Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Túrák Magyarországon

- - - - -

 • Lépj be és szólj hozzá
18572 hozzászólás a témában

#61
Tekergek

Tekergek

  🚲

 • fórumtag
 • 1.235 hozzászólás

Hát én biztos nem fogok karalábét meg paradicsomot magammal cipelni, legfeljebb banánt, bár nemrég láttam már paradicsomos energiazselét is :) A Lidl féle "First Nice" kék szeletek egyébként egész jók ha energiapótlátsról van szó. Finom, ehető, olcsó, kis helyen nyújtja az energiaszükségletet. Amellett lehet sóval hinteni a vízet vagy ilyesmi, csak arra gondoltam az egészséges táplálkozással hogy az alapokat és a napi egyensúlyt nem a bringán kell megtermelni, teljesítmény közben csak az energiára és esetleges görcs megelőzésével érdemes foglalkozni. A banán ilyen szempontból jó ötlet, finom is, nem szennyezi a (közvetlen) környezetet stb.#62
Balu1

Balu1

  fórumfüggõ

 • fórumtag
 • 3.710 hozzászólás

"-Tekergek- : A Wikipedia szerint a Kálium külsőleges bevitele ellenreakcióhoz vezet: a vese fokozottan kiválasztja. Vagyis lehet hogy rendszeres szedése használ mert átlagban megemeli a szintet, de ha abbahagyod vagy hozzászokik a tested akkor csökken a hatása, egy ideig akár negatív oldalra is átcsaphat."

 

Külön a Káliumot csak alkalom szerűen használom, amikor szükség van rá.

Egyébként 5% KCl tartalmú NaCl sót használok (a neve: "csökkentett nátrium tartalmú só") kis tasakban lehet kapni bárhol élelmiszer boltokban. rendszeresen út közben bőséges folyadékkal együtt kb 20-30 km-enként kb 3 grammot és legalább 3-5 dl vízzel fogyasztom, vagy amikor kezdem érezni a görcsölés kezdetét, azonnal a tabletta káliumból egy töredéket (negyedet-felet).

 

A sók szénhidrát jelenlétében jobban felszívódnak.

 

.

 

"-Tekergek- : Túladagolni mint majdnem mindennel nem jó ötlet, ugyanúgy mint meginni pár vödör vízet, felborítja a metabolikus ion egyensúlyt és belehalhatsz."

 

Igen, ezért is hangsúlyoztam többször is a Káliumból a napi max. 1 grammot (1000mg) !

Ez gyógyszertári ajánlás a Káliumból bárkinek a hiány tünet megelőzésére, aktív sport, hányás, hasmenés esetén.

 

.

 

"-Tekergek- : Szerintem ezt természetes táplálkozással kéne orvosolni, vagyis megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölccsel."

 

Ez otthon az asztalnál sok gyümölcs és zöldség fogyasztással pótolható, de ki cipel magával ennyi gyümit.. paradicsomot, banánt főtt zellert.  Ezért jók a sók. Az ember, főleg nyáron nagyon sok sót ki tud izzadni. Elég a nap végén megnézni a fehér só kiválást a sötét ruhán. Az mind belőlünk hiányzik és szüksége lenne rá a szervezetnek út közben. 

A Na hiány fáradékonnyá tesz és a K hiány meg... de hiszen tudod.

 

.

 

"-Tekergek : Amúgy hyperkalémia (Kálium túladagolás) is vezethet szívproblémákhoz.

Ezt vérvétellel kéne tesztelni, nem csak úgy próbálgatni."

 

A biztonságos adag megelőzéshez 1000 milligramm a gyógyszerformában (receptre) kapható tbl. leírása szerint.

Egy aktív sportolónak biztos, hogy szüksége is van ennyire egy nap alatt.

 

De vihetsz magaddal zöldséget gyümölcsöt is ha érdemesnek érzed úgy cipelni, és meg tudod enni út közben. 

Amikor jön a görcs, akkor nem nagyon tud az ember letolni két banánt vagy főtt karalábét, legfeljebb két paradicsom még lecsúszik, vagy paradicsom ital ha van ott nálad. Az is jó lehet a kiizzadt Kálium pótlására, mert ezek a gyümölcsök is tartalmaznak Káliumot így az is segítene, csak azt még cipelni kellene, ezért nem igazán ideális hosszabb távon só forrásnak az út közbeni veszteség pótlására.

 

Szóval 1 gramm/nap adagig hivatalos leírás szerint lehet próbálgatni a Káliumklorid sót is, sőt szedni is megelőzésképpen. 

A próbálgatás alatt azt értem, hogy a tablettát érdemes 2, esetleg 4 részre elvágni és több alkalommal is lehet próbálni, hatással van-e az adott esetben az izom görcsre. Mert más is okozhat görcsöt. 

 

Út közben meg nem nagyon megoldható az adott pillanatban a vérsavó só egyensúly mérése, esetleg sportkórházban lenne megoldható a terhelés közbeni állapot mérés. Ezért mondtam, hogy érdemes az adott max. biztonságos adagon belül próbálgatni. Többet semmiképp, mert a 4-6 gramm már szív megállást okozhat.

 

Ez is ugyanolyan mérgező ha túladagolják, mint a tiszta ivóvíz, ha valaki megiszik belőle rövid időn belül három litert. Na de ezt Te is írtad.

Rá lehet keresni a "vízmérgezés" kifejezésre, ha valaki nem ismeri a víz túladagolás veszélyét.


Balu1 módosította - 2016. október 25. - 01:40

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..


#63
Tekergek

Tekergek

  🚲

 • fórumtag
 • 1.235 hozzászólás

Személyesen láttad, esetleg épp arra jártál, vagy a neten a cikket láttad, gondolom az utóbbit.

 
TV-ben riportot mielőtt indultam, gondoltam arra megyek, végülis Csobánkán kötöttem ki (irányérzék :D).
 

Azt nem tudom, hogy csak a Duna irányába nyitott a kilátó? 
..mert úgy tűnik, hogy a másik oldalon sűrűn lécek vannak. Csak ez a furcsa benne, na majd kiderül. 

 

Amikor arra jártam még építették, nem tűnt fel hogy féloldalas de hátúlról nem lehetett megnézni mert el volt kerítve. Nem nagy veszteség, arra takarják a fák a kilátást.

 

Azóta olyan sót veszek amiben van Kálium is kis mértékben.

 

Versenyen olyan energiagélt használok amiben van, ill. izotóniás (inkább ásványi) pezsgőtablettát amiben szintén van, ez segít, de keveset (a tabletta inkább, úgy vettem észre). Krónikus, reggel majdnem mindig fáj, lúdtalp, bokasüllyedés, amit akarsz, plusz tavaly az egyiket nagyon megrántottam, az még mindig nem jött rendbe. Az igaz hogy napközben önmagamtól keveset iszok, az biztos közrejátszik, meg nem eleget nyújtok stb. Éjjel görcsöm szerencsére talán csak kétszer volt, felkelésnél amikor nyújtózkodtam.

 

Magnézium nekem se jött be, egy ideig rendszeresen szedtem, amikor abbahagytam jobb lett.. A Wikipedia szerint a Kálium külsőleges bevitele ellenreakcióhoz vezet: a vese fokozottan kiválasztja. Vagyis lehet hogy rendszeres szedése használ mert átlagban megemeli a szintet, de ha abbahagyod vagy hozzászokik a tested akkor csökken a hatása, egy ideig akár negatív oldalra is átcsaphat. Lehet hogy ez volt nálam a Mg-val. Túladagolni mint majdnem mindennel nem jó ötlet, ugyanúgy mint meginni pár vödör vízet, felborítja a metabolikus ion egyensúlyt és belehalhatsz.

 

Az mindenesetre egyértelmű hogy túl kevés K káros, sőt lehet veszélyes is (pl. túlzott/rendszeres cola fogyasztás miatti hypokalémia vezethet (szív)görcshöz). Szerintem ezt természetes táplálkozással kéne orvosolni, vagyis megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölccsel. Amúgy hyperkalémia (Kálium túladagolás) is vezethet szívproblémákhoz. Ezt vérvétellel kéne tesztelni, nem csak úgy próbálgatni :)

 

Még amiről beszéltünk, a felnim 559 X19 -es. A gumi SchwalbeSmartSamPlus 26X2.25 -ös, 2 - 4 bar nyomás van ráírva.

 

Akkor ugyanakkora a felnink és a gumink is, bár a Smart Sam nem erre a terepre való; jól gurul de nagyon csúszik (nekem is az van hátul a másik bringán, csak 2,1"-ban, sárban meredeken veszélyes, próbáltam :)). Az ajánlott 2-4 bar-t nem venném túl komolyan, azért írnak rá magasabb értéket mert kissebb a felütés esélye belső használatánál, ami rossz nevet adna a gyártónak. A "tubeless ready" Nobby-ra pl. 1,8-3,7 van írva, az UST-ra meg 2,0-4,0, pedig az utóbbit a jobb tömítés és felütés kissebb esélye miatt pont alacsonyabb nyomáson lehet használni (kissebb nem csak azért mert azt csak akkor érdemes használni ha nincs belső, hanem mert vastagabb es meg belsővel is jobban véd). 1,5-el semmi gondom nem volt, de rendszeresen kevesseben is használom (1,3-1,4) amikor érzésre engedem le.#64
Balu1

Balu1

  fórumfüggõ

 • fórumtag
 • 3.710 hozzászólás

Személyesen láttad, esetleg épp arra jártál, vagy a neten a cikket láttad, gondolom az utóbbit.

Majd el kellene mennem nekem is megnézni élőben kamerával.   Azt nem tudom, hogy csak a Duna irányába nyitott a kilátó?

..mert úgy tűnik, hogy a másik oldalon sűrűn lécek vannak. Csak ez a furcsa benne, na majd kiderül. 

 

Ezt Dobogókőről is lehet látni, akkor egy jó tájékozódási pontot ad a környék beazonosítására. 

Már néztem többször onnan és kerestem a Vad-állókat de nem tudtam pontosan hol is nézzem. 

Majd ez több támpontot ad, mi merre van.

 

 

Írtad, hogy a "tolástól begörcsöl a lábad".

Ezt érdemes lenne kideríteni, hogy pontosan mitől van ill. mivel védhető ki, mert lehet csak valami só pótlás megoldaná.

Nekem is még tizenéves koromtól éjszaka rendszeresen izomgörcseim voltak.

Amikor tekerni mentem huszonévesen komolyabb távokra is, akkor mindig a sok izzadás és utána

a bőségesebb víz ivás után görcsölt be a vádlim vagy a combom, amikor felhígult a keringésem.

 

Aztán kiderült, hogy a só, de főleg a Kálium só hiányzott. 

(Most nem megyek bele hogy jöttem rá.) 

Később kezdtem vinni magammal konyhasót és Kálium-R tablettát.

Abból napi egy tabl. a max amit hiány megelőzésére nyugodtan be lehet venni a leírása szerint,

de szerintem fél db is elég. Az megoldotta a görcs problémámat.

Azóta olyan sót veszek amiben van Kálium is kis mértékben.

 

(Próbáltam a magnéziumot is , az nem igazán segített.) 

Vettem kimondottan izotóniás italport is, de az se jött be igazán, még pótolni kellett azzal amit vittem sót, különben görcsöltem.

 

Azóta viszont elfelejtettem, hogy izomgörcs van a világon.

Volt aki rossz hírét terjesztette a Kálium sónak minden fórumon, újságban rádióban, (nem is orvos,  egy mérnök ember). De arról az emberről kiderült, hogy mentális problémái vannak és össze-vissza írogat hülyeségeket.

Persze a napi 1 gramm (1 tabletta) max.-ot nem szabad túllépni, sőt inkább elég a fele, az szinte azonnal hat,

ahogy kezd felszívódni, teljesen oldja az izomgörcsöt feltűnő gyorsan nálam.

Valami csodás élmény ahogy ellazul teljesen tőle. Persze mindenkinek kicsit másképp áll be a szervezet só egyensúlya. Érdemes próbálgatni.

 

A Nátrium konyhasó megelőzi a fáradékonyságot és a Káliumból a napi korlátozott max. 1 garamm mennyiség az izomgörcs hajlamot előzi meg. Az izzadással nagyon sok sót veszítünk és azt pótolni kell. Ez a kettő féle só van a legnagyobb mértékben miden sejtünkben. Ez a kettő a legfontosabb. 

 

 

Még amiről beszéltünk, a felnim 559 X19 -es.

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

A gumi SchwalbeSmartSamPlus 26X2.25 -ös, 2 - 4 bar nyomás van ráírva.


Balu1 módosította - 2016. október 24. - 21:57

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..


#65
Tekergek

Tekergek

  🚲

 • fórumtag
 • 1.235 hozzászólás

Véletlenül láttam ma avatták a Prédikálószéki kilátót.

 

tn496c0.jpg

 

 

 

Közben láttam egy érdekes videót a nyomás, a gumi szélessége (igazából űrtartalma) és a "felületi feszültség" összefüggéséről, tehát a súlyodon kívűl még az is játszik milyen szélességű gumit használsz, és milyen széles felnit is (2,25"-os gumikat használok 19 mm-es felni belső szélességnél, az utóbbi ma már keskenynek számít, 21 mm az alap, de ~24 mm ha még szélesebb gumikra akarsz készülni (3")). Karakterisztika szempontjából keskenyebb gumi használatánál magasabb nyomással kell számolni.

 

Az alacsonyabb nyomás önmagában (bizonyos keretek között) azt eredményezi hogy nagyobb az érintkezési terület, tehát jobb a tapadás kanyarban, fékezésnél stb. Ez a szélesebb gumira/felnire is igaz.

 

A videóból viszont az is kiderül hogy ugyanannál az erőkifejtésnél a szélesebb gumi alacsonyabb nyomáson gyorsabb, vagyis (terepen) kissebb a gördülési ellenállása.#66
Tekergek

Tekergek

  🚲

 • fórumtag
 • 1.235 hozzászólás

A Prédikálótól lefelé [..] Mennyi lehetett a kerékben?

 
Pontosan nem tudom, túrázni kb. 1,6-1,8 bar-ral indulok neki, aztán ha kell találomra eresztek, tereptől függően. Itt lehetett benne 1,5, ami vastag gyökeresre/kövesre nekem pont jó. Egyszer nagyon leeresztettem, otthon lemértem és még 1,1 volt benne, siklott mint a paplan :) (Dobogókőről lefelé a nagyon köves patakmederben jó volt, de éreztem hogy határeset) Ez viszont nagyon súlyfüggő is, egész más 70 kilóval mint 90-el. És rendszerfüggő is, nekem konkrét UST felni + gumim van, ami maximálisan zár, sima kézipumpával is fel tudom fújni, tömitő folyadék nélkül. Tubeless ready + szalagos rendszerek adott felnikkel már nem feltétlenül biztonságosak ezen a nyomáson és ha nagyon odavered akkor a felni bánja. Cserébe az UST gumi jó nehéz, a 26"-os Nobby 750 g ("lightskin" stb. versenygumik hamar 200-300 grammal könnyebbek).
 

Látom, Dömörkapunál még le is vitted a bicajt "megitatni", vagy ilyenkor fent hagyod lezárva?

 
Nekitámasztottam a korlátnak, pár lépésre voltam csak tőle. Le volt szalagozva, valami forgatás miatt, nem tudtam lemászni az aljába mert visszaszólított az őr, pedig az jóval látványosabb alúlról nézve.
 

Egyébként nagyon finom, jó ízú, selymesen kellemes forrás víz jön abból a forrásból. Nem büi az egyáltalán. Egyszer éredemes kivárni, Legközelebb nem mész el mellette csak úgy.

 
Csak vicceltem, de feltűnt hogy tankolják rendesen. Lehet hogy egy éjszakai tekerés során, csak eddig vagy csapattal láttam vagy véletlen, nem valószínű hogy tudatosan odatalálnék :)
 

Az ilyen mély keréknyomokat meg kimondottan "imádom", különösen ha benövi a fű és csak azután lehet észre venni amikor már benne vagyunk.

 
Volt már pár buktám ilyenben :) Azért is kerülgettem a susnyásban, de önmagában is unalmasabb az erdészeti út mint egy ösvényen tekerni.
 

Köszönöm a videót, klassz volt!

 
Köszönöm az elismerő szavakat! :)#67
Tekergek

Tekergek

  🚲

 • fórumtag
 • 1.235 hozzászólás

Hú, ez nagyon klassz!

 
Hát mindjárt elpirulok, köszönöm :) De hidd el, versenymezőnyben elég gyengének számítok felfelé, hamar görcsölök stb.
 
Mindig lehet fokozni, csak tátom a szám hogy mit csinál egy Julien Absalon, Nino Schurter, a DH világkupások, vagy a sok lökött a RB Rampage-on, Megavalanche-on  :D Vagy a Danny McAskill, Martyn Ashton és társai (mondjuk az utóbbit el is kapta a rizikózás).
 

Ismerős volt a Sikárosi résztől a Prédikálószék környékének minden részlete, de akkor még nem építették a kilátó alapját.

 
Azóta (kb. két hete voltam megint arra) majdnem kész, fölfelé szélesedő fatorony, egész jól néz ki.
 

Neked talán egy megállással sikerült felmenni, és elég gyorsan is nyomtad, mert hamar felértél.


Az elég sokat segít hogy lendületből felmész az alján, az nekem valahogy mindig jól megy, és az is hogy még nem hatott rám az egytányéros sznobizmus  :) Egy bizonyos szögön túl gyorsabb tolni/futni de nekem a meredeken tolástól elég hamar begörcsöl a vádlim, inkább ki próbálom tekerni. Nekem ez a rész kistányéron inkább technika kérdése, meg a talajkörülmények ott egész jók voltak. A nálam erősebbek ott lendületből feltolják végig, akkor nem számít annyira hogy át tudod e ugrani a gyökeret fölfelé :) A Vadálló kövek alatti ösvény is bevállalható lenne de az nyirkos volt, mohás kövekkel, az oldalra lejtő részekhez már tudni kell valamit ha nem akarsz araszolva menni.
 

Talán nekem is jobban le kellene engednem, akkor talán menne

 
A legnagyobb újitás a bringámon a tubeless rendszer volt, hatalmas különbség hogy 2-2,5 bar-on pattogsz vagy 1,4-1,7-en simul, főleg merevfarúval. Azóta jóbal kevesebbet defektelek is. Ehhez persze olyan felni kell ami nem ereszti a levegőt + ha nem speciel UST akkor felniszalag+lötty és nem utolsó sorban erre előkészített gumi (UST vagy mindenféle "tubeless ready/easy" nevezőkkel ellátott csodák). A hajtogatható fajta segít a felrakásban, valami jó minta és főleg keverék a tapadásban (de messze nem annyit mint az alacsony nyomás).
 

Nekem már jóval feljebb farolgatott és mászott ki alólam az egész, ahol még nem is volt annyira meredek és durván köves-gyökeres.

 
Lehet hogy egyszerűen erősebb vagy nálam és kipörög alólad a kerék ;)
 

Letenni meg nem merem, hogy kicsit lejjebb nézzek nélküle, igaz onnan nagyon nem tudnának vele elszaladni se fel se lefelé.

 
Oda nem lehet felmenni kocsival, valamit tenni kell érte, szóval más közönség jár oda. Nagyon messze azért én se mentem, bár szívesen megnéztem volna merre megy tovább a piros háromszöges ösvény. Így van legközelebbre is, megmásznám mindkét kimaradt kőcsoportot, de ahhoz lehet hogy viszek láncot :) A következő cél felderíteni hogy hogy jutok túl bringával Dömös felé pl.
 

Régebben ezeket a képeket fotóztam arrafelé :  https://get.google.c...AWlL0SEiORGcag 

 
A másik nyeregre hogy jutsz el, lejjebbről kell felkanyarodni vagy át kell mászni valahol? Úgy tűnt ott is voltak túrázó fiatalok, iskolakirándulás vagy ilyesmi lehetett, vagy csak képzelődtem és a másik sziklamászók visszhangzottak :)

 

A fórum azt mondja túl sok hangulatjelet használok, ketté kell osztanom :)#68
Balu1

Balu1

  fórumfüggõ

 • fórumtag
 • 3.710 hozzászólás

Hú, ez nagyon klassz! 

Ismerős volt a Sikárosi résztől a Prédikálószék környékének minden részlete, de akkor még nem építették a kilátó alapját.  Már régen jártam arra, még a hatalmas ónos eső okozta jégkár után pár hónappal. 

 

Amin nagyon meglepődtem, az a kis kövekből rakott tornyok után a lefelé végén következő emelkedő.

Ott nagyon sokszor meg kellett állnom levegőért, még tolva is és csak úgy tudtam rövid szakaszokban, sok megállással feljutni. 

Neked talán egy megállással sikerült felmenni, és elég gyorsan is nyomtad, mert hamar felértél.

 

Ott amikor feltoltam, éppen jöttek le ketten biciklit tolva, egy lány és egy fiú. Még mondtam is nekik, hogy itt nem nagyon lehet lemenni nyeregben ülve mert túl meredek ahhoz, erre rábólintott a srác, hogy hamar kicsúszna a kerék, a lány még hozzá tette, nem akar akkorát esni ami ebből kinéz, valami ilyesmit.

Felfelé tekerve meg lehetetlennek mondták ők is. 

Azért tényleg nagyon komolyan nyomod. 

 

Aztán Prédikálótól lefelé meg sokat segíthetett neked, hogy gondolom előtte már lejjebb eresztetted.

Talán nekem is jobban le kellene engednem, akkor talán menne, de ahogy vissza emlékszem arra a részre hát... talán jobban fogná a talajt, mert az ott egyértelműen járhatatlannak látszott nekem, lejjebb meg már különösen nagyon örültem, hogy leszálltam, mert egyre inkább csak rosszabb lett. Nem maradtam volna meg rajta.

Szóval látom de nem tudom hogy ülted meg ott. (Felfele meg még inkább nem tudom elképzelni amit látok.)

Nekem már jóval feljebb farolgatott és mászott ki alólam az egész, ahol még nem is volt annyira meredek és durván köves-gyökeres.

 

A Vad-Állók felé (az út közepén a kis fa tövében nagy sziklatömb a ráfestett jelzéssel, "kő" túloldaláig) a még járható részig mentem, de ott is inkább csak a gyalogos kiránduló tempójában, gyalog tolva. Annál lejjebb nem mentem már.

 

Amikor mentél tovább lefelé és már leraktad a bringát, ott én már nem jártam. Letenni meg nem merem, hogy kicsit lejjebb nézzek nélküle, igaz onnan nagyon nem tudnának vele elszaladni se fel se lefelé. Habár már mindent elhiszek, talán van aki még ott is megülné lefelé is, de lehet ahhoz az én bringám már túl nehéz. Láttam a kő tömb után már neked is "hú bakker" volt, de azért mentél, csak mentél.

Lehet, hogy egyszer én is megnézem kicsit jejjebb, csak onnan visszatolni lesz kicsit kemény. 

 

Láttam már olyan videókat ahol sziklákon ugrálnak bicajjal mint a zerge, de úgy, hogy józan ésszel azt mondaná az ember, hogy lehetetlen, de azt is van aki megcsinálja.  Gondolom ilyent más itt mindenki látott. Azt se nagyon tudom elképzelni, de már lassan semmin nem csodálkozom ahol az ember korlátait látom röhögve áthágni.. :)

 

Régebben ezeket a képeket fotóztam arrafelé :  https://get.google.c...AWlL0SEiORGcag 

 

Aztán ott fel a Prédikáló felé, mintha "ennéd" azokat a köveket és gyökereket azon a 17-18%-os emelkedőn. Mint akit motor hajt, úgy mész felfelé. Ha nem jártam volna arra már jó néhányszor, akkor nem tudnám elképzelni milyen az a rész, de épp az, hogy tudom, amikor jártam ott, akkor elképzelni se tudtam volna, hogy valaki felmegy tekerve. Ott én gyalog, bicajt tolva, sok sok megállással fújtatok így.

 

A Prédikálótól lefelé a rövid meredeknél látom elkapott a lendület, de biztosan uraltad a gépet!

Lehet, a kisebb kerék nyomás miatt volt stabilabb, mondod is. Mennyi lehetett a kerékben?

 

Emlékszem a kis kövektől visszafelé a hosszú kellemes gurulásra, az nagyon jólesett nekem is, ott lehetett menni.

 

A Hubertus kunyhónál a kis ösvényen és is addig jutottam el, ahol kezdett össze érni a zöld. Abba már nem mentem bele. Ott még tovább mész egy darabon. Közben megnéztem térképen is és az az út egy idő után már nincs jelölve, megszűnik. Szerintem az a vadászoknak lett kialakítva. Onnan tudják bekeríteni a tisztás részeken a vadakat. Ott gyalog biztos bejárják a völgyet a vadak után ..na igen, a kullancs.

 

Ilyen kismalaccal egyszer én is találkoztam amikor Dömörkapu település új téglákból épített, befalazott ablakú ajtajú házától mentem a kis híd felé, akkor az út szélén futott a kis csíkos, Először azt gondoltam valami kicsi kutya, de jobban megnéztem és akkor láttam, hogy csíkos. Na, mondom magamban, ennek fele se tréfa ha meglát a kedves mamája az a nagy disznó! :)  Inkább lelassítottam és megvártam amíg beszalad a híd előtt az erdőbe.

 

Látom, Dömörkapunál még le is vitted a bicajt "megitatni", vagy ilyenkor fent hagyod lezárva?

 

Lajos forráshoz jó mászós út visz fel, még erre is volt energiád az út végére,

Egyébként nagyon finom, jó ízú, selymesen kellemes forrás víz jön abból a forrásból. Nem büi az egyáltalán. Egyszer éredemes kivárni, Legközelebb nem mész el mellette csak úgy.

 

Az az ösvény se volt semmi a kullancs territóriumban lefelé!

Az ilyen mély keréknyomokat meg kimondottan "imádom", különösen ha benövi a fű és csak azután lehet észre venni amikor már benne vagyunk. 

 

A János forrás után jött az a jó kis dagonya.  Kár, hogy a kismalacot nem vitted magaddal a Hoffman kunyhói út és a Prédiklótól jövő út sarkáról. Örült volna a sárban hentergőzésnek! D

 

Köszönöm a videót, klassz volt!

Jól mentél a meredek részeken is, szinte hihetetlen volna ha nem látnám.  


Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..


#69
Tekergek

Tekergek

  🚲

 • fórumtag
 • 1.235 hozzászólás

Összedobtam a Prédikálószékes/Vadállóköves videót; elég lazára sikerült, Balu kedvéért beleraktam az egész mászást, meg akit amúgy érdekel a gyalog felfedező kistúrámat a kövek környékén és a Hubertus ház mögötti ösvényt. De van benne singletrack is, kis száguldás és vaddisznó :)

 

 #70
lor

lor

  phorumus maximus

 • globális moderátor
 • 24.199 hozzászólás

hello

 

tavaly jártam arra. igaz csak átutazóban.

viszonylag aranyos környék volt akkor utak kb járhatóak (fixivel voltam)

forgalom nem volt vészes.

(hozzá kell tennem, hogy az amúgy is magas ingerküszöböm is magas volt már akkor)

körbe nem tudom fogtok-e tudni menni mert ott eléggé felvisz az 1-es felé az ott nem olyan izgi.

de hátha a Dávidmajor környékén át lehet menni.

engedd meg, hogy: aztaq, hogy @kela14 már workshop-ra jár vagy szervez.

 

üdv

Sziasztok!

 

A segítségeteket szeretném kérni egy túraútvonal összeállításában: Etyeken lesz egy workshopunk, ahol 2-3 óránk lesz kerékpározni kicsit, és jó lenne, ha egy útvonalterv elkészítésében tanácsot tudnátok adni, esetleg valaki térképet tudna mellékelni. A Biai-tó lehetne egy célpont (20-22 km max.), mit gondoltok erről? Lányok, fiúk vegyesen, de mivel nem igazán kerékpáros a társaság, így nem gondoltam hosszabb távra.

 

Köszönöm előre is!


NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...


#71
_Alex_

_Alex_

  fórumfüggõ

 • fórumtag
 • 3.086 hozzászólás

update: Valóban nincs ott ösvény. Erdészeti úton lehet kerülni. A Z4-ön 3 kidőlt fa van.
 

Szia!

A Lajosháza és Szalajkaház közti szakaszt levették az online turista térképekről, azzal nem tudom mi a helyzet, de valószínű a sínek mentén el lehet menni. Egyébként jó állapotban szokott lenni.


Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_


#72
_Alex_

_Alex_

  fórumfüggõ

 • fórumtag
 • 3.086 hozzászólás

 

Sziasztok!
 
Hétvégénén Mátrába fogok menni tekerni egyet. Valaki ismeri a Lajosháza - Szalajkaház - Mátraszentimre zöld négyzet turistautat? Jól biciklizhető az út? Mennyire technikás, köves? Keresztbe kidőlt fák? Áthatolhatatlan bozót? Brutál sár? Cél, hogy ne kelljen tolni a bringát a rossz útviszonyok miatt.
 
Mátrafüredről Kékesre melyik turista útvonalon érdemes feltekerni? 
 
Köszi!

 

Szia!

A Lajosháza és Szalajkaház közti szakaszt levették az online turista térképekről, azzal nem tudom mi a helyzet, de valószínű a sínek mentén el lehet menni. Egyébként jó állapotban szokott lenni.
Kékesre én vagy jobbra szoktam menni az erdészeti úton Négyeshatás felől, vagy a Z, S+, S3 útvonalon. Sástó előtt van egy meredek köves szakasz ahol tolni kell, de rövid.


Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_


#73
s6viktor

s6viktor

  újonc

 • fórumtag
 • 1 hozzászólás
Sziasztok!
 
Hétvégénén Mátrába fogok menni tekerni egyet. Valaki ismeri a Lajosháza - Szalajkaház - Mátraszentimre zöld négyzet turistautat? Jól biciklizhető az út? Mennyire technikás, köves? Keresztbe kidőlt fák? Áthatolhatatlan bozót? Brutál sár? Cél, hogy ne kelljen tolni a bringát a rossz útviszonyok miatt.
 
Mátrafüredről Kékesre melyik turista útvonalon érdemes feltekerni? 
 
Köszi!


#74
kimy

kimy

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 600 hozzászólás
https://www.facebook...Pilisibicajnap/

Vezetett túrák a Pilisben...
 • j4ni kedveli ezt

#75
j4ni

j4ni

  vendég

 • fórumtag
 • 327 hozzászólás
 • LocationBudapest

http://www.teljesitm...hu/tura?id=7296

Erre jön valaki?

 

 

 

 #76
kela14

kela14

  újonc

 • fórumtag
 • 5 hozzászólás

Sziasztok!

 

A segítségeteket szeretném kérni egy túraútvonal összeállításában: Etyeken lesz egy workshopunk, ahol 2-3 óránk lesz kerékpározni kicsit, és jó lenne, ha egy útvonalterv elkészítésében tanácsot tudnátok adni, esetleg valaki térképet tudna mellékelni. A Biai-tó lehetne egy célpont (20-22 km max.), mit gondoltok erről? Lányok, fiúk vegyesen, de mivel nem igazán kerékpáros a társaság, így nem gondoltam hosszabb távra.

 

Köszönöm előre is!#77
oldbike

oldbike

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 650 hozzászólás

https://get.google.c...R9gXQh5O9vywYm8

14. től.....csak bátran....kevesebb gondolkodással   ;) üstök hegy...kecske bérc


oldbike módosította - 2016. augusztus 06. - 08:13

 • Adorján kedveli ezt

#78
Balu1

Balu1

  fórumfüggõ

 • fórumtag
 • 3.710 hozzászólás

Valamiért itt nem jön be a térkép, próbálom másképp küldeni.

Az előnézetben most bejtt, majd meglátjuk..

 

https://merretekerje...&scope=montival

https://merretekerje...&scope=montival

 


Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..


#79
Balu1

Balu1

  fórumfüggõ

 • fórumtag
 • 3.710 hozzászólás

Aha, értem. Ahol én megálltam ott a fentről belógó ág miatt nem mentem tovább első okként, de

ahogy messzebbre előre kerestem az ösvényt már látszott, hogy tele lesz akadállyal. 

Azt az erdészetnek illene rendben tartani ha foglalkoznának vele.

Néhány erdészeti munkás ki tudná tisztítani. 

 

Közben utána kerestem a térképen és ott is csak egy szakaszként van ábrázolva, aminek nincs folytatása.

Gondolom a vadászok járnak rajta cserkelni a vadat.

 

Itt a vázlat róla. Megtalálod a Hubertus kunyhó és a Prédikálószék feliratot a térképen, így van tájékozódási pont.

https://merretekerje...scope=montival 

 

Lehet nézetet váltani, hogy a terep legyen látható, még sok lehetőség van benne. érdemes jobban átnézni a lehetőségeit.


Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..


#80
Tekergek

Tekergek

  🚲

 • fórumtag
 • 1.235 hozzászólás

Ezzel együtt úgy emlékszem távolabb nagyon eltűnik az a nyom, de a felvételen ez nem látszik annyira, de lehet, hogy tévedek.

 

Ahol megálltál onnan 20-30 méterrel arrébb van két mohával benőtt szikla ami között átemeltem, azon túl még vagy 50 méterre tekerhető de tovább már csak tolva mert az aljnövényzet mindkét oldalról nagyon benőtte. Gondolom hirtelen nőtt meg az esőzések miatt és sokan visszafordulnak ahol benőtte/felázott és nem szélesítik/döngölik vissza, szóval kezdi visszavenni a természet. Ősszel/télen járhatóbb lesz mert csak úgy néz ki most nőtte be, nem százéves rózsabokros rekettyés :)


 • Balu1 kedveli ezt