Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Globális felmelegedés

- - - - -

• Please log in to reply
1666 replies to this topic

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég

2.Építsünk szélerõmûveket, mert az a legtisztább energiaforrás. Csak az a probléma h Paksot 1200(!)db szélerõmûvel lehet kiváltani, amennyiben azt feltételezzük, hogy ÁLLANDÓAN fúj a szél. Ez sajnos nem igaz, de ha még így is lenne, akkor se lehetne kivitelezni, mert a szélerõmû telepek létesítése is agyon van szabályozva. Nem lehet lakóépület 3km-es körzetben, term. védelmi területen nem létesíthetõ, madarak vonulási útvonalán sem lehet, védett állatfajok élõhelyein sem, szal nehézkes kissé. Ha ez még nem lenne elég, nagyon drága a felépítése, és az üzemeltetés is, szal a megtermelt áram is drága lesz. Akkor jó alternatíva a szélerõmû, ha az ellátandó terület messze van az elektromos hálózattól, így a rákötés költségei nagyon magasak lennének (pl farmok, benzinkutak)

Magyar szélerõmûvek - van egy megállapodás, hogy nem lehet õket bekapcsolni a központi hálózatba, nem épülhet újabb, és a központi terheléselosztó-központ dönt a meglevõk üzemelésérõl is. Fixen le van írva egy környezetvédelmi konferencia lapjában. Röviden ennyi - ha valakit érdekel pontosabban, beidézhetem a cikket.

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
http://climateprediction.net/

Cykebona

Cykebona

vendég

• fórumtag
  • 35 posts
A 2004-es KSH adatok szerint a balatoni vízirendõrök egészségi állapota 14,7 %-kal kisebb mértékben romlik mint közúti kollégáiké, és ez a normális koleszterin és triglicerid szintjüknek köszönhetõ. Lehet, hogy hallal fizetik le õket? :) Még a mákostésztát is halból csinálják...
Kerékaláteszlekvárosmajorrsövénynélküliliputcaseprõzsehordóanyókalács:lick:

jockystone

jockystone

vendég

• fórumtag
  • 171 posts
Simán mondható az a tény, hogy lefizették õket vagy sz*rnak az egészre! Tényleg nincs hatalmas hajóforgalom a balatonon és simán lehetne ellenõrizni a hajókat is, csak ugye büdös a munka vagy a fizetéskiegészítés jobban jön!
:scared: Jó munkás emberek szövetsége :scared:
:cheers:
:doghouse:

_Alex_

_Alex_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,086 posts
Paul Vitti: Az orvhalász hajó is ugyan úgy néz ki mint a többi, csak nincsen zenngeday-e, :-) ezért kifogtak mindenféle halat válogatás nélkül. A rendõrök mer azt mondták nem tudnak minden hajót ellenõrizni/ nem tudják elkapni õket. Bár szerintem valószínûbb hogy lefizették õket, nemhinném hogy hatalmas halászhajófották köröztek volna a balatonon amiket lehetetlenség ellenõrizni pár motorcsónakkal.

Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts
1ébként a természetes vizek öntisztító képessége nagyon jó, néhány km-el Bp alatt már sokkal jobb a vízminõség. Persze a nehézfémekkel pl nem sokmindent tud kezdeni a természet:(
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

attibike

attibike

törzsvendég

• fórumtag
  • 353 posts

A magyar szennyvízkezelés tényleg botrányos (pl. egész Buda szennyvize tisztítatlanul kerül a Dunába),...

Nekem azt mesélték az osztrákok és tapasztaltam is hogy Linz elõtt még lazán lehet benne úszkálni mert tiszta a vize és a sodrás se olyan erõs mint nálunk!! Hát azért én itt már nem úszkálnék benne, mert szerintem nagyobb a valószínûsége hogy itt él a lochness-i szörny mint ahova feltételezik!! :)
join your life, join your bike

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts
az legális halászat volt, nem? Balcsin mondjuk elég feltûnõ lenne egy orvhalászhajó, ágyúkkal, kalózzászlóval...:)
örülhetnek a horgászok

_Alex_

_Alex_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,086 posts
A balcsiban eddig az orvhalászat miatt nem volt hal, de tavaj betiltották a halászatot, úgyhogy elvileg pár év múlva elszaporodnak a halak.

Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_

jockystone

jockystone

vendég

• fórumtag
  • 171 posts
Soha nem lehet tudni! :) Bár amilyen most a balatonon a kapás, az megmagyarázná ezt a borzalmas kapási statisztikát! ;) De legalább a horgászboton kívûl a sörömet biztos hogy foghatom és ihatom, legalább van valami jó is a horgászáspan a punnyadás mellett, ha halat nem tudok fogni! :)
:scared: Jó munkás emberek szövetsége :scared:
:cheers:
:doghouse:

Cykebona

Cykebona

vendég

• fórumtag
  • 35 posts
Ezek a fogamzásgátló maradékok biztosan hatnak az élõvizek állatvilágára is. Majd ezért nem lesz sok hal a Balatonbaharahahahaha. Vagy õk ellenállnak?

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts
A magyar szennyvízkezelés tényleg botrányos (pl. egész Buda szennyvize tisztítatlanul kerül a Dunába), de a nanoszennyezõket természetes úton se lehet kiszûrni, szal nem oldódik meg a probléma itthon sem. A Budapesti ivóvíz a Duna menti kutakból származik és a többméteres kavicságyon, ami elõszûri, is simán átjuthatnak ezek a hormonhatású anyagok (max lassítani tudja a folyamatot az erõteljes szûrés).
Szal annyi van, h a magyarok max szlovák, v osztrák szennyezõket kapnak, a végeredmény (elvileg) ugyanaz lesz:(

Az persze hozzátartozik az igazsághoz, h Németországban régebbóta használnak f.gátló szereket, mint itthon, szal gondolom itthon nem akkora az arány.

Cykebona

Cykebona

vendég

• fórumtag
  • 35 posts
Üdv!

Ezt a fogamzásgátlós dolgot én is hallottam. Hülyén hangzik, de lehet, hogy az a szerencsénk ilyen szempontból, hogy a közmûollónk nagyon lassan záródik. Így a nõkbõl távozó hormonoknak kevesebb esélyük van visszajutni a szervezetbe, mint a németeknél. Szegény vegyületek az emésztõgödrökben végzik. Bár ha az megtelik, akkor onnan kikerülve is visszajutatnak a nõkbe, talán, nagyon kicsi eséllyel, közvetve, több "szûrõ" közegen keresztül. Lehet ebben valami? Azt mondjuk nem tudom, hogy itthon mekkora a meddõ nõk aránya a németországihoz képest.

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts
Nehogymá' meghaljon nekem ez a topic! Ezt nem hagy6om.

Nemrég hallottam 1 elég durva esetet. Németországban azt kutatták, hogy mitõl van egyre több meddõ nõ. Arra jutottak (mellesleg békákon végzett kísérlettel be is bizonyították az ededményt), hogy a fogamzásgátló szerek maradékai megjelentek az ivóvízben, és így újra bekerülhetnek a szervezetbe.
Ezek az anyagok nanoszennyezõk (kb. 10amínusz9ediken gramm), így lehetetlen kiszûrni õket. Vagyis maradnak, nincs mit tenni:(

A probléma gyökere pedig, hogy a foga(l)m(a)zásgátló tabletták "túl vannak biztosítva", vagyis a szervezetbe a hormontartalmuknak csak a 20%a épül be, a többi kiürül.

Megoldásra 1elõre ötletük sincs a szakembereknek, ami sztem elég nagy para...

Cykebona

Cykebona

vendég

• fórumtag
  • 35 posts
PR: Azok a felgyülemlõ bomló anyagok egyébként is bomlanának, mondjuk ha nem gyûlnének össze egy helyen. Vagy nem így van? Annyira nem vagyok otthon erõmûvileg.

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,651 posts
  • LocationRákosmente
Mi számít környezekímélõnek?
Én már nem tudom.
Most olvastam, hogy az eddig oly környezetkímõlének hitt vízierõmûvek, legalább annyira szennyezik a levegõt, mint a hõerõmûvek.
Az indok(leszámítva az építkezés környezetromboló hatását): az óriástározókban felgyülemlett szemét ill. szerves anyagok a bomláskor nemcsak széndioxid, hanem metán is felszabadul, ami jobban fokozza az üvegházhatást.
Pfuj

Aki másokat ismer, okos, aki magát ismeri, bölcs

Aki másokat legyõz, erõs, aki magát legyõzi, hõs

Lao-Ce

Dr.Stein

Dr.Stein

vendég

• fórumtag
  • 161 posts
Na, visszatértem Pécsrõl. (Ami egy gyönyörû hely, kiábrándító volt hazajönni Pestre.)
Paul Vitti:
Nem, egy magáncég gyûjti a hulladékot. Mondjuk asszem, hogy õk is tovább passzolják és csak a gyûjtést végzik, tehát a további lépéseket végzõ emberek akár tudhatják is, hogy mit csinálnak. Papírokat különben mi is kaptunk, úgyhogy akár nyomon is lehet követni, hogy ki mitõl kapott rákot. :)

A korom maga jórászt aromás szénhidrogén...
"always look on the bike side of life"

Cykebona

Cykebona

vendég

• fórumtag
  • 35 posts
Üdv!

A visontai erõmû pár éve beruházott egy füstgáz kéntelenítõ rendszerre, a tisztítási folyamatban melléktermékként (S-t hahaha) gipsz keletkezik. Nem tudom, mennyire hatékony megoldás ez, én bízom benne, hogy az.
Állítólag az erõmû környékén a szõlõsgazdák tapasztalták, hogy a korom (meg talán a por) ülepedése miatt rosszabb a szõlõ termése, mert eltömõdnek a gázcserenyílások. És ez még csak a fizikai hatás...
Ismeritek a Sár-hegyet Gyöngyös mellett? Ha nem, keressétek fel, ha arra jártok. Májusban virágzik rajta valamelyik árvalányhaj faj. A tetejérõl északra é-ny-ra a Mátra vonulatait látjuk, ny-dny-dk: , Mátraaljai falvak, Gyöngyös és alföldi falvak, végül keletrõl a visontai erõmû betonmonstrumai zárják a panorámát. Elég kiábrándító látvány, de szerencsére van sok természeti, tájképi érték, ami tompítja.

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts
No, utánakérdezgettem 1-2 dolognak atomerõmûvek vs. szélerõmûvek témában.

1.Kiégett fûtõelemek tárolásának parája (a zöldek riogatnak vele állandóan):
Pakson 330 fûtõelem van, ami összesen 40t-át tesz ki. Ezek egy része aktív, de nagyobb része kiégett fûtõelem, amit a megnövekedett sugárzása miatt kell asszem további 3 évig tárolni, hogy szállíthatóak legyenek. A fûtõelemek tehát folyamatosan cserélõdnek, évente kb. 1/3 részük kerül ki az erõmûbõl, ennyit kell elhelyezni. Ez 110db 2méter körüli rudat jelent acéltokban. 1 nagyobb konténernyi területet foglal.
Szal Mo. energiaellátásának 40%-át 1 évig fedeztük, és keletkezett 13tonna veszélyes hulladék. Ez qrva kevés, a tárolás nem probléma. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezeket 5-600 évig tárolni kell, ez pedig komoly költségekkel jár. 1ébként a tárolók közvetlen környezetében nem magasabb a sugárzás, mint bárhol kis hazánkban.

2.Építsünk szélerõmûveket, mert az a legtisztább energiaforrás. Csak az a probléma h Paksot 1200(!)db szélerõmûvel lehet kiváltani, amennyiben azt feltételezzük, hogy ÁLLANDÓAN fúj a szél. Ez sajnos nem igaz, de ha még így is lenne, akkor se lehetne kivitelezni, mert a szélerõmû telepek létesítése is agyon van szabályozva. Nem lehet lakóépület 3km-es körzetben, term. védelmi területen nem létesíthetõ, madarak vonulási útvonalán sem lehet, védett állatfajok élõhelyein sem, szal nehézkes kissé. Ha ez még nem lenne elég, nagyon drága a felépítése, és az üzemeltetés is, szal a megtermelt áram is drága lesz. Akkor jó alternatíva a szélerõmû, ha az ellátandó terület messze van az elektromos hálózattól, így a rákötés költségei nagyon magasak lennének (pl farmok, benzinkutak)

attibike: a hõerõmûvek most is "szûrõk" nélkül üzemelnek, a károsanyag-kibocsátásuk csökkenése az égetés korszerûsítése és a tüzelõanyag minõségének javulásával magyarázható. De még így is küldik szépen kifelé az NOx,COx,SO2 gázokat, amelyek közül nem egy elég barátságtalan. A legveszélyesebb szennyezõanyag, amit kibocsátanak az a korom, ami ugyan önmagában nem veszélyes, de megköti az aromás szénhidrogéneket, amik sajnos rákkeltõ anyagok.

attibike

attibike

törzsvendég

• fórumtag
  • 353 posts
Nem hõerõmûvekrõl van szó az van persze a Mátrában meg tudom is én hol az teszi ki Pakssal a 94%-ot!! és arról most nem hallottatok hogy most importálunk vagy exportálunk áramot?? én olyat is hallottam hogy mindkettõt csinálunk egyszerre!!
Szerintem azért ha a környezõ országok jobban odafigyelnének a faültetésre jobbá lehetne tenni a levegõt!! Magyarországon minden második fa beteg, de cseh barátaink ebben sokkal jobbak náluk a fák 71%-a beteg durva mi?? Mert náluk is mentek ezek az erõmûvek szûrõk nélkül és a fák látták kárát!! De az osztrákoknál is esett emiatt savasesõ õk meg aztán fel voltak háborodva és kártérítést követeltek. :) azért az a 12% az sem lenne semmi!!
join your life, join your bike