Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Rugóstagok (nem teleszkópok) - általános eszmecsere

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
5897 hozzászólás a témában

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
nem kértem tanácsot, csak leírtam, hogy mi a helyzet minálunk :)
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Zap

Zap

bentlakó

• fórumtag
  • 6.961 hozzászólás
én csili gebaszra szavazok így látatlanban.

Aktuális civil

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
jah. az RC-m is oan, hogy kitekert csillivel lehet szépen nyomogatni, de ha odateszem neki a piros tekerõt, akkor összenyomódik, és visszafelé meg szinte alig akar jönni. Ha a kéket tekergetem, akkormeg már összefele se tudom nyomni.

YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Zap

Zap

bentlakó

• fórumtag
  • 6.961 hozzászólás
de ezeken van levegõrásegítés. és sebességérzékeny szelep is. amin nincs ilyesmi és ki van tekerve a kompresszió, azt elvileg nem nehéz benyomni annyira. kifelé meg lassan jön. szerintem.

Aktuális civil

iljicS

iljicS

zsonglõr

• fórumtag
  • 6.613 hozzászólás
A Swinger-t meg se lehet mozdítani.

Mer' egy állat vagyok !

Three attributes of a good mountaineer are high pain threshold, bad memory, and ... I forget the third.

Zap

Zap

bentlakó

• fórumtag
  • 6.961 hozzászólás
azért az 5.elem más, mint egy hagyományos tag...

Aktuális civil

Vole

Vole

bentlakó

• fórumtag
  • 7.561 hozzászólás
Szerintem Rob arra gondolt, hogy akkor nem lehet kihuzni ha a csillapitas be van tekerve. ( fogalmazhatnal rendesen, mert mindig nekem kell megmagyarazni hogy mire gondolsz ;- )
Ride fast or be last!
I`m as fast as nobody!

Shaun_Palmer

Shaun_Palmer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.323 hozzászólás
Lust: amikor taliztunk akkor hoztam el a felújításról a tagot (új becsúszó, tömítések, olaj, Nitrogén - keveset fútak belé)
kb minden ki volt tekerve, de a könnyûtõl messze volt. nem olyan egyszerû összenyomni, fõleg megindítani, utána valamivel puhább.

A 8" os fox tagoknak 2,25" az útja, vagyis 57mm.
Ha 20mm-t ül be amikor ráülsz akkor 20/57=0,35 vagyis 35% ami elvileg megfelelõ.
A problémára 2 elméletem van, betekerted a kompressziót (ezt nem hiszem)
Vagy túl sürû (esetleg piszkos) olaj van a tagban, ami azt eredményezi, hogy a tagon belül található vékony járatokon nem tud olyan gyorsan átjutni az olaj mint ahogy kéne a megfelelõ mõködéshez, bár akkor a csillapítás is lassú lenne... Nem értem.
Nem feszül a tag a vázban, esetleg valamelyik forgópont?

Igaz az én vázamban is (1/1 ugyan az, csak az elejének más a dizájnja) elvileg 50el keményebb a rugó. Ha csak simán ülök rajta nem érzem igazán aktívnak, de ha megyek vele akkor egész jól mozog, bár a tagom már kimozogta az útja javát (szerintem csereérett)...

Rob: van nyomás a tagodban? elvileg vissza kéne jönnie magától...
"Ha nem lehetsz a legjobb, légy a legrosszabb!"

bptitans.hu

Kislust

Kislust

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.507 hozzászólás
nekem magától kijön.....
viszont befelé elég szívós..
Van állásom...:bananadan

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
rugó nélkül az enyémet is nehéz összenyomni, kihúzni majdnem lehetetlen, rugóval meg meg sem próbálom, a bullit is 2.5szeres áttétellel nyomja, meg a szerény 65 kilómmal....

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Zap

Zap

bentlakó

• fórumtag
  • 6.961 hozzászólás

nos akkor én már nem értem..:)

eredetileg ugye 200-as a tag, ha ráülök, akkor 180-as..:)

a te számításod alapján a sag most 40%....ez még sok is..nekem mégis keménynek tûnik, de nemcsak nekem, pl jodának is ez volt az elsõ megjegyzése, hogy húú, ez nagyon kemény....

pontosan van mérve? mert ha 183ra ül össze, és pl nem 50et, hanem 53-at mozog, akkor már 33% és az jó, ezt hozza ki a kalkulátor is..
statikus terhelésnél így lehet jó, dinamikusnál pedig már beszól a csillapítás. Nem panaszkodtál arra, hogy nehéz összenyomni rugó nélkül? Próbáld meg egyszer rugó nélkül betenni, és nyomogasd, hogy úgy hogy viselkedik...

Aktuális civil

Zap

Zap

bentlakó

• fórumtag
  • 6.961 hozzászólás
igen, rosszul számolsz

azt, hogy szemtávot mérj, csak azért írtam, mert ott van pontos mérésre lehetõség, a rugó mögött, a tengelynél nem tudsz mérni!!

Viszont nem a szemtáv változása számít, csak a stroke-é. Ha pl. 80 mm az útja, akkor 20 mm változás (amit mindegy, hogy hol mérsz, a szemeknél könnyebb) az 25%. A 80 mm hez kell viszonyítsd, nem a 200mm szemtávhoz!! Ezek kitalált számok, ha lennének konkrétak, lehetne számolni.. Nem tudod lemérni? rugó levsz, tolómérõvel megmér...

szerintem egyábként jó lesz a Sagod, ha 20mm-t beül: jó a rugó keménysége, vagy progresszivítás miatt, vagy befelé csilli miatt érzed halottnak...

Aktuális civil

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7.030 hozzászólás
50 talán

Kislust

Kislust

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.507 hozzászólás
nos akkor én már nem értem..:)

eredetileg ugye 200-as a tag, ha ráülök, akkor 180-as..:)

a te számításod alapján a sag most 40%....ez még sok is..nekem mégis keménynek tûnik, de nemcsak nekem, pl jodának is ez volt az elsõ megjegyzése, hogy húú, ez nagyon kemény....

no akkor marad az, hogy egyszer valami szakival összefutok, és majd õ jól megnézni nekem..:)

edit:
nemtalátam adatot erre: egy 200-as foxnak mennyi az útja(stroke?)?
lehet, hogy eleve rosszul számolok...

Zap

Zap

bentlakó

• fórumtag
  • 6.961 hozzászólás
jól tudod a rugóutad? pár milli eltérés elég nagy különbséget eredményez a végénél!!

de ha pl. 80 kilo 10% leülést eredményez egy 450es rugónál... akkor ugyanez a terhelés hányas rugónál lesz 30%?

mondjuk a 10 elég kevésnek tûnik
ja, tudom miért!!
nem voltam világos!
A szemtávot csak a mérésnél használd, számoláshoz a stroket.
Azaz: stroke = 50 mm
szemtáv = 200 mm

akkor ha leülénél szemtáv = 180 mm
az azt jelenti, hogy sag = 200 - 180 =20, az 20/50= 40%

Aktuális civil

Dig

Dig

maximus

• fórumtag
  • 10.884 hozzászólás
Igen ezt mondogatom egyfolytában de te meg Lust vagy kicserélni õket;)
Találd ki hogy milyen rugó illik a taghoz.
És tekergesd a tekerentyûket.
Vedd be a piros kapszulát, és kitágul az univerzum.

Kislust

Kislust

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.507 hozzászólás
sajna dolgozom....akartam szabit kivenni, csak 4bõl 0 helyettes ér rá..imádom õket...

de egyértelmûen kemény..a régi jobb volt...bár az tán még túl puha is volt..
ez cserébe egy pillangó-pukitól is megindul, csak utána beton lesz...
nembaj, majd az új rugóval
egyébként a boxxihoz is kell majd puhább rugó sok nekem a dupla sárga..

Dig

Dig

maximus

• fórumtag
  • 10.884 hozzászólás
figyi lust.
Ha holnap nem dolgozol akkor gyere ki a hegyre és majd lessük a tagot.
Vedd be a piros kapszulát, és kitágul az univerzum.

Kislust

Kislust

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.507 hozzászólás
nos lemértem a sag-ot szemtávolsággal, 10%ra jött ki...

akkor viszont nem tudom, hogy miért számolt nekem az a program 470-es rugót....

Zap

Zap

bentlakó

• fórumtag
  • 6.961 hozzászólás
sag nem változik szerintem kicsit se, kompresszió csak csillapít, lassabban megy, de ugyanoda adott terhelésre .
a letörésekkel az a baj, hogy dinamikus terhelést ad (hobbi fizikus (se) vagyok, lehet, hogy nemjót mondok) és azért nehéz számolni, hogy mennyi is az annyi. Erre jó a befelé csili.

Aktuális civil