Jártam fent a HHH tetején. Megnéztem az új kilátót.
Folyamatosan rögzítette a kamerában lévő szenzor az adatokat, miközben jöttem le a hegyről.
Ahogy látom, fent kb 10 méterrel kevesebbet mutat a valódi hiteles magassághoz képest.
A HHH legmagasabb pontja a tengerszinthez képest 395 méter. A kamera itt 385 métert mutat, 10 méterrel kevesebbet (úgy tudom barometrikus, akkor ez előfordulhat). Szerintem ennyi még elfogadható.
Lent a Duna partnál, pontosan nem tudom hány méterrel van lejjebb a víz szintje a parti kerékpár úthoz képest, de az legfeljebb max. 10 méter lehet ahogy ott láttam. A Duna átlagos víz szintje 96 méteres a tengerszinthez képest.
"(korábban az Adria, jelenleg a Balti-tenger (mBf.=mAf.(régeben Adria))" a Duna vízszint nulla pontja kb.96 méter Bp-nél, ha nem nézzük az áradás-apadást és a nagyobb távolságokon már számításba vehető felsőbb-alsóbb szakaszhoz társuló szint változást, itt csak közelítőleg kalkulálunk.
Még amit bele lehet kalkulálni, a videó most 21.-én készült 17 óra körül.
Az akkori vízállás 3,5 méteres, vagyis mondhatjuk közelítően a tengerszint fölötti 100 méternek a Duna akkori szintjét. Ahhoz képest a műszer 17 méter magasságot mutatott a parton.

Még a saját magasságomat is levonom belőle, ami 1.7 közelítőleg 2 métert vonunk le.
Akkor már csak 15 méteres lehet a Duna aktuális víz szintje fölötti magasság a parton a víz szinthez képest. Ebből a 10 lehet legfeljebb reális ahogy saccolom, akkor kb 5 méter lehet az eltérés, ami szintén még bele fér.
Tudom, a kérdésre nem kellene ennyire pontosan a szint, de ha már nézem, akkor legalább lássuk a műszer pontosságát-pontatlanságát is ha már mérünk.
(Nem nyugszom bele a kimaradt mérés okozta pontatlanságba, már a magasság mérő miatt is kíváncsi vagyok és azért is meg fogom majd legközelebb mérni annak a helyszínnek a magasságát egy közeli víz szinthez képest és vissza számolom az akkori vízálláshoz.)
A lényeg, itt a videó, amin látszik a lényeg, a magasság mérő adat és a szint változás aránya grafikusan.

Belépés
Felhasználó létrehozása

Ugrás az oldal tetejére