Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Globális felmelegedés

- - - - -

• Please log in to reply
1666 replies to this topic

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
ilyen még komolyan létezik?!
persze ezt elfelejtik a zöldek ellenezni,miközben az igazából ilyen téren sokkal egyéb erõmûveket meg folyton támadják:-\
mondjuk ehhez kellenének a háttérinformációk is:(

brumbie

brumbie

vendég

• fórumtag
  • 143 posts
Megosztanám veletek egy szörnyû "élményemet" a témában.
Mérnök vagyok ... erõmûvi vonalon, szerencsére csak mûszerekkel és irányítástechnikával foglalkozom.
Szóval lesz egy "biomassza" projekt mihez megnéztünk egy már mûködõ mûvet.
Fatüzelés ... ilyet elõtte még nem láttam. Gyerekek óránként 120-150 tonna öles, nem hibás (tehát nem korhadt, fagyvert stb.) nemes fát aprítanak fel 5 forintos méretûre!!!!!
Ekkora méretben kettõ üzemel az országban tudtommal ... most készítik elõ a harmadikat.
Az egyikhez sikeresen kiírtották a fél Mecseket, a másikhoz a fél Bükköt.
Az új beszerzési forrás Ukrajna a Kárpátokból. Gratulálok. És ezt még támogatta is Állambácsi/EU.
Ez emberiség elleni bûn! Ennyit tudok csak mondani ... szörnyû volt látni.

lacley++

lacley++

törzsvendég

• fórumtag
  • 468 posts
Hali!

Bocs, nem olvastam eléggé vissza, ezért nem tudom, hogy került szóba a biodiverzitás, génmanipuláció, stb. Szeretném azért felhívni a figyelmet, hogy a keresztezés és a GMO közé ne tegyünk egyenlõségjelet. Az elõbbi gyakorlatilag arról szól, hogy két növényt egymás mellé teszünk (illetve mesterségesen megporozzuk), míg az utóbbi esetben beleavatkozunk a növény génkészletébe azzal, hogy idegen DNS- darabokat juttatunk a növénybe.
A keresztezés elfogadott módszer, az ökológiai (bio) gazdálkodásban engedélyezett, míg a GMO tilos.
" Hogy nem kellenek ide nemzetek, Világ gépei, egyesüljetek, A gépnek nincsen múltja, se hiedelmei, Csak alkatrészei vannak neki"
ákos

B.B.B

B.B.B

vendég

• fórumtag
  • 47 posts
Ha szólnál nékem is
, ottlennék én is
:scared:
:peace2: Kiss Me Now , Kill Me Latter:peace:

Hápi

Hápi

törzsvendég

• fórumtag
  • 952 posts
Akkor lesz! Szupi! Én megyek tuti, csak szólj idõben.

"A kerékpáros nem az autós ellensége, hanem olyan autós, aki már megtette az elsõ lépést a jó irányba!"(Karlovitz K.)
Rákosmente KerekSE;

lazus

lazus

vendég

• fórumtag
  • 112 posts
Nem feledtem a jelentkezésed, de azért egy kicsit legyen jobb idõ... és nem a 2 jelentkezõre gondoltam negatív példaként.

Hápi

Hápi

törzsvendég

• fórumtag
  • 952 posts

Halihó!

itt én képviselem azt a réteget, aki tesz is valamit ezen dolgok fejlesztéséért, elterjesztéséért.
...
Biomasszatüzelés. Sírtok, hogy elfogy az erdõ, hiába a tény, hogy az erdõk mennyisége folyamatosan növekszik. Az erdészekkel megbeszélt konzultációra meg nem vagytok hajlandóak eljönni.

Erre az erdészes megbeszéléses dologra én jelentkeztem, de semmit nem hallottam róla azon kívül, hogy lesz vmikor. Nehogy már ne tudjunk összeszedni pár embert! Tényleg meg kéne szervezni.

"A kerékpáros nem az autós ellensége, hanem olyan autós, aki már megtette az elsõ lépést a jó irányba!"(Karlovitz K.)
Rákosmente KerekSE;

B.B.B

B.B.B

vendég

• fórumtag
  • 47 posts
Bõst sajna már elcseszték , ez a belemenös visszatáncolós balhé ... miért nem lehetett tényleg végigvinni ... , én csak nemrégen vagyok itt úgyhogy nem tudtam a vitárol , ami sajna tényleg olyan hogy aki ért hozzá hiába mondja ...
Az rendben hogy kis hazánkban telepitenek ill. az erdõgazdálkodásba még nem szól bele a kemény politika , tõke , de sajna máshol / itt délámerikára gondolok / csak az üzleti érdek számit :( .
biodiverzitás - régen is volt vetésforgó stb a paraszt élni akart és a fiait és életben tartani , nem volt sajátmaga ellensége , használta és nem kihasználta a földet . Mondjuk ha az ember egy virushoz hasonlit a földön akkor ez a bõrgomba megfelelõje nemistudom mi a jó .
he he olyan mint a génkezelt élelmiszer -> eddig mit csináltak a termelõk ? keresztezték a jó fajokat és lõn jobb ez mi ha nem génmalipuláció , na persze a tisztán laborban elõállitott élelmiszer brrrrrr :scared:
/ hogy honnan jött a párhuzam nemtom :) /
A szélerõmü meg csak nem lehet olyan rossz , no persze nem egy nagy városnak ...
Sajna én is csak morzsákat csipegetek . Össze kéne szedni a sok apróságot és seggbe rugdosni az olyan lustákat mint én is !
Más : úgy hallottam Torontóban / nem biztos / hidrogén üzemû buszok járnak , nemtom hogy pontosan milyen . Valaki tud errõl valamit ?

lazus

lazus

vendég

• fórumtag
  • 112 posts

Az a fõ kérdés hogy a döntéshozók miért nem hoznak döntéseket ?
[...]
De én akkor is optimista vagyok mert nem tudom elhinni hogy ennyire felelõtlenek legyenek az emberek , csak fel kéne világositani a többséget , még nem lett mindenki teljesen zombi !

Halihó!

itt én képviselem azt a réteget, aki tesz is valamit ezen dolgok fejlesztéséért, elterjesztéséért. De még ezen a fórumon is ellenállásba ütközöm, pedig Ti mindannyian zöldek vagytok.
Lássuk csak, pl vízerõmû. Sok szakmai érv szól Bõs-Nagymaros mellett, ellene meg csak politikai. Legalábbis én szakmai érvet még nem hallottam ellene. Tavaly meghívtalak titeket egy vízerõrõl szóló vitára, senki nem jött el... ott volt mindkét oldal, mindenki eldönthette (volna) kinek hisz.

Biomasszatüzelés. Sírtok, hogy elfogy az erdõ, hiába a tény, hogy az erdõk mennyisége folyamatosan növekszik. Az erdészekkel megbeszélt konzultációra meg nem vagytok hajlandóak eljönni.

Biodízel: a szántóföldek biodiverzitását féltik emiatt.

Szélerõmû (amellett, hogy energetikailag egy nagy nulla) már a zöldek is kikezdték.

Szóval meg lehet nyugodni, nincs olyan megoldás, ami mindenkinek tetszene. Sajnos lehetetlen feladatot kérsz a kutatóktól...

B.B.B

B.B.B

vendég

• fórumtag
  • 47 posts
Az a fõ kérdés hogy a döntéshozók miért nem hoznak döntéseket ? Én azt gondolom hogy minnél magasabb szintre kerül valaki az annál felelösebb , hozzáértöbb ! Sajna õk nem igy gondolkodnak ! Miért fordultak meg a dolgok ? Nem tudnak utat mutatni senkinek mert csak arra gondolnak , hogy a megszerzett hatalmat meg kell tartani . A tudomány az átlag embernek annyi hogy sík képcsõ , új mobil , gyosabb proci /:)/ stb ! Betömik az emberek száját , fejét sok szeméttel ! Milyen az értékrendje a többségnek / már ha van / ? Aki cselekedni akarna azt kigyúnyolják , elnyomják . A politikusok is csak bábok a multik kezében . Bocsi a negativ hullámokért :)
A csatornázási mûveknek + fizetünk hogy felhasználják és eladják saját hasznukra a szenyvizet . Úgy tudom nem is olyan régen növelték meg a napkollektorok áfáját . Csupa jó hír ! De én akkor is optimista vagyok mert nem tudom elhinni hogy ennyire felelõtlenek legyenek az emberek , csak fel kéne világositani a többséget , még nem lett mindenki teljesen zombi !

Hápi

Hápi

törzsvendég

• fórumtag
  • 952 posts
Mik ki nem derülnek: http://zoldtech.hu/c...09szennyviz?h=1
És amin már meg se lepõdök: http://www.radio.hu/...?cikk_id=170042

Rákosmente KerekSE;

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,275 posts
http://www.origo.hu/...15korszeru.html

de ne kezdjük újra a nagymaros vitát .....
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,651 posts
  • LocationRákosmente
Nem baj, majd megveszik a találmányát és jó mélyre elsüllyesztik valami fiók mélyére.

Aki másokat ismer, okos, aki magát ismeri, bölcs

Aki másokat legyõz, erõs, aki magát legyõzi, hõs

Lao-Ce

B.B.B

B.B.B

vendég

• fórumtag
  • 47 posts
Az rendben hogy etanolt fognak elõállitani , de ha beindul az üzlet mindenki kukoricát + cukorrépát ültet , gabona stb kell , ugyhogy mi következik ebböl , új termõterületek ! Irtsunk ki még egy kis esõerdõt dél-amerikában !!! A mélytengeri áramlatok kihasználása nem is rossz ötlet , az európai partoknál már nincsenek halászható vizek / túlhalászat , tengeri szemétlerakók ! / ugyhogy a darált tonhalkonzerv ára nem esik le :) . Van 1 amerikai fickó aki megépitette a vizhajtású autót , biztos hallottatok már róla , szóval autóban veszélyes a hirogént tárolni , mászkálni vele , de mi van a gyárakkal , ott nem lehetne ráálni , eddig úgy tudom a vizbontás volt iszonyú költséges mert csapvizet v természetes vizet nem lehetett bontani a bennük lévö sok cucc miatt , és ez az ember kitalálta hogyan lehet mégis csapvizet bontani úgy mint az õrült , sokkal kissebb energia befektetéssel !

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,275 posts
Mi lesz itt ha az olajnak vége?
VG Online
2006-02-13

Óriási hatással lehet nemcsak Európa energiapolitikájára, hanem egy sor, jelenleg halódó ágazatra is az a brüsszeli terv, amely az alternatív üzemanya-gok elterjesztését célozza. Mariann Fischer Boel agrárbiztos a tervet ismertetve aláhúzta: olyan mezõgazdasági terményekbõl és hulladékokból kívánnak minél több bioüzemanyagot elõállítani, mint például a cukorrépa, egyes gabonafélék vagy éppen az állati trágya. Az átállás kapóra jönne azoknak a gazdáknak (különösen a cukorrépa-termesztõknek), akiknek a közös agrárpolitika reformja miatt fokozatosan kicsúszik lábuk alól a talaj.
Fischer Boel reményei szerint 2010-ig 67 ezer új álláshelyet teremthet Európában a bioüzemanyagok térhódítása. Bár az ilyen számokat mindig tanácsos óvatosan kezelni, kétségtelen, hogy az öreg kontinens sokat nyerhet azon, ha itt elõállított nyersanyagokkal váltja fel a ma szinte kizárólag importból származó kõolajat. Ugyanez a felismerés vezette a svéd kormányt is, amely szinte pontosan a brüsszeli bejelentéssel egy idõben közölte: 15 év alatt teljesen olajmentessé teszi gazdaságát.
Az európai energiapolitika „zöldülését” persze naivitás lenne a környezetvédõk vagy a jövõjükért aggódó agrártermelõk sikereként elkönyvelni. Az olaj egyre drágább, és az utánpótlást egyre több tényezõ veszélyezteti – ebben a helyzetben csak a bolond nem kutat alternatívák után. Ám ez mit sem von le a körvonalazódó irányváltás kedvezõ „mellékhatásaiból”, a vidéki munkahelyek megõrzésébõl és a levegõ minõségének javulásából. Már ha lesz valami Fischer Boel tervébõl. (TG)

Kell az etanol!
VG Online
2006-02-13
A kõolaj drágulása, az orosz–ukrán gázvita, illetve más környezetvédelmi és gazdaságpolitikai tényezõk meglódították az etanol elõállításával kapcsolatos iparágak kibocsátóinak részvényárait.

Az energiapiacot restrukturálni hivatott, gazdasági és geopolitikai kényszerûségbõl, valamint környezetvédelmi szempontok alapján meghozott döntések – mint például az etanol, a bioüzemanyagok elterjesztését elõíró direktívák – jó ideje jelentõs erõsödést hoztak az ezen a területen termelõ kibocsátók részvényeinek.
A Concorde Értékpapír Rt. egyik, általa optimista forgatókönyvnek nevezett tanulmányában az új, biotrendbõl profitáló cégek között megemlíti a Tate and Lyle, az Agrana és a Südzucker cukorgyártókat, a legnagyobb, etanolt elõállító amerikai mezõgazdasági konglomerátumot, az Archer Daniels Midlandet (ADM), az Abengoát, Európa legnagyobb, etanolt gyártó hulladékhasznosítóját, az Angliában bejegyzett, de az Egyesült Államokban mûködõ etanolgyártó Renova Energyt, valamint az amerikai Pacific Ethanolt. Nemcsak az említett kibocsátók részvényeinek ára nõtt a tõzsdéken, hanem az árupiacon a cukor és a kukorica árfolyama is.
Nemzetközi elemzõk szerint az etanol egyik alapanyagának számító nyerscukor ára hamarosan meghaladhatja 25 éves csúcsát: a New York-i Árutõzsdén áprilisi határidõre szakértõk szerint 21 centre is nõhet fontonként. Az etanolt tekintve a világpiacot a kukoricából elõállított amerikai és a cukornádból készült brazil termék uralja. Brazília jelenleg cukortermelésének 52 százalékát fordítja etanolgyártásra, ez az arány 2003-ban 48 százalék volt – derül ki a londoni székhelyû Nemzetközi Cukorszervezet (ISO) adataiból.
Az ISO szerint a hordónkénti 46 dolláros olajárnál már gazdaságos az etanol üzemanyagként való felhasználása.
A bioüzemanyagok elterjedése csökkenti a függõséget a fosszilis tüzelõanyagok importjától, mérsékli az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Hazánknak is komoly elõnyökkel járhat a bioüzemanyag elterjesztése: az agrárminiszter nemrég közölte, hogy ennek gyártásával évi egymillió tonna gabonát lehet kivonni a piacról. Hazánkban a felhasznált üzemanyagokban a bioenergia 0,2 százalék, ám az uniós ajánlás két százalék.
Két hete az Európai Bizottság új uniós stratégiát fogadott el: 2010-re az energia 4,6 százalékát a bioüzemanyagnak kell adnia. George Bush amerikai elnök pedig közölte: 2025-re a közel-keleti olajimport 75 százalékát ki kell váltani etanollal és más energiaforrásokkal.
Az EU és az amerikai döntés újabb lendületet ad a bioüzemanyag-gyártásnak, s ez egyértelmûen meglátszik az ágazathoz kapcsolódó gyártók részvényárainak alakulásában. Az év elejétõl február 10-ig az Archer Daniels Midland részvényének árfolyama 24 dollárról 31-re, a Renova Energy 147 fontról 220-ra, a Südzuckeré 20 euróról 22-re, az etanol gallonja 178 dollárról 221-re nõtt. (SA)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,275 posts

Aztán rájönnek majd a zöldek, hogy azok a turbinák meg fejbekólintják a halakat...
Én támogatom ezen berendezések megvalósítását, metr ezekkel valóban lehet áramot szolgáltatni, nem csak akkor, ha kedvezõek a körülmények (pl fúj a szél, süt a nap)

és az a poén ezzel a 2 helyszínel kb meg is lenne oldva Mo. jelenlegi energiaigénye....

"A Bretagne partjaihoz közel egy 1000 és egy 2000 MW teljesítményû
erômû építése lehetséges. A Cotentin partja közelében 3000 MW teljesítmény
is elérhetônek látszik."

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
ez inkább dohogó topic:p
vagy globális felmelegedés=tavaszi felmelegedés?:)

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
Vazze ilyen gány idõt. Leesett egy rakat hó az elmúlt két hétben most meg minden tiszta redva. A beton még latyakos, a hegy meg kezd sáros lenni. Úr Isten most hol bringázakk. Neeeee......

lazus

lazus

vendég

• fórumtag
  • 112 posts
Aztán rájönnek majd a zöldek, hogy azok a turbinák meg fejbekólintják a halakat...
Én támogatom ezen berendezések megvalósítását, metr ezekkel valóban lehet áramot szolgáltatni, nem csak akkor, ha kedvezõek a körülmények (pl fúj a szél, süt a nap)

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,651 posts
  • LocationRákosmente
Ilyen van már Norvégiában is, nem?

Vagy valahol északon.

Aki másokat ismer, okos, aki magát ismeri, bölcs

Aki másokat legyõz, erõs, aki magát legyõzi, hõs

Lao-Ce