Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Vázak CC/FR/DH/4X - általános eszmecsere (archív #1)

- - - - -

• This topic is locked This topic is locked
13292 replies to this topic

vertex

vertex

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
Sziasztok!

Köszi a válaszokat. Én is olvastam a külsõ-belsõ festést, éppen e kapcsán írták, hogy baj van, ha ez sérül. (Ezért is voltam kiváncsi, PONTOSAN mekkora baj is van..)

Merthogy egy ilyen orsó több mint 60e forint, és ennyi pénzért az ember már megnézi, mit kap. Ráadásul ez az orsópiacon elég fiatal technológia, és még nincsenek sokéves tapasztalatok, hogy is bírja a strapát.
Meg persze az a baj, hogy a legendás Shimano-minõség is jobbára legenda már, hiába õk is "elk*rvultak", míg aki 10 évvel ezelõtt vette a cuccait, az ma is gond nélkül tekeri intenziv használat mellett is, míg a mai csúcskategóriás (és csúcsdrága... 100-150e) orsók akár 1-2 szezon alatt lestrapálódhatnak.

De hát asszem ezt nem kell fejtegetni, a montis szetteknél ugyanez van...

Ras

Ras

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,021 posts
attól még a Mgt kikezdi a víz hiába ötvözet... (asszem ALMG ötvözet az amit itt MGnk hívnak, de az bizti hogyj obban oda kell rá figyelni...

EMBER

EMBER

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,032 posts
Szerintem akkor sincs nagy gond, ha megsérül a felületkezelés a magnéziumon. Ezek nem tiszta anyagok, hanem ötvözetek általában. A titán vegytisztán egyáltalán nem rugalmas, de ötvözéssel mégis kurva jót lehet belõle csinálni. Szerintem ilyen a mg. is. A SID-em is mg, és pl. a gyorszár alatt már nem található meg az eredeti fetékmennyiség, mert leszedte a zár. Ettõl függetlenül ez meg sem látszik rajta, és még nem kezdte ki a víz. Szerintem ugyan ez áll a vázakra is. Ha normális anyagból van tuti, hogy semmi baja nem lehet.
Régen féltek az alu-tól is, hogy rohadt merev, meg törik, de most mégis mindenki azon hajt.

zo-lee

zo-lee

törzsvendég

• fórumtag
  • 362 posts
stormbringer: nem komplett bringa lesz, csak a vazamat (stuff)cserelem le, mert a 17 colos nagy nekem.
a többi cuccos marad a konarol. marzo exr, egyenlöre alivio valto, es tektro fekek, amelyek szerintem most tavasszal tarcsara cserelödnek (legalabb is az elsö).

Paraferee

Paraferee

bentlakó

• fórumtag
  • 7,001 posts
Ahoy

a magnezium gyors és látványos reakcióba tud lépni a vízzel, ezért (meg a gyors oxidációja miatt) kívül-belül lefestik az ilyen vázakat a gyártók... Végeredményben szerintem az ilyesfajta vázak gyártásánál ez a legnagyobb buktató a dologban... ha nincs jó felületkezelés, zsart sem érsz a könnyûvázaddal, max annyit, hogy KÖNNYÛ lesz kiakasztani a falra, mint trófeát...

Azt nem tudom, hogy mennyire érzékenyek az ilyen alkatrészek a sérülésre, de gondolom ez a része is fõleg a felületkezelés vastagságára vezethetõ vissaz...

ergo: ha jó a felületkezelés, nyugodtan kiállhatsz az esõbe vele... és mivel te egy horgász cucc esetében aggódsz, gondolom a vízközelsége miatt jobban odafigyelnek erre...

PéeF

Stormbringer

Stormbringer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,754 posts
UMF helyett inkább A-gang egy mozo R 500-al megtoldva...

Nekem is ezt javasolták, amíg nem lett meg a választás, de az jobban tetszik, mert aranyszín, LX hátul...

zo-lee

zo-lee

törzsvendég

• fórumtag
  • 362 posts
oke a polar x tema elintezve.

no de most elkezdtem szemezni meg egy merida matts UMF-el,
es egy author a-gang-el.

....teljessen meg vagyok keveredve! ??? :( ;D

ugy nez ki hogy en is jövök sportkiallitasra (ha a fönököm is ugy akarja ;D), es ott lesz asszem majd a csere.

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6,344 posts
Hát,hogy a magnesiumot oldja e a viz azt nem tudom,de azt igen,hogy a Merida Magnesium kivül belül le van festve,gondolom valami hasonló okok miatt,de ezt azt hiszem Charon kolléga jobban meg tudná válaszolni,mert hét õ mégiscsak szakértõ ebben a témában.Egyébként nem kell valakinek egy alig használt Matts Special Edition?26000-ért elvihetõ pestrül.170-180cm-es embereknek kiválló:)
Üdv:Thy:)

vertex

vertex

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
(Bocs ha már volt - rámentem a keresõvel, de nem talált. Persze lehet én bénáztam.)

Sziasztok!

Az egyik Bike Mag-ban olvastam érdekes dolgokat a magnézium vázakról. Az a kérdésem, hogy mennyire komoly az, hogy víz "oldja" õket? Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha a védõ festékréteg megsérül, akkor ha áthajtok egy pocsolyán vagy esõben tekerek, a váz úgy jár, mint "csokinyuszi a napsütésben"? :-)

UI: Különben nem a váz miatt érdekel - még egy darabig megvagyok az alu-val.
Hanem a Shimano a bicikli mellett a "horgász-bizniszben" is érdekelt (mint ahogy én is...), és vannak magnézium horgászorsói is. (Az elõnyök ugyanazok: kisebb súly.) Viszont nyilván aggódnék, hogy viselkedik egy magnéziumorsó a VÍZparton.... :-)

iljicS

iljicS

zsonglõr

• fórumtag
  • 6,613 posts

rob: a vaz majdnem uj allapotban van, mivel nem tudtam a melo miat sokat bringazni. kb. 5-600 kilcsi van benn, es karcmentes.
en is ugy gondoltam, hogy a vaz melle meg megdobhatnanak
egy deore hatso valtoval!? ;D
majd meglatjuk.
es amugy a polar x-hez mit szolsz?

Szerintem nyugodtan kérj 10-15e zs-t, vagy alkatrészt plusszban. Egy új Stuff váz 95e, aki nem hiszi járjon utána ! A komplett gép valóban olcsóbb lett, de a váz változatlan áron van.
A PolarX jó kis váz, rosszat még nem is hallottam róla. Mindenkinek ilyen van...

zo-lee

zo-lee

törzsvendég

• fórumtag
  • 362 posts
meg nincsenek, de allitolag fekete/piros.

köszi a tippeket.

zsomi

zsomi

vendég

• fórumtag
  • 221 posts
a 2003-as megallánokat meglehet nézni valahol?

Paraferee

Paraferee

bentlakó

• fórumtag
  • 7,001 posts
robnál az igazság...

ha NÉV lenne a MAGELLAN, akkor 3× ennyibe kerülne...
mert hát nagyon jó kis váz, csak nincs neve...

PéeF

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
A PolarX-hez annyit, hogy sok-sok magyar srác (köztük az öcsém) megelégedéssel használja, jó a geometriája, erõs, nem nehéz, az újnek szvsz jó a design-ja (már a2002-esre gondolok, a 2003-masat még nem láttam), és mindent összevéve király kis váz. Csak presztizse nincs, mert hát csak Magellan. Ha Kona lenne, vagy Specialized, 3* ennyibe kerülne.

eric

eric

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,147 posts
Én is hasonló csapdába estem....'97-es áruházi cangára költöttem min 60e forintot! ??? Bazzeg és egy rakás szar az egész még ennyi lóvé után is... De mostmár egy új canga épül, ami remélem kész lesz nyárig...

obersmith

obersmith

vendég

• fórumtag
  • 123 posts
Én is úgy terveztem, hogy csak akkor állok neki beszereltetni a dolgokat, ha már a kezemben vannak... el is terveztem szépen, hogy az elsõ kereket kompletten megcsináltatom: rendes duplafalú felni, jó minõségû küllõk, teló, tárcsafék, a külsõ esetleg maradhat, mert azzal semmi bajom. Ez így elvileg többe lenne, mint az egész bicajom került... :D

de lehet, hogy az idén csak beficcentek egy deore LX féket hátulra oszt kész (esetleg még az ALTUS váltót lecserélem szintén LX-re), attól függ, mennyi bevételem lesz (polgáriszolgálatos zsoldból nehezen... :(). Addig meg gyûjtögetek tovább.

zo-lee

zo-lee

törzsvendég

• fórumtag
  • 362 posts
rob: a vaz majdnem uj allapotban van, mivel nem tudtam a melo miat sokat bringazni. kb. 5-600 kilcsi van benn, es karcmentes.
en is ugy gondoltam, hogy a vaz melle meg megdobhatnanak
egy deore hatso valtoval!? ;D
majd meglatjuk.
es amugy a polar x-hez mit szolsz?

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
zo-lee

Én azért egy kicsi ráfizetést kérnék, kb egy tizest, bár nem tudom, milyen állpotban van a vázad.

obersmith

Az elsõ komolyabb biciklim egy '97-es Jamis volt merev villával, RC váltókkal, Dia Compe fékszettel, a maradék Alivio volt. A cuccok nagyrésze NoName. Ez volt 62500 HUF. Azóta semmi nincs meg belõle, a váz öcsém tulajdona és a szekrény tetején van.... :) Ezzel csak azt akarom mondani, hogy én beleestem abba a csapdába, hogy folyamatosan fejlesztgettem a biciklimet, amiáltal sose volt egyben. Akkor inkább gyûjtöttem volna a pénzem, és megvettem volna egyet kompletten, és most ugyanott tartanék. Szóval a cserélegtést ajánlom télire tervezni, mert akkor nem biciklizel, és nem zavar, hogy nem tudod eladni azt, ami fenn van, de a másikat meg már meg kellene venni, meg nincs pénzed, nincs biciklid, de nyár van. Ne kövesdd el ezt a hibát! :) A nyár teljen el azzal, hogy biciklizel! :) Akkor már jobban tudod majd, mi is az, amit akarsz.

obersmith

obersmith

vendég

• fórumtag
  • 123 posts
Bárcsak lenne ennyi pénzem ilyen cuccokra... így is örülök, hogy anno meg tudtam venni 90-ért a 2002-es LANA'I-mat... :( most azt fejlesztgetem... egyelõre csak a fantáziámban. :D tuképp a vázon kívül mindent le kellene rajta cserélni. Hajduban az eladó mondta is, hogy ez a cajga ALAPNAK jó, ami monnyuk igaz is.

zo-lee

zo-lee

törzsvendég

• fórumtag
  • 362 posts
azt tudom en is, de en tavaj 260 ezerer vettem, es az ideit mar 199ezeret megkapod, raadasul tarcsafekkel. lehet hogy gagyi, de tarcsa.
masodik pont meg az, hogy 17 colos, es azt nem olyan könnyü elpasszolni (szerintem).
a tavalyit szerintem 50nel többer nem lehet elnyomni.

es mit szolsz egy merida matts-hez? az is kb. ilyen arban van.