Egy ilyen rögzítés nekem túlságosan félelmetesnek tűnik, főleg az után, hogy az a laza cipő orr tartó is túlságosan zavart
Én pont az orr tartó rendszertől félnék a legjobban, az SPD jóval biztonságosabb. Az orrtartónál ha előre lassulsz nem tudsz kilépni, sőt még jobban odafog, az SPD úgy van kitalálva hogy csak függőlegesen nem enged el, ami gyakorlatilag kizárható eset.
Ezen a videón, 50 perc 48-nál (ha nem ott indulna), megránt egy nyomvályú.
Azt hogy lehetett volna kivédeni rögzített lábbal?
Simán, automatizmusból. Az ilyen farolásnál még könnyebb is, mert oldalra rántja a bringát a tömegedhez viszonyítva, tehát már fordul a lábad a pedálhoz képest. A másik meg hogy SPD-vel (egy kis gyakorlattal) jó eséllyel nem faroltál volna ki.
Ettől függetlenül előfordul hogy nem tudsz kilépni SPD-vel, de ez gyakorlatilag csak agyagos sárban fordul elő amikor már telepakolt és nehezen old ki, összességében jóval többet javít a biztonságon mint amit ilyenkor elvesz. Ha viszont csak városban cikázol autók meg villamosok között a körúton, akkor jobban jársz taposópedállal. Kivéve amikor át kell ugrani a sínt
Megtanultam már nagyon régen és elég gyors a reflexem is, csak nem bekötött lábbal. A videón jól láthatóan, biztonsággal kivédtem az esést, amikor a levél alatt lévő gödrön megfarolt a kerék és keresztbe fordult a bringa. Rögzített lábbal ott nincs ember aki megáll lábon, Mire kihúzod, már eldőltél, spd-s gyakorlattal együtt.
A kilépés ilyen helyzetben nem tudatos hanem automatizmus, ha már tudatalattilag elhatározta az agyad hogy most ki/lelépsz, akkor a beidegzett mozdulat - ami nagyjából megfelel a sima lelépésnek - nem nagy lépés Ha ilyen helyzetben attól félsz hogy nincs időd tudatosan gondolkodni hogy mit csináljál akkor igazad van, nincs. Te is automatizmusból léptél le, SPD-vel is azt csinálod. Ez egy macro, megnyomsz egy gombot és az előre betárolt lépéseket teljesíti a program. Csak a Windows-al ellentétben, minél többet használod annál jobban beidegződik és gyorsabb lesz
Viszont ha nem jönne ki a lábam esetleg egyből, akkor nagyon csúful összetörhetem magam, mert a lábamat még viszi az elszálló bringa, aztán törhet, ficamodhat, szóval félelmetes eléggé a gondolat.
Csak akkor tudsz sérülni ha valahogy becsíped magad a váz és a kormány közé, amire elég kicsi az esély (velem előfordult párszor versenyen, de kb. mindig azt jelentette hogy lassabban álltam fel, összetörni magad így nem igazán lehet), más esetben a bringa oldalirányban mozog el tőled ami azt jelenti hogy elfordul a lábad a pedálhoz képest, tehát kiold. Amig ugyanabba az irány mozog mint te, addig meg nincs gáz
Na meg mindenkitől hallottam, hogy "annyit estem eleinte", ez már önmagában is elég riasztó gondolat.
Ez főleg tapasztalatlanság, én egész egyszerűen elfelejtettem hogy be voltam kötve Állítsd a leggyengébbre, támaszkodj egy falnak/korlátnak és gyakorolj egy párat, ha én is ezt csináltam volna valószínűleg nem dőltem volna el
Ez mukodik taposopedallal is, nekem sikerult
Nekem is, hátrafelé