Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Edzésmódszerek

- - - - -

• Please log in to reply
868 replies to this topic

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Az erõsítés leírása nekem is jól jött, köszönöm szépen.
Mostanában több idõm van és a szabadidõbájk stílust ûzöm min. heti kettõ v. több alkalommal..

Az L-karnitint elkezdtem én is szedni, viszont eleinte meghajtott.
Azt írják a dobozon, edzés elõtt fél órával kell bevenni egyet és utána lefekvés elõtt 1 órával egyet.
Az edzés elõtti bizony bezavart a HHH-n a kullancsosba de legalább könnyebb lettem. :D
Két mászó kullancsot kellett lesöpörnöm utána.
Azóta már nem tapasztalom ezt a hatását.
Ezzel együtt inkább tekerés után használom csak.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

schnellthomas

schnellthomas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,671 posts
Mateqrov köszönöm a választ!
A végével nem értek egyet.idei év márciusig futárként dolgoztam még,erõs voltam és most ért véget.Tehát nem vittem túlzásba az edzést.
Köszönöm a hsz-t!
"Hogy soha többet ne fordulhasson elõ veled,hogy egy kapcsolatban elfogy a színes ceruzád! ":)

Mateqrov

Mateqrov

vendég

• fórumtag
  • 175 posts

ez engem is érdekelne, az alapozós része...idén már elkezdtem rendszeresebben edzeni, heti 7-8 óra átlagban, ha van rá idõm, jövõre pedig komolyan szeretnék edzeni, felkészülni.

mikor érdemes elkezdeni az alapozást jövõre, és milyen módszereket ajánlatok? kint tekerek addig, ameddig lehet (tudom, mindig lehet, csak jó ruha kell, de nincs $$ egy jó garnitúra téli szerkóra), vagy inkább bent görgõzöm? ha a görgõ, akkor minden nap kevesebbet, vagy csak heti 3-4x hosszabbakat?

illetve az L-karnitin nevû szer pontosan miben segíti a sportolót?

Az L-karnitinrõl: http://shop.builder....etes.htm4?id=50

Szerintem a téli felkészülésnél minél több nap minél többet, de kevésbé fárasztó intenzitással, úgy max 140-150-es pulzussal tekerj és ha tudsz, akkor a szabadban.

Mateqrov

Mateqrov

vendég

• fórumtag
  • 175 posts

halihó!
Segítségeteket kérném.kifingtam idei évre teljesen.Lepukkantam.Hogyan,miként zajlik egy pihenés és mikor kell egy alapos alapozást elkezdeni jövõ évre?Mibõl áll a pihenés?Bringázás rövid távokkal pörgetve,vagy süti,tej,számítógép a nyerõ?Kérnék néhány tippet,tanácsot.
Köszönöm!

Helló!

Ha kipukkantál, akkor szerintem most térj át teljesen szabadidõbájkerbe az idei év maradék részébe, de ne állj le a tekeréssel, csak túrázz és élvezd a tekerést(ilyenkor a pulzusmérõt, sõt a sebességmérést is simán lehet mellõzni). Velem is volt hasonló és rengeteget segített, hogy abszolút nem a teljesítményre mentem, hanem csak élveztem a szabadságot. Aztán szerintem már télen elkezdhetsz futkosni/görgõzni/szabadban tekerni. Igazából a szabadban tekerést ajánlom, mert a szobában tekerés nem az igazi, túl monoton és döglesztõ a menetszél híján. Ha meg annyira hideg van, akkor futás. És ezek mind közepes-alacsony pulzusszámon egészen addig, amíg össze nem gyûlik egy olyan 2000 Km-ed, utána lehet az intenzitást növelni és nagy sebességû, magas terhelésû edzéseket csinálni, kis erõfejlesztéssel(intervallumozás), de azért itt is legyenek szerintem olyan napok(fõleg a nehéz edzések után), amikor csak örömbõl tekersz, nem teljesítménykényszerbõl. És figyelj arra is, hogy ha hiába erölködsz, a teljesítményed nem javul vagy esetleg romlik, akkor túledzettségrõl van szó, ilyenkor akár egy-két hetet csak laza tekeréssel tölts. És fontos a fokozatosság, jó a fáradtság edzés végén, de csak addig, amíg az másnapra viszonylag elmúlik, nincsenek koordinációs problémák tekerés alatt és szellemileg is viszonylag friss tudsz maradni. Ha másnap reggel úgy ébredsz, hogy alig tudsz lábra állni, mintha fejbe vertek volna és semmi kedved biciklire ülni, akkor túlzásba vitted az edzést. Szerintem te is abba a hibába estél, mint én régebben, hogy nagyon a teljesítményre koncentráltál és ezért "pukkadtál ki".

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts
ez engem is érdekelne, az alapozós része...idén már elkezdtem rendszeresebben edzeni, heti 7-8 óra átlagban, ha van rá idõm, jövõre pedig komolyan szeretnék edzeni, felkészülni.

mikor érdemes elkezdeni az alapozást jövõre, és milyen módszereket ajánlatok? kint tekerek addig, ameddig lehet (tudom, mindig lehet, csak jó ruha kell, de nincs $$ egy jó garnitúra téli szerkóra), vagy inkább bent görgõzöm? ha a görgõ, akkor minden nap kevesebbet, vagy csak heti 3-4x hosszabbakat?

illetve az L-karnitin nevû szer pontosan miben segíti a sportolót?

schnellthomas

schnellthomas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,671 posts
halihó!
Segítségeteket kérném.kifingtam idei évre teljesen.Lepukkantam.Hogyan,miként zajlik egy pihenés és mikor kell egy alapos alapozást elkezdeni jövõ évre?Mibõl áll a pihenés?Bringázás rövid távokkal pörgetve,vagy süti,tej,számítógép a nyerõ?Kérnék néhány tippet,tanácsot.
Köszönöm!
"Hogy soha többet ne fordulhasson elõ veled,hogy egy kapcsolatban elfogy a színes ceruzád! ":)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Értem, kössz.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

Szóval csak a koron múlik..

Nem, de mindenképp sokat nyom a latba.

Nehéz ezt a mindennapok során megoldani, de célirányosan kéne edzeni, a rapszodikus terhelések inkább csak rombolnak, fejlesztõ hatás nélkül.
Meg maguk a nappalok is; hogy mennyit és milyet alszol, mennyire stresszesek vagy fárasztóak a napjaid, stb.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Rossz gének, rossz formában vagy.
Már nem is emlékszem, milyen egy hetet nem bringázni. :)

A sebesség mindent megold.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Szóval csak a koron múlik..

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
Mert öreg vagy. Bocsi.
:)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Többször megfigyeltem, amikor nem pihenek 4-5 napot két tekerés között,
akkor a második alkalommal nagyon fárasztónak és nehéznek érzem a felfelét.

Amikor gyakran megyek többnapos pihenõ nélkül az izmaimban égõ érzés van.
Sõt, jó bõ hét pihenõ után alig hiszem el mennyivel könnyebb.

Ilyenkor legjobb ha legalább egy hetet pihenek v. többet, akkor hihetetlen erõt érzek magamban,
persze önmagamhoz képest.

Az mitõl lehet, hogy ilyen lassan regenerálódok?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Közel annyi. A nyomós kúttól olyan 15 km. Emellett 450m szint kb.
Terepen indulva mértem már 30-35 percet. Amerre a Gázló megy, de az jóval rövidebb.

Megnéztem, a gázló itiner szerint 15,13km az aszfalt, az eleje viszont szinte sík, lefelé tekerni kell, hogy ne álljak meg. A terep az 7,7km, néha szoktam én is itt edzeni, könyen lehet sok szintet menni.

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,181 posts

Ha Bakonybéltõl méri akkor a Tour-on a helye (kb 30as átlag.

Közel annyi. A nyomós kúttól olyan 15 km. Emellett 450m szint kb.
Terepen indulva mértem már 30-35 percet. Amerre a Gázló megy, de az jóval rövidebb.
Légy optimista! Ha citrommal kínál meg az élet, kérj hozzá Martinit!
Race, no Rest!

Tekergo-N

Tekergo-N

újonc

• fórumtag
  • 4 posts
Köszönöm mindenkinek!

Gyakorlatokkal nagyon odafigyelek a helyes pedálozásra, így szerintem nemigazán rángatom a bringát, bár nem láttam még magamat kívülrõl.
Máskor odakint edzek, csak amikor összetett, vagy kissé emelkedõs gyakorlatokat kell csinálni, görgõn megyek.
Nemigazán félek a kiégéstõl, mert rendesen pihenek, betartom a pulzusszámot, stb...
Bakonybélbõl mérem egyébként a távot, de azért nem 30-as az átlag. Kb. 22-es. De nyár végén lesz több is ;)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Eddig általában terepen indultam felfelé, de majd lemérem mennyi ha végig aszfalton megyek. Nem tûnik rossz idõnek.

Ha Bakonybéltõl méri akkor a Tour-on a helye (kb 30as átlag.

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,181 posts

(Ja, és alapozás végén a Kõris-hegyre aszfalton, montival 35 perc alatt felmenni jó idõnek számít? Életemben kb. harmadszor voltam hegyen biciklivel :) )

Eddig általában terepen indultam felfelé, de majd lemérem mennyi ha végig aszfalton megyek. Nem tûnik rossz idõnek.
Légy optimista! Ha citrommal kínál meg az élet, kérj hozzá Martinit!
Race, no Rest!

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

(Ja, és alapozás végén a Kõris-hegyre aszfalton, montival 35 perc alatt felmenni jó idõnek számít? Életemben kb. harmadszor voltam hegyen biciklivel :) )

Attól függ honnan méred. Egyébként végig nagytányér a Kõris .
Arra vigyázz, hogy ne égesd szét magad, fõleg ha tehetséges vagy. Nem most kell a csúcson lenni.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Próbálj odakint edzeni, ha egyedül még fiatal vagy hozzá (pl fõúton nem is haladhatsz), akkor valaki kisérjen. A görgõ nem jó erõedzésre, darabokra tépi a biciklit a "rángatás". Az erõt tudod növelni rövidebb hajtókarral, vagy nagyobb fokozattal. Azaz, ha sík vidéken laksz, tegyél fl nagyobb lánctányért. Az edzõmontimon pl nekem is 48-as van, azzal már a sík is "combos".
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

Tekergo-N

Tekergo-N

újonc

• fórumtag
  • 4 posts
16 éves vagyok, elég régóta edzek, de pulzus alapján, könyvbõl csak kb 3/4 éve. NAGYON fejlõdök, csak valamiben megakadtam.
Vége az alapozásnak, jön a felkészülés, és a görgõm (minoura VFS-R) nemigazán tud több fékerõt adni, pedig kellene az emelkedõkhöz.
Leváltottam 3/9-re, kemény fokozaton, de sajnos a pedálfordulat miatt nem érem el a kívánt nehézséget és pulzusszámot.
Sajnos Gyõr környékén lakom, így nem sok esélyem van megfelelõ módon hegyekbe menni
Van alakinek tippje, hogy miként lehetne erõsebb emelkedõt alkotni a görgõn?
Köszi!