Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Globális felmelegedés

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1666 hozzászólás a témában

lacley++

lacley++

törzsvendég

• fórumtag
  • 468 hozzászólás
En csak kis amator vagyok, csak azt tudom mondani, amit eddig lattam. Peldaul voltunk egy farmon itt Daniaban, ahol ugymond fenntarthato erdogazdalkodast folytatnak. Ez csak annyirol szol, hogy bemegy a szakember az erdojebe, kijelol 18 darab fat mondjuk szerte az erdoben, amiket kivagnak mert vagaserettek, aztan feldolgozzak, eladjak. Ezzel "lukat" vagnak a lombkoronaba, es eselyt adnak a fa sarjhajtasainak, amik igy fava serdulnek szep lassan. Nincs palantazas, tarvagas, vegyszerezes, gyomirtas, semmi. Csak a legkevesebb kontroll. Es lass csodat, mukodik. Lehet, hogy a termeszet eletkepes a mi toketlenkedesunk nelkul is?!
" Hogy nem kellenek ide nemzetek, Világ gépei, egyesüljetek, A gépnek nincsen múltja, se hiedelmei, Csak alkatrészei vannak neki"
ákos

Cykebona

Cykebona

vendég

• fórumtag
  • 35 hozzászólás
Üdv!

Lazus: Én is elolvastam kimerítõ hozzászólásodat. Egy kicsit kioktatónak éreztem a stílusod eleinte, meg az sem volt túl megnyerõ, hogy nem feltételezted az itteniekrõl, hogy végig fogják olvasni az írásod. Már bocs, de nem hinném, hogy az itteni társaság és közted akkora szakadék lenne, mint amekkorát - szándékosan vagy sem - sikerült kihangsúlyoznod. Ennyit a stílusról.
De ne érts félre, én csak örülök neki, hogy a fórumon olyan kaliberû szakemberek is hozzászólnak a témához, mint te, kell a szkmai kontroll. A végén feltett kérdéssel kapcsolatban írj valami bíztatót légyszíves! :)

Az erdõkkel kapcsolatban tehát lehet, hogy az lesz a megoldás, hogy a mostani, nagyjából egyszerre elöregedõ állományt hosszabb idõ alatt, idõben eltolódva pótolják? Akkor csak azt sajnálom, hogy pont abban a korban élek, mikor egyszerre sok eredõ lett vágásérett. Utálom látni közel száz éves fák feldarabolt törzseit. Sajnos olyankor az észérvek, és a forintok nem vígasztalnak. Az sem, ha az erdõgazdasági Rt. vezérigazgatójának új Toyota Land Cruiserén megcsillanó napsugarat látom.
Biztos, hogy megvannak a fenntarthatósági alapelvek, és hogy ismerik is õket az erdészek, de nem hiszem, hogy a rövidtávú érdekek és az egyre több kopár, vagy derékig érõ erdõvel borított hegyoldal közt nincs összefüggés.
Na mindegy. Ha valaki kötõdik az erdõhöz, és ismeri az érzést, hogy milyen egy gyerekkor óta ismert, szép erdõ helyén tarvágást találni, :cry: az érti, hogy mire gondolok. Remélem, nem gond, ha az ész mellett a szív is megszólal a fórumban.;)

Mi a helyzet az energiaerdõs, energiafüves törekvésekkel, vagy a biodiesellel? Elõnyökre, hátrányokra lennék kiváncsi, illetve hogy lesz e belõlük valami. Írjatok professzorok!
Csõ!
Kerékaláteszlekvárosmajorrsövénynélküliliputcaseprõzsehordóanyókalács:lick:

lacley++

lacley++

törzsvendég

• fórumtag
  • 468 hozzászólás
akkor most cinikus leszek:chin: Miert kellene beleszolni a vilag sorsaba? Hiszen nagyszeru mernokembereink vannak, akikre nyugodtan rabizhatjuk az eletunk, es akik mindig kifogastlan munkat vegeznek, es soha semmit nem hibaznak? Ok tudjak , mit kell es mit lehet tenni a folddel, es csak eletunk jobba tetele lebeg a szemuk elott.

Hat igen, erdemes egy-ket majaki kep tarsasagaban eltoprengeni azon, hogy ez tenyleg kell-e nekunk. Erdemes azt is elkepzelni, hogy mi lenne, ha mondjuk a te falud melle pakolnak le azokat a cuccokat. Nem hiszem, hogy lelkesitene az a tudat, hogy "legalabb amig hasznaltak azokat a futoelemeket, addig occso volt nekik a villanyos aram."
" Hogy nem kellenek ide nemzetek, Világ gépei, egyesüljetek, A gépnek nincsen múltja, se hiedelmei, Csak alkatrészei vannak neki"
ákos

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2.025 hozzászólás
Akkor átküldöm most
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

schnellthomas

schnellthomas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.671 hozzászólás
Nem tudom Paul,tényleg nem tudom, hogy mit higyjek ennek a világnak!!!
Paul még mindig nem jött meg a kép amit küldtél,vagy még nem küldted el?

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2.025 hozzászólás

Emberek mi történt?melegetek van?ennyire?a totális felmelegedés még odébb(vagy odább?)van!!A Föld sorsa van a kezünkben és nem szabad hagyni hogy kicsússzon a kezünkbõl!!!

Szvsz a Föld sorsa a kezüKben van, és nem fogják hagyni, h kicsússzon a kezüKbõl...összeesküvés-elmélet :scared:
:D
Na de most komolyan: te még tényleg hiszel abban, h bármi beleszólásunk lehet a Föld sorsába??? Gyûjtünk 1millió aláírást (jó legyen 1 milliárd), és Bush lemond, de elõtte aláírja a Kiotói egyezményt? Az amcsik pedig a MÉH-be viszik a benzinfaló nagyvasaikat és átnyergelnek bringára, meg toyota priusra?
:clap:

paracelsus

paracelsus

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás
Majak

és mivel a Blahán indiánok is szoktak zenélni, az internetcímben pedig nincs ékezet, ezért azt hittem, hogy õk maják :)))) , és a Greenpeace hozta õket zenélni. de a maják már kihaltak, nem??
Majak története viszont szintén szomorú, érdemes beleolvasni.

vendég_fac€_*

vendég_fac€_*
  • vendég
hah
jó lenne ha a kezünkben lenne...
nemhiszem

schnellthomas

schnellthomas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.671 hozzászólás
Emberek mi történt?melegetek van?ennyire?a totális felmelegedés még odébb(vagy odább?)van!!A Föld sorsa van a kezünkben és nem szabad hagyni hogy kicsússzon a kezünkbõl!!!

lazus

lazus

vendég

• fórumtag
  • 112 hozzászólás
Volt az Egyetemen egy vita az atomenergiáról, ahol jött a Greenpace holland fõnöke, a BME Atomenergia tanszék egyik fejese, meg még néhány szakértõ, mindkét oldalról. A pro oldal korrekt vitaindító elõadásokat tartott, kivetített dolgokat, konkrét számokat, példákat mutatott. A két ellenzõ pedig csak beszélt a mikrofonba, semmit sem vetített ki, nélkülöztek minden konkrétumot. Az viszont tény, hogy a grenpaces csávó nagyon lelkesítõen beszélt, ha nem értettem volna a témához, bizony meggyõzött volna.. :)
Persze el kell ismerni, hogy néha azért igazuk van, csak nem biztos, hogy annyira, és olyan módszerekhez kell folyamodni. Pl Németországban a sinekhez láncolják magukat, hogy az atomhulladékot szállító vonat haladását lassításk (megakadályozni úgysem tudják). Aztán meglepõdtek, amikor egyiküket kettévágta a vonat. :)
Az erdész ismerõsöm szerint a falopásban a renõrök is benne vannak, mert az erdészek által kivágott fák meg vannak jelölve. Szólt a rendõröknek, hogy ha faszállító autót (zsuk, lada, stb) látnak, állítsák meg, mert 99%, hogy lopott a fa. De azok nem állítják meg! Gyanús...

husevotelefonfulke

husevotelefonfulke

visszatérő

• fórumtag
  • 2.369 hozzászólás
A Blahánál van most valami Greenpeaces sátor felállítva.

vendég_fac€_*

vendég_fac€_*
  • vendég
csak néha túlzásbaviszik és az emberek emiatt nem állnak az oldalukra mégcsak el sem gondolkoznak a dolgokon hanem kategórikusan elutasítják azt:(
más
Sajóbábonyba jöttek greeneacesek tüntetni meg kerítéshez kötözni magukat, pár éve. Annyira nem zavart,tegyék.
DE az marhára, hogy ki volt hangsúlyozva, hogy nemzetközi a társaság, mármint a jelenlévõk, jöttek vagy 5 országból köztük a nagykörnyezetvédõ Romániából is.
vazze
ez angyon fel...... szóval húzott
Kiírtják a Tiszán élõvilágát uánna meg 1 évvel vanképe itt tüntetgetni. Tüntessen otthon aztán ha ott minden Ok jöhet ide is nyugodtan.

lacley++

lacley++

törzsvendég

• fórumtag
  • 468 hozzászólás
Azert a greenpeace mogott eleg komoly szakertogarda all, en nem belyegeznem oket hiszteriakeltoknek. Az o tevekenyseguk szerintem pont arra jo, hogy az emberek felfigyeljenek a problemakra, es kicsit elgondolkozzanak.
ákos

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2.025 hozzászólás

... akinek nincs pénze fizetni, az kijár az erdõbe, és a fakitermelés után visszamaradt "hulladékot" ingyen összegyûjtheti, és tüzelõanyaggal fizet. Egyébként ez az ingyen összegyûjtés itt is mûködik, csak nem használják ki, mert mindenhová bevezették a gázt. Aztán a falusiak meg nem tudják fizetni a számlát...

Ez tök jól hangzik, fõleg mert a fatüzeléssel csak annyi CO2 szabadul fel amennyit a fa megkötött, és úgyis visszakerülne a rothadás során (de javíts ki ha rosszul tudom). Itthon viszont csak olyan példákat láttam (fõleg Pilisben), h afromagyar úriemberek zöldkártyávan nyilván rendelkezõ 25 éves ZSUK típusú tehergépkocsival lopják a fákat az erdõinkbõl. Az erdészek ilyenkor sosincsenek ott, gondolom attól tarthatnak (joggal), h a fennt említett komancsok igazságérzetét sérteni fogja a bírságolás, ezért inkább a favágáshoz használt baltával próbálják elsimítani az ügyet. :rocketman

schnellthomas: ja, mingyá megy a mél a nagy képpel :)
1 régebbi HSZedhez: én meg 80valahány kiló vagyok, mégis egész jól viselem ha egy ujjnyi kötélen lóg puhos testem:D Hiszek a mérnököknek, meg az adatoknak, sokkal jobban mint egy atomvonat elé láncolt grínpísz aktivistának, aki csak pánikot kelt, mert kell neki a felhajtás. Sajnos mégis neki hisznek többen...

schnellthomas

schnellthomas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.671 hozzászólás
Tisztelt Lazus!
Valamennyit értek ehez a szélerõmûhöz és valóban túlterhelheti a hálózatot!De ha annyit telepítettek akkor bizti hogy lesz áram folyamatosan mert valahol mindig fú' a szé' :) Na mindegy!Én is végigolvastam és sokat tanultam belõle!!!Remélem mindenki aki végigolvasta így van ezzel!Végre valaki aki tényleg ért hozzá és nem azzal jön beszélgetni errõl amit éppen tud róla!
Hali mindenkinek!

lazus

lazus

vendég

• fórumtag
  • 112 hozzászólás
Egy délmagyarországi nagy húsipari vállalat megkeresett minket, hogy számoljuk ki, hogy megérné-e nekik biogázüzemet létrehozni. Megadták, hogy csak akkor érdekli õket, ha X kW-os teljesítményt tudnak csinálni. Hát nem jött annyi össze.
De jól látod, a jövõ szerintem is a decetrális villamosenergia-ellátásé. Ausztriában van rá példa, hogy a falu megcsinálta a maga távfûtését tüzifa alapon. akinek nincs pénze fizetni, az kijár az erdõbe, és a fakitermelés után visszamaradt "hulladékot" ingyen összegyûjtheti, és tüzelõanyaggal fizet. Egyébként ez az ingyen összegyûjtés itt is mûködik, csak nem használják ki, mert mindenhová bevezették a gázt. Aztán a falusiak meg nem tudják fizetni a számlát...

vendég_fac€_*

vendég_fac€_*
  • vendég
én is elolvastam a kis novellád:)
jah és én is szakítottam már el rendeltetés szerû használat mellett...

lacley++

lacley++

törzsvendég

• fórumtag
  • 468 hozzászólás
pont errol -marmint a biogazrol- irok most dolgozatot. Igaz, itt Daniaban 52 millio malac el es nagyon sulyos tejtermelesuk is van, szoval a farmerek nem tudnak mit kezdeni a tul sok tragyaval. Viszont olvastam arrol is, hogy az emberi tragya es a szennyviz, meg a haztartasi hulladek is alkalmas biogaz-eromuvek uzemeltetesere. Nem mondom, hogy ez a vilagmegvaltas, de falvak, kisebb varosok energiaellatasat talan meg lehetne oldani belole. Utana kellene szamolni az illetekeseknek. Talan akkor nem a Dunaba menne a trulyi, meg nem az ulepitokbol parolognanak szanaszet az uveghaz-hatast kivalto gazok....
ákos

lazus

lazus

vendég

• fórumtag
  • 112 hozzászólás

ja, most olvasom, hogy a biogaz olcsobb, mint a nuklearis energia.:(

Ez igaz! De biogázzal csak pár kW (MW)-os erõmûvet tudsz meghajtani, nincs annyi tehén, disznó, stb Európában, amennyinek a trágyájával egy paksi blokkot ki lehetne váltani!
Egy biogáztelepnél nincs (szinte) semmiféle biztosnági rizikó, nincs végtermékelhelyezési gond, viszont nincs igazán nagy mennyiség sem.
Egy érdekesség:
A dunakeszi hulladéklerakóban keletkezõ biogázt összegyûjtik és elfáklyázzák. Nem éri meg nekik beépíteni egy gázmotort, mert annak csak az elektromos áramát tudnák hasznosítani, a hõt nem. Illetve a hõvel tudnák serkenteni a biogáztermelést, amivel több felhasználhatatlan hõt tudnának termelni... érdekes egy világ ez!

lacley++

lacley++

törzsvendég

• fórumtag
  • 468 hozzászólás
ja, most olvasom, hogy a biogaz olcsobb, mint a nuklearis energia.:(

www.edu.pe.ca/agriculture/biogas.pdf
ákos