Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Edzésmódszerek

- - - - -

• Please log in to reply
868 replies to this topic

ggx

ggx

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,613 posts
jaja ez igaz, manapság már nem lehet kifogás, hogy angolul van valami...

stevepeat

stevepeat

vendég

• fórumtag
  • 25 posts

A linkek valami angol oldalra vezettek el..
Esetleg lehetne valami infót kapni róla mindenki számára érthetõ hazai nyelven is.
Kössz.

http://biketrials.hu...=asc&highlight=
Ez az egyetlen használható magyar oldal a témában amit 1 perc google-al tudtam találni, szal neked se okozta volna a végzeted ha megpróbálod. (http://fuckinggoogleit.com/)
Ja és ha nagyon érdekelne a téma, akkor vennéd a fáradtságot meg a szótárat (SZTAKI), vagy egy egész jó angol tudással rendelkezõ havert, a többit meg rádbízom!
Keep the rubber-side down!!

Barna_UMF

Barna_UMF

törzsvendég

• fórumtag
  • 337 posts

Itt egy kis szösszenet azoknak akik egyáltalán nem vágják mi az a plyo edzés:
http://en.wikipedia....iki/Plyometrics
Talán segít helyrerázni a témát.

Felsõtestre alkalmazható plyo edzés ötleteket pedig itt találtok egy adagot:
http://www.bodybuild.../fun/kelly7.htm

Az pedig hogy tõlünk származna ezen eddzésmódszer versenyre való
felkészülés soráni alkalmazása, azt kétlem hiszen az összes helyen ahol
plyometric-rõl olvastam, mindenhol a szovjeteket említik, a linkelt cikkben
pedig néven is neveznek egy illetõt : Yuri Verkhoshansky, mint a módszer
kifejlesztõjét. Illetve pontosan ahogyan a cikkben is írják, a '70-es években
az oroszok az olimpiai illetve minden világversenyen fõként ennek a
csodafegyvernek köszönhették az elsöprõ fölényüket!

Még egy kis érdekesség azoknak akiket komolyabban érdekelnek ezen
edzésmódszer elõnyei. Egy bizonyos Christopher Sommer nevû edzõtõl
idéznék egy szerintem igen érdekes elgondolást a plyometric-us edzés
elõnyeirõl:

THX

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,181 posts

olvastam valahol ilyet is, hogy felkelés után bizonyos ideig nem célszerû edzeni, mert az káros lehet, nomost én jelenlegi életformám miatt (egyetem-vizsgaidõszak, stb...) ...

Sztem ez nem oszt-nem szoroz. Elég megterhelés ez is. Esetleg próbálj átállni az éjfélig tanulásra, és akkor korábban fel tudsz kelni. Kis tanulás, oszt' mehet az edzés. Egyébként nem káros, ha tudsz eleget pihenni.
Légy optimista! Ha citrommal kínál meg az élet, kérj hozzá Martinit!
Race, no Rest!

T.Zoli

T.Zoli

vendég

• fórumtag
  • 23 posts
A linkek valami angol oldalra vezettek el..
Esetleg lehetne valami infót kapni róla mindenki számára érthetõ hazai nyelven is.
Kössz.

stevepeat

stevepeat

vendég

• fórumtag
  • 25 posts

tudna nekem mondani valaki valamit a pliometrikus edzéstervrõl?

(na még 1szer)

Itt egy kis szösszenet azoknak akik egyáltalán nem vágják mi az a plyo edzés:
http://en.wikipedia....iki/Plyometrics
Talán segít helyrerázni a témát.

Felsõtestre alkalmazható plyo edzés ötleteket pedig itt találtok egy adagot:
http://www.bodybuild.../fun/kelly7.htm

Az pedig hogy tõlünk származna ezen eddzésmódszer versenyre való
felkészülés soráni alkalmazása, azt kétlem hiszen az összes helyen ahol
plyometric-rõl olvastam, mindenhol a szovjeteket említik, a linkelt cikkben
pedig néven is neveznek egy illetõt : Yuri Verkhoshansky, mint a módszer
kifejlesztõjét. Illetve pontosan ahogyan a cikkben is írják, a '70-es években
az oroszok az olimpiai illetve minden világversenyen fõként ennek a
csodafegyvernek köszönhették az elsöprõ fölényüket!

Még egy kis érdekesség azoknak akiket komolyabban érdekelnek ezen
edzésmódszer elõnyei. Egy bizonyos Christopher Sommer nevû edzõtõl
idéznék egy szerintem igen érdekes elgondolást a plyometric-us edzés
elõnyeirõl:

Does connective tissue work harder than muscle tissue during a plyometric? That will of course depend on which is the "weak link" in your chain.
For most people the weak link will be the tendon (attachment of the muscle to the bone) and/or the ligament (attachment of bone to bone) due to the slow and non-ballistic nature of most conditioning exercises.

For example, perform a set of tuck jumps (jump up and down in place while pulling the knees up to the chest - don't pause on the ground, immediately "punch" up into the next tuck jump).
Unless you perform these regularly, my suspicion is that you will feel these in your ankles and knees, areas which are predominately ligaments and tendons, rather than in the muscles of your thighs and calves.

With regards to why the plyometric training of connective tissue gives such good gains in strength, I myself am not sure. I feel that Dave Werner is on the correct track in noting that increases in density, cross sectional area and larger surface attachment area all result in the ability of a muscle to excert greater leverage on a joint and handle greater training loads.

It is also important to note that the metabolic rate of connective tissue is approximately ten times slower than muscle tissue. This results in much slower strength gains for this tissue as well as much longer healing times. Great care and patience should be used when implementing these methods into a conditioning program.

Is plyometric training alone enough to develope strength? In my opinion, no. It must be combined with other strength training methods for maximum benefit. It has been interesting to note the amazing success that Jay Schroeder has had with Archuleta in combining weightlifting with plyometric training.

Keep the rubber-side down!!

ggx

ggx

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,613 posts
olvastam valahol ilyet is, hogy felkelés után bizonyos ideig nem célszerû edzeni, mert az káros lehet, nomost én jelenlegi életformám miatt (egyetem-vizsgaidõszak, stb...) nagyjából 3-4 körül fekszem le, és olyan 12 körül kelek, ilyenkor mikor mehetek kb 14h? :)

ggx

ggx

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,613 posts
no igen, én is a testépítés/gyúrás jellegû dolgokat hanyagolom teljesen, erre gondoltam

sysspo

sysspo

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 posts

franc akar még plussz izmot cipelni, csak lassabb leszek tõle (ez most nem bringára, hanem focira...)

Ez így nem igaz, mert ez az eröfejlesztés módjának a függvénye. Egy testépítö nyílvánvalóan passzív izomtömeget cipel de nézd meg a sprintereket a gyorskorcsolyázókat a kajakosokat stb. Megfelelö módszer, megfelelö hatás.

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,181 posts
A zsír-anyagcsere fõ haszna, hogy nem a szénhidrát raktárakat üríti (ami alig pár órára elegendõ), hanem a gyak. végtelen forrásokból dolgozik a szervezeted. Persze mellette marad a szénhidrát-, és fehérjebontás is, de nagyobbrészt zsírból jön az energia. Attól meg nem kell félned, hogy elfogy a zsír. Még egy maratonfutónak is van annyi zsírja, amivel 8 maratont lefutna- persze a szervezet nem hülye, idõben küldi a vészjeleket, és leszabályoz. Sokkal hamarabb leállsz, minthogy jönne a baj.
Ráadásul szépen az izomrostok közül fogy a zsír.
Ettõl nem fogsz fogyni, inkább javul az anyagcseréd. Magyarul szálkásítasz. Mert emellett javul az izmok vérellátása, zsír helyett izom leszen.

Erõnlét fejlesztéshez alapozás közben közepes intenzitást javasolnak az okosok (70-85% között, persze változatosan kiválasztva egy kisebb tartományt). Konditeremben a kisebb súly, de nagyobb ismétlésszám (8-12...20), és széria (3..6). Akkora súllyal, amivel még éppen meg tudod csinálni az utolsó sorozatot.
Race, no Rest!

Barna_UMF

Barna_UMF

törzsvendég

• fórumtag
  • 337 posts

én meg nem akarok izmokra sem hízni, csak erõnlétet szeretnék fejleszteni, franc akar még plussz izmot cipelni, csak lassabb leszek tõle (ez most nem bringára, hanem focira...)

én is így gondoltam

ggx

ggx

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,613 posts
én meg nem akarok izmokra sem hízni, csak erõnlétet szeretnék fejleszteni, franc akar még plussz izmot cipelni, csak lassabb leszek tõle (ez most nem bringára, hanem focira...)

Barna_UMF

Barna_UMF

törzsvendég

• fórumtag
  • 337 posts

zsír-anyagcsere haszna a fogyás? mert akkor azt én passzolom, nem akarok fogyni...

én se akarok fogyni én izmokra akarok hizni de nem hájat hanem izmot ;)

Barna_UMF

Barna_UMF

törzsvendég

• fórumtag
  • 337 posts

Kézenállva ugyanezt!Feltöltött kép

:bananadan ja az lehet de nem tok kézen állni :)

sysspo

sysspo

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 posts

ez alapján pl. tapsolós fekvõtámasszal

Ezt ugyan már máshol is olvastam de szerintem ez nem plyometrikus. Attól, hogy az ember tapsol egyet az még nem jelent elöfeszülést.
A felcsapás pl. jó példa. Fogsz egy 20kg-os rudat és nyújtott kézzel a fejed felett tartod. A rudat az alkarod mozgatva hagyod a tarkód mögé esni (tricepsz nyúlik) majd felcsapva vissza (tricepsz összehúzódik) a kiindulóhelyzetbe.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

de hogy lehet a kar izmait fejleszetni vele?

ez alapján pl. tapsolós fekvõtámasszal

ggx

ggx

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,613 posts
zsír-anyagcsere haszna a fogyás? mert akkor azt én passzolom, nem akarok fogyni...

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,181 posts
Dante írtad:
"Nekem az a bajom a futással, hogy nem bírom addig, amennyinek már értelme lenne. Az értelem úgy másfél órától indul. Szóval egy 15-20 kilómétert illik futni, 130-150 körüli pulzussal. Nálam legalábbis a futás a 60-70% zónába esik. Bicajt azt simán tudok 50-60% között is mondjuk...Persze a semminél a valami már rögtön többet ér...szóval ahelyett, hogy mondjuk semmit sem csinálsz,már 40 perc is bõven jó. Fél óra alatt nincs aerob edzésmunka, vagy valami ilyesmit olvastam valamikor."

Másfél óra sztem sok. Alapozásnak bõven elég 1 óra is. És nyomhatod jobban a tempót, én pl. 80%-on futok. Más napokon 1,5-2 órát görgõzöm.
Fél óra edzés után kezd beindulni a zsír-anyagcsere. Mondjuk edzettségtõl is- minél edzettebb vagy, annál hamarabb. Full kezdõnek eltarthat akár egy órát is. Addig tisztán szénhidrátból nyeri az energiát.
Race, no Rest!

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég

igen de hogy lehet a kar izmait fejleszetni vele?

Kézenállva ugyanezt!Feltöltött kép

Barna_UMF

Barna_UMF

törzsvendég

• fórumtag
  • 337 posts

A rövidideig tató de nagy energiájú erõkifejtés fejlesztésére használják.
A triálosoknak kifejezetten ajánlott , állitolag magyar találmány!!
Ugró edzésnek is hívják. kb arrol van szó mint amikor kiskorunkban
a lépcsõn tökéletlenkedttünk. Állsz mondjuk a lépcsõ 3. fokán (szembe emelkedik) vissza ugrassz a 2. fokra (ekkor elõfeszítessz) majd ugyanazzal
a mozdulattal újból felugrassz a 3.-ra v 4.-re v 5.-re......
( ez maga a fejlesztõ mozdulat) elõtte mindig nagyon be kell melegíteni és
még így is nagyon nagy a sérülés veszély!!!

igen ezzel a lábizmot tom fejleszteni meg ennyi én is tudtam de hogy lehet a kar izmait fejleszetni vele?