ronthat annak színvonalán. Ha nem megy poén, nem kell erõltetni oda valamit. Attól még a cikk lehet jó.

Ennyi...

legszebbcsavo

legszebbcsavo

bentlakó

• fórumtag
  • 5,125 posts

Látom mégsem vagyok egyedül a véleményemmel.....

akkor öröm ét bódottá

Sitti

Sitti

törzsvendég

• fórumtag
  • 259 posts

Mindezt csak azért gépeltem be, mert a kór terjed, de amint látom, korántsem tetszik mindenkinek.

Látom mégsem vagyok egyedül a véleményemmel.....