Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Országútikról mindent

- - - - -

• Lezárt topik Lezárt topik
3129 hozzászólás a témában

tpresident

tpresident

törzsvendég

• fórumtag
  • 898 hozzászólás
Shoshi, Szmöre: eléhezés során abban az esetben épül le az izomzatod, ha tolod neki tovább, mint a birka. Egy egészséges felnõtt ember szervezetében kb. 500g szénhidrát van eltárolva az izmokban, és kb. 120-150g "vésztartalék" a májban. Edzés során ez kerül felhasználásra. Amikor eléhezel, a májban lévõ vésztartalék kezd fogyni, Emellett belép a rendszerbe a zsírégetés(ami elõtte is mûködött az egész edzés alatt, csak igen kis intenzitással) ekkor elõtérbe kerül. Ha nem szakítod meg a szervezetet, nem kap nagy terheléseket, tisztán, zsírból el lehet kerékpározni addig, amíg a májban lévõ tartalék le nem merül(ezt még nem próbáltam ki). Ez alacsony intenzitáson kb. 1-2.5óra(egyéntõl függõen). Ezután még mindig mûködik tovább a szervezet komolyabb izomsérülés nélkül, de úgy védekezik a túlterhelés ellen,h fázni kezdesz(ez már az eléhezés után is jelentkezik, de kisebb méreteket ölt), hányingered lesz, szédülsz. Végülis arra kényszerít a szervezet,h bármit is csinálsz, fejezd be! Röviden ennyi.
Ha eléhezel, és tolod neki, tényleg az izmok is bomlani kezdenek, de 80/20 arányban a zsírral(80% szírégetés, 20% izombontás).
Sokkal több izomrost megy veszendõbe, 1-1 hegyi edzés alkalmával(elsavasodás).

De mondok jobbat: mikor a mai profi mezõny annak idején kiment külföldre biciklizni, az elsõ elvárás az volt,h 8-10kg-al könnyebnek kellett lenni. Hosszú, állóképességi edzéseket mentek(140-220km) közben szépen ettek-ittak(hogy el ne éhezzenek) mikorl eszálltak a biciklirõl, semmit nem volt szabad enni!!! Hõhullámok, hidegrázás...stb. De 3-4hét alatt leugrot a 8-10kg. Ilyenkor a szervezet az elhasznált energiát a saját forrásásból(zsírpárnák) biztosítja.
ilyen dolgok vannak.
"Ha tanulmányozzuk a külömbözõ vallások tanításait, észrevesszük, hogy mindnek a pozitív emberi tulajdonságok fejlesztése, az erényes ember nevelés a célja. Ez elég ok arra,hogy tiszteletet érezzünk minden vallás iránt." - Õszentsége a Dalai Láma elmélkedése

Shoshi

Shoshi

bentlakó

• fórumtag
  • 7.011 hozzászólás
Szevasztok!

Akkor úgy látom van aki tisztában van a dologgal ;) .

Bemutatom az új gépem . Bár ez nem a ki milyen bringával nyomul topic...

"Give me a chance to shine and I'ma blind the world..."
SS Ultimate 2013 YZ0 Flamethrower 2011 Penge 2011.

potty

potty

törzsvendég

• fórumtag
  • 378 hozzászólás
Henger: Elfelejtetted a GInél a milyen gyorsant. Szerintem ez a legfontosabb. Magas GI: rövid ideig hat , de piszok gyorsan felszívódik. Pl. energia gélek. Az alacsony sokáig hat, de lassan szívódik fel.
Bizony az eléhezés nem a testzsír százalékot csökkenti, mert olyankor már fehérjét bont a szervezet. Eléhezés után csak akkor tudsz testzsírt csökkenteni, ha a pulzusod lemegy a munkapulzusod alá. (Nekem pl. 134 alá), különben izombontás és tejsavas acidózis jön létre. És m,ég ez a leírás se a legpontosabb.

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.181 hozzászólás

Én azt hiszem, hogy tekerés közben a cukros dolgok is csak vészhelyzetben (pl. eléhezés) jöhetenk szóba. A magas cukortartalmú ételeket "üres kalóriáknak" hívják, mert gyorsan bekerülnek a vérbe, és hamar fel is szívódnak. Ellenben azok az ételek, amelyek összetett szénhidrátokat tartalmaznak, lassabban kerülnek lebontásra, így tovább biztosítanak energiát. Pl. a nagymenõk is ezért eszik a tésztákat "al dente" elkészítve, vagyis félkeményen, vagy félpuhán (kinek hogy tetszik), mert lassabban szívódik fel a gyomorból, így egyenletesebb az energiaellás.

A varázsszó: GI
glikémiás index- megmutatja, hogy a bekerült táplálék milyen mértékben, és mennyi ideig emeli meg a vércukorszintet. Vannak alacsony, közepes és magas GI értékû kaják.

Ati:
www.cyclocrossworld.com
www.cyclingnews.com
A szabályzat, mi is a ciklokrossz:
http://www.uci.ch/im...les/5cycl-E.pdf

Jó kutatást!

Shoshi

Shoshi

bentlakó

• fórumtag
  • 7.011 hozzászólás
Én nem értek egyet az eléhezés kérdéssel. Amikor eléhezel, a szervezet elõször is a létfontosságú szerveket fogja védeni, hogy azok rendben mûködhessenek tovább. Ennek érdekében elsõsorban a gyorsan elérhetõ energiaforrásokhoz fog nyúlni. A zsír elégetése egy elég hosszú folyamat, és mivel eléhezéskor a szervezetnek nincs ideje zsírból energiát elõállítani, ezért a fehérjékbõl, vagyis az izmokból nyer energiát. Vagyis nem "zsírból" mész, hanem "izomból". Emellett a regenerációra sincs jó hatással, sõt...

Persze ha izmot akarsz fogyni, akkor rendben van a dolog, bár a regenerációra nagyon oda kell figyelni.

Én azt hiszem, hogy tekerés közben a cukros dolgok is csak vészhelyzetben (pl. eléhezés) jöhetenk szóba. A magas cukortartalmú ételeket "üres kalóriáknak" hívják, mert gyorsan bekerülnek a vérbe, és hamar fel is szívódnak. Ellenben azok az ételek, amelyek összetett szénhidrátokat tartalmaznak, lassabban kerülnek lebontásra, így tovább biztosítanak energiát. Pl. a nagymenõk is ezért eszik a tésztákat "al dente" elkészítve, vagyis félkeményen, vagy félpuhán (kinek hogy tetszik), mert lassabban szívódik fel a gyomorból, így egyenletesebb az energiaellás.

"Give me a chance to shine and I'ma blind the world..."
SS Ultimate 2013 YZ0 Flamethrower 2011 Penge 2011.

Ati001

Ati001

törzsvendég

• fórumtag
  • 329 hozzászólás

És mit szólnál egy ciklokrossz (terep) bicajhoz? Sima külsõcserével outi lesz belõle. Bírja a terepet, gyors, könnyû. Még az alapgépek is max. 11 kilósak.

Errõl a típusról nem igazán hallottam még. Olyasmi mint a fitness bike-ok? Privben tudsz róla írni kicsit bõvebben?

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.181 hozzászólás

Nem drogozok,
nem iszom alkoholt,
nem kávézok,
nem bagózok,

és ezentúl néhány új:

nem fogyasztok guaranát, ginszenget, és ma-huangot:D

De ez mind megváltozik, miután szabadulsz a kóterbõl. ;) :)

szinuhe

szinuhe

törzsvendég

• fórumtag
  • 911 hozzászólás

Nem drogozok,
nem iszom alkoholt,
nem kávézok,
nem bagózok,

és ezentúl néhány új:

hm.
es a nokkel hogy allsz? :D
mostly harmless
toltesen tuliak tarsasaga - powered by patakmeder

szmöre

szmöre

vendég

• fórumtag
  • 44 hozzászólás
Akkor minek élsz?Valamiben meg kell "dögleni"! Csak vicc volt.

voti

voti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.179 hozzászólás
Nem drogozok,
nem iszom alkoholt,
nem kávézok,
nem bagózok,

és ezentúl néhány új:

szinuhe

szinuhe

törzsvendég

• fórumtag
  • 911 hozzászólás
...
A guarana nevû dél-amerikai cserje kivonata például már tíz perccel a bevétel után kifejti hatását. Brazíliában szinte minden formában kapható, még a Coca-Cola is gyárt guarana tartalmú szénsavas üdítõt Kaut néven, de van guaranás csoki, rágó és cukorka is. Magyarországon tabletta formában szinte bármelyik gyógynövényboltban megvásárolható. A szer a szellemi teljesítõképességet, a koncentrációt és az éberséget növeli, a reakcióidõt viszont csökkenti, és másnaposság ellen is kiváló. A guaranának igen magas a koffeintartalma, hiszen míg egy csésze kávé legfeljebb 130 milligramm koffeint tartalmaz, addig egy tablettában ez az érték elérheti a 350 milligrammot is. Az ajánlott mennyiség napi egy tabletta, amit azonban nem célszerû jelentõsen túllépni, mert jó esetben is súlyos toxikózisra - hányás, láz, tachycardia - van kilátás.

Kevésbé drasztikus megoldás a ginszeng, ami szintén a bioboltokban lelhetõ fel. A növény kitûnõen alkalmazható a testi és szellemi kondíció javítására. Amellett, hogy kitûnõen felpörget, olyan speciális immunsejtek termelõdését is elõsegíti, amelyek feladata a vírusok és baktériumok elpusztítása. Akár a nikotin, "intelligens szer", ha kell, stimulál, de szükség esetén nyugtat és csillapít. Manapság nagy kedvenccé vált: szedik hosszútávfutók és testépítõk, topmenedzserek a fáradtságérzet kiiktatására, valamint a depressziós háziasszonyok az endorfin, azaz a boldogsághormon-termelés fokozása érdekében. Nota bene: ne keverjük koffeinnel, mert a két anyag hatása semlegesíti egymást.

A legális stimulánsok közül Nyugat-Európában és Amerikában az efedra vagy egzotikusabb nevén Ma-huang tartozik a legnépszerûbbek közé. Az efedra kis sivatagi cserje, amelynek a szárában rejlõ hatóanyag, az efedrin az adrenalinhoz hasonlóan stimulálja a központi idegrendszert. Az efedrin a 20-as évek óta számos gyógyszer hatóanyaga, de ma már igyekeznek szintetikus pótlékokkal helyettesíteni. Az eredeti növényt drogériákban árulják teafû és kapszula formájában, fokozott izgalmi állapotot idéz elõ, vizsga elõtt fõleg álmosság ellen érdemes bevenni. De túladagolása szívproblémákat okozhat.
...
mostly harmless

szinuhe

szinuhe

törzsvendég

• fórumtag
  • 911 hozzászólás
http://shop.builder....rana és koffein
mostly harmless

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.181 hozzászólás

Gondolkoztam már én is rajta, de az a fenntartásom az oútival, hogy nem nagyon bírja a terepet. Most nem az erdei "dobd el az agyad" utakra gondolok, hanem pl a városi kerékpárutakra. 30as sebességnél montival is elég rázós és akár mennyire figyelek, mindig telibe kapok vmi komolyabb úthibát, aminek az a következménye, hogy 2-3 havonta centírozok.

És mit szólnál egy ciklokrossz (terep) bicajhoz? Sima külsõcserével outi lesz belõle. Bírja a terepet, gyors, könnyû. Még az alapgépek is max. 11 kilósak.

voti

voti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.179 hozzászólás
farkasamed köszi!:)

szmöre ilyen guaranás csoki is volt azok közt amit a balatonkörön ettem, hát érdekes élmény volt. Kb féltávnál ettem meg és elmúlt tõle a fáradtságom, sõt elkezdem lemaradozni-elõremenni (yoyozni), közben meg folyamatosan mosolyogtam. :ganja:

farkasamed

farkasamed

vendég

• fórumtag
  • 30 hozzászólás
Voti: Gratula az eddigi teljesítményedhez, szép eredmény! Én sok embernek hiába mondom (mint orvos), hogy a lefogyáshoz mozogni is kell a bevitt táplálék csökkentése mellett, nem hallgatnak rám!

Ati001: 15 éve országútit használok a városban. Egy márkásabb erõsebb felni (aero)+25s vastagabb gumival nagyon szépen lehet közlekedni. Persze padkázást én is kerülöm, de villamossínnel, kisebb kátyukkal nincs probléma. Meg lehet oldani, csak figyelni kell!

Schnellthomas: addig örülj, amíg megteheted, hogy büntetlenül eszel annyit amennyit csak akarsz! Én is így voltam régen, aztán 25 felett már észrevettem, hogy bizony edzenem kell mellé rendszeresen, hogy tartsam a súlyom.

Végre szebb idõ van ma, lehet gyüjteni a kilométereket. Megyek, ki is próbálom a müzliszeleteket! :)

szmöre

szmöre

vendég

• fórumtag
  • 44 hozzászólás
A koffein helyett tudnék ajánlani egy jobb szert, úgy hivják, hogy guarana. A dél-amerikai indiánoktól csórták a "licencet".A fáradság és és az éhség leküzdésére használják.Mondok néhány elõnyt a koffeinnal szemben: -a hatása elhúzódó,-éhségérzetet elnyomja,- zsír égetõ hatású,- nincs hozzászokás,- nem okoz szív dobogástés gyomor égést,- kedélyjavító hatása is van. A red-shot nevû készítményt tudom ajánlani ez kb. 35 mg koffeinnel egyen értékû 1 adag.Az eléhezésrõl:a direkt eléhezéstõl fogyni?Szerintem ezzel csak a szervezetedet ütöd ki ha ezt sokszor csinálod. Üdv. minden országútisnak.

Ati001

Ati001

törzsvendég

• fórumtag
  • 329 hozzászólás

....szerintem terj at, nem banod meg :).

bocsazOFFert

Gondolkoztam már én is rajta, de az a fenntartásom az oútival, hogy nem nagyon bírja a terepet. Most nem az erdei "dobd el az agyad" utakra gondolok, hanem pl a városi kerékpárutakra. 30as sebességnél montival is elég rázós és akár mennyire figyelek, mindig telibe kapok vmi komolyabb úthibát, aminek az a következménye, hogy 2-3 havonta centírozok.

voti

voti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.179 hozzászólás
Érdekes volt olvasgatni amit az eléhezésrõl meg a súlycsökkentésrõl írtatok. Én az elmúlt pár évben rengeteg túlsúlyt szedtem össze ezért is tértem vissza fél éve a gyerekkori hobbimhoz az országútizáshoz. Semmit sem tudtam az eléhezésrõl meg a testzsírból tekerésrõl, de asszem jól csináltam. Elõször csak 10 km-t bírtam tekerni és a legkisebb emelkedõn is 10km/h alá mentem:D. Soha nem vittem magammal kaját és a kulacsba is csak tiszta víz került. Aztán késõbb mikor 50km-es távnál többet is bírtam már menni egyszerre, akkor jött az elsõ eléhezés, ráadásul már csak pár km volt hátra mikor isteni kajaillat jött valahonnan. Azt hittem sosem érek haza. Ekkor kezdtem vinni magammal 1db müzliszeletet az 50km feletti távokra, amit a felénél megeszek. A kulacsban továbbra is víz. Így fél év alatt, a múlt hét végéig 19,5 kg-ot sikerült fogynom. Beneveztem a balatonkörre, de nagyon féltem a 200km-tõl, mert eddig egyhuzamban max 80km-t mentem (igaz azt 30-as átlaggal). Ezért aztán jól bevásároltam izotóniás italporokat, zselét, energia szeleteket. Gondoltam milyen klasz lesz, ezalatt a 200km alatt biztos fogyok 1-2 kilót és így majd nem csak az elsõ balatonkörömnek örülhetek majd, hanem a kerek 20. leadott kilómnak is. De mivel mindent megettem, megittam és a tempó is kicsi volt nem ment le egy deka sem:).
Sebaj, holnap ha szép idõ lesz letekerem azt a fránya fél kilót, aztán még fél év alatt 11-et és akkor meglesz a tervem.

szinuhe

szinuhe

törzsvendég

• fórumtag
  • 911 hozzászólás
O is belefaradt, latod :)

konnyebben mennenek a tavok outival, konnyebb a bico, kisebb a gordulesi ellenallas, furgebb minden. en ugyan taskat nem viszek, nincs is hova rakni csomagtartoszem hianyaban, es badarsag is volna az outi feneket megterhelni, de hatizsakot mindig cipelek. 1 hetes turara valo cucc boven belefer 24 literbe, kiveve halozsak. az a kormany ala kerul, panttal. 120-140km-t kirivo gond nelkul le lehet tekerni vele, az enyemhez hasonlo kulonosebb edzettseg nelkul.
nekem 170km volt a max egyszerre, az egy regi Puchhal volt es akkor dontottem el, hogy sportosabb bringara ulok at turakhoz.
persze fugg az ut varhato minosegetol is, mert pl az EuroVelo hazai szakaszat a Tisza mellett montival toltam vegig, nem onszantambol.
szerintem terj at, nem banod meg :)

bocsazOFFert
mostly harmless

Ati001

Ati001

törzsvendég

• fórumtag
  • 329 hozzászólás
tpresident: én már abba lefáradtam, hogy végig olvastam az útvonalat...
én általában 70-100 km-et szoktam tekerni egy túra alkalmával és ez nekem bõven elég. Mondjuk a gépem üresen nyom 20 kilót és akkor még nincsenek is fönt a táskák. Egyszer kipróbálnék egy oútit, hogy mennyit tudnék vele menni....