Jelentkezz be Regisztrálj

Globális felmelegedés
Írta 2006. október 13. - 13:17

Írta 2006. október 13. - 13:08

Írta 2006. október 13. - 11:46

Az index fõoldalán találtam:
http://index.hu/gazd...ag/arame061013/
Írta 2006. október 02. - 11:59

Írta 2006. szeptember 26. - 08:51

Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való
Írta 2006. szeptember 22. - 21:57

Írta 2006. szeptember 18. - 00:51

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."
"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]
Írta 2006. augusztus 28. - 10:28

Mi érdekes? Japánban minden év augusztusában 2 órás tûzijáték van. Én Fukuokában néztem az Ohari parkban. Ajánlom nektek is, igazi élmény.
A magyar az vacak ahhoz képest.
Ez smafu! Mikor még pécsen laktam, nem tudtam úgy megvacsorázni, hogy ne lett volna közben egy tüzijáték, néha egy idööben több is volt. Talán még most is tartják ezt a szokást, nem tudom.
Ha ezt mind összeadom, biztosan több mint az a vacak két óra.

Írta 2006. augusztus 25. - 15:57

A magyar az vacak ahhoz képest.
vendég_Charon_*
Írta 2006. augusztus 25. - 15:47

Írta 2006. augusztus 25. - 15:34

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"
Írta 2006. augusztus 25. - 15:21

You know: én vagyok rosszul összerakva, de soha nem mentem tüzijátokot nézni - amit ugye fööööööl az égbe' lõnek - tömegbe. Mindig távolabbról, maximum a legszélérõl néztük. És majdan a kölykökkel sem megyünk közelebb.
hát ez ahogy lereagálták az egészet - döbbenetes. én majdnem sírtam a röhögéstõl.
nekem az a véleményem az egészrõl, hogy az egész egy hihetetlen pech.
véletlenek- és elõre _pontosan_ nem kiszámítható események egész sora következett be. egy vihar ilyen is lehet - ezt nem tudom mér nem tudják elfogadni.
semmi extra nem lett volna, ha épp akkor nincs rossz helyen az a 1,5 millio ember + az a 4 szerencsétlen, aki meghalt.
most így alakult. ilyen erejû, sõt ennél nagyobb vihar, jégesõ is volt már és lesz is - magyarország természeti adottságai ilyenek.
ha idõben, komolyan vették volna a dolgot, akkor sem lett volna másképpen, mert Székesfehérvár magasságából 25 perc alatt ért ide.
ha légiriadót fújtak volna 1/2 9-kor pl., akkor az emberek talán 15 perc alatt elhiszik, hogy ez komoly, aztán 1,5-2 óra alatt talán hazacammogtak volna.
tehát tökmindegy - ez egy k**va nagy pech volt.
ezek a majmok meg felelõst keresnek
Írta 2006. augusztus 25. - 15:02

Írta 2006. augusztus 25. - 11:09

"Azt kéne már megérteni, és a "zöldekkel" ez a legnagyobb bajom (nem Rád értem), hogy a mostani szituból kell kiindulni, abból amink van. Az emberiségnek baszott nagy az energiaigénye, és ez egyre nõ, a tudomány pedig nem tud lépést tartani ezzel."
De akkor mi a megoldás? Növeljük az "energiatermelést", vagy fogjuk vissza a felhasználást?
Mind a kettöö járható útnak tüünik, de nekem úgy tüünik az emberiség az elsööt választotta.
Ebbe a mostani helyzetbe valahogyan belekeveredtünk, valahonnan indultunk, és ide érkeztünk, most látjuk hogy gond van (az igazat megvallva voltak akik már régen is látták, de a többség csak most kezd feleszmélni). Ha ezen az úton megyünk tovább még nagyobb gond lesz. Akkor is azt fogod mondani, hogy induljunk ki abból amink van? Vagy eszedbe jut majd, hogy nem lett volna muszáj erre jönni?
Szerintem a "zöldek" azt mondják, hogy ne menjünk tovább ezen az úton, még akkor sem, ha ezt már ismerjük és sokkal könnyebb lenne változatlanul folytatni.
Írta 2006. augusztus 25. - 10:27

a gyakorlatban vajon itt is a közeli /távolabbi/ erdõket fogják eltüzelni ? -mint a már müködõ biomasszára álított erõmûvi blokkokban -
vagy mint itt :
http://www.mfor.hu/c...le=29194&pat=14
Írta 2006. augusztus 25. - 00:30

Látom mégmindig nem nagyon vagy képbe. Megnyugodhatsz, jópár tudós igyekszik azon hogy alternatív megoldásokat találjon, de a dolog azért nem olyan egyszerû, hogy összegyûjtöm holnap az összes autógyár mérnökét, aztán megmondom nekik hogy "gyerekek, mától új project van, csináljatok olyan motort, ami nem szennyez, de ugyanúgy megy mint egy V8-as!"....
En azt mondanám, hogy nem kellene a kööolajra alapuló energiatermelésbe (motorok fejlesztésére, eröömüüvek építésére) beleölni a pénzeket. Ezek helyett inkább valami teljesen más alapú technológiá(ka)t kellene kifejleszteni.
...
A kööolaj alapú energiatermelést viszont le KELL váltani, mert megmérgezi a bolygót.
Most is csak azt tudom mondani, hogy nem temetnéd a dízelmotort, ha egy kicsit is utánaolvasnál. Azt kéne már megérteni, és a "zöldekkel" ez a legnagyobb bajom (nem Rád értem), hogy a mostani szituból kell kiindulni, abból amink van. Az emberiségnek baszott nagy az energiaigénye, és ez egyre nõ, a tudomány pedig nem tud lépést tartani ezzel.
Senki nem tudja mivel mennek majd az autók 20 év múlva, több téren folyik a fejlesztés, és egyelõre egyikre sem lehet azt mondani hogy "kuka".
Írta 2006. augusztus 24. - 21:47

Én az alföldön éltem, tavalyig, de azt tudom, hogy annyi akácerdõ nem létezik az országban. Az energiafû már hamarabb elképzelhetõ, de a homok nem alkalmas annak a termesztésére. Az akác 30.40 év alatt van kész. Nem tudod megoldani az egész fûtési problémát vele. Ráadásul a szalma, energiafû sok energiát tartalmaz, verseng az akáccal. És természetesen nálunk nagyon sok a szabad hely. De magyarázd ezt pl a japánoknak. Röhögni fognak, az biztos.
Továbbá, államilag támogatják a befektetést, vegyél 3 hektár földet hogy legyen egy helyen, telepítsd be, tartsd karban, stb. Ezenfelül álljon a pénzed benne 20 évig. Ha számolsz, akkor manapság nem sok olyan embert találsz, aki ezt meg fogja csinálni. Mondd, ha nincs igazam, de én nem úgy láttam, hogy akik a földmûvelésbõl élnek, azok ezt megengedhetik magukat, pedig benne éltem.
1 hektár, nem sok háznak elég egy kemény téli szezonban. És persze csináld meg ezt városban. Ma az EU szabványok miatt, hatalmas kéményeket kellene csinálnod.
Geotermikus energia az pedig szép, mert nálunk magas a geotermikus gradiens. De a rétegnyomást tartanod kell, amivel pedig pont ezt lehet elcseszni. Tetszik, vagy nem, a gáz marad egy ideig uralkodó, de világításra nem kifizetõdõ.
Írta 2006. augusztus 24. - 19:05

Írta 2006. augusztus 24. - 13:24

A lényeggel még mindig problémám volt. Ha utánajársz, akkor valahol szembe fog tûnni neked, hogy a födgáz szállítása majdnem ugyanolyan problémákat vet fel mint a hidrogén szállítása.
Amikor a gázcsöveket készítik, akkor olyan adalékokat tesznek bele, mely csökkenti a gázmolekulák diffúzióját a falon keresztül, a diffúziós úthossz megnövelésével, de a probléma nincs megoldva ezzel. Mesterséges öregÍtésnek teszik ki a csöveket ... stb.
A gáz ezért egyáltalán nem jó példa erre. És ha már földgázról beszélünk, akkor az is helytelen, mert az csak metánt tartalmaz leginkább. Az etán alkalmatlan vezetékes szállításra, azt eltávolítják, a PB-hez megy a maradék gáz.
Az áram viszont olcsóbb és ha atomenergiáról van szó, akkor nem is annyira vészes a környezetszennyezés.
Írta 2006. augusztus 24. - 11:48

Nem dícsérem a földgázt. Sem a hidrogénautókat.
Azt állítom, hogy a jelenleg alkalmazott föö energiaforrás (kööolaj, és származékai, ide értve a földgázt is, sööt mielöött valaki felhozza, a kööszenet is ide sorolom), és a rá épülöö szinte összes technológia gyakorlatilag mostanra evolúciós zsákutcává vált. (ahogy valaha azzá váltak a gázlámpák).
Miért?
Mert a készletek végesek. Igen, senki nem tudja mennyi van még belöölük, de ez több problémát is felvet.
Ugyanis a kööolaj az alapanyaga például a müüanyagoknak, amik nem csak a PET palackokat jelentik, de egy rakás olyan dolgot is, amikre tényleg nincs jobb anyag.
Erre mi most elégetjük motorokban, mert szeretjük a kényelmet, és egyedül ülünk a dugókban a két literes merciben.
Ha jó sok van még belöölük, akkor nem kell aggódni, lesz még 100 év múlva is dieselmotor a seggünk alatt, csak éppen addigra már szériatartozék lesz az oxigénpalack a kocsikban, mert a városok levegööje mérgezöö lesz.
Lehet választani, melyik a jobb.
En azt mondanám, hogy nem kellene a kööolajra alapuló energiatermelésbe (motorok fejlesztésére, eröömüüvek építésére) beleölni a pénzeket. Ezek helyett inkább valami teljesen más alapú technológiá(ka)t kellene kifejleszteni.
Olyan a helyzet mint kb. a századforduló elöött volt. Akkor egyeduralkodó volt a gázlámpás világítás, és akárkit kérdeztél volna, senki meg nem mondja, hogy az új technológia (villanyáram) majd valamikor le fogja váltani.
Igazából nem KELLETT volna leváltani, mert jól müüködött, és a gázhálózat a mai napig jól müüködik, de jött egy jobb technológia, és leváltotta.
A kööolaj alapú energiatermelést viszont le KELL váltani, mert megmérgezi a bolygót.