Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Túrák Magyarországon

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
18580 hozzászólás a témában

Saladin9

Saladin9

vendég

• fórumtag
  • 26 hozzászólás

"Az erdészetek egyre jobban ki vannak bukva a terepbringások áldatlan dolgai miatt. Ezért van már szinte minden erdészeti és természet - gazdálkodási területen tiltva a bringázás."

Igen, ez így van, hogy szinte mindenhonnan ki vannak tiltva a terepbringások. Csak azt nem értem, hogy miért, mi kárt tesz az az erdõbe, aki felteker a turista úton, és X idõ múlva visszagurul rajta...
Az meg hogy gáz sprével lefújnak, és leszednek a biciklidrõl, mindezt azért hogy megállj, lehetne ezt kulturáltabban is. Minden esetben én ezt a helyetekben nem hagynám annyiba:)

A természetvédelem egy új módszere szerint értékelnek minden terhelõ tényezõt, ami elõfordul a területükön. Ebbe a turizmus, kerékpározás, motorozás, autózás, sprottevékenység, vadorzás, növénygyûjtés, gombászás, és legújabban a fatolvajlás is benne van. A turistákkal kapcsolatban kiemelten említik az élõhelyek fõleg zaj alapú terhelését. Mivel a turisták beszélgetnek gyaloglás közben, és ez elriasztja a fészkérõl a Bödönfejû Hupikék Kanrigót. Az erdõben kerékpározók a turistákhoz képest legalább tízszeres zajterhelést jelentenek, valamint az utakról letérve, a talajrongálodás, faunaterhelés (letaposott zõd), és fokozott szemétképzõdést jelentenek. Gondolom, ti is kerékpárral hordjátok a bezsákolt szemetet az erdõbe. Mindegy. A lényeg, hogy ha az erdõbe mész, annak hatása van az erdõre. És ez rossz. (szerintük) Ha tehetnék, a vadászaikkal kilövetnék az összes bringást, mint a veszett kutyákat szokás. Ez különösen igaz Aggtelek környékére, ahol az ANP igazgatója csak azokat tûri meg az erdõben, akik ott születtek, ott laknak, és van fura latin nevük.
És van a bringázásnak még egy vetülete. A gyalogos "ágazat" nem csipázza a bringásokat a turista utakon. Van is erre szabály, ami szerint tilos a jelölt turista utakon kerékpározni. Magyarázat: nem alkalmasak erre, veszélyt jelent a gyaloglókra, és a turista utak egy része olyan helyen halad át, ami mindennemû közlekedési eszköz elõl szigorúan el van zárva. A bringa közlekedési eszköz. Az új közlekedés szabályozás alapján, ha megfognak az erdõben, az bizony a bringádba is kerülhet. Idáig jutottunk. Persze, minden normális, erdõkedvelõ bringás tiltakozik ez ellen, és ezért kijelöltek néhány erdei, jobb minõségû utat, ami "Erdei kerékpárút" elnevezést kapott. Véleményük szerint ezzel kell beérnünk, méghozzá májustól szeptemberig, mivel ezek is idõszakosak. De, még ezt is korlátozhatja a terület kezelõje, ha az Erdei Zsiráfnyakú Fuszujka az út mellé költ. Javaslat: vegyél egy szobabiciklit, tedd a TV elé, és tegyél be egy természetfilmet tekerés közben.
Tipli burnyák!

Ronin

Ronin

törzsvendég

• fórumtag
  • 844 hozzászólás

HHH-ról a vitorlázó repülõtérre melyik úton lehet letekerni?

Ha a hegy tetejérõl startolsz, akkor a legrövidebb ha elindulsz a repülõtér irányába (azt fentrõl látod merre van) a köves lejtõn, majd a lejtõ aljánál a legelsõ jobbos ösvényre fordulsz, azon le az erdõ széléig, onnan meg balra fordulsz, kicsit még gurulsz az erdõszélen és akkor már láthatod is a repteret újra. Van egy csomó ösvény, becélzod a repteret és azon mész le amelyik a legszimpatikusabb. Szerintem 3 km és 10 perc lehet az út fentrõl le.

Adorján

Adorján

vendég

• fórumtag
  • 245 hozzászólás
HHH-ról a vitorlázó repülõtérre melyik úton lehet letekerni?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Egy kis történet mára:
"Sziasztok!
.. ZÖLD ruhás rambó , bátor fickó mert kb 40 km/h val mehettem ,szóval bõven átléptem a megengedett sebességhatárt, na szóval elém ugrott lerángatott a bringáról és képen fújt gázsprével... teszem hozzá ,hogy elötte nem szólított fel hogy szálljak le, nem igazolta magát és ami a leg bunkóbb volt az ,hogy nem köszönt.
Az elöttem haladókat már földre teperték és egy másik bringás társamat is lefújták, õ a földön fetrengve kínlódott.

Az sajnos tiszta, hogy ezeket a srácokat felelõsségre fogják vonni, viszont ahogy a felügyelõk eljártak az kimeríti "a hatalmával visszaélve történt önkényes veszélyeztetés" fogalmát. Megállíthat, sõt ilyenkor meg is kell állítson (az õ fogalmaik szerint) de nem veszélyeztethet.

Nekik joguk van bizonyos dolgokhoz DE NEM EHHEZ ! Az eljárás módja miatt feljelentést lehet tenni, ha lehet ügyvéd segítségét kérve, különben hamar megmagyarázzák egy laikusnak, hogy "jogos volt az a mód" ami pedig nem volt jogos. A jogi szakértõ viszont tudja a szituációt /amit pontosan elmondasz neki/ ismeri az idevágó pontos törvényt amire hivatkozhat. Sõt még az ügy elindítása elõtt esetleges kellemetlen csalódástól is meg tud védeni, ha mégis ott a helyén lett volna valami ami itt kicsit másképp hangozna el.

Szóval ha tényleg igazatok van, ami nagyon erõsen valószínü, akkor a zöldek büntetésre számíthatnak szándékos veszélyeztetés miatt, az eljárás foganatosításának módát tekintve, feltéve ha a feljelentést megteszitek.

A másik, lassan nem szabad spray vagy gázfegyver nélkül az erdõbe menni, mert mi van ha mások támadnak meg, mondjuk nyolcan boxerekkel ? ..igaz gáz-risztó fegyver is csak magánterületen tartható/viselhetõ tudtommal.

A szöges léc is csak akkor ér valamit a bringa ellen ha nem defekt védõ lötyivel van megoldva a kerék defektvédelme.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Szabii

Szabii

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 hozzászólás
"Az erdészetek egyre jobban ki vannak bukva a terepbringások áldatlan dolgai miatt. Ezért van már szinte minden erdészeti és természet - gazdálkodási területen tiltva a bringázás."

Igen, ez így van, hogy szinte mindenhonnan ki vannak tiltva a terepbringások. Csak azt nem értem, hogy miért, mi kárt tesz az az erdõbe, aki felteker a turista úton, és X idõ múlva visszagurul rajta...
Az meg hogy gáz sprével lefújnak, és leszednek a biciklidrõl, mindezt azért hogy megállj, lehetne ezt kulturáltabban is. Minden esetben én ezt a helyetekben nem hagynám annyiba:)

Saladin9

Saladin9

vendég

• fórumtag
  • 26 hozzászólás
Hasonló sztori: Kinizsi 100 -> bal térd "fehér", normális vs jobb térd piros, tapinthatóan meleg, mozgáskitérési korlátozottság, kattogás, nyomásérzékeny izületi tok, és mozgásra enyhe fájdalom. Ez 2009. Azonnal elkezdtem szedni a Proenzi 3-at, és kenni a Proenzi3 krémmel. Ez mellett két hónap csökkentett terhelés: no bringa, csak séta. A krém hamar lehúzta a gyulladást, de ha idõ elött terheltem, azonnal visszajött. Némi netes tanulmányozás: Ha nagyon fáj: borogatás, de ez csak tüneti kezelés. Ami meglepett: dietetikus - "Az izületek sokkal érzékenyebbek, ha sok vörös húst eszünk. Ez a húgysav miatt van. Ha sportolsz, feletsd el a vörös húsokat, a marhát, vadakat, lovat, a jó kis mekis hamburgereket. Ha izületi gyulladásod van, akkor egyszerûen tilos ami piros! Ja, és természetesen a spenót, sóska is. Mivel ezek sóska savat tartalmaznak, ami ugyanúgy az izületben köt ki."
Én ezeket betartom. Most, a legdurvább terheléskor se bukik ki se a térdem, se a bokám, se a csípõm. A Proenzi3-at azóta is szedem.
Tipli burnyák!

Saladin9

Saladin9

vendég

• fórumtag
  • 26 hozzászólás
De kíváncsi lennék az intézkedõk elmondására is! Mint minden ember, akit sérelem ért, ha fórumra kerül a véleménye, megpróbálja maga mellé állítani a köz véleményét. Ki ezt rondán, ki ezt kultúráltan fogalmazza meg. De ez a valóságtartalmon sokat nem változtat. A leírásban vázolt agresszió elég durvának tûnik egy intézkedés foganatosításhoz. Ha tényleg ez történt, annak oka lehetett. Például egy elõzõ sikertelen intézkedés, vagy komoly ellenállás. Vagy a kettõ együtt. Egymás közt vagyunk. Azt is tudjuk magunkról, hogy terepbringásként nem adjuk olcsón a bõrünket. Ez másokat irritálhat. Ha nincs hatékony fellépés, szinte lehetetlen egy jól bringázó, fiatal, erõs srácot elkapni sérülések nélkül.
Az erdészetek egyre jobban ki vannak bukva a terepbringások áldatlan dolgai miatt. Ezért van már szinte minden erdészeti és természet - gazdálkodási területen tiltva a bringázás. Az élet egyik alapszabálya, hogy ha figyelmen kívül hagyjuk a másik fél érdekeit, az rövid úton konfliktushoz vezet. Sajnos, sikerült elérnünk, hogy egy lapon emlegessenek bennünket a crossmotoros és quados rongálókkal. És egyre többször, egyre nagyobb súllyal fognak ellenünk fellépni. Mert védik azt, ami nekik fontos, és tesznek a mi szórakozásunkra.
Tipli burnyák!

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás
:confused: Ez kb. olyan mint amikor valaki 220V-ot vezet a kerítésébe a tolvajok ellen, és nem érdekli hogy agyoncsap-e valakit... :mad:

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Egy kis történet mára:
"Sziasztok!
Szomorú esemény történt ma (04.17) a Kõszegi-hg ben. Ezt az esetet fontos nyilvánosság elé tárni hiszen tudnotok kell mi folyik hazánkban és ,hogy mire számíthattok ha esetleg letértek az "kikövezett útról".
A történet röviden annyi, hogy a vasárnapi kikapcsolódás reményében felmentünk a hegyre ,hogy kikapcsolódjunk, jól érezzük magunkat és zúzzunk egy jót. A szokásos helyen össze is gyûltünk szépen, cirka 40 bringás jött össze, mivel szép volt az idõ. A gulyás szépen rotyogott a kondérban, hogy mire megéhezünk a bringázásban legyen mivel belakni.
10 óra környékén megindult a csapat egy része, szám szerint 9 ember, hogy elsõ körben bemelegítsen a pályán, (amit engedély nélkül építettünk, mivel nem adtak , pedig kértünk) a pálya elején semmi szokatlan nem tûnt fel, a talaj kiváló volt . Én mentem a raj végén, hogy zárjam a sort, kicsi elõnyt adtam az elöttem lévõnek mivel nem ismerte az ösvényt.
Az elsõ ugratónál halottam valami nem megszokott zajt, de úgy gondoltam, hogy csak turisták zajonganak, nem tartottam lényegesnek a dolgot, a következõ pillanatban mihelyst elhagytam az érkezõt egy ZÖLD ruhás vén fickó valamilyen szerszámmal (gereblye vagy ásó) hadonászik, 5 méterrel késöbb elém ugrik egy szintén ZÖLD ruhás rambó , bátor fickó mert kb 40 km/h val mehettem ,szóval bõven átléptem a megengedett sebességhatárt, na szóval elém ugrott lerángatott a bringáról és képen fújt gázsprével... teszem hozzá ,hogy elötte nem szólított fel hogy szálljak le, nem igazolta magát és ami a leg bunkóbb volt az ,hogy nem köszönt.
Az elöttem haladókat már földre teperték és egy másik bringás társamat is lefújták, õ a földön fetrengve kínlódott, Õ amúgy egy osztrák srác aki most volt elõször nálunk, fogalma sem volt hogy mi történik ráadásul a bringáját is lefoglalták. Azzal érveltek , hogy ellenálltunk szóval szerintük jogosan cselekedtek, úgy látszik nincsenek tisztában a jogaikkal. Megjegyzem, hogy ez a szituáció egy vizes árokban történ 1-1-5 méteres árokfal van jobbról balról, elöttem 6 bringás a földön, szeges deszka és kifeszített nylon kötéllel biztosították azt hogy meg ne lépjünk, a gázsprérõl nem is beszélek,szóval menekülésre esély és arra való szándék sem volt. Ezek az eszközök és magatartás egyenként is baleset és életveszélyesek ránk és tiszteletbeli "barátainkra " nézve is ,hiszen épp eszû ember nem ugrik a bringa elé és nem feszít ki kötelet nyak magasságban. Az tény ,hogy joggal állítottak meg, itt csak a módszerrel voltak komoly problémák, hiszen nem köztörvényes bûnözõk vagyunk hanem tisztes környezett barát sport emberek, persze ezt magyarázhatom egy modortalan beképzelt természetvédelmi õrszolgálati és terület fenntartási osztályvezetõnek, és szintén intelligens kollégájának aki természetvédelmi tájegységvezetõ akik soha nem sportoltak mert az káros a környezetre. A nyolc intézkedõ személy közöl csak kettõ érezte magát félistennek, a többi korrekt és megértõ EMBEREK voltak hiszen mi is úgy viselkedtünk ahogy az illik, ugyanis nem vagyunk „bunkó paraszt biciklisek” ahogy azt állítják. A kiérkezõ rendõrök is ledöbbenve látták a dolgokat és értetlenül figyelték az ZÖLDEK önkéntes akcióját.

Erre a dologra elöbb-utóbb számíthattunk, tisztában voltunk vele hogy nem teljesen legális amit csinálunk, de mivel nem adtak engedélyt és tárgyalni se voltak hajlandóak azért vállalnunk kell a felelõséget. Bár minden szabállyal és tiltással nem voltunk tisztában, tudom hogy a törvény nem ismerése nem ment fel a betartása alól de erre nem az a megoldás ,hogy lelöknek a bringáról olyan személyek akiknek ehhez nincs joguk. Remélem ez a történet elég ahhoz hogy elinduljon valami és elérjük azt ami az egész országban pár város kivétele nélkül folyik, hogy komprumisszumot kössünk a hatóságokkal , õk meg engedik, hogy sportolhassunk mi pedig tiszteletben tartjuk szabályaikat."

A sebesség mindent megold.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Béres Porcerõt szedek 2 hónapja,de csoda nem történt.

Jobban jársz, ha megmutatod egy hozzáértõnek!

OFF:
Ezeknek az izületi dolgoknak elég lassú a gyógyulása. Nekem tavaly õsszel kezdett egyre inkább fájogatni (bringán nem annyira), nem mentem dokihoz... aztán 1 kemény gyalogtúra betett neki -izület begyulladt, hetekig alig bírtam járni-:( ... 1 hónap pihi volt mire rendesen tudtam használni... utána újabb kemény gyalogtúra: izületnél nyomásra érzékeny... 2 hónap kényszerszünet :mad: >>> doki enyhe (2-es fokozatú) izületi probléma, asszimetrikus izület terhelés miatt (enyhe O-láB): 3 hónapos porcépítõ kúra (én GOOL glükozaminos port kaptam, teában nincs rossz íze). >fokozatosan terhelni, hogy még ne fájjon... 1 hónap után már intenzív sétát, illetve kissebb cipekedést is bírt... Két hónap után már könnyû gyalogtúrára mentem, városban óvatos tekergészés.

ON:
Most hétvége 3 hónappal a porcépítõ szedésének elkezdése óta: szombat aszfaltos Visegrád kör, Pilisen keresztül haza (combban izomláz, térd nem fáj! :D ) Vasárnap Pilisi terepezés, kemény emelkedõkkel (~850m/80km össz)... ma alig érzem a térdem! Very happy :D Még mindig nem tökéletes (oldal terhelést, csavarást még nem tolerálja, de bringázni már jóól tudok vele), de érzem hogy tovább javul... :)

Adorján

Adorján

vendég

• fórumtag
  • 245 hozzászólás

Jobban jársz, ha megmutatod egy hozzáértõnek!

TheKop

TheKop

törzsvendég

• fórumtag
  • 274 hozzászólás
You'll never walk alone!
„A fájdalom elmúlik, a gyõzelem örökké megmarad."

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9.190 hozzászólás

magyarul 3-4hét pihenés?:)
Vagy fossak 3-4hétig?

Tudom ajánlani az Animal Flex-et , vagy egyéb ízületvédõ cuccokat.
Sosem fostam ezektõl.

-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy

Hosi

Hosi

törzsvendég

• jóváhagyásra váró
  • 431 hozzászólás
Fosás, térdfájás, nem bírok lemenni a lépcsõn. Mi ez itt? Valami nyugdíjas osztálytalálkozó!?

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Vagy fossak 3-4hétig?

végülis a pihentetésre próbáltam utalni....:)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Adorján

Adorján

vendég

• fórumtag
  • 245 hozzászólás

Bocs az offért,de a "megfázott" térdre mi a megoldás? negyedéve küzdök vele...:(
Megfordult a fejemben hogy idén lerakom a bringát,igy csak szenvedés az egész,nincs benne semmi örömöm.

Két éve mûtötték a térdemet porcproblémákkal, nekem a doki javasolta a bicózást. Tekerés közben a térdem soha nem fájt még, de ha egy nagyobb lejtõn jövök lefelé gyalog, párszor muszáj megállnom! Ha gondolod elküldöm a doki számát.

geoff

geoff

törzsvendég

• fórumtag
  • 401 hozzászólás

cirka 70km-t mentem és a végére már nagyopn fájt,alig birtam tekerni....:(
Jövõhéten megyek,legfeljebb majd kiszállok valahol.50km -t tuti birni fog,a többit meglátjuk.

Nekem is ilyen gondjaim voltak, kb 50 km-t bírtam tekerni, utána már menni is alig (de csak az egyik térdem fájt). Elkezdtem szedni proenzi3-at õsszel (bármely más porcerõsítõ is jó gondolom), a következõ szenzonra lényegesen jobb volt, aztán rendbe jött. Hogy ettõl, vagy a pihenéstõl nem tudom, de nem is érdekel :) Ja és ami fontos, hogy hirtelen nem volt szabad terhelnem, szépen fokozatosan.

TheKop

TheKop

törzsvendég

• fórumtag
  • 274 hozzászólás
Vagy fossak 3-4hétig?
You'll never walk alone!
„A fájdalom elmúlik, a gyõzelem örökké megmarad."

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Bocs az offért,de a "megfázott" térdre mi a megoldás? negyedéve küzdök vele...:(
Megfordult a fejemben hogy idén lerakom a bringát,igy csak szenvedés az egész,nincs benne semmi örömöm.

nekem az segített (egyrészt lejjebb toltam a nyerget de az más tészta)
adott a doki condrosulfot, lett pár nap alatt olyan 3-4 hetes bélgyulladós fosásom tõle hogy minden gondom volt csak bringa nem. na akkor rendbe jött.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Láttam szépen elõl mentél, nem értettem a srácot a szökésével elõttetek mondjuk, s megdöbbentett, milyen bénán mennek az emberek lefelé - még nálam is. Viszont mi volt az a lazázás éppen akkor amikor találkoztunk? :D Nem tûnt valami vérgõzös 70-el veretjük feelingnek. (innen könnyû szövetelni :) )

Apropó, hanyadik lettél?

Mi a leszakadottak bolya voltunk. A srác nem szökött, hanem nem bírta a tempót az élbollyal. :)
Amikor találkoztunk éppen pihentem elöl, ez a második kör vége volt. :D Pont annyit mentem, hogy senki ne akarjon lószolni és egyben maradjon a boly, mert szükségem volt rájuk a következõ 20km-en, hogy pihenten érjek a hegyhez és megmutathassam nekik, hogyan tudok hegyre menni :P . Ez össze is jött. :)
Lefelé néhányan tényleg szörnyen mennek, én is vigyáztam nagyon, de így is elég durván feltartottak.
Nem tudom, nem lettem dobogós, valamikor majd felkerül az eredménylista a netre, akkor megtudom.

A sebesség mindent megold.