Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Edzésmódszerek

- - - - -

• Please log in to reply
868 replies to this topic

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Maratonból jobb a rövid táv

A "maraton" az férfiaknál hosszútáv, nõknél középtáv. Ha Laura elitben akarja nyomni, nem is mehet máshol, vagyis pontot nem kap érte (és a csapata sem). Na nem mintha ezért könnyesre kellene sírni az ágynemût. :)

Általános edzésterv a 4hetes, késõbb 3hetes ciklus. Januárig nyugodtan mehet a 4hetes, azaz 2x4 hét. Ez fokozatosan növekvõ terhelést jelent, azaz pl a futást, ha mondjuk kedd futónap, akkor 30, 45, 60, 75 percesre vedd, majd mehet elõrõl. Hétfõ és péntek legyen pihenõ, ilyenkor lehet bulizni is kicsit. Szerdát vedd keresztedzésnek, azaz ha K-Cs futás, akkor szerdán tekerj, ha K-Cs tekersz, akkor szerdán ússz. 1 óra alatt nem nagyon van értelme edzeni, maximum a futásnak, mert az valamivel hatékonyabb kardio edzés, mint a bringa. Kb 75 %-os csökkentõ tényezõvel alkalmazható, azaz egy 4 órás ride simán kiváltható egy 3 órás hegyi teljesítménytúra lefutásával. A hétköznapi menetek 1.5 óránál ne legyenek hosszabbak, a hétvégéiek pedig 2 óránál rövidebbek. Nálam pl a 4. hétre 1.5, 1.5, 1.5 óra, majd hétvégén 5 és 4, de ez a legdurvább hetem így télidõben. A lényeg, hogy novemberben még ne csapd szét magad, nyugodtan lehet lazábbra venni az egészet - a tapasztalat szerint nem ilyenkor szúrják el az emberek, hanem márciusra besokallnak.

Januártól már specifikus edzés megy, ott 3 hét fokozatosan növekvõ, majd a 4. hét a 3hetes elsõ hetével megegyezõ...és utána máris ott a következõ hónap, ismét specifikus tervvel.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

Lorka

Lorka

vendég

• fórumtag
  • 218 posts
Gabe:Voltam és én is rövidtávon indultam. :) akkor találkozhattunk.
konásandrás: Kösz a tippet, már Dínónak írtam mailt,hogy írjon tervet ,de nem kaptam választ. :( viszont már alapoznom kéne, de majd mazsolázgatok innen onnan lassan összeáll a kép :)

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts

Maratonból jobb a rövid táv :)
Nem voltál véletlenül a Balatonrégió maratonon? Egy csaj megelõzött, jókat szoktam velük meccselni :)

na mivan, Te is be akarod fûzni Lorkát? :D

Tavalyi alapozáskor 3-4 x futottam (kb 1 órát), 6 x görgõztem (1-1,5 órát) és 1 x úsztam (1 órát) egy hétre lebontva. Valahogy így nézett ki, most ennél több kell ,persze nem az edzések számában ,hanem idõtartamában.
Ebben kéne igazán a tipp.

az arány jó, szerintem. én tavaly heti 2-t futottam, 2-t kondiztam meg úgy 2-4et bringáztam.
inkább hosszabbakat menj szerintem is.
meg ha unalmas a görgõ, akkor kombináld. pl. futsz egy 45-60 percet, s utána görgõzöl még egyet...
de inkább kérdezz meg egy "igazi" edzõt, mert itt elég széles skálájú tippeket kapsz :)

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,248 posts
Maratonból jobb a rövid táv :)
Nem voltál véletlenül a Balatonrégió maratonon? Egy csaj megelõzött, jókat szoktam velük meccselni :)

Hogy "on" legyen sífutni nem szokott valaki? Persze, amikor a hóhelyzet engedi.
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"

Lorka

Lorka

vendég

• fórumtag
  • 218 posts

Lorka, OX-ezni akarsz csak, vagy maratonozni is fogsz?

Nekem tavaly a heti 4-5 menet elég volt, hogy relatív erõs legyek tavaszra, de ezért valami irgalmatlan mennyiségû kilómétert vacogtam végig februárban.

Idén is volt mindkettõ (OX-ben középtáv, maratonon rövidtáv) és jövõre is szeretném az OX-et elitben , a maratonokat meg középtávon abszolválni.

Tavalyi alapozáskor 3-4 x futottam (kb 1 órát), 6 x görgõztem (1-1,5 órát) és 1 x úsztam (1 órát) egy hétre lebontva. Valahogy így nézett ki, most ennél több kell ,persze nem az edzések számában ,hanem idõtartamában.
Ebben kéne igazán a tipp.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Hát nekem eddig a téli edzés annyiból állt, hogy jártam minden csütörtökön és vasárnap ebédelni nagymamámhoz, aki a 4-en lakik, szóval a lépcsõzés megvolt, vállamon a bringa, szóval a bringás kapcsolódás is, valamint idegi felkészítés is minden alkalommal elmagyarázni, hogy nem, nem hagyom kinn, drága volt :)

Versenyt nem akarok nyerni, rövid távú maratonokon indulok, egy 9 napos napi kb. 60-90 km-es északi-középhegységes túra + tervezem a salzkammergut 55 km-t. Mindegyiket úgy szeretném teljesíteni, hogy ne haljak meg a végére. Idõm se túl sok van, szóval ha megjött az o.útim, akkor marad a görgõzés. E mellé akarnék valami kiegészítést, de mint írtam futás, úszás hanyagolandó.

Ha tavasztól tekersz heti 3 alkalommal akkor ezek a célok simán teljesíthetõek.

A sebesség mindent megold.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Lorka, OX-ezni akarsz csak, vagy maratonozni is fogsz?

Nekem tavaly a heti 4-5 menet elég volt, hogy relatív erõs legyek tavaszra, de ezért valami irgalmatlan mennyiségû kilómétert vacogtam végig februárban.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,248 posts
Hát nekem eddig a téli edzés annyiból állt, hogy jártam minden csütörtökön és vasárnap ebédelni nagymamámhoz, aki a 4-en lakik, szóval a lépcsõzés megvolt, vállamon a bringa, szóval a bringás kapcsolódás is, valamint idegi felkészítés is minden alkalommal elmagyarázni, hogy nem, nem hagyom kinn, drága volt :)

Versenyt nem akarok nyerni, rövid távú maratonokon indulok, egy 9 napos napi kb. 60-90 km-es északi-középhegységes túra + tervezem a salzkammergut 55 km-t. Mindegyiket úgy szeretném teljesíteni, hogy ne haljak meg a végére. Idõm se túl sok van, szóval ha megjött az o.útim, akkor marad a görgõzés. E mellé akarnék valami kiegészítést, de mint írtam futás, úszás hanyagolandó.
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"

Lorka

Lorka

vendég

• fórumtag
  • 218 posts

Az úszás mindenképpen fontos, heti 2-3X is lehet csinálni, jó ha van 1 úszóedzõ ismerõs aki mondja hogy nagyjából miket ússz.

A futás egyáltalán nem fontos, végig lehet csinálni az alapozást nélküle, a lépcsõzés ellenben eléggé fontos.

Bringa meg amennyit tudsz. Minél többet.

Ha meg komolyan gondolod, keress 1 edzõt :)

Hopsz, a hátteret elfelejtettem leírni. :)
Már 8 éve vagyok csapatban és ugyanennyi ideje versenyzem is, kisebb nagyobb kihagyásokkal, edzõm is van (de még nem írt tervet a téli alapozásra, ezért írtam ide, hátha valaki tud valamit modnani,hogy elkezdjem idõben) és minden XCO versenyen részt vettem idén ;) De jövõre szeretnék femenni elitbe, és azért az más edzettséget igényel.
Tavaly alapoztam 4 hónapon keresztül a középtávra. Csak most nem tudom, hogy ahhoz képest mennyi edzés kell az elithez ,hogy jól menjen.

Kala: attól függ,hogy mit értünk a fogalmak alatt. :)

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,181 posts

Henger: Már megyek a többiekkel bringázni a Budai hegységbe (bár az csak fél 10kor van), de reggel vállalkozom 7tõl fél 9ig egy futásra, nem gyilkos tempóban! :) bár nem akarom átszervezni emiatt az életed! :)

Hajnali 7kor? Legyen. 11-es busz felsõ vége ugyanúgy. Ide viszonylag hamar kiérek. Elfutunk a Szépjuhásznéig, onnan meg én tovább ezen: http://ttt.tr.hu/nap...ura.php?id=1859
Légy optimista! Ha citrommal kínál meg az élet, kérj hozzá Martinit!
Race, no Rest!

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Az úszás mindenképpen fontos, heti 2-3X is lehet csinálni, jó ha van 1 úszóedzõ ismerõs aki mondja hogy nagyjából miket ússz.

A futás egyáltalán nem fontos, végig lehet csinálni az alapozást nélküle, a lépcsõzés ellenben eléggé fontos.

Úszással a következõ a gond. A mellúszás szétveri a térdedet, ami bringánál határozottan hátrányos, szóval bringásoknak gyakorlatilag tilos. A gyors és hát jó, de egy idõ után túlerõsíti a válladat és karodat, s az meg "felesleges" többletsúly. Szóval nem érdemes anyahajó-leszállófedélzetnyi háttal bringázni, az másik sport. Triatlonosoknál nyilván más a felállás.

A futás lehet, hogy nem ér annyit, mint a bringa, de sokkal többet ér, mint a görgõ. Egészen más az érrendszerre gyakorolt hatása, s keresztedzésnek is kiválló. Fikázni lehet, de érdemes körölnézni a világranglista elején, hogy ki mennyi futóedzést végez, s majd csak utána. :) És ugye ha futsz (terepen), akkor lépcsõzöl is. Szóval itt kicsit Matyi önmagaddal keveredtél ellentmondásba.

Bringával egyetértek.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
Van neki, kb. 6 éve :)

"Vagy túledzeném magam vagy alul."

A túledzés nem esik jól. Az aluledzés sem. ;)

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts

Ha meg komolyan gondolod, keress 1 edzõt :)
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

Lorka

Lorka

vendég

• fórumtag
  • 218 posts
Azért mert ilyen suliba járok, még nem jelenti azt,hogy már tanultam is, mert csak most vagyok másodéves és edzésmódszertan az jövõre lesz. ehh.. :P :)

Ez azért nem teljesen így van szerintem, mert ha annyirszor edzenék ahányszor jól esik, akkor nem jutnék sehova jövõre. Vagy túledzeném magam vagy alul. Ezért találták ki az edzéstervet! ;) :)

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
Bakker, a suliban semmit sem tanítanak nektek?

Futás - ahányszor csak jólesik
Úszás - ahányszor csak jólesik
Bringázás - ahányszor csak jólesik

:) :)

Én még idecsapnám a mászást és a kickboxot is, meg ahogy jön a tél, a korcsolyázást. Hja, és ha a 6-ból legalább 3-ra tuti jutna idõm egy héten, hát nagyon boldog lennék :)

Lorka

Lorka

vendég

• fórumtag
  • 218 posts
Már az elõbb is leszóltak,hogy ez nem futó fórum, hanem bringás. :D Hátha még társkeresõnek is használjuk, akkor már meg is moderálnak... :D

Egyébként a téli alapozásnál az a jó, ha minél változatosabb sportágakat ûzök?
Teszem azt, futok is, meg úszom, meg bringázom? Csak nem tudom milyen arányban tegyem mindezt. Valakinek valamilyen ötlete?

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts

:D :D ha a fórumot olvasgatom, akkor azért mindig megtud valaki mosolyogtatni... :)

ez célzás, hogy priviben cseréljünk számot? :D

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

Lorka

Lorka

vendég

• fórumtag
  • 218 posts

futni akar csak, Te kujon! :D

:D :D ha a fórumot olvasgatom, akkor azért mindig megtud valaki mosolyogtatni... :)

Gabe: Ha keres futótársat, mondd azért neki ,hogy ne egy profi futóra számítson ,csak alapozok :)

Henger: Már megyek a többiekkel bringázni a Budai hegységbe (bár az csak fél 10kor van), de reggel vállalkozom 7tõl fél 9ig egy futásra, nem gyilkos tempóban! :) bár nem akarom átszervezni emiatt az életed! :)

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Gabe84: kondi?

Én azt teszem futás meg tánc, bicaj mellett.
Kondi már átnevezõdött hobbinak. :)

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,181 posts

Sziasztok! :)

Valaki hétvégente a HHH környékére nem jár futni?

Mongyuk szombatra tervezek egy hosszabbat, 2-3 óra. Útvonalra konkrét tervem még nincs. Tempó endurance jellegû, nem sietõs (7-10p/km).
Indulás 8:00, a 11-es busz felsõ végállomásánál.
Bérlet, buszjegy nem árt ha van nálad.
Bárki csatlakozhat, nos?

"Ki lehet valamivel váltani a futást, mint téli edzést (a térdem nem szereti), úszás kizárt (én nem szeretem)?"

Igen, ami aerob mozgás, és a kellõ idõtartam is megvan. Sífutógép, görgõ, stb.
Légy optimista! Ha citrommal kínál meg az élet, kérj hozzá Martinit!
Race, no Rest!