Jelentkezz be Regisztrálj
Edzésmódszerek
Posted 2008. August 29. - 13:48
Nem rossz eredmények!
Nem bringás edzõ vagy? Atlétákkal is foglalkozol?
Látom Tatabányán tartózkodsz.
Éppen holdponton vagyok, edzõt keresek, vagyis igen is meg nem is, mert szakmailag profi edzõm van, csak nem ér rá túl sokat foglalkozni velem, és pont az a plusz hiányzik, amit az edzõi jelenlét jelentene (technikailag, motivációplusszban). Mert amúgy mostanság heti 2 edzésen volt ott, ami az 5-6-hoz képest nem túl sok, figyelembe véve, hogy ha ott is van, abból csak keveset figyel pont rám.
Én 58,8-ig jutottam, pont a rákövetkezõ évre lesérültem, mûtét, az elmúlt év volt az elsõ igazi felkészülésem, amiben meg volt 6 hét kényszerpihi, meg OB elõtt 3 hét gyengeség-betegség, így csak 61-ig jutottam idén. Most szeretném a legjobb teljesítményemet megközelíteni újra .....
Posted 2008. August 28. - 14:23
http://www.flashmavi...and_field.shtml
Az biztos, hogy nem a 400 gát az a versenyszám, ahol "csodát" lehet várni ettöl a módszertöl mivel itt nem az explozivitáson van a fö hangsúly. A feleségem is ezt müvelte, 60,27-je volt egy lány pedig 59,13-ig jutott a csoportomból.
Posted 2008. August 28. - 09:52
Igazából ezt értem, az elmondottak alapján az én edzéstervemben elég sok ilyen jellegû gyakorlat szerepel, csak mivel ez a gyengém, ezért érdeklõdtem, hogy tudatosan hátha többfélét be tudok iktatni az edzéseimbe.
Szerintem nem csak rajtnál és ugrószámoknál, hanem az összeg sprintszámnál (nyilván azokhoz kapcsolódik a rajt), valamint gátfutásnál is hasznos lehet.
Amit írtál, medicines gyakorlatot szoktunk csinálni, sõt medicinnel többfélét is, ami szinte mind ilyen jellegû.
Azért tetszik ez a módszer, mert nekünk dinamika, erõ robbanékonyság, gyorsaság kell, ezt felnõttkorban elég nehéz fejleszteni, de sztem ezekkel a módszerekkel felébreszthetõek ezek a képességek, és kismértékben biztosan javíthatóak is. Nekem ez a gyenge pontom, a tempóállóképességem futásnál ki szokott alakulni, nem szokott gond lenni vele.
Ami még szerintem egy tipikus polimetrikus tréning, a gátszökdelés. Ezt ha belejövök 84-es gáton, de jobb periódusaimban 91-esen is megcsinálom. Minimum 6 gát kb. 150 cm-re, páros lábú szökdelés szögesben, dinamukusan, gyorsan végrehajtva, sztem az egyik legjobb gyakorlat!
Mellesleg nekünk az erõsítéseink is ilyen jellegûek, viszonylag kis súlyokkal, de azt robbanékonyan kell végrehajtani (szakítás, lökés, félguggolás, rogyasztás, stb.) Sõt a vontatás is hasonló jellegû, bár az már tovább tart (mondjuk 2X 4x30m)
Ha van még vmi jó ötletetek írjátok meg, nemsokára kezdem a felkészülést, minden tanács jól jöhet;)
Posted 2008. August 27. - 15:30
A plyometrikus módszer hatásai az atlétikában föleg a rajtolásnál és az ugrószámoknál hasznosak. A gyakorlatok a nyúlás-rövidülés ciklusra és az inter és intramuscularis koordinációra vannak pozitív hatással. Hétköznapiabban kifejezve az explozivitás javul. Jellemzö gyakorlat pl. a mélybeugrásból felugrás.
Posted 2008. August 27. - 11:52
A plyometrikus edzésmódszerrel kapcsolatban szeretnék érdeklõdni, láttam régebben írtatok errõl, ha vki ebben jobban benne van, kérlek jelezzen. Én atkéta vagyok, 400 gátas.
Elõre is köszi!
A
Posted 2008. August 22. - 04:06
Posted 2008. August 22. - 00:05
Avagy nem láttam még nagymamát nyélen rakni 50nel úgy hogy szegénykének elfogyott az áttétele
Posted 2008. August 21. - 00:11
Posted 2008. August 20. - 23:47
A pörgetéssel a görcs is elkerülhetõ.
A max. pulzusról is volt szó.Én amit legtöbbet mértem(stopper+negyed percig számoltam a lüktetést ) az nekem 192.
Izomtéridõninja-geológus!
Posted 2008. August 20. - 18:26
Ez érdekelne, tematikusan és milyen szerekkelSzóval mivel elkoptattam a porcokat, majd egy év porcépités várt rám, aminek most van nagyából vége, a formám iszonyatosat esett, mostmár tudok hosszabakat tekerni, de egészen a nulláról kellet kezdenem.
-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy
Posted 2008. August 20. - 17:57
Kivánok,
próbálok egy KEZDÕ edzéstervet összerakni magamnak,de egy dolognál elakadok,és nem találtam még rá választ.
Kényelmesen de erõbõl tekerek,viszont az alapozásnál ahol olvastam ott mind azt írják 90-100 as fordulatszámmal kell tekerni,viszont én sokszor a 60-at sem érem el percenként.
Mennyire gond ha nem tudok pörgetni?
Az 1 órás idõtartamok elegendõek vagy esetleg késõbb érdemes emelni az idõtartamon?
Szerintem mindenképp érdemes lenne kicsit "ráedzened" a pörgetésre.
Régen én is sokkal inkább eröbõl tekertem, mint pörgetve, és az lett az eredménye, hogy a térdeim egy idõ után rendesen el kezdtek fájni.
Elmentem direkt bringás dokihoz, és Õ mondta, hogy kicsit elkoptak a porcok a térdembe, aminek egyik oka lehet az, hogy túl alacsony fordulaton túl nagy erõvel tekertem. Ha így tekersz sokkal erõsebben nyomodik össze a térdenél a porc, és az jobban koptatja (biztos nem jól magyarázom, de valami ilyesmit mondott már rég volt).
Szóval mivel elkoptattam a porcokat, majd egy év porcépités várt rám, aminek most van nagyából vége, a formám iszonyatosat esett, mostmár tudok hosszabakat tekerni, de egészen a nulláról kellet kezdenem.
Valószínüleg nem csak attól volt ez, hogy nem pörgettem, de hát azért szerintem érdemes ezt a "hibalehetõséget" kizárni.
Úgyhogy tessék csak ráedzeni a pörgetésre.
Posted 2008. August 20. - 17:27
Posted 2008. August 20. - 16:30
próbálok egy KEZDÕ edzéstervet összerakni magamnak,de egy dolognál elakadok,és nem találtam még rá választ.
Kényelmesen de erõbõl tekerek,viszont az alapozásnál ahol olvastam ott mind azt írják 90-100 as fordulatszámmal kell tekerni,viszont én sokszor a 60-at sem érem el percenként.
Mennyire gond ha nem tudok pörgetni?
Az 1 órás idõtartamok elegendõek vagy esetleg késõbb érdemes emelni az idõtartamon?
Posted 2008. August 05. - 12:20
Szóval ki lehet hozni bringán is a max pulzust.
Posted 2008. August 05. - 11:58
Posted 2008. August 05. - 11:42
A zsíros dolgokat kerülöm, fõleg fehérjét és zöldséget, gyümit eszem.
Pl az aludttejet imádom. A sajtokat szintén. A tonhalat, sovány sertéshúsféléket,
fehér csirkehúst (mint mondod) és a fõzelékeket is megeszem.
Kb. három hónapja mérték a magas cukor értéket, azelõtt folyamatosan édességet faltam.
Akkor hirtelen abbahagytam a széhidrátos kaját. Késõbb alacsonyabb lett (11-7,4).
Kaptam egy cukor csökkentõ tablettát amit tekerés elõtt kihagyok.
A fizikai terheléstõl anélkül is leesik a cukrom, sokszor túlságosan is.
Ez a vércukor esés csak intenzív spot, tekerés közben jelentkezik kizárólag.
Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..
Posted 2008. August 05. - 11:35
Posted 2008. August 05. - 11:32
Zerge oldalát böngészve, ien gyöngyszemekre bukkantam: "A táplálékpiramis megmutatja, hogy zöldségeket és gyümölcsöket hangsúlyoznak súlymenedzsmenttáplálásban. Hogy súlyt vessz el, amire neked szükséged van hogy a valamennyi energiát, vagy kalóriákat csökkents, ételbol érsz. Pályát tart mi és az, hogy mennyit eszel, - ez csináló jó étrendi választásokra egy jó kezdés. "
"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"
Posted 2008. August 05. - 11:17
edit
/\
II
II
a fenti logikusnak tûnik
Akkor már csak az az egy kérdésem lenne, hogy a pulzuszónákat mindig aszerint számoljátok, hogy mi a tevékenység?
Bár végülis mindegy, mert úgysem a max. pulzus az igazán lényeges, hanem az anaerob küszöb, az meg úgyis terheléses teszttel határozható meg pontosan.
Így van .. az anaerob és az aerob küszöb ... és az ehhez tartozó "W" teljesítmény.
Lehet valakinek 210-s max pulzusa, ha aerobban csak 110 watt és anaerobban 180wattot tud teljesíteni.
De ha mondjuk valaki aerobban 350watt és anaerobban 480wattot tud de csak 185 a max pulzusa akkor egy kicsit bikább nem
Húúúú ... remélem világos volt ...
Balu X-man . . . . . A legjobb amit eddig ettem: Gélbõl X
Posted 2008. August 05. - 11:05
/\
II
II
a fenti logikusnak tûnik
Akkor már csak az az egy kérdésem lenne, hogy a pulzuszónákat mindig aszerint számoljátok, hogy mi a tevékenység?
Bár végülis mindegy, mert úgysem a max. pulzus az igazán lényeges, hanem az anaerob küszöb, az meg úgyis terheléses teszttel határozható meg pontosan.