Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Specialized

- - - - -

• Please log in to reply
6564 replies to this topic

Mohus

Mohus

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,156 posts

Én hiszek neked, de akkor azt mond meg, hogyha az alu betét(nevezzük perselynek) egy ilyen szimpla távtartó szerepet tölt be, és az a rendeltetése, hogy elkopjon, miért nem képes cserélni egyetlen k.b.sz.tt kerékpárszerviz sem!
A kikotyogósodott tagom javítását többedszer azzal oldották meg, hogy beleragasztották a tagba. Nem vicc! Ezután persze 1 hétig nem kotyogott, aztán recsegve ropogva adta meg magát. Ekkor megfogalmazódott bennem a "komolyabb" persely gondolata. Na, Dózer most ezt próbálja megoldani, amiért egyébként rendkívül hálás vagyok. Ha meg mégsem sikerülne ez lesz a második speci vázam amit elpasszolok egy másik lúzernek (ugyanezen okból).
Csak ez után lehet, hogy nem specit veszek.

Azt tudom, hogy az öregnek a Hajdu-ban van/volt eszterga padja és ért is a tagokhoz (hivatalos Fox szervíz). Õ készít ilyesmit, vagy van nála gyári alkatrész. A 2. opció, hogy hagyod az impotens boltokat, megrendeled külföldrõl és egy laza 15perc alatt kicseréled magad. A ragasztást én nem is kommentálnám....:P

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts
Az alumínium távtartó (és ne használjuk a persely megnevezést rá, mert ahhoz semmi köze) cseréje ügyében olyan kerékpárboltot vagy szervizt kell keresni, ahol egyrészt értenek hozzá, másrészt van megfelelõ szerszámuk a dologhoz.
Amennyiben saját erõvel akarja valaki megoldani a cserét, szerszám és alkatrész ügyben (nem csak gyári) olyan külföldi, felfüggesztésekre specializálódott cégekhez érdemes fordulni, mint a Mojo vagy a TF Tuned Shox.
Persely ügyben náluk láttam az eddigi legprofibb megoldást: http://www.bosmtb.co...2/stoypic4.html

Déenes

Déenes

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,256 posts

A tag szemeiben viszont szokott lenni még egy-egy vékony bronz gyûrû (valójában ez az igazi persely) Ebben forog el az alu távtartó. És nem a tag fog elkopni, hanem az alu betét, mert kevésbé kopásálló. Persze ha nekiállsz bronzra cseréled az alut, akkor sanszos, hogy a tag perselye is kopni fog rendesen.

Én hiszek neked, de akkor azt mond meg, hogyha az alu betét(nevezzük perselynek) egy ilyen szimpla távtartó szerepet tölt be, és az a rendeltetése, hogy elkopjon, miért nem képes cserélni egyetlen k.b.sz.tt kerékpárszerviz sem!
A kikotyogósodott tagom javítását többedszer azzal oldották meg, hogy beleragasztották a tagba. Nem vicc! Ezután persze 1 hétig nem kotyogott, aztán recsegve ropogva adta meg magát. Ekkor megfogalmazódott bennem a "komolyabb" persely gondolata. Na, Dózer most ezt próbálja megoldani, amiért egyébként rendkívül hálás vagyok. Ha meg mégsem sikerülne ez lesz a második speci vázam amit elpasszolok egy másik lúzernek (ugyanezen okból).
Csak ez után lehet, hogy nem specit veszek.
www.magicteam.hu

Mohus

Mohus

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,156 posts

Srácok? Ezt mindenki tudja Dózeren kívül.

Jogos ;)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Srácok nem akarok itt nagyon okoskodni, de kicsit gondoljátok át. Ha az alu perselyek (valójában távtartók) forognának el a csavaron az elég nagy gáz lenne, mert be vannak szorítva a vázba/ himbába két oldalról a csavar által. Tehát enyhén szólva nem tudnak szabadon forogni, csak ha gyalulják közben a himbakart/vázat, ami így elég hamar tönkremenne. Az alu távtartó túlnyúlik a tag két oldalán. Ez van befogva fixen a vázba, így a tag ezen fordul el. A csavar csak a befogást, elõfeszítést intézi. A tag szemeiben viszont szokott lenni még egy-egy vékony bronz gyûrû (valójában ez az igazi persely) Ebben forog el az alu távtartó. És nem a tag fog elkopni, hanem az alu betét, mert kevésbé kopásálló. Persze ha nekiállsz bronzra cseréled az alut, akkor sanszos, hogy a tag perselye is kopni fog rendesen.
Még a kínai mérnök sem tervez csapágyazást egy M8-as csavar szárára ami egy alumínium furatban forog el.
De ha nekem nem hisztek, akkor beszéljetek egy Fox szervízessel.

Srácok? Ezt mindenki tudja Dózeren kívül.

A sebesség mindent megold.

Mohus

Mohus

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,156 posts
Srácok nem akarok itt nagyon okoskodni, de kicsit gondoljátok át. Ha az alu perselyek (valójában távtartók) forognának el a csavaron az elég nagy gáz lenne, mert be vannak szorítva a vázba/ himbába két oldalról a csavar által. Tehát enyhén szólva nem tudnak szabadon forogni, csak ha gyalulják közben a himbakart/vázat, ami így elég hamar tönkremenne. Az alu távtartó túlnyúlik a tag két oldalán. Ez van befogva fixen a vázba, így a tag ezen fordul el. A csavar csak a befogást, elõfeszítést intézi. A tag szemeiben viszont szokott lenni még egy-egy vékony bronz gyûrû (valójában ez az igazi persely) Ebben forog el az alu távtartó. És nem a tag fog elkopni, hanem az alu betét, mert kevésbé kopásálló. Persze ha nekiállsz bronzra cseréled az alut, akkor sanszos, hogy a tag perselye is kopni fog rendesen.
Még a kínai mérnök sem tervez csapágyazást egy M8-as csavar szárára ami egy alumínium furatban forog el.
De ha nekem nem hisztek, akkor beszéljetek egy Fox szervízessel.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

szerintem ugyan arról beszélünk.De majd teszek fel róla képet.De itt egy kép,amin a tag egyik szemében van,a másikban nincs persely.

http://www.thehubsa....inger_3-way.jpg

a tag gyári állapota az alsó. foxokban inkább bronzra hajazó anyag szokott lenni. az a persely. felsõ meg ugyanilyen csak abban van egy alu távtartó. (illetve 2 félbõl) csak az kb ahány váz annyi féle méret.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,361 posts

Szerintem más-más dolgot hívtok perselynek.

szerintem ugyan arról beszélünk.De majd teszek fel róla képet.De itt egy kép,amin a tag egyik szemében van,a másikban nincs persely.

http://www.thehubsa....inger_3-way.jpg

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Szerintem más-más dolgot hívtok perselynek.

A sebesség mindent megold.

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,361 posts
ez elég fura lenne,hogy a persely koptatja a tag anyagát,ilyet még nem hallottam,láttam.De már semmin nem csodálkozom,akár igaz is lehet,de ha valaki szakértõ ebben a témában,szóljon már hozzá!:)

Mohus

Mohus

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,156 posts

a perselyeken nem fordulhat el a tag,ahhoz nagyon szoros.Na meg a perselyek furatán látszik is a kopás,és érezhetõen kotyog is a készre összerakott rugóstag/váz kapcsolat,tehát azon forog,ez biztos.A tag felsõ csavarja tényleg összehúzza a perselyeket,az alsó viszont nem,mert a himbakar közepén vannak a perselyek,és csak egy pontos illesztéssel csúszik be a kar közapébe.No mindegy,a lényeg hogy a perselyek BELSÕ felülete,vagyis a furata van megkopva,tehát cserélni kell.Esztergályosokat vágigjártam párat,nem akarta senki vállalni.Végre találtam egyet,az meg elég húzós árat mondott a 4 db-ra 7000 Ft-ot,bronzból,rézbõl.Azt mondja,drága az anyag,2800 Ft/kg,és legalább fél kiló kell hozzá,az 1400 ft,meg 1,5 óra munka,így jött ki az ára.Remélem normálisan megcsinálja,mert különben nem hozom el.

Tudom hogy néz ki, mert ilyen vázam van. Az himbakarnál mikor meghúzod a csavart a himbakar két fele közé beszorítod a perselyeket. A csavar csak elõfeszít. Azért mert a csavar és a persely között van megkopva nem jelenti azt, hogy ott kell elfordulnia, csak azt, hogy ott fordul el. Pl. mert be van rohadva a persely a tagba és szorul.

Kann Matti

Kann Matti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,458 posts

a perselyeken nem fordulhat el a tag,ahhoz nagyon szoros.Na meg a perselyek furatán látszik is a kopás,és érezhetõen kotyog is a készre összerakott rugóstag/váz kapcsolat,tehát azon forog,ez biztos.A tag felsõ csavarja tényleg összehúzza a perselyeket,az alsó viszont nem,mert a himbakar közepén vannak a perselyek,és csak egy pontos illesztéssel csúszik be a kar közapébe.No mindegy,a lényeg hogy a perselyek BELSÕ felülete,vagyis a furata van megkopva,tehát cserélni kell.Esztergályosokat vágigjártam párat,nem akarta senki vállalni.Végre találtam egyet,az meg elég húzós árat mondott a 4 db-ra 7000 Ft-ot,bronzból,rézbõl.Azt mondja,drága az anyag,2800 Ft/kg,és legalább fél kiló kell hozzá,az 1400 ft,meg 1,5 óra munka,így jött ki az ára.Remélem normálisan megcsinálja,mert különben nem hozom el.

Ha megrendelted volna a gyári szettet kb. 5500 ft szállítással együtt.
Kill the Hill:szok: vagy fordítva?
www.kannmatti.kepeim.hu

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,361 posts

Mohus

Mohus

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,156 posts

Adott egy kb 2006-2007-es Stumpjumper,Manitou Swinger SPV-s taggal.Kérdésem a következõ lenne:
lehetséges,hogy gyárilag a rugóstag perselyei egyszerû alumíniumból készültek,vagy ez már utólagos kókányolás?A rugóstag felsõ rögzítõcsavarja,a szokványos fekete nagyfejû alu csavar,kis inbusz kulcsnyílással.Az alsó viszont mezei 8-as inbuszfejû csavar,és ennek a csavarnak a menet nélküli része támaszkodik az alu perselyekben.Ez utóbbi csavar gyanús,lehet hogy nem eredeti?
Másik kérdésem,hogy a perselyek helyett lehet e, normál gördülõ csapágyakat beépíteni,esetleg önbeálló kell e,a kis oldalirányú elmozdulások miatt?Az persze más kérdés,hogy létezik e a kellõ méretben ilyen csapágy,de ez hamar kideríthetõ.Ha nem,akkor esztergáltatok bronzból,de talán jobb lenne a gólyóscsapágy.
Kösz a segítséget!

Ez nem kókány, ez a gyári felállás. Az alu perselyek nem a csavarokon támaszkodnak és fordulnak el, hanem be vannak fogva két oldalról és a perselyeken fordul el maga a tag. A tag furata és a persely között van egy kis súrlódású (talán teflon) réteg. A perselyeket ki lehet szedni, ki lehet takarítani de én ennél jobban nem piszkálnám.

(Ha esetleg érdekel egy a vázba való gyári Fox triad tag, akkor írj p.ü.-t.)

Kann Matti

Kann Matti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,458 posts

Adott egy kb 2006-2007-es Stumpjumper,Manitou Swinger SPV-s taggal.Kérdésem a következõ lenne:
lehetséges,hogy gyárilag a rugóstag perselyei egyszerû alumíniumból készültek,vagy ez már utólagos kókányolás?A rugóstag felsõ rögzítõcsavarja,a szokványos fekete nagyfejû alu csavar,kis inbusz kulcsnyílással.Az alsó viszont mezei 8-as inbuszfejû csavar,és ennek a csavarnak a menet nélküli része támaszkodik az alu perselyekben.Ez utóbbi csavar gyanús,lehet hogy nem eredeti?
Másik kérdésem,hogy a perselyek helyett lehet e, normál gördülõ csapágyakat beépíteni,esetleg önbeálló kell e,a kis oldalirányú elmozdulások miatt?Az persze más kérdés,hogy létezik e a kellõ méretben ilyen csapágy,de ez hamar kideríthetõ.Ha nem,akkor esztergáltatok bronzból,de talán jobb lenne a gólyóscsapágy.
Kösz a segítséget!

Hali uram !
Itt nézz körül.

http://www.chainreac...?CategoryID=683
Kill the Hill:szok: vagy fordítva?
www.kannmatti.kepeim.hu

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,361 posts
Kösz a segítséget!

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

de a big hit 3 már 208-t mozog, mégis teljesen megegyezik a 2 váz.
nemlehet h a himbakaron lévõ 2 lyukközül egyik a 190 a másik a 208mm?

negyed collal nagyobb a rugóstag stroke-ja a III-asban,

I es

Fox Vanilla R coil, 8.75x2.5", adjustable rebound, S:450, M:500, L:550

III as
Fox DHX 4.0, 8.75x2.75", adjustable rebound, pro pedal, S:400, M:450, L:500

és az pont kiadja a különbséget

2,5 x 3 = 7,5 (190,5mm)
2,75 X 3 = 8,25 (209,55mm)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

Demon

Demon

törzsvendég

• fórumtag
  • 314 posts
de a big hit 3 már 208-t mozog, mégis teljesen megegyezik a 2 váz.
nemlehet h a himbakaron lévõ 2 lyukközül egyik a 190 a másik a 208mm?
Taposd a pedált és hallgass metált
eladó cuccok

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

valaki meg tudja mondani h mennyit mozog a 2007-s big hit 1-s váz?

úgy tûnik 7,5", ha erre gondolsz :

http://www.specializ...85&menuItemId=0

Demon

Demon

törzsvendég

• fórumtag
  • 314 posts
valaki meg tudja mondani h mennyit mozog a 2007-s big hit 1-s váz?
Taposd a pedált és hallgass metált
eladó cuccok